Kjell E Genberg Av en slump 1976

 

Redaktör Allan Hagrup erkänner sig gärna vara alkoholist. Han har länge arbetat med att avslöja den organiserade brottsligheten i Sverige. Han vet att en viss Lars Dahlin anses leda alltsammans. På dennes visitkort står fastighetsmäklare och bilhandlare.
En kväll på Sheraton träffar Hagrup en person som ger honom viktiga upplysningar. Sedan återstår bara en resa till London för att komplettera allt.
- En morgon får Hagrup ett kuvert med en bilnyckel och "Den är din om du är en snäll pojke". På gatan står en ny Mercedes. Han slänger in nyckeln och låser dörren. Han förstår att han skakat om Dahlin ordentligt.
- Ove Forsman vaknar och är fortfarande förbannad. Han fru Monica Forsman har kommit hem från en vecka på Mallorca och Ove är övertygad om att hon varit otrogen. Både Ove och Lars Gävner arbetar på Östermalms polisstation.
- Svempa Eriksson, som också är bilhandlare besöker Lars Dahlin på dennes kontor. Han undrar vem det är som ska ha Mercedesen. När han gått ringer Dahlin ett hemligt telefonsamtal till Janne Lundgren och stämmer träff på Kosacken. Janne ska ordna ett falskt pass till en person och sedan beställa två biljetter till Teneriffa.
- I London träffar Hagrup Herman Hedman på Expressens Londonkontor. Hedman tar honom med sig till en klubb i Soho. Hedman känner Jerry som har adresser till spelhålor. På Handelsregistret tar de reda på vilka personer som döljer sig bakom de "festliga namnen". På Scotland Yard känner Hedman inspektör Hughes. Han lämnar nyttig information till Hagrup. Sedan åker Hagrup tillbaka till Arlanda.
- Janne Lundgren landar på Teneriffa. Sven-Åke Varg tar emot honom. Varg är yrkesmördare med firman Lopez & Lobo som sköld. Han får en dossier över journalisten Allan Hagrup och åter sig uppdraget. Varg får det falska passet och reser till Sverige som Karl Arne Segerborg.
- Dahlin är nöjd med att Varg åtagit sig uppdraget. Lika glad är han inte över den polisrazzia som drabbat en av hans klubbar. En person inom polisen som han mutat har inte informerat honom i förväg.
- Elisabeth Bratt har nyss flyttat in i ett hus på Artillerigatan. Hon är flygvärdinna och ska åka till Rhodos nästa dag. Någon ringer på dörren.
- Dahlin och Varg äter på en källarvalvskrog i Gamla Stan. Varg behöver sprängdeg för att ordna "en olycka" åt Hagrup och en planritning över redaktionsplanet. Han får en bil och en nyckel till en förvaringsbox. Han hämtar sakerna och åker till Hagrups adress. Han följer efter Hagrup när denne tidigt åker till jobbet.
- Studerande Magnus Andersson, 18 år, kommer hem efter en blöt kväll och natt. På första våningen står en dörr på glänt. Han går in och hittar en död kvinna. Han spyr och ringer sedan 90000.
- Snart kommer kriminalinspektör Lennart Lindh till brottsplatsen. Han har med sig sin kollega, kriminalassistent Stig Olsen. Offret heter Elisabeth Bratt. Hon ligger naken med särade ben och är strypt. Rättsläkaren Liedman undersöker liket.
- Allan Hagrup får besök på sitt redaktionsrum. Snart har Varg slagit ner honom och apterat en bomb som han ställt in med 5 minuters fördröjning. När han sitter i sin bil en bit därifrån hör han explosionen. Han bokar in sig på en charterresa till Teneriffa.
Alvar Kvarnberg är kommissarie på våldsroteln. Han skickar ut kriminalassistenten Sven Lundqvist och aspiranten Gottfrid Vallander till det sprängda Expressenhuset i Marieberg.
- Vallander intervjuar vaktmästaren Johan Mollberg, kallad Drutten. En journalist på Expressen, Jerker Åströmberättar om Alvars mani på att samla bomber och granater.
- Kriminalassistenten Lasse Grahn bommar ständigt cigaretter.
- Elisabeth Bratt hade beställt blommor av blomsterhandlaren Karl F Josefsson. Han har ett bud, Antti Eskinen, en yngling i 18-årsåldern som kör ut blommorna.
- Vicevärden i huset är 60 år och klen som en sticka. Han har en hjälpreda som heter Erik Fjäll. Denne har åkt till Nybro. Hans svåger är polis och kan intyga detta.
- Lindh tar hos reseföretaget Spies reda på listorna över passagerare på de flyglinjer som Elisabeth Bratt jobbade på. Han kommer av en slump på ett "no Show", dvs en biljett vars ägare aldrig dök upp. Han hittades sedan som Karl Arne Segerborg. Han åkte tillbaka till Arlanda för att åter åker till Teneriffa dagen efter. Lindh finner detta märkvärdigt.
- Alla skeppshandlare kontaktas för att kunna hitta köparen av det rep som Elisabeth Bratt ströps med. Snart är det klart att ett sådant rep inte kan köpas i Sverige.
- Elisabeth Bratts arbetskamrater kan tala om att flyget hem från Teneriffa hade en person tagit en massa bilder i planet. Även Karl Arne Segerborg kom med på bilderna. Bertil Hansson har tagit bilderna. Polisen lånar filmerna och får dem framkallade.
- Karl Arne Segerborg har bevisligen inte varit på Teneriffa, men han erkänner att hans pass stulits under genanta former. Nu vet polisen hur den falska Segerborg ser ut. Bilden går till den spanska polisen på Teneriffa som identifierar honom som Sven-Åke Varg, en immigrant känd som en hederlig affärsman.
- Lars Dahlin blir informerad om att polisen är på väg till Teneriffa. Han skickar ett kryptomeddelande till Janne Lundgren som fortfarande är på Teneriffa att Varg ska avlivas. Lundgren börjar planera för en olycka åt Varg allt medan Lennart Lindh åker till Teneriffa där en spansk kriminalare, José Moreno tar emot honom. Tillsammans träffar de Varg som dock snart avbryter frågestunden. Varg är emellertid djupt oroad över att polisen lyckats spåra upp honom. Han önskar därför en ny frågestund nästa dag.
- Nästa dag har Lundgren skaffat en bil, en svart Seat, för att köra ihjäl Varg. När Lennart Lindh denna gång anklagar Varg för att ha våldtagit och mördat Elisabeth Bratt blir han ytterst förnärmad och springar ut ur baren. Lundgren rusar motorn och kör på Varg som omkommer på stället. Lundgren tar sig tillbaka till hotellet och sitter snart på flyget tillbaka till Sverige.
- Hemma har Gottfrid Vallander börjat göra skäl för lönen. Han funderar på att koppla ihop Vargs besök i Sverige med explosionen och Hagrups död. Han vet att Hagrup höll på att utreda den organiserade brottsligheten i Sverige och att han visste att Lars Dahlin var inblandad.
- Den ofrivillige gräsänklingen Ove Forsman går ut och dansar. När han inte blir uppbjuden på damernas skyller han detta åter igen på invandrare även om hans konkurrent heter Per Kjellberg och är från Alvik.
- Svensken Bengt Lodin på Interpols högkvarter i Paris vet en hel del om Sven-Åke Varg. Han har varit inblandad i vedergällningsmord i Marseille. Det finns kopplingar till Lars Dahlin.
- Lennart Lindh får information från en av sina informatörer, Bananen. Han vet att Janne Lundgren varit på semester på Teneriffa. Lennart Lindh åker hem till Janne Lundgren som blir synbarligen skakad av vad Lindh vet men mer blir det inte.
- När Gävner och Forsman kör en rutinrunda med polisbilen upptäcker Forsman en yngling som pissar. Han griper honom hårdhänt misstänkt för att ha blottat sig. Det är det 18-åriga blomsterbudet Antti Eskinen. Han överlämnas enligt order till kriminalen. Där förhör Lennart Lindh honom. Det är snart tydligt att han är oskyldig till blottning. Efter en stund börjar han gråta och erkänner mordet på Elisabeth Bratt.
- Snart upptäcker Forsman en taxi med sin fru. Han lurar ut Gävner ur bilen och kör själv efter. Monica Forsman går in i ett hyreshus. Han följer efter henne då hon går in genom en lägenhetsdörr. Poliserna som Gävner alarmerat hör snart tre pistolskott och det är Forsman som skjutit genom dörrlåset. När Forsman kommer in ser han många hysteriska kvinnor. Han har hamnat på ett Tupperwareparty. Han kolleger som hört skotten är på väg uppför trappan och griper honom.