Kjell E Genberg Fnask i fördärvet 1974

 

Josip Mihailovic, alias Erich Schmidt, tar flyget från Hamburg till Arlanda. Han tar in på hotell Carlton i Stockholm där ett brev med instruktioner väntar honom. Han tar taxi till Södermannagatan/Metargatan. Sedan ringer han och anmäler att uppdraget är slutfört. Han vill ha 10000 kronor i tysk valuta, i små sedlar.
- Siv Johansson och lastbilschauffören Lars-Erik Johansson är osams. Lars-Erik avundas sina ogifta kolleger. På en bar hittar han en Piff Special. Där finns adresser till poseringsflickor. Han tar lastbilen till Metargatan 18. Där blir han helt chockad. Han hittar en död kvinna i sängen. Han ringer anonymt till polisen från en telefonkiosk. Efteråt är han så skakis att han sjukskriver sig på eftermiddagen. Han åker till en f d arbetskamrat, Sven Jansson och ber att få bo hos honom några dagar.
- Polisinspektör Allan Karlsson tar emot samtalet och kontaktar inspektör Bertil Berglund, chef för ledningscentralen. Berglund kontaktar kommissarie Alvar Kvarnberg.
- Kriminalinspektör Lennart Lindh och Elsy Lindh har just kommit tillbaka till Stockholm efter att ha kört 30 mil från semestern i Värmland. På jobbet träffar han kriminalassistenten Sven Lundqvist som inte är hans favorit. Kvarnberg kommer in och vill ha med Lindh till mordplatsen. Lindh tar med kriminalassistenten Stig Olsen som har norskt påbrå. På Metargatan 18 har redan teknikerna satt i gång med brottsplatsundersökningen. De har hittat en fimp av tyskt ursprung, Sanoussi, och legitimationshandlingar för Lilly Forsberg, född 1943. Rättsläkaren Liedman anländer. Han tror att kvinnan blivit strypt. Portvakten Agda Nessén utfrågas.
- Teknikerna har funnit fingeravtryck på den telefon de spårat anmälan från. De tillhör Lars-Erik Johansson, en gång dömd för en bilstöld. Hans avtryck finns också på Metargaran 18.
- Änkefru Ella Granit på Metargatan 11 har sett en en man utan överrock gå in genom porten på Metargatan 18 vid 9-tiden. Sedan kom en man i blåställ. Båda kom ut igen efter en kort tid. En prostituerad kvinna som heter Vera Klingberg och som känner Lilly väl uppger att denne känt sig hotad.
- Lindh och Olsen åker till Johanssons adress. Siv säger att han är ute och super med kompisarna. De får adressen till hans arbetsplats. Verkmästare Arnold Greding är hemma och ger några tips var Lars-Erik kan befinna sig. De letar sig fram till Sven Jansson som som blir helt förskräckt, men Lars-Erik är inte där. Lars-Erik är emellertid redan upplockad av ordningspolisen för fylleri.
- Sven Lundqvist förhör Johansson. Han är nervös och betonar sin oskuld. Han berättar om hur han hittat liket och rusat i väg och ringt polisen anonymt. Hans fingeravtryck i lägenheten finns på ställen som inte tyder på att han skulle vara mördaren.
- Aspiranten Gottfrid Vallander får som uppgift att åka ut till Siv Johansson. Hon säger att Lars-Erik aldrig är våldsam och särskilt inte i sängen.
- På Åsögatan på Söder intervjuas Vera Klingberg, en avdagad blondin i dryga 30-årsåldern. Hon säger att det finns en organisation som kräver att de prostituerade betalar. Lilly vägrade och hon pryglades upp ordentligt flera gånger.
- Chauffören Arne Leman har kört en person till Metargatan 18. Han var inte svensk och pratade dålig engelska. Han hämtades utanför hotell Carlton och rökte främmande cigaretter. Senare hittas fimpar av märket Sanoussi i bilens askkoppar. Salivkontroll överensstämmer med Mihailovic.
- Kriminalassistenten Sven Lundqvist har slitit med pornografiorganisationerna. Leif Kvartz har sina tentakler ute i alla stadsdelar i Stockholm och det har också "Greken". Tredjeman är klubbkungen Evald Sting. De tycks inte vara vänner direkt. Kvartz kallar sig för respektabel direktör i bilbranschen.
- Lindh och Olsen åker till hotell Carlton. Portieren känner igen herr Schmidt på beskrivningen. Han är på bio nu. På hans rum finns en limpa med cigaretter av märket Sanoussi. Lindh hittar också en almanacka med siffror och telefonnummer. Ett går till Kvartz bilfirma. I papperskorgen finns fragment av ett foto. Senare hittar Olsen resten av bitarna i städerskans papperssäck och kan pussla ihop ett nakenfoto på Lilly Forsberg. Lasse Grahn åker och hämtar Leif Kvartz för förhör.
- Lindh gömmer sig i Mihailovic rum. Han behöver inte vänta så länge förrän "tysken" dyker upp, blir mäkta förvånad och springer sin väg. Han skjuter två skott mot Lindh, varefter Lindh skjuter honom i bröstet så att han dör. Alvar Kvarnberg blir inte så förtjust över nyheterna.
- Direktör Leif Kvartz dyker upp och blir mäkta förgrymmad över att antas ha något ihop med en lejd mördare från Tyskland. Hans advokat Osterwall kommer. De bildar ett svårslaget par tillsammans och snart lämnar de "vittnesförhöret". Lennart Lindh tar mycket illa vid sig. Bättre är att teknikerna funnit hudavskrapningar under naglarna på Mihailovic. De kommer från Lilly Forsbergs hals. Så vem som mördat henne förefaller klart.
- Lennart Lindh kommer hem, saknar aptit, men lyckas somna. Klockan 11 vaknar han och har kommit på något. Han tvingar upp Stig Olsen. Lindh visar Olsen en ansökan om utskänkningstillstånd Greken, Kazakiros skrivit. Den tycks vara skriven med samma skrivmaskin som brevet till Mihailovic. Kvartz kan valltså vara oskyldig till mordet.
- Lindh och Olsen går på en av Grekens porrklubbar. Där får de reda på adressen till en grekisk klubb där Greken sitter med sin livvakt. När han får reda på att han är misstänkt rusar han iväg. Livvakten försöker få poliserna att stanna. Lindh och Olsen tar sig till Bromma flygplats där de vet att Kazakiros har ett privatflygplan. Där lyckas Lindh slå ner Greken. Han hämtas av polis och åtalas för mordet på Lilly Forsberg. Hon hade tidigare arbetat, strippat och lesbiskt, på hans klubb i Klara. När hon startat på egen hand fick flera av de andra flickorna samma idé och det ville Greken sätta stopp för.

En klassisk polisroman.