Kjell E Genberg Storstöten 1976

 

Mikael Wedin väntar på sitt kontor på ett provtryck på falska sedlar.
- Karl Bergström är bjuden på surströmmingspremiär hos en f d kollega, sportchefen Erik Ågren och hans fru Maj. Där är också kontoristen Lennart Nöjd och hans dam Kristina Karlén, samt Bengt Molander, fotograf på Hudiksvallstidningen och hans fästmö Eva Nicklasson. Lennart Nöjd blir full och börjar gaffla om att Iggesunds Bruk har köpt ett fartyg. Det ska invigas med pompa och ståt och då ska två miljoner i sedlar överlämnas kontant som betalning. Bergström blir nyfiken och han erbjuder sig att köra Nöjd hem sedan denne slocknat. Han passar på att göra en kopia av den nyckel till kontoret på Iggesundsbruk som Nöjd har i sin knippa.
- På väg hem dagen efter passar Bergström på att intervjua Hudiksvallstidningens lokalredaktör Janne Karlsson i Ljusdal för att få reda på vad denne vet om de två miljonerna. Som att det inte finns någon polis i Hudiksvall och att Securitasvakterna går bara var fjärde timma.
- Genom en barndomsvän får Bergström kontakt med Mister X. Av honom får han ett namn. Det är kassaskåpssprängaren Nils Asklund som just muckat från sin sista resa på Norrtäljeanstalten.
- Henning Grünwald, titulerar sig advokat efter en svag jur kand examen. Han har fått i uppdrag att fotografera alla dokument som rör ett inbrott på AB Iggesunds Bruks huvudkontor. Han får tillgång till allt på tingsrättskontoret.
- Victor Ek från Vasa i Finland är på gott humör sedan han vunnit en korsordstävling och fått tre dagar i Stockholm. En guide visar honom vägen till en spelklubb. Där träffar han den vackra och blonda Carola Bostedt. Snart har han förlorat alla pengarna. Då ordnar Carola att den berusade Ek får låna mot en revers. Nästa morgon vaknar han och upptäcker att han spelat bort 25000 kronor. Snart får han träffa Karl Bergström.
- Henning Grünwald besöker polisstationen i Hudiksvall och sedan Hölicks fyrplats för att kartlägga deras rutiner, särskilt vid vilka tider de använder radarn.
- I Frisbo bor Georg Falkman, en ung man intresserad av snabba racerbilar. Han har flyttat ut i skogen och blivit skogsarbetare. En dag får han ett brev. Det påminner honom om en förskingringshistoria han varit inblandad i i Norge och uppmanar honom att komma till Esso Motor Hotell i Solna om han inte vill bli avslöjad.
- Egon Nilsson är ute för att slå runt då hans dominerande fru är på Gotland med husmodersgymnastiken. Vem träffar han där om inte Carola Bostedt. Hon visar sig mycket het på honom men vill knulla med ljuset tänt. Nästa dag får han ett brev med närgångna bilder från samlaget.
- I konferenslokalen på Esso Motor Hotell i Solna får Karl Bergström snart möjlighet att förklara sin plan för de blivande medarbetarna, Victor Ek, Nils Asklund och Georg Falkman. Asklund ska öppna kassaskåpet, Falkman ska köra flyktbilen till Enånger vid kusten. Därifrån ska de ta Georgs båt till kobben Tihällan. Den ligger två kilometer söder om Agön. Victor ska komma med sitt flygplan med rutten Mariehamn och plocka upp dem och sätta ner dem nära Mariehamn.
- Egon Nilsson får ett telefonsamtal som uppmanar honom att ta ledigt två dagar från jobbet. Klockan 12 nästa dag ska han hämtas upp. Han är rädd om sitt liv men vad som krävs av honom är att bli sminkad så att han ser ut som Nils Asklund för att ge denne ett alibi för tiden för inbrottet. Han ska åka till Mariehamn. På färjan ska han ragga upp någon medelålders kvinna på vift som kan ge honom ett alibi.
- Karl Bergström och Nils Asklund tar tåget till Hudiksvall. De promenerar var för sig till Huvudkontoret för Iggesundsbruk. De tar sig in med de kopierade nycklarna och det dröjer inte länge innan Asklund har öppnat kassaskåpet och fått ner pengarna i fyra ICA-kassar. Georg Falkman väntar utanför med bilen. Snart är de i Borka hamn och på väg mot Tihällan där Georg lämnar sina två kumpaner.
- Victor Ek får starttillstånd från Vasa flygplats och är på väg mot Mariehamn. På vägen dit går han ner och hämtar upp två frusna medbrottslingar på Tihällan. De klär om från topp till tå i planet och sänker de andra kläderna i havet.
- Nils Asklund tar färjan tillbaka från Mariehamn. Nu gäller det att han kan spela rollen av sig själv, dvs den rollfigur som Egon Nilsson tidigare föreställt. Han träffar Märta som tar honom för den han är.
- Karl Bergström vaknar och tar väskorna med pengarna till sin finansiär som tar emot dem i utbyte mot en miljon i tvättade pengar. Sedan delar han upp pengarna i lämpliga högar, lägger dem i paket och skickar dem till sina medbrottslingar. Som avsändare anger han "B. Balderson, Stockholm".
- Nils Asklund får snart besök av polisen, kriminalinspektör Arne Högstrand som tydligt känt igen Nisses "signatur" på det sprängda kassaskåpet. Nisse har emellertid ett vattentätt alibi och Högstrand tvingas avskriva Nisse som misstänkt.
- Georg Falkmans sambo hämtar ut hans försändelse med posten. Jäklar, var ska han nu gömma paketet? Han gömmer det på vinden i en lucka bredvid skorstenen. - Mikael Wedin tar flyget till Schweiz. Där går han till sin bank i Zürich och sätter in sina två miljoner svenska kronor. Hem åker han tåg via Frankfurt. Där träffar han tre holländska affärsmän som säljer amfetamin. Han träffar också Horst av vilken han byter svenska flickor som turnerat på landsorten mot nya tjejer från Medelhavsländerna.
- En kraftig storm river ner tegelpannor på taket till Falkmans hus. Han tar fram ett antal hundralappar och handlar nya på Rudolphis Järn i Delsbo. Han betalar också räkningar på Posten.
- Victor Ek får brev från sin frånskilda fru Pirjo som kräver att han betalar det överenskomna underhållet. Han tar med avin och går och hämtar sitt pengapaket på posten. Sedan växlar till finska mark på Pankki-Bank.
På spaningsroteln inom Hudiksvalls polisdistrikt finns de båda polisinspektörerna Johan Blom och Karl-Albin Bolinder (förebilderna känns lätt igen, Jean Bolinder och K Arne Blom). Svenska Handelsbanken i Delsbo har hittat falska hundralappar. Snart kommer rapporter också från andra håll. Några fanns i dagskassan från
Rudolphis Järn i Delsbo. Så hittas Georg Falkman och på liknande sätt de andra kumpanerna som fått sig bytet tilldelat.
- På polishuset på Kungsholmen konfronteras Karl Bergström med de övrigas bekännelser. Hans "vrede känner inga gränser" när han förstår hur Wedin lurat honom och bytt två miljoner äkta sedlar mot en miljon falska. Arne Högstrand kallar in Mikael Wedin och medföljande advokat, men helt förgäves. Ingenting har polisen som bevis mot honom.