Peter Gissy Gul Ondska 2010

 

Baksidestexten  Storyn  Bloggen  

Första delen: Brottet

"Kvinnan låg på sidan, med tummen i munnen, som om hon hade sökt tröst i själva dödsögonblicket". Hela hennes kropp är gulmålad. Jessica Anehammer är polispsykolog. Hon har influensa.
Elof Jönsson är kriminalkommissarie. Anders "Ankan" Gustavsson är kriminaltekniker.
Obduktion av den mördade kvinnan av rättsläkaren Sten Landelius. Jessica Anehammer är glad att också kollegan Moa Timmer är där. Jessica svimmar. Hon faller och slår i bakhuvudet. Kent Mortland besöker henne på sjukhuset. Sedan kör han henne hem. Och stannar tills hon somnat.

Kent Mortland är frilansande journalist. Han har det ihop med Jessica Anehammer. Kent ska träffa sin dotter på restaurang. "Carlsons Garage" på Linnegatan. Hon heter Paula. Det är hennes födelsedag. Hon var sju år då hennes mor Gretel gick bort. Gretel var född och uppväxt i Östtyskland.

Kent får ett telefonsamtal från en tidigare kollega. Robert Helm. Kent blir hämtad av en okänd chaufför och körd till ett hotell där han träffar Robert Helm i rullstol. Han är sjuk. Han visar en gammal film från 1937 hur ett litet flygplan under en uppvisning i Heidelberg störtar. Helms föräldrar var sudettyskar, tyskar i gamla Tjeckoslovakien. Mannen i flygplanet är en släkting till Helm. Helm vill att Mortlands ska ta på sig ett uppdrag.
Lennart Hagerud, kriminalinspektör

Kent Mortland åter hemma hos Jessica. Hon går igenom alla bilder hon fått på mordoffret. Försöker skapa sig en bild av offer och gärningsman. Han sover över på en gummimadrass .

Elof Jönsson tar hjälp av en dansk, John Proben Nergaard, kallad JP. Verksam på Europol i Köpenhamn.
En man kommer till polisen för att anmäla sin försvunna fru. Han heter Douglas Rudner och hans fru Helena Rudner. Han driver en restaurang i Barcelona. De båda bor i Askim.
Hagerud och Jessica åker till villan i Askim. Där ser det städat ut men bakom ett nattduksbord hittar Jessica en rulle silverfärgas tejp. Den är av samma typ som den som mordoffret hittades bunden med. Brottsplatsen är hittad.

Ulrika Johansson ringer från Gothia Towers, Paulas arbetsplats. Hon är saknad på jobbet. Kent Mortland åker hem till hennes lägenhet. Där är tomt. Han slår på datorn. Hittar en mapp med namnet "Lover Boy". En stalker, som hotar henne och en annan kvinna kallad Bretina. Paula vill inte att Mortland ska lägga siog i det.

Kent Mortland drömmer ofta om sina döda hustru. Helms ringer och vill att Kent Mortland lämnar besked om huruvida han tar på sig uppdraget eller ej. Det gör han under förutsättning att Helm tar reda på om det finns släktingar kvar i livet till hans fru. Snart kommer Helms chaufför med ett kuvert till Kent. Där finns ett intyg på tyska om att Kent Mortland företräder Helm och ett kassettband där Helm pratar om Hans Posse som dog 1943. Han ansvarade för de stulna konstverk som Hitler ville ha till sin planerade konsthuvudstad. Helm vill också att Kent Mortland träffar en advokat Alois Salzmann i Hamburg. I kuvertet finns också ett gammalt pass med bild på Karel Hanousek.

Andra delen: Jakten

Kent Mortland åker med sin dotter Paula till Tyskland. De ska besöka Greifsvald och leta efter släktingar till Paula. Helm hjälper till och hittar Paulas morfar på ett äldre hem. Sven Heinrich Seib född 1917 i Peenemünde. Paula blir exalterad och Kent glädjer sig.
De träffar Paulas morfar som blir glad och upprörd. När de kommer tillbaka på kvällen är han död. Hjärtat har slutat. Men har lämnat ett kuvert med ett brev vars innehåll Kent gläder sig över. Sven Heinrich Seib var så glad över att känna igen sin döda dotter Gretel i Paula. Han skriver om hur han trodde på socialismen som räddningen för Tyskland. Hanblev officer i Stasi, var gränsvakt och sköt en rymling i ryggen till döds. Det skäms han enormt för idag. Kent och Paula är de enda arvingarna.

Kent träffar Alois Salzmann som är förtegen och talar i gåtor. Helms halvbror Klaus Semenov är död. Han har skrivit ett testamente. Kent får se en gammal svartvit video då fången Semenov deltar i en begravning.
Kent Mortland känner sig hotad av två män som tycks bevaka honom.
På väg tillbaka från Greifsvald får Kent klart för sig att hans dotter Paula är i hop med en kvinna som heter Bretina och att Paula länge velat säga detta till Kent men inte vågat.
Alois Salzmann skickar en man med i en Mercedez för att visa vägen till platsen där de ska träffas. De kommer till ett gammalt hus. Där är Alois Salzmann i sällskap med en gammal man som heter Manfred Gärtner. Alois Salzmann pratar om Einsatz Licht och Bund der Vertriebenen. Einsatz Lichts uppgift var att samla ihop konstföremål från de ockuperade länderna. I Pau arbetade Helms biologiske far som hette Karel Hanousek, han ansvarade bl a för Fabergé-museet. Helm blev också far till två barn, två halvbröder, Robert Helm och Klaus Semenov. Den senare dog nyligen i ett fängelse. I slutet av 1950-talet dyker Hanousek upp i Schweiz under ny identitet. Han öppnar ett bankfack med två nycklar som deponeras i händelse av hans död. Han skapar en kod som tvingar pojkarna att ta kontakt med varandra. Med hjälp av det papper som Kent Mortland fått av Helm och det som hittats efter den döde Semenov kan man läsa RTB 738955. RTB står för Rudolf Tennberg, en av 38 framstående finansmän som under kriget byggde upp ett finansiellt konsortium i Tyskland. Tennberg var katolik och Nazist. Det finns en koppling till katolska kyrkan.
Nu är det bråttom. De kommer till en gammal kyrka. I dess källare finns bland otaliga dokument och handlingar också Tennberg-samlingen. Ligger i ett bankfack. I facket finns ett kuvert med gamla foton. Och ett handskrivet brev på tjeckiska. I ett litet paket ligger en liten oval boll. Ett Fabergé-ägg värt över fem miljoner kronor. Det kröningsägg som den siste ryske tsaren gav sin Alexandra. Gärtner som avslöjar sig vara Titularbischof, biskop i tyska katolska kyrkan tar han om ägget.
(Om Fabergé-ägg har jag tidigare läst. Det är Jan Mårtenson som i sin elfte deckare om antikhandlaren Homan Vampyren från 1983 nämner detta .

Tredje delen: Straffet

På Landvetter möts de av Bretina. Både hon och Paula ser generade ut tills Paula klargör att Kent är införstådd med deras relation.
Helms ligger på akuten på Sahlgrenska sjukhuset. Han har fått slaganfall och är inte nåbar. Kent träffar Kalio, Helms personliga assistent.
En person har anhållits misstänkt för mordet på Helena Rudner. En andra generations invandrare från Grekland. Har en diger brottslista bakom sig. Theo Konstantinides. Men varken Jessica eller Elof Jönsson tror att det är rätt person. Men nu är det Rikskrim som styr. Senare släpps dock Konstantinides och det blir Elof Jönsson med sina medarbetare Jessica, Lennart Hagerud och Moa Timmer som får ta över fallet igen. Elof och Jessica har nu en ny strategi. Den som larmade om Helena använde en röstförvrängare. Gärningsmannen tycks ha kunskaper i elektronik. Kanske en hantverkare.

Fjärde delen: Följderna

Rudners anlitade Robertssons i Gamlestaden för att sköta det elektriska i huset. Jönsson och Hagerud åker dit. Finns där någon extra pedantisk person. Jo, Mattias Wellsjöö. De får hans adress men där finns han inte. En annan person hyr lägenheten i andra hand.
När Jessica landat på Landvetter upptäcker hon att hennes bil fått punktering. Hon ringer Kent för att få hjälp. Han kommer dit och hjälper henne att byta till reservhjul. Sedan kör Jessica i väg. Efter en stund sackar bilen in och snart stannar den helt och hållet. En bil stannar bakom hennes bil. En stor och bredaxlad man klädd i blåställ stiger ut för att hjälpa henne. I stället slår han henne medvetslös.
Kent Mortland upptäcker Jessicas herrelösa bil på vägrenen. Han är förbryllad, ringer förgäves hennes mobiltelefon och letar sedan efter henne.
Jessica vaknar upp och förstår vem det är som slagit ner henne. Det är Helena Rudners mördare. Han erkänner det och skryter med att han dödat henne. Det är Mattias Wellsjöö och han ska nu döda Jessica på samma sätt.
Under tiden har polisen identifierat Mattias Wellsjöö som Helena Rudners mördare.
De beger sig till sommarstugan där Jessica sitter fångad. Hon har en sändare på sig så att de kan följa henne. Hon var ett lockbete. Kent Mortland blir vansinnig då han får veta detta och är nära att slå ner Elof Jönsson.
När polisen kommer flyr Mattias Wellsjöö upp på taket till en angränsande lada varifrån han hänger sig.
Jessica återhämtar sig snabbt.

På Röhsska museet är Saltzmann, Helm och Mortland.Intendent Sverre Stallén tar emot. Saltzmann överlämnar en översättning av Karel Hanouseks brev på tjeckiska. Han anklagar det tjeckiska folket för brott mot de mänskliga rättigheterna för slakten av det sudettyska folket efter andra världskriget. I ett testamente skänker han sin kvarlåtenskap tili sina två söner. Det dyrbara Fabergé-ägget vill Robert Helm donera till Röhsska museet. Efter att ha kontaktat sin chef måste Sverre Stallén tyvärr tacka nej till donationen eftersom det handlar om ett stulet krigsbyte. Det måste återlämnas till sin rättmätiga ägare.

Kent Mortland får 20 000 kr av Helm och rätten att skriva om allt som inträffat.Baksidestexten:

Den döda kvinnan i skogsbrynet utanför Göteborg är naken. Hon ligger på en filt - i bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen?

När Kent Mortland återvänder från norra Tyskland, där han varit tillsammans med sin dotter, dras han motvilligt in i polisens allt mer desperata jakt efter förövaren. Samtidigt kommer det förflutna ifatt honom: spåren sträcker sig tillbaka till Nazitiden.

Den femte boken om Kent Mortland kännetecknas också den av hög spänning och överraskande vändningar. Gissy, prisbelönt och översatt till flera språk, har med sin serie om tidningsmannen i Göteborg fått en stor publik.

sidans topp


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Skrivet om boken:

Författaren Peter Gissys klarsynthet och snygga vändningar kastar den ödmjuka journalisten Kent Mortland genom ett äventyr i Tyskland. Kent Mortland speglar till viss del Peter Gissys egna självbiografiska släkthistoria. Kent Mortlands journalistiska liv och privatlivets frågetecken kring sin dotter, flätas samman med hans kärlek - polispsykologen Jessicas säregna liv som innebär en jakt på en psykopatisk mördare. Med stilistik väver Peter Gissy ledtrådar och verklighetstrogna detaljer om vartannat. Som läsare är det svårt att ana vad som komma skall och inte heller går det att ana vem mördaren är. Gul ondska är en bok som ger starka känslor då man märker av den självbiografiska tonen.
av Scarlett, 2010-09-30
Raffel - men också värme
En bok som jag vill rekommendera den som gillar handlingsorenterade böcker. Det är en deckare - Gissys tionde - och det finns en ton i den som är sympatisk. En bladvändare! Gissy skriver så att man inte kan sluta läsa - det finns en framåtrörelse hela tiden. Jag har läst honom tidigare: alltid med behållning. I den här boken gör huvudpersonen Kent Mortland come-back efter tio år - hans finns i fyra andra deckare tidigare. Han är välkommen tillbaka!


sidans topp