Peter Gissy Diagnos: Mördad 2006

 

Baksidestexten  Storyn

Två svartklädda män jagar ifatt en tredje, slår ner honom och misshandlar honom. De vill ha betalt för en skuld. Han får ett dygn på sig. Mödosamt reser han sig sedan de två plågoandarna försvunnit och upptäcker då en medvetslös kvinna liggande bland buskarna. Hon är svårt knivskuren. Han hejdar en polisbil. Björn Halling grips som misstänkt för dådet. På sjukhuset är det akutläkaren Robert Krüger som tar emot henne. Kirurgen Erik Hagebeck opererar. Lisen Berndtsson, akutsköterska, assisterar.
- Chefen Sixten Hejnell vill tala med Robert. Han är missnöjd med att Robert avlägsnat sig från tjänsten en gång för att ta hand om sin alkoholiserade mor. Robert är mycket irriterad över den varning han får.
- Robert bor i Sisjön, ett radhusområde i sydvästra Göteborg. Han är sambo med Jonna Hammar som är journalist sedan fyra år. Dottern Hilda är 13 månader. Robert har arbetat i Somalia för Läkare utan gränser.
- När Robert sover ut efter nattens strapatser väcks han av Ola Hallgren. Han och Robert har spelat en del när de var unga. Ola gav upp sina medicinstudier och satsade helt på musiken. De har fått en ny spelning som de måste träna in.
- Kriminalinspektör Mia Baltzarsdotter är ensamstående och fyller sitt liv med arbete och fysisk träning. Den överviktige Göran Lindkvist är hennes chef. Johanna Sedin är Mias kollega.
- Den knivskurna kvinnan dör på sjukhuset.
- En ung man kidnappas i en villa i Säro av flera gestalter i mörka kläder och rånarluvor. Han heter Jacob Areheden och har rika föräldrar.
- Tony Erlandsson är en av polismännen. Han är medlem av Svenska Ölakademin och det syns tycker Mia.
- Av Barney i arkivet som är rullstolsbunden sedan ett skottdrama får Mia information om Björn Halling. Han åkte fast för flera brott på 80-talet, men efter 1988 tycks han ha gått den smala vägen. Tony och Mia förhör Halling som inte vill lämna någon information.
- En av ambulanskillarna har hittat en sedelklämma i ambulansen. Den identifierar den döda kvinnan som Eva-Lena Gustafsson 24 år.
- Mia och Tony pratar med Eva-Lenas far. Hennes mor är död i cancer. Eva-Lena hade en pojkvän som heter Niklas Fasth. Eva-Lena har en två år yngre syster Sandra, men de har inte så stor kontakt. De får Sandras adress. Pappan är medlem av Smyrnaförsamlingen (som är en del av pingstkyrkan). De ber för honom, säger han.
- Roberts svärfar Sven Hammar firar sin 60-årsdag. Han har klarat sig bra i livet är rik. Han vill gärna ha Robert i sin firma.
- I Kortedala brinner Eva-Lena Gustafssons lägenhet. Det handlar om mordbrand. Mia som åker dit hittar en gömd adressbok. Förvånad hittar hon Roberts Krügers adress. Han vill ogärna prata om det. Men han erkänner att efter en spelning som han och Ola haft fick han kontakt med henne. De kramades men mer blev det inte.
- Ett nytt knivmord i ett soprum i Hjällbo. En ung kvinna, knivskuren och omgiven av sopor. Hon heter Christina Zetterström och bor i trappuppgången bredvid. Hennes väninna Monika Strandell som upptäckte liket är chockad och på Sahlgrenska. Hon förmår bara stöna fram "Bildmannen".
- Mia går igenom Christina Zetterströms lägenhet. Gömt bakom ett element hittar hon ett foto.
- Jonnas chef vill ge henne ett nytt jobb, hon får en egen kolumn och ska skriva om knivmorden.
- Ola och Robert firar på Kockska källaren en lyckad spelning. När Robert går därifrån grips han av två män och kastas in i en bil. Han körs till ett industriområde. Två män som pratar ett utländskt språk hotar honom och säger att hela familjen ska drabbas om han avslöjar vad som hänt honom. De vill veta om Eva-Lena avslöjat något innan hon dog. Han låses in i ett rum. Där hittar han en kvinna som säger sig vara Sandra Gustafsson, Evaa-Lenas syster. Hon är febersjuk och har variga sår. Det står en läkarväska innanför dörren och med den kan han ge henne första hjälpen. Men hon måste till sjukhus och få antibiotika. Han blir körd tillbaka och utkastad i närheten av sin bostad i Sisjön. Motvilligt berättar han för sin sambo Jonna vad som hänt. De bestämmer att Jonna ska flytta hem till sina föräldrar med Hilda och Robert flytta in hos Ola så länge
- Mia Baltzarsdotter joggar gärna i Slottsskogen. Hon tänker på gårdagskvällen då hon och hennes väninna och kollega Johanna Sedin gjorde en krogrunda.
- Verksamhetschefen Sixten Hejnell har kommit på Robert med ett missgrepp. Han vill att Robert tar ledigt några dagar.
- Robert går till Mia Baltzarsdotter och berättar vad som hänt honom. Han kommer ihåg numret på en telefon i sommarstugan. En stor polisinsats tar sig till stugan och hämtar den döende Sandra Gustafsson i ambulans.
- På Rättsmedicinska avdelningen arbetar Karl-Gunnar Strandahl. Robert går dit för att titta på Eva-Lena Gustafssons döda kropp. Hon har fått sju djupa hugg av en smal kniv. Även Christina Zetterströms kropp vill han se. Även hon är mördad med knivstick.
- Kalle Lehmann på Göteborgspolisens vittnesskyddsenhet hälsar på hemma hos Robert Krüger. De ska få larmarmband att bära.
- Mia B besöker Sandra Gustafsson som är på bättringsvägen. Hon berättar att då hon och Eva-Lena var på väg hem från en fest, båda tämligen berusade, angreps de av en man med kniv. Hon blev knivstucken. Hon sprang ut på gatan och där hjälptes hon in i en bil av några män.
- Utredningsgruppen har fått förstärkning från spaningsroteln, Måns Faager och Jovan Djuric. Från SKL har dessutom psykologen Sören Williamsson kommit.
- Christina Zetterström hade fått flera obscena teckningar anonymt innan överfallet.
- Ett nytt larm, en död kvinna på en vind i Frölunda, knivhuggen och hängd.
- Jacob Areheden vaknar, drogad, i ett mörkt rum.
- Carina Sundström, Jonnas chef på tidningen drabbas av yrsel och svimning. Jonna ringer Robert. Hon har hög puls och huvudvärk.
- Mia och Tony åker hem till Björn Halling. Han erkänner nu att han brukar spela på en spelklubb och att han blivit jagad och misshandlad för att han inte kunnat betala en spelskuld. Det var då han upptäckte den knivskurna Eva-Lena Gustafsson. De undersöker hans lägenhet. Där finns ett låst rum som Halling säger att en bekant hyr av honom. Han heter Sonny Sörensson.
- Mia tränar boxning. Henne väninna och träningskompis Anneli är ledsen. Hennes man är otrogen, han har träffat en annan. De har två barn tillsammans.
- Christina Zetterströms dator är genomsökt. Hon har chattat med en som kallar sig Stallone. Dennes har lämnat sin hund för avlivning på hundsjukhuset Blå Stjärnan. Där kan han identifieras som Roger Ditlevsen. Hans adress är en husvagn men när polisen kommer för att gripa honom lyckas han fly. Däremot hittar Jovan Djuric en upptejpad teckning med en man som piskar en kvinna. Under insatsen får Göran Lindkvist en hjärtattack och förs med ambulans till sjukhuset.
- Mias bror Martin som hon sällan har kontakt med ringer och vill övernatta tillsammans med sin nya tjej Elisabeth Westerberg.
- Den hängda kvinnan, Lucia Maria Larsson, i Frölunda, har tagit livet av sig. Det är hennes man som hämtat henne från Thailand och sedan misshandlat henne under lång tid.
- Björn Halling har lämnat ett meddelande till Mia. Då han inte svarar på telefon åker hon hem till honom och hittar honom svårt misshandlad på soffan i sin lägenhet. Hon ringer efter ambulans och i väntat på den tittar hon in i Sonny Sörensons rum. Av vad hon ser förstår hon att Sonny Sörenson bara existerar som Hallings alias.
- Den nytillträdde rotelchefen, Curt-Arne Odelius, sätter sig snart in i ärendena i Lindkvists frånvaro. Nathan Benjaminsson som är kommissarie och specialutredare vid Interpol i Stockholm, vill ha hjälp med fallet med den kidnappade Jacob Areheden. Han har kommit tillbaka sedan en stor lösesumma utbetalats men han är märkt för livet och vårdas på psykiatrisk klinik. Ett funnet fingeravtryck har koppling till morden polisen arbetar med.
- Robert Krüger besöker Sandra Gustafsson som vill ligga med honom som tack för att han räddat hennes liv. Han hittar i stället en nyckel med ett telefonnummer som han tar med sig. Nyckeln går till ett lagerhotell. En man talar om var han ska hitta förrådet. Det innehåller en resväska. Robert upptäcker snart att det är Eva-Lenas kläder och förstår att Sandra dödat sin syster. Plötsligt är Sandra där med Leo, en av männen som förde bort Robert till sommarstugan. Sandra erkänner att hon dödade Eva-Lena för att hon alltid kom i andra hand. Mannen är på väg att skjuta Robert när han lyckas slita sig loss och räddas av Mia som kommer med poliser. Med Tony vid ratten jagar de efter brottslingarna som flyr i en bil. Tony blir skjuten, han blir illa skadad och är nära att förblöda.
- Väktaren Lars Kranz upptäcker att en person sitter och röker i en bil i parkeringshuset. Mannen i bilen slår ner honom men grips av en polisbil utanför. Det är den eftersökte Roger Ditlevsen.
- Robert berättar för Jonna att under sin tid i Somalia hade han ställts inför ett svårt beslut. Antingen rädda en gravid kvinnas liv eller rädda hennes barns liv. Hon valde sitt eget. Hon hette Fatuma.
Baksidestexten:

Första mordet sker en stormig natt i centrala Göteborg – en ung kvinna faller offer för en brutal knivmördare. Det andra mordet inträffar i ett soprum. Allmänheten blir allt mer uppskärrad och kräver resultat. Men gärningsmannen går fri på gatan samtidigt som polisen står maktlös. Och mitt under polisens utredning händer det som alla har fruktat: ytterligare en kvinna knivhöggs till döds…

Akutläkaren Robert Krüger på Sahlgrenska sjukhuset, nyligen hemkommen från en tjänst för ”Läkare utan gränser” i Somalia, blir oförskylld indragen i polisjakten.

Robert inleder motvilligt ett samarbete med kriminalinspektören Mia Baltzarsdotter vid Göteborgspolisen för att hjälpa till att ringa in förövaren. Allt ser ut att lyckas. Då inträffar något de inte räknat med…

sidans topp


 

 

 

 

 

 

 


Storyn:

Det såg som att en seriemördare var på gång i Göteborg. Mia Baltzarsdotter och Tony Erlandsson fick hand om fallet under ledning av rotelchefen Göran Lindkvist. Den senare tar i så att han får stroke och blir mentalt och fysiskt förlamad. Tony Erlandsson bli skjuten och allvarligt skadad när han jagar en beväpnad gangster.
Roger Ditlevsen har haft trassel med myndigheterna sen unga år. Han träffade Christina Zetterström på Internet. Sedan kom han hem till henne. Hon lockade honom påstår han men det gick snett och han dödade henne.
Eva-Lena Gustafsson är strippa och prostituerad. Hon har betydligt större framgång än sin syster Sandra Gustafsson. Sandra är avundsjuk och en kväll sticker hon ner henne med en kniv. Sandra försöker sedan lägga ut spår så att Christina Zetterströms mördare ska få skulden för båda morden.
Sandra umgicks med en internationell liga som kidnappade Jacob Areheden, sonen till en rik affärsidkare i klädbranschen. Han lämnades tillbaka sedan en stor lösesumma utbetalats men han är märkt för livet och vårdas på psykiatrisk klinik.

Mycket utspelas på sjukhus, det området är ju författarens specialitet. Det handlar om akuta operationer och om läkares och sjuksköterskors olika roll och om samarbetet dememellan. Många medicinska facktermer. Akutläkaren Robert Krüger blir ofrivilligt inblandad i de kriminella gärningarna och får utstå både våld och polisens misstänksamhet.

Robert drömmer ofta om Somalia de år han tillbringade där i Läkare utan gränsers tjänst. Han har mardrömmar och vaknar genomsvettig.
Mycket om Roberts familjeliv, daghem men också om hans relation till sin mor. Han berättar om sin uppväxt och vad som fått honom att redan ibarndomen välja läkaryrket.

sidans topp