Peter Gissy Diagnos: Strypt 2007

 

Baksidestexten  Storyn

En man flyr via färjan men blir upphunnen och sprängd nästan till döds. Läkaren Robert Krüger kallas in till Sahlgrenska sjukhuset. Många har skadats av bomben. Malte Wallberg är traumaledaren på sjukhuset. Lisen Berndtsson är akutsköterska, Jan Evertsson är dagens jourkirurg. En man tar sig i smyg in på den skadades rum och ser till att han dör. Jonna, som är Roberts fru, är journalist, de har flickan Hilde. Siv och Sven, heter Jonnas föräldrar.
- En man håller på att kartlägga Jonnas liv, han ringer anonyma telefonsamtal till henne.
- Jonna är just hemkommen från en semesterresa till Teneriffa tillsammans med två väninnor, Marika Nilsson och Alice. Marika tycks inte må bra.
- Robert träffar sin vän Ola Hallgren. Han är arbetslös musiker men har nu fått jobb på Göteborgsoperan som vakt.
- Kriminalinspektören Mia Balzarsdotter arbetar tillsammans med Mikael Roth. Jessica Arvidsson är rotelchef. Andra kolleger är Tony Erlandsson och Måns Faagher.
- Säkerhetschef på Stena Line heter Jan-Åke och hans assistent Niklas. Där finns bra bilder från övervakningskamerorna och bomboffret identifieras som Sonny Blomgren sitter på Högsboanstalten. Även den som misstänks för bombdådet finns på bild. Därifrån har han emellertid avvikit. Hans syster Catherina Blomgren hittas död i sitt badrum, strypt och vanställd.
Marika Nilsson är försvunnen.
De två torpederna Toto och Luganov får en ny chans. Ola träffar en ny arbetskamrat Mats.
K-G Strandahl obducerar liket. Catharina Blomgren var gravid i fjärde månaden.
Robert och Jonna hittar Marika i hennes lägenhet. Hon har tagit tabletter för att ta livet av sig. Robert lyssnar på hennes bandspelare där hon berättar att hon blivit våldtagen under semesterresan.
- På sjukhuset tar en polisman kontakt med Robert Krüger. Robert tycker att han uppträder annorlunda men följer med till sin bil. I parkeringshuset blir han nedslagen av en annan person och svimmar av.
- När Jonna kommer hem med dottern Hilda är hela huset upp och nedvänt. Någon har systematiskt gått igenom allt. En granne, en pensionär, har sett att två män gått in i huset.
- Från Danmark och Interpol kommer Nathan Benjaminsson och Preben Larsen. De använde sig av Sonny Blomgren för att för att komma åt de stora gängen och den grova brottsligheten. Ett exempel är kidnappningen av direktörsonen i Göteborg för två år sedan. Sex miljoner fick ligan i utpressningspengar. Det är en internationell liga som leds av en okänd Mister X.
- Det finns en vidoupptagning av händelsen då Robert blev nerslagen i parkeringshuset.
- Sjukhustvätten hittar ett usb-minne i Roberts använda läkarrock. Poliserna går tillsammans igenom det. Där finns ett inspelat telefonsamtal mellan Sonny och en man som inte är svensk. Ordet Menok nämns. Det är ett terroristnät. Där finns också en videofilm som visar hur en man skjuts ihjäl och dumpas i havet.
- Sonny har fru och barn. De bor i Göteborgstrakten och är föremål för vittnesskydd. Hon heter Camilla Stridsberg och den femårige sonen Patrik. De får besök av den falske polismannen och hans kompis, den storvuxne mannen. Hon blir våldtagen och misshandlad.
- Mia Balzarsdotter besöker de båda på sjukhuset. Camilla vet att mannen hade en tatuering, ACAB.
(A.C.A.B. är en förkortning inom skinheadkulturen som står för All Cops Are Bastards. Detta uttryck har blivit vanligt bland skinnskallar". Det började med The 4-Skins, föregångare inom ACAB-kulturen. Det började inom skinheadkulturen när polisen avbröt skinheads fighter och deras fester. Har också blivit stor inom fotbollshuliganism när poliser avbryter och i "raggarkretsarna".)
- En DNA-test avslöjar en i ligan. Han heter Lars Höglin, men kallas Toto, för att han är så lång. Han är "yrkeskriminell" och torped.
- På Jonnas arbete har vaktmästaren tagit emot ett paket till henne. Det innehåller en projektor och många diabilder. Mikael Roth kommer och de ser på bilderna tillsammans. Där finns bilder på henne. Också när hon solbadade topless på Teneriffa. Är det så att den efterhängsne mannen var med på samma resa och att det var han som våldtog Marika?
- Lennart Urdell från Göteborgspolisen ringer Jonna. Han har tagit över ärendet och han säger att polisen har lyckats identifiera mannen som förföljer henne. De är på väg att gripa honom.
- Jonna åker ut till föräldrarnas sommarstuga. Hon känner sig lugn nu då polisen är på väg att gripa hennes förföljare. Men polisen hittar inte mannen i dennes lägenhet.
- Två män lämnar av en kopiater till Göteborgsoperan som KK-service reparerat.
- Jonna tar en joggningsrunda. När hon är klar ser hon en naken man i sitt badrum. Han har en vit huva över huvudet. Han angriper henne. Hon försvarar sig och plötsligt räddas hon av polisen som griper honom.
- Nathan Benjaminsson berättar mer om Sonny och om den liga polisen försöker kartlägga. Han visar en bild på Victor Ivanoff Leith som sedan 90-talet organiserat kriminell verksamhet i stor skala. Han är alban eller bulgar. Ligan planerar en kupp mot Daneco, ett läkemedelsföretag som producerar en substans som behövs för att tillverka högexplosiva sprängämnen.
- Camilla Stridsberg identifierar mannen som anfallit henne som Dumitru Kalio Luganov, 31 år, ursprungligen en flykting från Estland som blev svensk medborgare 1981.
- Polisen gillrar en fälla och griper sju personer på väg att göra inbrott på Daneco. Men Höglin är inte bland dem och ingen ligaledare heller.
- På usb-minnet finns en kodad fil med text på kyrylliska. "Amerikansk räv. Kvällen före. Sverige". Kan det handla om ett attentat mot den amerikanske presidentens rådgivare Jerome Fox som ska besöka en ABBA-föreställning på Göteborgsoperan?
- När Ola öppnat garagedörren för Fox limosine smäller en bomb och vit rök väller ut. Två män rusar ur och skjuter männen framför VIP-bilen. En tredje gestalt skjuter ner de två gärningsmännen. Mia som blivit kallad till operan identifierar mannen som ligaledaren och tar upp förföljandet. Hon blir själv skjuten och upplever sitt livs mest intensiva smäta men lyckas att reflexmässigt trycka in avtryckaren. Ligaledaren faller med huvudet före ner i asfalten. Victor Ivanoff Leith.
- Mia har en allvarlig skottskada i brösten men opereras och överlever.
- Benjaminsson avslöjar att det finns en läcka inom poliskären. Han pekar ut Mikael Roth som erkänner och skyller på att han ville hjälpa sin fru som är förlamad efter en bilolycka.Storyn:

Interpol jagar ledarna för de stora gängen och den grova brottsligheten. Ett exempel är kidnappningen av direktörsonen i Göteborg för två år sedan. Sex miljoner fick ligan i utpressningspengar. Det är en internationell liga som leds av en okänd Mister X. De använde sig av Sonny Blomgren en tidigare brottsling för att för att infiltrera ligan. Blomgren har kommit över hemligt material som han sparat på ett usb-minne. Två torpeder jagar honom för att få tag på det komprometterande materialet. De dödar honom med en bomb på en Stena-Line färja. De tar hans portfölj men i den finns inte minnet utan detta hittas i sjukhustvätten i akutläkare Robert Krügers sjukhusrock. Han blir därför utsatt för attentat och hans bostad genomletad. Polisen lyckas avslöja att ligan planerar en kupp mot Daneco, ett läkemedelsföretag som producerar en substans som behövs för att tillverka högexplosiva sprängämnen. Polisen gillrar en fälla och griper sju personer på väg att göra inbrott på Daneco. Men ligaledaren är inte bland dem. Daneco är emellertid bara en avledningsmanöver för att få iväg polisen från det verkliga attentatsmotivet den amerikanske presidentens rådgivare Jerome Fox som ska besöka en ABBA-föreställning på Göteborgsoperan. Där blir Robert Krügers ungdomsvän inom musiklivet, Ola Hallgren, inblandad eftersom han är nyanställd vakt på operan.
När Ola öppnat garagedörren för Fox limosine smäller en bomb och vit rök väller ut. Två män rusar ur och skjuter männen framför VIP-bilen. En tredje gestalt skjuter ner de två gärningsmännen. Mia som blivit kallad till operan identifierar mannen som ligaledaren och tar upp förföljandet. Hon blir själv skjuten och upplever sitt livs mest intensiva smäta men lyckas att reflexmässigt trycka in avtryckaren. Ligaledaren faller med huvudet före ner i asfalten. Victor Ivanoff Leith som sedan 90-talet organiserat kriminell verksamhet i stor skala. Han var alban eller bulgar. Nu är världen befriad från en av många grova brottslingar.
Mia har en allvarlig skottskada i brösten men opereras och överlever.
En annan story är Robert Krügers sambo Jonna Hammar förföljs av en stalker som fotograferar, gör obscena fotomontage, skickar blommor, och ringer anonyma samtal.
Marika Nilsson har varit på semesterresa tillsammans med Jonna och Alice. Där blev hon våldtagen. Hon har stora skuldkänslor och mår mycket dåligt. Hon försöker ta livet av sig. Snart visar det sig att det är samma man som besvärar de båda väninnorna. Han är tidigare känd av polisen.

Boken är spännande men rörig. Där finns för många ligor som man inte blir klar över hur de hör samman. För många trådändar. Men ändå en läsvärd underhållningsdeckare, värd minst sju poäng på min traditionella skala.

sidans topp
Baksidestext:

En tidig morgon exploderar en sprängladdning i Göteborgs hamn en man faller offer för ett blodigt attentat. Den sista som har kontakt med honom innan han avlider är akutläkare Robert Krüger vid Sahlgrenska sjukhuset.

Deras hastiga möte får dramatiska konsekvenser för Krüger. Inom kort dras han in i en desperat polisjakt på en kallblodig mördare och flera personer går en skoningslös död till mötes. Gemensamt för offren är att de har något som mördaren vill åt.
Kriminalinspektör Mia Baltzarsdotter och hennes kollegor vid våldsroteln går en hård kamp mot klockan i sina försök att hitta gärningsmannen.

Till polisens hjälp finns Robert Krüger, men hans situation blir alltmer utsatt och till sist är det han som befinner sig i mördarens skottlinje.

sidans topp