Jan Håkansson Domprostinnans fall 1994

 

Baksidestexten  Storyn

På Ekvägen 42 ligger Ekgården, ett gammal, dåligt underhållet hus bor änkan, domprostinnan Henrika Selin. Hon har avsvurit sig sin mans religion och ägnar sig numera åt en högljudd soldyrkan. I huset bor också hennes son, f d professorn i nordiska språk, Daniel Selin. Hans hustru Helga Selin är född von Rosen. I huset bor också Daniel Selins syster Olga Selin som är pensionerad småskollärarinna. I det lilla ruckliga gårdshuset bor Olov Hammar. Han är teaterstuderande och har flyttat in för att träna högläsning inför domprostinnan som börjat se dåligt. För denna tjänst slipper han betala hyra. Syskonen ser i Olov Hammar en farlig konkurrent till arvet efter domprostinnan.
I en tegelbyggnad bor bryggaränkan Sara Billgren, känd för sin snålhet och intresse för att spionera på sina grannar.
Ekvägen 46 har Carl Linder ärvt efter sin far, ambassadören Adam Linder. Hans sexliv håller på att gå i stå då hans fru hela tiden viftar med febertermometern. Hon vill bli med barn och kontrollerar sin ägglossning. En trappa upp bor grevinnan Maria von Schlieffen. Skild från Carl Linders äldre bror. Halvtidsanställd bibliotekarie. Har många träffar med unga diplomater och älskar gärna med dem inför öppen ridå.
- Domprostinnan får besök av Olov. Han har funderat på att sätta upp en egen teater tillsammans med två andra teaterstuderande. Han behöver pengar och blir mer än nöjd då hon pratar om ett lån på 100 000 kr. Hon använder gärna sina pengar till annat än till arv åt sina två barn som öppet visar att de bara väntar på hennes död.
- Daniel Selin går på en gammal vän Oskar Hamiltons begravning. Han ska bo hos sin son Erik. Han tycker inte om sin svärdotter Signe och ännu mindre om sina odrägliga barnbarn. Daniel Selin glömmer emellertid allt när en attraktiv kvinna tar en plats bredvid honom på tåget. Hon kallar honom "sin beundrade lärare" och han blir förälskad. Hormonerna sätter fart på hans 68-åriga kropp. Hon heter Karin Ljung och är skild.
- Olga Selin väcks i sin middagssömn av att någon sågar ved. Hon fylls av vämjelse redan vid tanken på en man. De är "bullrande, ludna och allmänt frånstötande". Hon ser Helga gå in i gårdshuset med något sågliknande i handen.
- Bryggaränkan Sara Billgren hör ett fruktansvärt skrik på morgonen.
- Kommissarie Rutger Blom får ha hand om fallet med den dödsstörtande domprostinnan. Någon har sågat av balkarna till solbalkongen. Olga Selin påstår att han sett Olov Hammar gå över gården med en såg i handen. Men det är ju Helga Selin som bett honom köpa sågen. Det vill hon inte tillstå nu. Nu har polisen hittat sågen i Hammars bostad.
- Sophia Linder skriver i en populär veckotidning.
- Karin Ljung har bestämt sig för att snärja Daniel Selin. Ser sig som ägare till Ekgården i framtiden, då hon gift sig med Daniel och hans mor dött. Daniel uppger en ny forskningsuppgift i Uppsala som kräver att han ofta tar sig dit och stannar över natten.
- Sara Billgren har utlyst fastigheten Ekvägen 44 till försäljning. Nu ska hon hämnas på sina grannar som aldrig accepterat henne och hennes make som grannar. En stenrik porrdirektör från Norge, Adam Nielsen blir den nye ägaren.
- Olga Selin utsätter sin bror och svägerska för utpressning. Helga Selin har erkänt att hon orsakat sin svärmors död. Hon ville också göra det för att få Olov Hammar skyldig till dådet. Hon gjorde det för sin make professorns skull. Olga hotar att få Helga dömd för mord om de båda inte låter henne få hela arvet.
- Kommissarie Rutger Blom är en hängiven anglofil och besöker gärna puben "The Fox and the Hare". Han grunnar på mordet och känner sig helt hjälplös. Han har kört så fast att han bryter mot sina principer och tar sin hustru Dagny till hjälp.
- Helga Selin har kommit på att hennes make Olov har en "adjunkt" i Uppsala. Hon hade bett Erik spionera på honom i Upsala. Erik var mycket upprörd men själv brydde hon sig inte så länge som han inte "överansträngde sig".
- Helga Selin åker till Uppsala och söker upp Karin Ljung. Helga gör allt för att övertyga henne om att Olov snart är helt medellös och kommer att behöva försörjas. - Sara Billgren tar bussen för att besöka sitt gamla hem. När hon upptäcker att hennes körsbärsträd är borta tappar hon besinningen och slår ihjäl porrdirektören Adam Nielsen med en bronsdelfin när han helt oanandes badar i sin bubbelpol.
- Kommissarie Rutger Blom med assistent Roger Eklund konstaterar att det inte finns några spår efter mördaren. Men snart blir kommissarien övertygad om att Olga Selin är en dubbelmörderska men han förmår inte få henne att erkänna.
- Olov Hammar har lämnat gårdshuset. Han får inte tillbaka det inackorderingsrum han hade tidigare utan flyttar hem till sina föräldrar. Där får han jobb på lokaltidningen som kulturredaktör och trivs bra med detta.
- Sophia Linder erinrar sig att ha sett Sara Billgren den morgon då Adam Nielsen mördades.
- Daniel Selin tvingas erkänna att han är utblottad. Då visar Karin Ljung sitt rätta jag och kastar ut honom.
- Ekgården ska byggas om för de pengar som Olga Selin tvingat till sig. Hantverkarna kommer och oväsendet blir stort Olga kan inte sova sin eftermiddagslur och får sömnmedel av sin läkare. Femton droppar av tinkturen Theralen utblandad i vatten är vad som behövs.
- Helga Selin använder de kopior på nycklar hon tagit och tar sig in i svägerskan Olgas bostad.. Hon tömmer pipettflaskans innehåll i ett glas med en skvätt martini som står på nattygsbordet.
- Olga tömmer glaset, lägger sig att sova och vaknar aldrig mer.
- Sara Billgren dör av hjärtinfarkt. Och Olga Selins döda kropp finns i hennes egen frysbox. Helga vill att Daniel hjälper henne att bära ner liket till stranden där isen ligger kall. Det ska se ut som om hon gjort självmord alternativt frusit ihjäl sedan hon druckit martini med en stor dos sömnmedel.
- Kommissarie Rutger Blom är nöjd. Äntligen har morden på Djurgården klarats upp. Han tvivlar inte ett ögonblick på att Olga Selins självmord var en bekräftelse på att hon var den skyldiga.

 


Baksidestext:

Vad döljer sig bakom de ståtliga husfasaderna vid Ekvägen på Södra Djurgården? Allt andas idyll men skenet bedrar och när Döden gör sin entré på ett mycket okonventionellt sätt kommer sanningen i dagen.
Kvarteret har märkliga invånare: domprostinnan som vänt ryggen åt sin salig makes tro till förmån för den uppgående Solen, den fasaväckande f.d. småskollärarinnan, den framgångsrike, men illa sedde porrdirektören, den lättfotade unga grevinnan som extraknäcker inför öppen ridå m.fl.
Skandalen slår ut i full blom i det förnäma bostadskvarteret och när lugnet åter sänkt sig över Ekvägen har det brokiga persongalleriet reducerats avsevärt.
Jan Håkansson, själv djurgårdsbo, har åstadkommit en bitsk och finurlig kriminalkomedi, en roande och spännande skildring av en värld som knappast existerar - eller gör den kanske det?

sidans topp 

 

 

 

 

 

Storyn:

På Ekvägen 42 ligger Ekgården, i ett gammal, dåligt underhållet hus bor änkan, domprostinnan Henrika Selin. Hon har avsvurit sig sin mans religion och ägnar sig numera åt en högljudd soldyrkan. I huset bor också hennes som, f d professorn i nordiska språk, Daniel Selin, och hans syster f d småskollärarinnan Olga Selin. En skenbar idyll men samvaron dem emellan är inte särskilt idyllisk. Till huset kommer teaterstuderande Olov Hammar och detta blir gnistan som sätter i gång både dråpliga och blodiga händelser. Domprostinnan ordnar så att svärmor dödsstörtar från sin balkong så att arvet ska säkerställas. Olga Selin blir vittne till dådet och hotar med att avslöja allt om de två inte skriver över hela arvet till henne, för kommissarie Rutger Blom som är anglofil och mest intresserad av att dricka pintar med öl på engelska pubar. Det dröjer därför inte länge förrän Olga Selin har tagit även sin svägerska avdaga. Hon ordnar det så att det ska uppfattas som att hon gjort självmord driven av djupa samvetskval för att ha dödat sin mor domprostinnan. Och det lyckas hon med.
Men författaren kräver ännu fler mordoffer.
Selins granne, bryggaränkan Sara Billgren säljer sitt hus till den rike porrdirektören Adam Nielsen. Denne totalrenoverar huset. Sara Billgren älskade körsbärsträd får skatta åt förgängelsen. När hon upptäcker detta tappar hon besinningen och slår ihjäl honom med en bronsdelfin när han helt oanandes badar i sin bubbelpol.
Sara Billgren dör sedan i en hjärtinfarkt - eller vem vet - hon har kanske också fått hjälp över "gränsen".
Boken är lättläst men platt och helt utan spänning. Visst kan man läsa Jan Håkanssons böcker som exempel på humoristiska deckare men några höga poäng får han inte.

sidans topp