Jan Håkansson Mord på Majö 1995

 

Baksidestexten  Storyn

Jag, Erik Hedman, sjukpensionerad lärare, lämnar det hektiska storstadslivet och flyttar ut till Majö i skärgården. Jag får hyra en fallfärdig stuga av fiskaren Harald Söderberg. Han kallas "kommendanten" och hans båt heter Stina efter hans förra fru. Nu är de skilda. En konstnär hyrde huset före mig.
- I handelsboden styr Elsa Persson. Hon skäller ut Kalle Mäsk som letar efter T-sprit. Elsa Persson berättar om prästen Lundblad som bara försvann för fem år sedan.
Hulda på Kobben hjälper Harald med städning och matlagning.
- Karl Persson, Kalle Mäsk för att skilja honom från två andra Karl Persson på ön, Kalle Läsk, som är godtemplare och den överviktige Kalle Fläsk.
- Jag får följa med Harald Söderberg till kyrkogården för att sköta om hans morbror, säljägaren Manfred Sjöstrands gravsten.
- Harald Söderberg gör stor sak av att han ska opereras för hemorrojder.
- Under tiden får jag ta hand om jollen Askeladden med utombordsmotor. På det sättet träffar jag advokaten Robert Sundén som bor i en elegant sommarstuga. Den har skärgårdsborna betalt med sina arvoden. De ligger ständigt i luven på varandra och behöver en bra advokat.
- Majö får statsbesök! Det är den svenske statsministern som ska visa den engelske premiärministern hur ett svenskt midsommarfirande går till. Det ska äga rum utanför Gustav Janssons lada. Själv blir jag helt utslagen av Kalle Mäsks "saft för vuxna" och vaknar på midsommardagen med världens baksmälla. Det är inte mycket jag minns och det jag minns gör mig inte glad.
- Fiskaren Albert Eriksson har hittat delar av ett lik i sina fiskenät. Uppståndelsen är stor på ön. Polisbåten kommer och med den till min stora förvåning också Mikael Björn, en vän sedan tiden då jag var högstadielärare, och som nu avancerat till kommissarie. Det är tacken för att han satte fast en av landets farligaste förbrytare, Bengt Bratt, säger han.
- Snart har teknikerna hittat också ett kranium och konstaterat att det handlar om prästen Torsten Lundblad och att han tagits av daga med ett yxliknande föremål. Björn tar med mig till advokaten Robert Sundén för att assistera vid förhöret. Vi träffar Sundén och hans fru, Björn bli mycket närgången och snart är vi mer eller mindre utkastade.
- Nu är Mickel Björn andra kumpaner på spåren, de talar om att träffas i en väderkvarn. Kallar sig Väderkvarnens vänner. Snart är jag inbjuden av Kalle Mäsk att hålla föredrag om Väderkvarnar. Ordförande är Ture kommunalpolitikern Westman. Före mitt föredrag ska mat och dryck intagas. Klubbmästaren Kalle Mäsk svarar för att det finns tillräckligt med destillerade drycker.
- Under tiden har Mickel Björn råkat i handgemäng med Gustav Jansson, blivit beskjuten och rekvirerat polishelikopter. Jansson grips och Mikael Björn lämnar ön. Fallet tycks vara avslutat för hans del.
- På häktet lär Jansson känna många och får en idé om hur han ska få ihop pengar till böterna. Han ska spela in en porrfilm och töna pengar på att visa den. En man med filmutrustning och två unga kvinnor i korta kjolar och långa svarta läderstövlar anländer snart med Waxholmsbåten. De inkvarterar sig på Linnéas vandrarhem.
- Snart får jag ett reklamblad i brevlådan som annonserar om filmvisning i Gustav Janssons lada. Filmen heter "Skärgårdskärlek" och är endast för herrar.
- Filmvisningen får avbrytas eftersom godtemplaren och frikyrkopredikanten Kalle Läsk lånar en traktor med vilken han kört rakt in i ladan. Tre personer skadas då ladan rasar.
- Harald Söderberg blir allt mer förvirrad, han har minnesluckor och visar tecken på demens. Han förlägger pengar och skyller Hulda på Kobben för att ha stulit dem. Han känner livet meningslöst eftersom han inte har några barn.
- När jag en dimmig sen höstkväll tar mig hem till Harald är dörren öppen men själv är han inte där. Jag hittar honom i vattnet liggande på botten nedanför bryggan. Han är helt uppklädd i svart kostym, skjorta och slips. Har han tagit livet av sig?
- Av Hulda får jag ett brev adresserat till "Skollärare Erik Hedman". Harald skriver att han gjort det enda riktiga nämligen att gå i döden i havet. Han berättar också att det är han som dödat prästen. Han fann honom i sängen tillsammans med sin fru. Då hämtade han yxan och dräpte honom. Han sänkte honom i havet men fick aldrig någon ro.

 


Baksidestext:

Erik Hedman, sjukpensionerad lärare, har lämnat storstadslivet och slagit sig ner på Majö i Stockholms skärgård för att i lugn och ro ägna sig åt skriverier. Han finner emellertid att livet på ön är minst lika oroligt som det i huvudstaden och snart är han indragen i en rad bisarra händelser.
Majö har en märklig befolkning. Där bor bland andra advokaten som lever gott på skärgårdsbornas förkärlek för arvsprocesser, trion Kalle Mäsk, Kalle Läsk och Kalle Fläsk, som fått sina öknamn i särskiljande syfte eftersom deras borgerliga namn är identiska, och den gamle vresige fiskaren Harald Söderberg, Erik Hedmans hyresvärd och mentor, som med faderlig hand lotsar honom genom skärgårdslivets besvärligheter.
En mörk skugga vilar över ön. För ett antal år sedan försvann Majös amoröse präst spårlöst och det finns anledning att tro att han bragts om livet av någon av öns bedragna äkta män under utövandet av någon av sina kärleksgärningar. När sedan delar av gudsmannen fastnar i en fiskares nät och kriminalkommissarie Björn gör entré med sina något okonventionella förhörsmetoder snurrar karusellen i gång på allvar..,
Jan Håkansson, med sommarviste i Stockholms skärgård, har skrivit en roande och kvick kriminalkomedi, som snart får också läsaren att inse att storstadslivet trots allt är betydligt mera rofyllt än det på Majö.

sidans topp


 

 

 

 

 


Storyn:

Erik Hedman, som är bokens jag, är en sjukpensionerad lärare, lämnar det hektiska storstadslivet och flyttar ut till Majö i skärgården. Han får hyra en fallfärdig stuga av fiskaren Harald Söderberg. På ön finns många frispråkiga typer. Det sladdras om en präst, Torsten Lundblad som var galen efter fruntimmer. Han bara försvann för fem år sedan. Så dyker hans lik upp i fiskegarnen. Hedmans vän Mikael Björn som nu blivit kommissarie anländer till ön och kan konstatera att prästen mördats innan kroppen hamnat i havet. Han inleder undersökningar men öborna är mycket motvilliga att lämna upplysningar. Han blir mordhotad och beskjuten. Hedman hittar fiskaren Söderberg i vattnet liggande på botten nedanför bryggan. Han är helt uppklädd i svart kostym, skjorta och slips. I ett brev berättar han att han tagit livet av sig men inte för att han är skyldig till prästens död. Han fann prästen i sängen tillsammans med sin fru. Då hämtade han yxan och dräpte honom. Han sänkte honom i havet men fick aldrig någon ro.
Boken är full av skrönor från skärgårdsöarna med fiske och jakt. Boken innehåller mycket om fiske och friluftsliv men mindre om intriger och saknar spänning.

sidans topp