Jan Håkansson Rektorn som gick upp i rök 1980

 

Baksidestexten  Storyn

Rektor Sven Wesslén, har befordrats till Härligheten det vill säga Länsskolenämnden. Det är den andra rektorn som lämnat Birkaskolan på fyra år. Min vän och kollega Johnny Larsson är studierektor på Vuxengymnasiet där jag arbetar. Han har en glupande aptit på kvinnor. Rektorn där heter Karl Liljeberg. Han ville först bli skoldirektör men satsade sedan på att få ett arbetsrum på SÖ. Hans specialitet var en ny blankett för närvaroredovisning vid vuxengymnasierna. Han börjar träna för att gå ner i vikt och köper sig nya, moderna kläder.
- Anna Liljeberg är mycket svartsjuk. Hon ser hans förändringsförsök att bli slankare och mer vältränad som ett bevis på att han skaffat sig en yngre älskarinna.
- Jag ska kanske presentera mig, jag heter Erik Hedman och är språklärare i grundskolan. Jag har tidigare beskrivit mitt arbete i en annan bok, Tigerkycklingen.
- Min vän kriminalinspektören Mikael Björn träffade jag första gången vid en av polisen anordnad utställning i stadens sporthall där vi hjälptes åt att anordna en "mordhörna". (Se Tigerkycklingen).
- För att bli populär klassföreståndare föreslår jag min klass, "Grh fä, Ia" att ordna en klassfest i en timrad sportstuga utanför stan som Gruvbolaget lånar ut. Tyvärr vill rektor Liljeberg vara med. Liksom kvinnojägaren Johnny Larsson. Stig som är bäst på att framställa hembränt tar hand om dryckerna. Snart är alla fulla, även Stefan som lovat vara min chaufför hem. Inne i klädkammaren träffar jag Marita Ljunggren, en av mina elever. Hon känner sig mobbad därför att hela hennes kropp är tatuerad. Hon tar av blusen för att visa mig. Just då kommer Johnny Larsson som naturligtvis drar alldeles fel slutsatser. Han tar över och tröstar henne på sitt eget sätt.
- Jag förbereder noga min och Mikael Björns måndagslunch. Att laga mat är min älsklingshobby.
- Stora rubriker i tidningen sedan Johnny Larsson fastnat i ett sopnedkast på väg till sin älskade Marita som vägrar släppa in honom.
- Det är något märkvärdigt med rektor Liljeberg. Mikael Björns far är med i Rotary och har förgäves sökt rektorn i Stockholm för att bjuda in honom som föredragshållare. Mikael Björn vill åka till Stockholm för att ta reda på hur det förhåller sig. Han tvingar mig att utnyttja en gammal klasskamrat som arbetar på SÖ.
- Vi åker gemensamt till Stockholm och första kvällen tvingas jag vara med när Mikael Björn ska utforska synden. Snart slåss han med ett par gorillor på sexklubben men vi lyckas undkomma. Nästa dag åker vi till Inedalsgatan 5, där Karl Liljeberg enligt uppgift ska bo hos en släkting som heter Anna-Lena Pehrsson. Men där är han inte. Mikael Björn anklagar henne då, på sitt vanliga diskreta sätt, för att ha dödat honom med en kökskniv.
(En mycket träffande beskrivning av den byråkratiska apparat som benämndes "Skolöverstyrelsen").
- Vi besöker kvarteret Garnisonen vid Karlavägen i Stockholm. Där håller SÖ till. Vi framför som ärende att vi ska besöka skolkonsulent Lars Granat. Först med stor svårighet hittar vi hans rum. Med honom som guide går vi till rum 710 där Karl Liljeberg förväntas hålla hus. Men dörren är låst och ingen svarar. I stället låter vi oss bjudas på lunch av Statsverket. En korvsnutt och en klick potatismos med lättöl som extra lyx.
- Ingenting händer på en tid. Vi hinner ha pedagogikdagar med en skäggig pedagogilektor lysande av ämbetsnit som ledare. Jag tänker på att en lärare "i sanning är en sammansatt individ. Nedlagd i hans gener finns dels en motvilja mot all överhet, dels en mycket stark drift att vara till lags" (147). Pedagogiklektorn får sig emellertid en svår stund när han konfronteras med både Maj Berggren, vår rödlätta matematiklärarinna som vill få oss att förstå kvinnans frigörelsekamp och tysklärarinnan Greta Bergson, en blond, högväxt, junonisk kvinna vars röst skär som en sågklinga genom alla diskussioner.
- Jag funderar över hur Karl Liljeberg kom hem på natten efter klassfesten. Jag ringer Johnny Larsson som motvilligt erkänner att då kvinnorna jagat iväg den nakne rektorn så gömde sig denne i bastun. Johnny ville spela honom ett spratt och låste in honom. Efteråt blev han orolig över vad som kunde ha hänt men Liljebergs fru försäkrade honom att han kommit hem och åkt till Stockholm.
- Mikael Björn och jag åker till sportstugan och hittar alldeles riktigt de döde rektorn i bastun. Han ser ut som en rökt fårfiol.
- Vi misstänker båda Anna Liljeberg för att ha dödat sin man. Men hon kan bevisa att hon lämnade sportstugan medan han ännu levde. Det är Johnny Larsson som är hennes vittne.
- Vi låter kommissarie Lundgren ta hand om fallet. Han är en garvad polis.
- På begravningen får vi höra prästen berätta att "Rektor Liljeberg trätt in i den himmelska nätvaron, där ingen blankett längre erfordrades".
- Efter några whiskyglas kommer jag på hur det hela hänger ihop. Det främsta skälet är att någon tagit nycklarna från Karls Liljebergs kavaj. Då jag får höra att Anna Liljeberg tagit tåget till Stockholm beger jag mig omedelbart dit i sällskap med Mikael Björn. Jag fruktar ett nytt mord på gång! Tåget är försenat p g a snöfall så vi kommer före Anna Liljeberg till Inedalsgaten. Vi bankar på dörren och en halvklädd man öppnar och glider skamsen förbi oss. Jag vill stoppa honom men Mikael Björn hindrar honom. Han känner igen sin högsta chef, det är justitieministern. Det är Marita Ljunggren han har besökt. Hon erkänner att hon dödat Karl Liljeberg. Hon tog hans pengar och nycklar för att komma till Stockholm för att komma ur skiten och kunna börja på nytt, som hon säger. Jag tror väl inte att det finns något samband i verkligheten men justitieminister 1979-81 var Håkan Winberg och före honom Sven Romanus och före honom Lennart Geijer.

 


Baksidestexten:

Rektor Karl Liljebergs epokgörande uppfinning, den treskiktade närvaroblanketten med inbyggda karbonpapper väcker berättigad sensation inom skolvärlden.
Han fpr ett tjänsterum på Skolöverstyrelsen för att vidareutveckla sin idé.
Tiden går och ingen skulle väl sakna honom om det inte vore för att rotaryklubben i rektor Liljebergs hemstad söker kontakt med honom. Ingen på SÖ vet var han är. Var finns rektorn?
sidans topp


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Ett ovanligt mord. Rektor Liljeberg jagar naken de oklädda kvinnliga eleverna som nattbadar efter vuxengymnasiets klassfest där den hembrända spriten flödat. De blir trötta på honom och deras attack får honom att gömma sig i bastun. En av eleverna, den nästan total tatuerade Marita, hittar Liljebergs kläder som eleverna gömt. Hon tar hans nycklar och plånbok och vrider upp termostaten på max. Han blir som en fårfiol innan bokens jag, adjunkten och språkläraren Erik Hedman hittar honom tillsammans med sin vän, kriminalinspektören Mikael Björn. Marita lyckas övertala Liljebergs fru att hennes man redan åkt till Stockholm och SÖ där han fått ett arbetsrum för att utveckla sin "epokgörande uppfinning", den treskiktade närvaroblanketten med inbyggda karbonpapper. Marita flyttar in i hans lägenhet och börja sälja sexuella tjänster. När polisen kommer för att hämta henne smyger en av kunderna skamset och halvklädd ut genom dörren. Det är polisens högsta chef, justitieministern
Mycket humoristisk och välskriven. Avslöjar obarmhärtigt den svenska skolbyråkratin. Krossar alla eventuella illusioner som läsaren kan ha kvar om skolvärlden. Jag tror väl inte att det finns något samband i verkligheten medn justitieminister 1979-81 var Håkan Winberg och före honom Sven Romanus och före honom Lennart Geijer.
sidans topp