Jan Håkansson Tigerkycklingen 1974

 

Baksidestexten  Storyn  Personregister  

Jag heter Erik, jag är lärare i svenska och är god vän till kriminalinspektören Mikael Björn. Vi hjälps åt att arrangera en good-willutställning för polisen i sporthallen. Till stor förvåning för alla hittas ett lik i utställningen. I närvaro av länspolischefen och polismästaren och två kommissarier. Ansikte är vanställt och tänderna borta så det är svårt att identifiera.
En föga liten skara pedagoger, franskläraren Kjell Bergman, timläraren Arne Widgren, adjunkten i engelska Johnny Larsson, som jagar den attraktiva och unga praktikläraren Lena Andersson. Adjunkten Märta Hagström som är djupt svartsjuk på Lena Andersson. De "stångar sina visa pannor blodig mot enfaldens solida murar". Erik Gustavsson, kallad "Den Bleke" skolans vaktmästare. På halvtid sköter han sjukhuset bårhus. Han är bokstavstrogen och tror på uppståndelsen på den yttersta dagen.
- Mikael Björn diskuterar sin teorier kring gärningsmannen med mig. De är lika vansinniga som vanligt.
- Den Bleke gör succé under morgonsamlingen genom att spela munspel och steppa. Han vill ha mig med sig då han bryskt förhör en av stadens tandläkare, doktor Lundin, som han misstänker.
Liket som hittats i sporthallen under utställningen visar sig vara en person som dött på sjukhuset. "Den Bleke" var inte helt nykter då han skulle frakta liket på en dragkärra till bårhuset. Det var halt och den Bleke tappade greppet i en nerförsbacke. Kärran bar i väg och rakt in i en tegelvägg. Kroppen blev illa tilltygad och Den Bleke gömde liket för att senare snygga till det. Nästa morgon var emellertid kistan borta. Den tomma kistan hade redan gått till begravning. De Bleke placerade liket i sporthallen för att någon utanför sjukhuset skulle hitta det, annars kunde han förlora sin anställning.
Boktiteln "Tigerkyckling" kommer från namnet på den rätt som Erik bjuder sin vän Mikael Björn på. I Kina sveper man in kycklingen i lotusblad innan den bakas i lera. Av värmen bränns mönstret som bladnerverna bildar in i köttet så att det blir randigt.
Baksidestext:

Handlingen utspelas i skol- och deckarmiljö. Ett mord blir upptäckt i samband med polisens propagandautställning i den lilla mellansvenska staden och skolans språklärare blir i tur och ordning misstänkta. Paniken sprider sig i kollegiet. Vem är den skyldige? Författaren klär roligt men obarmhärtigt av skolvärldens överhet dess pedagogiska deimslöjor, och hans synpunkter på den nya läroplansungdomens framtoning innehåller många beska piller.

sidans toppStoryn:

En kriminell komedi. En rolig deckare som utspelar sig i svenskt skolliv. Författaren är väl insatt i 70-talets skolfrågor, det decennium då flumpedagogiken slog igenom på allvar. Det är en oerhört stark kritik om än i ironisk form av skolan, rektorer och studierektorer som helt lämnar klassrumsverksamheten och i stället flummar runt på olika tillställningar som ska föreställa ha pedagogisk anknytning medan lärarna får ta alla smällarna. Medan eleverna ägnar sig åt att spränga blomkrukor i kapphallen, strimla gardinerna i klassrummen och trakassera lärar- och kökspersonal.
Det drivs vilt med allt och alla. En helt förträfflig bok att läsa. Men det är ju förskräckligt att den flumskola som Folkpartiet, Jan Björklund och Alliansregeringen nu försöker få bukt med tydligen har haft samma problem att brottas med i över trettioår. Flera miljoner svenskar har utsatts för denna fördärvliga skola, svenskar som idag Det är bara 40-talisterna och delvis 50-talisterna som fått en annan utbildning.
Bokens jag heter Erik, är lärare i svenska och god vän till kriminalinspektören Mikael Björn. Vi hjälps åt att arrangera en good-willutställning för polisen i sporthallen. Till stor förvåning för alla hittas ett lik i utställningen. I närvaro av länspolischefen och polismästaren och två kommissarier. Ansikte är vanställt och tänderna borta så det är svårt att identifiera.
Liket visar sig emellertid vara en person som dött på sjukhuset. Eriks kollega, vaktmästaren, "Den Bleke" kallad var inte helt nykter då han skulle frakta liket på en dragkärra till bårhuset. Det var halt och den Bleke tappade greppet i en nerförsbacke. Kärran bar i väg och rakt in i en tegelvägg. Kroppen blev illa tilltygad och Den Bleke gömde liket för att senare snygga till det. Nästa morgon var emellertid kistan borta. Den tomma kistan hade redan gått till begravning. Den Bleke placerade liket i sporthallen för att någon utanför sjukhuset skulle hitta det, annars kunde han förlora sin anställning.
Boktiteln "Tigerkyckling" kommer från namnet på den rätt som Erik bjuder sin vän Mikael Björn på. I Kina sveper man in kycklingen i lotusblad innan den bakas i lera. Av värmen bränns mönstret som bladnerverna bildar in i köttet så att det blir randigt.


sidans topp