Peter Heiden Mördande fakta 1955

 

Bloggen  Storyn  Baksidestexten

Journalisten Birger Brenner bor med sin fru Pyret Brenner på Viktoriagatan 17 i den lilla landsortstaden där han fått ett femmånaders vikariat på tidningen. Klockan nio ska han träffa redaktionssekreteraren Stellan Arnéus som är stor och tung och fet. En biskopsvisitation ska äga rum och den ska Brenner ta hand om.
Malcolm Berg är redaktionschef.
Urban Sten är chefredaktör. Hans fru ringer och säger att han inte kommit hem efter kvällens tillställning. Kollegerna upptäcker att han sitter på sitt rum som är låst med nyckel inifrån. Han sitter död i sin skrivbordsstol. På mattan under stolen ligger en pistol av finsk armémodell. Nästa dag skulle han ha börjat en semesterresa.
- Två civila polismän kommer. Kriminalöverkonstapel Wilhelm Zander går helt i rött, håret såväl som kläderna. Han har med sig konstapel Nilsson som för anteckningarna.
Svante Mellgren är journalist. Han gör en bedrövlig entré och säger att han har avtalad tid med chefen Urban Sten. Han svimmar när han ser liket och pistolen.
Zander ber Malcolm Berg göra en förteckning över de anställda på företaget. Denna finns att läsa här.
Brenner lämnar över dokumentet till Zander och får en pratstund. De äter sedan lunch tillsammans på Stadshotellet. Zander vet att Urban Sten var vänsterhänt. Men han förefaller ha skjutit sig med höger hand. Är det någon annan som skjutit honom? I hotellrestaurangen sitter också Svante Mellgren. Han ansluter sig till de två och raljerar kring Urban Stens död om att det är han som är mördaren. Han säger att Sten lånat en pistol från pistolklubben där Mellgren är materialförvaltare. När han gått säger Zander att Mellgren var full av narkotika.
- Birger Brenner kan inte sova. Han tar sig en nattlig promenad genom staden. På tidningen är det bara tryckeriet som är igång. Han låser upp entrén och går in. Det är mörkt överallt. Dörren till redaktionen är olåst! Han hör ljud och får en hålslagningsapparat kastad rakt i ansiktet så han faller ner för en trappa. Han får ännu ett slag i ansiktet och förlorat medvetandet.
- Han vaknar upp flera timmar senare av att hans fru ringer honom. Nu är det så ljust att han kan orientera sig. Han går in i den avlidne chefredaktörens rum. På skrivbordet finns ett vitt pulver som han tar med sig i ett papperskuvert. Han hör och ser ett fönster som slås igen och märker också att fönsterhakarna faller på plats av sig själva. Han springer ut och ner på gården. Här träffar han Wilhelm Zander.
- Birger Brenner går till apotekaren med sitt pulver.
- På redaktionen känner han i smyg på Svante Mellgrens kostymtyg. Det känns likadant som det den okände bar som slog ner honom.
- På Stellan Arnéus skrivbord bläddrar han i oredan. Hittar ett blad avrivet från ett anteckningsblock och läser "16.2. Samt. d. K".
- Zander ber Brenner följa med till Pistolskyttebanan, där han tar sig in med hjälp av polisens dyrkar. Han öppnar skrivbordet och tittar igenom en stor blå liggare med etiketten "Vapenförteckning". I den kan man läsa att både Urban Sten och Svante Mellgren kvitterat ut vapen vilket inte stämmer med Mellgrens uppgifter om att Sten lånat hans pistol.
- Kriminalöverkonstapel Wilhelm Zander gör en skriftlig sammanfattning av fallet så långt. Kan läsas här.
- Birger Brenner får reda vem som ringt Urban Sten dagen innan han tog livet av sig. Det var en doktor med "o" i namnet. Brenner chansar på doktor Krosker alternativt doktor Stefan Korne.
- Pulvret visar sig vara talk och Pyrets idé är att det används till plasthandskar som mördaren brukat för att inte sätta fingeravtryck. I tidningen läser han om en dödsolycka vid ett stenbrott i närheten av Sinnessjukhuset. Vårdaren Anders Bergman störtade utför ett stup och omkom med svåra skador. Birger minns att denne Anders Bergman kommit till tidningen och sökt Urban Sten dagen före mordet.
- Birger kommer överens med Zander om att besöka Stefan Korne med förevändning att göra en intervju angående sjukhuset. Pyret tycker att det inte är en dag för tidigt att Birger konsulterar en psykiater.
- Stefan Korne avslöjar för Birger Brenner att han avtalat ett möte med Urban Sten natten mellan den 16 och 17 i ett personligt ärende. Men mötet blev inte av.
- Birger Brenner tar en taxi hem. Den blir omkörd av en våldsam bilist som snart sladdar av vägen och kör över kajkanten. Det är en av tidningens distributionsbilar. Lyftkran och grodman rekvireras och vem sitter död i bilen om inte Svante Mellgren.
- Zander och Brenne kommer överens om att Brenner ska acceptera förslaget från doktor Korne att lägga in sig för observation.
- Syster Paula Wendelson är översköterska på nervkliniken och doktor Kornes assistent. Ester Gröning tar emot Birger Brenner på sjukhuset. Han får en sömntablett och på natten vaknar han av att någon tar hans puls. På morgonen får han besök av en pattient som presenterar sig som konsulent Marcusson. Brenner mår illa av vad han ser hos patienterna, skriken, epileptiska anfall, zombiegången.
- Ronden kommer, doktor Korne som rekommenderar vidare behandling av Brenner.
- Han vaknar av att någonting är riktigt på tok. Han kan inte öppna ögonen. Kroppen är som förlamad. Han har reagerat med chock och svåra kramper av insulininjektionen. Har någon gett honom en överdos?
- Birger Brenner tar kontakt med doktor Korne för att diskutera sin behandling. Denne är mycket irriterad över all misstänksamhet han möter.
- Birger Brenner tar en promenad i sjukhusomgivningarna. Han blir överfallen och nerslagen av en kraftig, förvirrad patient som viskar: "Du är farlig, du måste dö! Doktor Korne.."
- Birger är glad då Pyret kommer på besök och ömkar honom.
- Zander har kontaktat medicinsk expertis som sagt att den behandling Brenner fått är mycket egendomlig.
- Brenner vaknar av att någon tar på honom och han känner ett stick av en injektionsspruta. Han kastar sig över sköterskan som blir helt chockad. Det är syster Ester med en öppen säkerhetsnål i förklädet. Doktor Korne tillkallas och säger att Brenner få välja mellan att flyttas till en annan avdelning eller helt enkelt lämna sjukhuset.
- På en bänk vid en ankdamm utanför sjukhuset träffar Brenner en patient som säger att han aldrig kommer att få lämna sjukhuset. Han berättar om hur Korne hindrat ingenjör Almstedt att bli friskförklarad eftersom han vill gifta sig med Almstedts fru. Och han berättar om vårdaren Anders Bergman som gick till tidningen för att avslöja missförhållanden. Och överskötaren Arthur Wendelson som misshandlar patienterna. Han är syster Paulas make.
- Birger Brenner tar kontakt med Arthur Wendelson och berättar vad patienten sagt. Wendelson avfärdar allt som griller hos sjuka patienter.
- Sista natten på sjukhuset vaknar Birger Brenner och mår illa. Han vill söka upp badrummet och för det krävs det att nattsystern låser upp. Det är mörkt i badrummet och han blir förskräckt då han känner en kall hand på badkarskanten. Det är Paula Wendelson och hon ligger död i vattnet. Han lyckas övertala växeltelefonisten att ringa upp kriminalöverkonstapel Zander som snart är på plats. Även doktor Korne blir inkallad. Han menar att Paula Wendelson dött av hjärtbesvär, av en "angina".
- Zander ordnar en tillställning i trädgården ute vid sjukhuset med alla inblandade inbjudna. Förutom redan nämnda finns där tidningens kassörska Astrid Blomberg, patienten Rickard Amne och fröken Almgren.
När Svante Mellgren såg sin pistol bredvid den döde Urban Sten trodde han att det var han som skjutit honom i ett narkotikaberusat tillstånd. Mellgren hade vid flera tillfällen förfalskat reseräkningar, intygar kassörskan Astrid Blomberg, och detta fick Urban Sten att avskeda honom. I denna sin falska övertygelse begick han självmord genom att köra över kajkanten.
- På mattan där den döde Urban Sten legat fanns en våt fläck av vatten med en mängd vattenloppor! Tydligen rörde det sig om akvariumvatten.
- Syster Ester heter Gröning men som ogift hette hon Molander. Arthur Wendelson hette också Molander. Ester och Arthur är syskon. Ester arbetade tidigare på Södersjukhuset i Stockholm varifrån hon blev avskedad p g a narkotikastölder. Även Arthur Molander var anklagad för narkotikastölder. Båda fick anställning vid mentalsjukhuset under falska namn och falska papper. Där fortsatte de med att stjäla narkotika och försåg bl a Mellgren med droger. Doktor Korne säger sig vara helt ovetande av detta. Zander menar att doktor Morne är ovetande medansvarig för två av morden, de på Mellgren och syster Paula. Det var Ester Gröning som följde Mellgren hem och hon ringde aldrig återbud till Urban Sten utan tog sig dit för att hindra honom från att granska hennes brors antecendetia. Hon sköt honom med berått mod. Hon hade med sig en burk med vatten och en fiskhåv hon använt för att fiska vattenloppor. Dessa loppor på Urban Stens matta avslöjade henne.
- Paula Wendelsohn var doktor Kornes älskarinna. Ester Gröning som älskade doktor Korne vad mycket svartsjuk. Ester dödade henne av svartsjuka.


Storyn:

Sjuksköterskan Ester Gröning hette som ogift Molander. Överskötaren Arthur Wendelson hette också Molander. Ester och Arthur är syskon. Ester arbetade tidigare på Södersjukhuset i Stockholm varifrån hon blev avskedad p g a narkotikastölder. Även Arthur Molander var anklagad för narkotikastölder. Båda fick anställning vid mentalsjukhuset under falska namn och falska papper. Där fortsatte de med att stjäla narkotika och försåg bl a redaktören Svante Mellgren med droger. Doktor Korne, mentalsjukhusets överläkare, säger sig vara helt ovetande av detta. Kriminalöverkonstapel Wilhelm Zander menar att doktor Korne är ovetande medansvarig för två av morden, de på Mellgren och översköterskan syster Paula Wendelson. Det var Ester Gröning som följde Mellgren hem och hon ringde aldrig återbud till Urban Sten utan tog sig dit för att hindra honom från att granska hennes brors antecendetia. Hon sköt chefredaktören Urban Sten med berått mod. Hon ville hinra honom att avslöja sin och hennes brors kriminella bakgrund. Hon hade med sig en burk med vatten och en fiskhåv hon använt för att fiska vattenloppor. Dessa loppor på Urban Stens matta avslöjade henne.
Paula Wendelsohn var doktor Kornes älskarinna. Ester Gröning som älskade doktor Korne vad mycket svartsjuk. Ester dödade henne av svartsjuka.

sidans topp