Björn Hellberg Dråpslaget 1992

 

Christel Larsson är 19 år med hela livet framför sig. Hon har just hjälpt sin storasyster Annika att flytta i Helsingborg. När hon ska åka hem till Staden är tåget försenat och hon liftar med en man i stället. När de är strax utanför Staden kör han av huvudvägen och ut i skogen. Han kräver att ligga med henne. Hon lyckas smita iväg och springer därifrån men förgäves. Han våldtar henne sedan han knutit en plastpåse om hennes huvud.
- Ann Stadin har bestämt sig för att bryta sitt förhållande med Jörgen Larsen. Han är inte alls överens om detta. Han är heltidsmusiker i ett dansband. Han hade hoppats att Ann skulle bjuda på middag. Nu får det bli en pizza på Pizzerian i stället. Esko Liimatainen är en av de tre delägarna.
- Nybadad och uppklädd beger sig Esko Liimatainen till Stadens dansställe. På väg dit ser han en ung mopedist i hög fart köra på gångstigen i parken. Han stoppas av en polis som ger honom en örfil. En pensionär som vallar sin hund ser detta och ringer tidningsredaktionen, till dess kriminalreporter Kenneth Svensson. Av mannens beskrivning förstår Kenneth att det handlar om kriminalpolisen Otto Fribing. Kenneths kollega Egon Fager, som ser sig själv som erotikens Rambo, sjunger en ekivok visa medan han ger sig iväg på "lilla mus-afton" på Baronen. Kenneth ringer kommissarie Sten Wall.
- Periodsuparen Östen Johansson, 68 år, drabbas ovanligt hårt av "Herr Dånitz" denna dagen efter. Klockan fem är han emellertid nere på krogen igen hos sina polare Magistern, Rosdahl och Jordnavet.
- Folke Eskilsson gick i pension den 1 juni. Han bor ensam och en morgon vaknar han förlamad. Han har fått en hjärnblödning som dödat honom om inte tursamt nog hans syster Vera Bergström fått för sig att besöka honom. Snart är han på sjukhuset där han särskilt tycker att kuratorn Birgitta Schultz är till hjälp. Men Folke får lunginflammation och vill absolut träffa Sten Wall innan han dör.
- Sten Wall motionerar för att gå ner i vikt. Det har han gjort sedan länspolischefen Helge Boström undsluppit sig att han är för "fläskig". Själv är Boström mager som en sticka. När han kommer hem ringer hans kollega kriminalpolisen Jan Carlsson och bjuder honom på middag på lördag kväll. Sedan ringer Otto Fribing och säger att han genast ska komma till lasarettet. Där får Sten Wall sig en förbluffande berättelse till del. Folke Eskilsson berättar om tidningsbudet Beata Nilsson. Det är ett mordfall som Wall aldrig kan glömma. Det är hans största yrkesmässiga bakslag alla kategorier. Beata Nilsson hade länge känt sig hotad men polisen hade betraktat det som överdrivna fantasier. Så blev hon då mördad. Nu erkänner Folke Eskilsson att han är mördaren och han berättar att de börjat med att hon vägrade bära ner tidningen till källarvåningen där han bodde utan bara slängde ner den. Den blev ofta våt och oläslig så att han inte kunde tyda tipset och travresultaten. Nästa natt dör Eskilsson i sin sjukhussäng.
- Wall bjuder Jan Carlsson på öl på Puben. Han vill prata om Fribing som blivit som förbytt sedan hans förlovade Görel fått bukspottkörtelcancer.
- Det har gått sex resultatlösa veckor sedan Christel Larsson mördades.
- Sten Wall äter sin favoriträtt raggmunk på Restaurang Kungen. Han uppmärksammas av de fyra äldre gentlemännen som har stambord på Göta Krog. Det är Östen Johansson med sina vänner, de kallar sig "Fyran". Per-Axel Brundin kallas "Magistern" eftersom han uttrycker sig så polerat. Sven Gunnarsson kallas "Jordaxeln" efter sin makalösa förmåga att centrera intresset till den egna personen. Men han är snäll och oförarglig. Edvin Rosdahl har två smeknamn, "Fähunden" och "Angalten, det senare därför att han är den ende som har både barn och barnbarn.
- Nu inträder plötsligt Håkan Hecker i handlingen. Han har stora alkoholproblem och är på väg att förlora sitt jobb som försäljare på Varuspecialisten Axell. Han är 37 år och skild från sin fru Ulla. Nu är han ihop med Benita som är tung och otymplig men snäll och hjälpsam. Han får en sista chans av sin chef Johan Axell och planerar genast en säljresa. Första kundbesöket går oväntat bra men sedan helt åt helvete. Värst är att han förlorar sin bäste kund, Stig Thuresson, då denne hittat en ny grossist i Finland med mycket lägre priser. Det är som ett dråpslag för Håkan som köper några flaskor vodka. Han stannar på hotellet och i restaurangen träffar han på Sven Thuresson som han helt berusad skäller ut och slår ner.
- När Håkan kommer hem till sin bostad väntar ett brev från Axell med hans avsked. Han ringer Johan och blir alltmer oförskämd i luren. Han är upprörd och förtvivlad och känner att han måste "fira" vad som hänt på krogen.
- Ann Stadin tycks få sin önskan uppfylld. Hon vill bli flygvärdinna och nu har hon kommit in på kursen. Hon är helt lycklig. Då ringer hennes väninna Mona Möllerback och vill ha henne med ut på galej nästa kväll. Ann avstod gärna men vet att Mona tror att hon saknar Jörgen och vill få henne glad igen.
- Ann dansar med Hecker och det räcker mer än väl med en dans. Sedan nobbar hon Esko Liimatainen. Mona tycks däremot fått ihop det med en ny bekantskap som heter Hasse. Sedan är det Egon Fagers tur och när han trycker upp sin "stelnade mandom" i hennes ena ljumske är det nog. Mer nöjd är hon med nästa som bjuder upp, en "Errol Flynn" typ som konverserar stillsamt och är helt nykter. Hon får senare reda på att han är polis och heter Otto Fribing. Till och med Jörgen Larsen är där och Ann blir arg då hon får reda på att Mona ringt honom för att han och Ann skulle bli vänner igen.
- När Ann kommer tillbaka efter ett toalettbesök känner hon ett grepp om sin arm. Han vill säga henne något i enrum. De går ut på gården. Östen Johansson är också på krogen med gänget. Han ska just lätta på trycket bakom en buske då han hör en man hota en kvinna med rött hår.
- Ann bestämmer sig för att ta sig hem. Då taxikön är lång väljer hon att promenera hem. När hon gått en bit kommer Jörgen i en ny bil och vill skjutsa henne hem. Men hon är så trött på hans efterhängsenhet att hon ber honom försvinna. Hon skyndar sig hem. Plötsligt är det någon som kallar på henne. Hon ser vem det det är. Hon säger argt att han tydligen inte ger sig i första taget.
- Två pojkar är uppe tidigt för att kunna spela tennis på stadens äldsta tennisklubb, STK. När de letar efter en förflugen boll hittar de i stället ett lik som snart identifieras som Ann Stadins.
- De personer som Ann träffade på Kungen utfrågas eller förhörs. Kriminalpolisen Carl-Henrik Dalman som är en snobb och av många anses vara konservativ på gränsen till reaktionär tar sig mycket motvilligt an Esko Liimatainen och Egon Fager. Båda lika motbjudande starkt misstänkta för mordet. Wall tar på sig den intrikata uppgiften att fråga ut kollegan Otto Fribing.
- Mördaren sitter hemma i lägenheten och stirrar på TV-rutan. Han tänker på hur det hela började. Med katastrofen i Stockholm. Han besökte en prostituerad, gav henne skulden för att det gått för fort för honom och i ordkriget dem emellan som detta ledde till hälsade hon honom välkommen till "oss i AIDS-gänget". Först skrattade han åt det och glömde vad hon sagt men sedan kom oron smygande. Kanske var han smittad med en dödlig sjukdom?
- Det blev långa förskräckliga dagar under vilka han skaffade sig all information som fanns att få om HIV och Aids. Han måste vänta tre månader innan han kunde lämna prov och sedan ytterligare hemska dagar innan det befriande beskedet kom med brev att han var "negativ".
- Under väntetiden var han emellertid ovanligt sexuellt aktiv. Han tyckte att det inte var mer än rätt om han smittade kvinnor som straff för att horan smittat honom. Den kurvlösa Christel Larsson och den attraktiva Ann Stadin fick också straffet för vad horan i Stockholm gjort.
- När han fått det positiva beskedet inriktar han sig på att sopa igen spåren efter de två morden. Då erinrar han sig fyllot som stått och pissat och lyssnat på hans och Ann Stadins mellanhavanden på hotellgården. Det är ett farligt vittne. Han måste hotas till tystnad eller dödas.
- När gubbarna som vanligt träffas kastar de sig över tidningarna. Östen Johansson ser bilden av mordoffret Ann Stadin och vet direkt att det är henne han sett på Bakgården. Den som hon pratade med måste vara Mördaren. Han blir orolig men vill inte gå till polisen med sina misstankar. Detta kommer att kosta honom livet. När han kommer hem ringer någon på hans dörr. När han ser att det är Mördaren lyckas han slå igen dörren. Han är mycket upprörd och hjärtat slår hårt. Så erinrar han sig det öppna fönstret med brandstegen bredvid. Ljuset slocknar. Han hör någon andas i mörkret.
- Städtanten hittar Östen död i sängen. Per-Axel Brundin besöker Sten Wall och säger att han tror att Östen mördades. Han berättar vad Östen blivit vittne till.
- Rättsläkaren Bert-Orvar Modigh utesluter inte möjligheten att Östen mördats. Han har dött genom kvävning.
- Hecker dricker öl på strandterassen medan han beundrar de unga badbrudarna som solar topless. Han stöter på en av dem, blir bryskt avvisad och tar några öl till. Han kör försiktigt hem eftersom han är berusad. Plötsligt kör en cyklist över vägen. Han törnar mot bilens vänstra framsida och kastas högt upp i luften. Hecker blir helt chockad. Detta är droppen. Han är övertygad om att cyklisten är död. Hemma inser han vad han gjort. Han är en dömd förlorare och beslutar sig för att ta livet av sig. Allt är spritens fel. Han tömmer en stor gindrink och ringer Bonita. Han säger att något förskräckligt hänt och att han är en mördare. Han vill inte leva längre. Hon skyndar sig hem men då hänger Håkan Hecker redan i sin egen svångrem.
- Ynglingen på den stulna cykeln kastar den ifrån sig. Han är glad över att ha kommit från bilolyckan med bara blåmärken. Han tänker inte anmäla bilisten för polisen.
- Bonita går till Sten Wall och berättar förtvivlat vad som hänt. Håkan Hecker har erkänt att han är en mördare och hon är övertygad om att det är han som dödade de unga kvinnorna.
- Sten Wall tar en senkommen semester på Bornholm. När han är tillbaka klaras det upp att Otto Fribing är befriad från misstankar eftersom han den kväll då Östen Johansson mötte döden deltog i polis-SM i skytte i Trollhättan.
- Mördaren kommer undan polisen och sitt straff (det räcker inte med Carl-Henrik Dalmans intuitiva övertygelse om att Liimatainen är mördaren) trots att han hämnats på horan i Stockholm för att hon gav honom "dråpslaget". I varje fall får läsaren reda på av hennes "kolleger" att "Lotta fimpats för gott". Men Esko Liimatainen kommer inte undan läsarnas dom.