Björn Hellberg Födde: en dotter 1988

 

En falsk annons rings in. För Louise Bratt på tidningen är det ett rutingöromål. Anders Tell, vars maka Mary är död genom självmord, sedan flera år tar mycket illa vid sig. De lyckades aldrig skaffa barn. Han har en syster Camilla. Hans svåger Sven Isacson arbetar på tidningen. Annonschefen Öman blir mycket illa berörd. Annonsintäkterna är på nedgång. Anders Tell saknar Eivors sällskap men vet att de måste hålla sina kontakter hemliga.
- När Anders Tell är hemma får han besök av två personer från begravningsbyrån A.P. Pettersson som fått information om att det finns ett lik att hämta i hans radhus.
- Det blir polisanmälan. Kommissarie Sten Wall, 59 år tror att Tell befinner sig i fara. Kriminalassistenten Jan Carlsson tar det mera mer som ett skämt. Carl-Henrik Dalman är den kriminalare som förhört Anders Tell. Nu är han sjuk i bihåleinflammation.
- Anders Tell är inköpschef. En av hans arbetskamrater Hugo Nicander är avundsjuk på hans utnämning. Kenneth Svensson från lokaltidningen hör av sig. Jenny Engman, Anders Tells svärmor vill ha ett samtal. Anders träffar henne och svågern Börje Engman. Han är i 40-årsåldern men bor henna. Han är mycket modersfixerad.
- Typografen är 58 år och har aldrig kunnat vänja sig vid dataålderns påfund. Annonschefen Öman vill titta på en auktionsannons. Han hittar i stället en dödsannons som han tar med sig. Det är Anders Tells dödsannons.
- För tre år sedan fälldes en Lars Johnsson på Anders Tells vittnesmål och fick fängelse. Efter domen uttalade han hemska hotelser mot Tell. Tyvärr har han vistats i Köpenhamn sedan två veckor tillbaka.
- Sten Wall åker hem till Anders Tell. Han vill få reda på vilka personer denne misstänker ligga bakom hoten. Men han påstår sig ingenting veta.
- När Wall gått ringer Anders till Eivor Gräns, sin älskade. Hon är 30 år och lever i ett dåligt äktenskap med Kent-Ingvar Gräns. Hon berättar om hur elak han är mot henne.
- Anders och Eivor träffas i hemlighet i Parken. Sedan går de var för sig till Anders hus. Anders hör hur det prasslar i häcken när han tar upp nycklarna. Gömmer sig någon i trädgården? Eivor kommer, de tar en drink. Hon skriker till då hon ser ett ansikte stirra in genom fönstret. Det är som en djävulsmask. Anders springer ut och kommer i slagsmål med mannen. Han blir riven i ansiktet och faller. Då springer inkräktaren sin väg. Eivor baddar hans sår. De kommer överens om att inte ringa polisen. I ställer sover Eivor över sedan de älskat.
- Nästa dag är Anders på födelsedagskalas hos sin syster Camilla som fyller 40-år. Anders kan inte med sin svåger Sven Isacson. Han är högljudd, dricker för mycket och tycker om att reta Anders. Jenny Engman och hennes son Börje är också med.
- Kenneth Svensson har svårt att få sitt reportage om utlänningsföraktet godkänt på tidningen. Redaktionschefen, en försiktig medelålders herre är tveksam, nyhetschefen, en mullig mansgris i 30-årsåldern är för medan redaktionssekreteraren. en duktig kvinna vill stoppa artikeln helt och hållet. Till sist enas de om del ändringar som Svensson ska göra.
- Den okände inkräktaren ger Anders mardrömmar han inte haft på flera år. Han har också börjat röka igen. Vem är det som hatar Anders så att han vill se honom lida?
- Kenneth är nöjd med sin artikel om rasismen. Den är så bra att han bli nerslagen och misshandlad av några ungdomar som inte tycker om vad han skriver. Men deras reaktioner kanske bottnar i "osäkerhet, rotlöshet" menar han.
- Mannen står i ett fallfärdigt skjul mitt emot Anders Tells bostad. Han väntar på Anders med ett järnrör i handen. Nu räcker det med skrämseln och de dimridåer han lagt ut. Nu ska det ske. Anders ska dö även om det innebär att han själv blir en mördare. Han ser Anders komma på väg hem med huvudet nerböjt mot den starka vinden. Men plötsligt tänds dörrlyktan i huset mitt emot och en dam kommer ut med sin hund. Tillfället gick förbi.
- Anders Tell pratar med Eivor. Han kan inte ge sig till tåls längre. Hon måste bryta med sin man.
- Eivor bestämmer sig för att tala ut med sin man och lämna honom. Men svag som hon är låter hon i stället honom ligga med sig. Under samlaget tänker hon hela tiden på Anders och ofrivilligt säger hon "Jag älskar dig Anders!". Kent stannar upp men den urladdning Eivor fruktar kommer inte. Däremot vill han veta vem Anders är. När hon berättat var Anders bor visar emellertid Kent sitt rätta jag. Han slår ner henne och rusar ut. Hon skyndar fram till telefonen men får ingen kontakt med Anders.
- Anders vaknar av att det är någon i huset. Strömmen är bruten så det är kolsvart. Plötsligt lyser någon honom i ansiktet. Anders känner igen rösten. Är det han? tänker Anders.
- Kent-Ingvar Gräns jagar iväg till Anders Tell. Han går ett varv runt villan. Då får han plötsligt dörren i ansiktet av någon som rusar ut. Han går in och hittar Anders Tell död, helt sönderslagen. Han åker hem igen och berättar för Eivor att Anders Tell är död. Hon skriker av förtvivlan och låser in honom i sovrummet. Sedan rusar hon ut i bilen för att ringa från en telefonautomat. När Anders inte svarar ringer hon polisen och får prata med Sten Wall. När hon kör hem ser hon sin man och försöker köra över honom. Hemma plockar hon fram sin mans jaktgevär. När han kommer hem skjuter hon honom till döds.
- Fallet förefaller klart för Sten Wall. Det handlar om ett typiskt passionsdrama. Men något stämmer inte. Varför terroriserade Kent Gräns Anders Tell under en lång tid för att sedan bli vansinnig då hans fru Eivor erkände att Anders var hennes älskare? Då kände han ju till förhållandena under en lång tid redan?
- Även Eivor under de korta tiderna av klarsynthet på sjukhuset då hon vaknar upp ur dimman från de lugnande medlen, blir alltmer klar över att det inte var hennes make Kent som dödade Anders.
- Anders mördare gläder sig över att "ohyran är utrotad".
- Sten Wall åker hem till Börje Engman. Wall upptäcker ett kort av hans mor Mary på spiselhällen. Det har han tidigare sett hos Anders Tell. Varför finns det här? Börje Engman säger ju att han inte besökt Anders på ett helt år?
- Börje Engman förstår att Sten Wall starkt misstänker honom för mordet. Någon ringer på dörren. Han hämtar järnröret från garderoben, mordvapnet. Det är hans mor Jenny som blir både förtvivlad och arg över vad han gjort. Hon säger att de måste gå till polisen. Han springer ut och gömmer sig i bakom trappan i ett silotorn. Efter en stund kommer någon och låser dörren till tornet utifrån. Börje är inlåst i det kolsvarta tornet. Av panik springer han uppför spiraltrappan och kommer fram till en dörr.
- Sten Wall får reda på att Börje Engman kastat sig ut från silotornet. Inget tvivel om att det är självmord.
- Sten Wall går hem till Jenny Engman för att beklaga sorgen. Hon säger att Börje begick självmord för att han inte kunde bära skulden över att ha dödat sin svåger Anders Tell. Hon säger att en gång var de en lycklig familj. Under de första åren av Anders och Marys äktenskap gick allt bra men sedan ändrades Anders och äktenskapet blev så förskräckligt att det drev Mary att göra självmord. Under många år diskuterade Börje och hon hur hemsk Anders varit mot deras syster och dotter och att Anders borde straffas för detta. Jenny säger att hon har bevis för allt. Hon visar Sten Wall en bunt papper. Det är Marys dagbok. I den beskriver hon hur fruktansvärd hennes make A. har blivit och att hon vill göra ett slut på äktenskapet.
- När Sten Wall senare pratar med Kenneth Svensson framstår de tre hemska händelserna i sin fulla tragik. Mary och Anders äktenskap var hela tiden lyckligt. Mary var en duktig författare och Kenneth och hon diskuterade ofta vad hon skrivit. Mary skrev bland annat "Dagboken" en samling kortberättelser som hon hoppades kunna debutera med. Den första berättelsen handlade om en man vars namn började på "A", nästa på "B" osv. Det som Jenny Engman trodde var Marys dagbok var i själva verket en fiktiv berättelse som inte hade något alls att göra med Anders och hennes äktenskap. Grunden för hela tragedin var ett fruktansvärt missförstånd grundat i de stora skuldkänslor som drabbade modern och brodern när Mary tog sitt liv. De behövde en syndabock och Anders fick bli denne helt oförskyllt. Missförståndet ledde till tre människors död och en fjärde vars liv blev förstört.