Björn Hellberg Paria 2003

 

Missbrukaren gör allt för att få sig en sil, men lämnar i panik kloaksystemet.
- Angela Bernard inser till sin fasa att hon inte blir av med den man som misshandlat henne.
- Helmer Ljungström, 62 år, vaknar till ännu en bakfull morgon. Några supar återställer honom.
- Kriminalinspektör Stig-Allan Jönsson har sömnproblem. Hans fru Anna däremot, sover bra. Han jobbar i par med Carina Keller.
- Direktören Anton Lidén har skjutit sig själv. Han har skrivit ett avskedsbrev. Han hade obotlig cancer. De två kriminalteknikerna Mona Ceder och Ralf Thiman är först på plats.
- Angela Bernard inser att hon måste gömma sig för mannen. Hon får låna en väninnas, Liz Anderssons lägenhet. Den ligger i "Råttboet". Där träffas också förutom Helge Ljungström, de två alkoholisterna Gustav Andersson och Sven Fressberg i den förres lilla krypin. Ljungström bjuder på en hela brännvin. När den är slut blir det bråk om vem som ska bjuda på mer sprit.
- Angelas "vän" har svårt att hitta henne i rucklet. Men sedan har de en skön stund tillsammans. Angela ger honom allt det som hans fru Monica sedan länge slutat med. Angela ber honom om hjälp med sina problem men har är motvillig och blir ursinnig då hon hotar med att avslöja allt för hans fru om hon inte får pengar.
- Efter bråket somnar Gustav Andersson och väcks av en man från polisen. Han fruktar att det hänt hans kumpaner något. Mannen tar honom med ner till järnvägen och plötsligt fattar Andersson att mannen inte är polis. Andersson känner igen honom. Då knuffas han framför ett framrusande tåg.
- I Mona Ceders radhus sitter hennes "särbo" Niklas Jonesson". Hon vill att de ska flytta ihop. Han är svartsjuk och misstänksam. De har inte älskat sedan två veckor. Då ringer telefonen och Mona Ceder som är "andra reserv" måste rycka ut.
- Sven Fressberg vaknar starkt bakfull i sin sovsäck under bron. Han minns inte mycket av gårdagen. Han hör en röst som frågar vad han heter. När han talat om det låser starka armar in honom i sovsäcken. Han rullas ner för slänten ner i vattnet där han drunknar.
- Mona kommer till tågolycksplatsen. Där är redan Ralf Thiman. När de är klara är det dags att åka till sjön i närheten.
- Gärningsmannen funderar på vad han gjort och hur hans ska hantera framtiden. Har han glömt något hemma hos henne (Angela Bernard, som han dödat?).
- Helmer Ljungström vaknar på en parkbänk mitt i natten, fryser och har ont i ryggen. Svårligen minns han att han hjälpt Sven Fressberg "hem" till sovsäcken. Han måste titta till honom. Där blir han helt förvirrad av avspärrningen, alla bilarna och ljusen och lämnar platsen brådstörtat.
- Mona kommer äntligen tillbaka hem till sin Niklas. Hon varvar ner och berättar om vad som hänt. När de till slut är klara för ett nytt försök ringer telefonen igen. Niklas blir så arg att han låser in sig i arbetsrummet. Men när hon till sist blir ledig för natten blir allt bra igen.
- Nu är det ett nytt lik i en lägenhet. Till och med kommissarie Rune Remmare är där. Kvinnan ligger i köket med en blodpöl under huvudet. Vicevärden Tadeusz Jasinski hämtas och han ser genast att den döda inte är lägenhetsinnehavaren Liz Andersson.
- Han väntar utanför Helmer Ljungströms ruckel (även det tredje vittnet måste dö). Ljungström som smyger sig hem via en "hemlig" gång upptäcker mannen som han tar för en polis och skyndar snabbt därifrån.
- Allt går emot Carina Keller denna morgon och hon ger sin man Erling som befinner på en konferens i Malmö skulden. Hon kommer försent till det möte dit hon kallats av vice polischefen Enar Edlind. Där är också kriminalcheferna för Söder och Väster, Styrbjörn Nordh och Rune Remmare. Det blir en genomgång och en uppdelning av det fortsatta arbetet. Kommissarie Ulf Folkesson från sedlighetsroteln ger sin information.
- Carina Keller besöker en butik för flärd och hälsa, där Liz Andersson brukar arbeta. Men hon heter Elisabeth Emina och kommer från Haiti. Även Karin arbetar där och vet mer om Liz, som att hon skaffat en pojkvän i Norrköping.
- Ralf Thiman tänker på varför området kallas "Kloakråttan" (se bokens början).
- Kriminalinspektör Hilding Bryngelsen har de för en polis goda egenskaperna tålamod, tolerans, lugn och disciplin. Han behöver alla för att förmå socialassistenten Gretel Stiig att hjälpa honom med uppgifter om de tre alkoholisterna.
- Rune Remmare övertalar Carina Keller att köra till Norrköping och leta upp Elisabeth Eminas nye pojkvän. Elisabeth berättar att den döda på kortet är Angela Bernhard. Angela var livrädd för sin sambo Samuel. Tidigare hade hon en annan sambo Staffan Lindholm. På väg tillbaka ringer Remmare och ber henne besöka Ljungströms exfru. Hon heter Denise Wetter
- Stig-Allan Jönsson besöker Härbärge Väster. Han får mycket information om hemlösa och får av föreståndaren Mats Emilson veta att de två mördade hade en gemensam vän i "gamängen" Helmer Ljungström.
- Helmer Ljungström vaknar och mår ovanligt bra. Han snyggar till sig för att besöka polisen. Han upptäcker en man utanför huset. Han känner igen honom och får en fasansfull insikt. Ljungström lyckas smita genom toalettfönstret samtidigt som mannen sparkar in ytterdörren. Mannen jagar snart ifatt honom och knuffar ner honom för en klippa.
- Stig-Allan Jönsson besöker Salong Chic och får den motvilliga innehavaren med sig för att identifiera Angela Bernhard.
- Kriminalinspektör Gert Bäckström är på väg till Angelas f d pojkvän Staffan Lindholm.
- Angela Bernhard har arbetat hos Anton Lidén, han som sköt sig.
Helmer Ljungström är upphittad. Han ligger på sjukhus svårt skadad. Stig-Allan Jönsson tar sig dit och lyckas efter mycket besvär på tag på den läkare, Ture Waldin, som tagit emot honom. Har har lårbenet brutet och är medvetslös. Jönsson beslutar om vakthållning vid sängen. Förstärkningen från Söder, Hilding Bryngelsson, kallas in.
- Han läser tidningarna alltmer irriterad. Så länge som Helmer Ljungström är i livet kan han inte känna sig säker. Han måste ta reda på på vilket sjukhus han ligger.
- Carina Keller besöker Puben som var Angela Bernhards favoritställe. Bartendern vet att hon ofta kom i sällskap med en skäggig och lång person som heter Samuel Holster".
- Samuel Holster grips när han tränar på sitt gym. Han erkänner att han kände Angela Bernard och ibland var hård mot henne. Han menar att Erik Jurén är en mycket mer sannolik mördare.
- Helmer Ljungström har vaknat. Han är helt övertygad om att det inte är Samuel Holster som jagat honom.
- Keller och Jönsson ska hämta Erik Jurén. Jurén hotar Carina Keller med kniven mot strupen. Jönsson måste ta fram tjänstevapnet.
- Erik Jurén ger upp och erkänner mordet på de två gubbarna. Men Angela har han inte mördat. De bråkade och slogs och då föll hon så illa att hon slog huvudet i ett bord. Jurén fick panik och försvann därifrån.
- Obduktionen av Angela Bernhard visar att hon inte dog av slaget mot huvudet. Hon blev strypt. Vem ströp då henne?
- I sin djupaste spritabstinens får Helmer Ljungström plötsligt och mycket oväntat besök av sin före detta fru Denise och hennes nye man Lennart Wetter. Han får tårar i ögonen så rörd blir han.
- Samuel Holster oroar sig för att han förbisett något som kan få honom fast för mordet på Angela Bernard.
- Stig-Allan Jönsson besöker Helmer Ljungström. Han smugglar in en kall öl på sjukhuset. Ljungström berättar att där varit en person till i trappan, "en lång räkel". När Ljungström stod och pissade på gården sprang han ut från trapphuset.
- När sedan Mona Ceder hittar en kudde som kan identifieras om tillhörig Elisabeth Eminas lägenhet i Holsters otömda soptunna åtalas Holster för mord.En oerhört pratsam bok, med lite substans. Den handlar om missbrukande män, alkoholister och prostituerade kvinnor. De anser sig behandlas sämre än andra människor i samhället, de känner sig som en paria.
Boken handlar om det politiskt korrektas kamp mot alla andra oppositionella människors uppfattning. Deras "attityder" beteckas som "vidriga". Många är "rasister".

Loviken ligger vid floden Los mynning. Loviken blev stad 1781. Är i dag en av Sveriges största städer. (Linköping har 97500 invånare). Universitet 1977. Fyra spårvagnslinjer. I bukten finns de två öarna Horn och Klint. Är det Linköping? (Linköping blev Sverige sjätte universitet 1975).

Paria har flera betydelser (Wikipedia)

 

Loviken är en fiktiv svensk storstad med pulserande folkliv och djupa sociala klyftor. Stadens mest föraktade del är några nedgångna och sjabbiga kvarter i Södra hamnen. Till denna motbjudande plats larmas polisen en varm majkväll. Det som först antas vara ett rutinärende förvandlas snart till en isig mardröm som bara tycks växa och växa. Björn Hellberg har med denna roman, den första i en ny serie, skapat ett originellt och spännande poliskollektiv. Profiler är trebarnsmamman Carina Keller, hennes frispråkige partner Stig-Allan Jönsson och den sexiga kriminalteknikern Mona Ceder.