Björn Hellberg Rovlystnad 1993

 

Kaj Sundell, politikern för miljöpartiet har mördats brutalt utanför sin bostad. Hans sambo Sandra Helgesson har en älskare. Sundell hade i egenskap av landet mest välbekanta förespråkare för en mycket generös flykting- och invandrarpolitik många fiender och levde farligt.
Kriminalpolisen Thure Castelbo fd Mårtensson, går igenom alla tidningsklipp om Sundell. En liknande undersökning gör kriminalreportern Kenneth Svensson. Miljöpartiets toppnamn i distriktet Mildred "Millan" Freij, tycker att Sundell fixerade partiets politik på en enda fråga. Joakim Grundström var liksom Freij hugad spekulant på att bli språkrör för partiet. En annan person som ofta nämndes var Sjöbopartiets Lars-Göran Bäver.
Elvir Pettersson har en anspråkslös reklamfirma. Han var Kajs bästa kompis. Han och hans fru Grete bodde grannar med Sundell och Sandra. Spelade badminton ihop varje vecka.
- Intendent Håkan Ehrn från riksmordskommissionen deltar i spaningsarbetet. Kollegerna på Krim: Terje Andersson, Jan Carlsson, Otto Fribing som tycks vara på väg att komma över att hans blivande hustru insjuknat i cancer och avlidit och Carl-Henrik Dalman.
- Sundell bedrev en mäklarfirman tillsammans med Eje Julander. Kommissarie Sten Wall och kriminalassistent Jan Carlsson besöker firman. Där är också Sandra Helgesson. Julander berättar om de många hot som Sundell utsatts för. Sundell var mycket bestämd i sina åsikter om invandring, åsikter som Julander knappast delade. Sandra menar att han misskötte sin yrkesverksamhet.
- På Bladets redaktion arbetar förutom kriminalreportern Kenneth Svensson, reportrarna Kicki Bengtsson och Svante Ström. Den översexuelle nyhetschefen Egon Fager besvärar Kicki Bengtsson.
- Pojken väntar tills mamman gått på nattpasset sedan hämtar han fram den gömda porrfilmen. Sedan tittar han på en thriller i en av satellitkanalerna. Den är "fränt och grymt rå", helt i hans smak.
- Nästa dag deltar Wall och Carlsson på Miljöpartiets presskonferens. Vid utfrågningen efteråt blir det tydligt att medan Grundström är en devot beundrare av Sundell stod Freij knappt ut med honom. Hon menar att han förstörde partiet. Sundell var helt fixerad vid sin egen fråga och använde partiet som en språngbräda i karriären.
- Mercedes Moreno kom som barn till Sverige från diktaturen i Chile. Hon blir överfallen och någon rispar henne med en kniv. Hennes mamma Rosita förbinder henne och polisanmäler händelsen mot dotterns vilja.
- Grete Pettersson, med norskt påbrå, ordnar en festmåltid för sin man Elvir, orsaken är en positiv graviditetstest.
- Salah Baz flydde från inbördeskriget i Libanon till Sverige. Han fick inget arbete utan använde sitt startkapital till att starta en affär. Han träffade Annika som han ville gifta sig med när affärsrörelsen bär sig bättre. En kväll när han lämnat affären iakttas han av en person som döljer sig i skogspartiet i närheten.
- Älskaren ringer Sandra, kan knappt bärga sig längre, men Sandra är rädd för att träffas så när inpå Kajs död.
- Ulrika Wessman unnar sig en paus på nattskiftet sjukhuset. Hon är orolig för sin son Jonas som tittar på porr- och våldsfilmer i smyg.
- Knivmannen har hittat ett nytt offer. Hon heter Lovisa Andersson och är 17 år. Hon lyssnar gärna på musik i sin CD när hon promenerar och hör honom därför inte förrän han knuffar henne framstupa. Han säger "det är jag som är rovdjuret" och skär henne i ryggen som ett kors.
- Kan detta bli öppningen i Kaj Sundell-fallet? Polis hjärntrusten samlas. Dalman kan bidraga med att ha fått en anonym påringning om ett liknande fall.
- Mördaren står och väntar på Salah Baz när denne tar sin joggingtur i kvällsskymningen. Han måttar med en stor träpåk men Salah som lärt sig att upptäcka faran i Libanon kastar sig åt sidan så att slagat tar på axeln. Han lyckas springande ta sig därifrån.
- Mördaren är uppjagat efter sitt misslyckade försök att döda Baz.
- Det blir en radiosänd flyktingdebatt i aulan på Stadsbiblioteket. Boström är där liksom Sten Wall och flera av hans mannar. På podiet finns de två kommunalråden samt Joakim Grundström och Lars-Göran Bäver. De flesta åhörarna applåderar Bäver mer än Grundström då han starkt berömmer Kaj Sundell.
- Efter mötet kommer Sandra hem till Grundström. Det är han som är hennes älskare. Hon kan inte vänta längre.
- Ulrika Wessman lyckas tvinga iväg Jonas till skolan. Hon ska ha storstädning hemma. I en skolåda i garderoben hittar hon en rakbladsvass kniv. Hon hittar också tidningsurklipp där Jonas strukit under "Rovdjuret" med rödfärg. Hon blir mycket orolig och känner att hon måste prata med någon. Hon ringer studierektor Värngren och bestämmer tid för ett möte samma dag. När hon kommer hem är kniven borta från skokartongen. Då ringer hon polisen.
- När Jonas kommer hem väntar polisen på honom. Han har kniven på sig. Redan i polisbilen erkänner han misshandeln av de två flickorna.
- Annika ber Salah Bah följa med henne hem. Hon har dukat till fest och hoppas att han ska fria till henne. När hon ser hans stora blåmärke över axeln tvingar hon först fram en berättelse och sedan att han ringer polisen. Sten Wall åker dit.
- Nästa morgon får Wall en tanke medan han tar en promenad på lunchen. Tänk om han låst in sig i ett hörn genom att ta för givet att det fanns rasistiska och "främlingsfientliga" motiv till mordet på Kaj Sundell? Kanske det bara såg så ut med avsikt. Kanske hade de fastnat för den förmodade sanningen så att de inte såg den riktiga sanningen? Efter en del snabba undersökningar har han bilden klar!
- Motivet för att döda Sundell var girighet. Elvir Pettersson och Kaj Sundell hade länge tippat och spelat på hästar tillsammans. Förra veckan slog tipset in. Elvir Pettersson fick reda på den glada nyheten att de vunnit 344 000 kronor. Men Elvirs namn stod ensamt på talongen och girigheten grep honom. Han väntade på Kaj Sundell utanför hans hus och då han hittade ett bollträ i en container slog han ihjäl honom. Han blev glad att mordet uppfattades som politiskt och invandrarfientligt och ville förbättra det motivet genom att slå ihjäl libanesen Salah Bah. När Wall pressar Pettersson till ett erkännande angriper denne honom och skadar honom genom att kasta glödhett kaffe från kaffekokaren i ansiktet på honom. Jan Carlsson som väntat utanför slår då ner Pettersson med sin batong.
- "Med vänner som Elvir Pettersson behöver man inga ovänner" säger Jan Carlsson när han och Sten Wall dricker öl och äter soppa på Puben som ett sätt att fira att mördaren gripits och erkänt.