Björn Hellberg Trofésamlaren 2007

 

Baksidestext

Rakel Olofsson, 20 år, vaknar genomblöt av svett. Hon känner sig skyldig, vill inte åka tillbaka och tröstas av mamma.
- Joakim Edin kommer tillbaka till samma bar som för 15 år sedan. Han ratar Rebecka Johansson därför att hon är parkeringsvakt.
- En man gömd i snåren väntar på Ebba Falk.
- Den snart pensionsmässige kommissarien Sten Wall har gett upp kampen mot sin övervikt. På plats i polishuset finns också kriminalinspektörerna Carl-Henrik Dalman, Algot Malmström och Maggie Larsson. Två kvinnor har utsatts för sexuella övergrepp på liknande sätt. De har hotats med kniv, tvingats klä av sig nakna, sedan har mannen tagit deras trosor och försvunnit. Den ena är Rakel, den andra är Vibeke Rodell, sambo med Petter Kihl.
- Jannike Gille är en ung självmedveten kvinna. Hon är gift med Per-Einar Gille och har just fått veta att hon är gravid.
-Rebecka har en kollega, Consuelo Håkansson, adopterad från Ecuador. De går på restaurang tillsammans. När Rebecka kommer hem upptäcker hon att hon är bevakad. Någon håller en spökmask mot hennes fönster.
- Rebecka går hem till Sten Wall för att berätta om vad hon upplevt. Han tar hennes problem på stort allvar.
- Wall kontaktar sin ungdomsförälskelse Ulla som han nyligen stött på efter flera decennier. Hon bor i Göteborg. De kommer överens om att träffas.
- Fler kolleger till Wall. Jan Carlsson, hans främste vän och Terje Andersson.
- Vibeke och Petter kommer inte överens efter överfallet på henne. Värst är att han inte längre får ligga med henne. Han lämnar henne.
- Ebba Falk har gitarrkurser. Hon är förtjust i en ny elev, Eilert. Ebba arbetar också i sin fars bowlinghall. När hon hämtar sin cykel i källaren väntar flickskändaren på henne med stiletten i handen. Hon lyckas emellertid lura honom och undkommer sedan hon gett honom en dos Bodyguard som tillfälligt förblindar ögonen. Han hade Nikeskor.
- Den rödfärgade angriparen försöker köra från brottsplatsen trots igensvullna ögon. Han kör mot sjön. Han vågar inte komma hem i sitt tillstånd.
- Jannike Gille ringer polisen och anmäler att hennes man inte kommit hem. Han har just hittats död med en stilett i halsen sjön Glaninge. En pensionär, Karl-Oskar Filipsson, har hittat liket. Liket har röda stänk runt ögonen. Wall känner igen liket efter Per-Einar Gille.
- Sten Wall får det tvivelaktiga nöjet att meddela Jannike Gille att hennes man är kvinnoskändaren och att han hittats död.
- Dalman besöker mäklarfirman Rolf Jönsson där Vibeke Rodell arbetar.
- Dalman träffar polisens pensionerade chefstekniker Sven Carlström på krogen. Nu har han efterträtts av Sabine Källman. Dalman vill veta vad Carlström vet om stiletter.
- En person får ett brev med hot om utpressning.
- Raymond Olofsson, Rakel far, tar sig en tur till Staden när han är i Göteborg på tjänsteresa. Han träffar en klasskamrat, Lottie Lindgren till dottern på folkhögskolan i Hede.
- Consuelo Håkansson blir nerslagen i Rebecka Johanssons trappuppgång.
- Wall och Fribing hittar Raymond Olofsson i Stadshotellets matsal.
- Allt tyder på att gärningsmannen tagit fel på Rebecka Johansson och Consuelo Håkansson. Den senare minns att gärningsmannen använt uttrycket "din satans skabbfitta", vilket får det att ringa till i Rebeckas huvud. Hon berättar för Sten Wall om "bötning". För sex år sedan visade hon civilkurage och anmälde gärningsmännen som misshandlat en pojke för att han inte betalat en påhittad skuld. Ledaren för gärningsmännen var Joel Lithell, som blev förbannad på henne och använde det ovanliga invektivet om henne. Är det han som är i Staden för att hämnas? Maggie Larsson får snabbt fram att Lithell bor i en badstuga han lånat av en kompis som sitter inne. Men han är inte inne.
- Det blir Karl-Oskar Filipsson som hittar Lithells lik strax intill fyndplatsen av Gille. Lithell är skjuten i bröstet.
- Fallet är så konstigt att Sten Wall gör en förteckning över vad som hänt och över de misstänkta.
- Maggie Larsson tränar frentiskt på sitt gym. Hon gillar en av de unga männen som driver anläggningen.
- Sten Wall hämtar Maggie Larsson. De åker hem till Jannike Gille. Hon erkänner att hon hittat två främmande trosor i en låst kista. Hennes man berättade det för henne. Och då dödade hon honom. Det var en olyckshändelse, menar hon. Hon höll hans stilett i handen och kom åt knappen som utlöste knivbladet.
- Chefsåklagare Yngve Brockman blir undersökningsledare. Han diskuterar med Sten Wall och länspolismästaren Helge Boström. Jannike Gille har erkänt att hon sköt Lithell i självförsvar. Lithell hade sett att hon dödade sin man och pressade henne därför på pengar.

 

Han tar sina mediciner sedan han tillfrisknat efter en hjärtattack. Den luttrade kommissarien Sten Wall ställs inför ett av de mest förbryllande fall han någonsin haft att tampas med. Så förbryllande att han tvingas göra upp en lista över överfall, mord och möjliga gärningsmän. Alibifrågor och allt. (268-269)
Påminner om Beckfilmen jag såg. Kvinnor överfalles men mördas. Liknar också två tidigare böcker av Hellberg där unga kvinnor överfalles: Gråt i mörker (Katrin Wikholm och Lotten Lönn) (1981) Dråpslaget (Christel Larsson Ann Stadin) (1992) - tiden går. Här Rakel Olofsson ochVibeke Rodel.

Sten Wall är arg. Han säger angående "bötning" som är ett vanligt fenomen i Göteborgstrakten att "Massinvandringen och mångkulturen har fört med sej väldigt mycket gott till det svenska samhället, men bötningen kan absolut inte räknas till den kategorin. Att tillskansa sig fördelar på de oskyldigas bekostnad är motbjudande, olagligt och måste hindras med kraftfulla metoder. Indrifning av fejkade skulder är en ny företeelse här i landet och svår att få bukt med" (ss9-230).

 

Bokförlagets beskrivning:

I Björn Hellbergs nya kriminalroman i Sten Wall-serien, förbereder sig den lilla kuststaden inför högsäsongens invasion av badlystna semesterfirare från när och fjärran. Allt andas lugn och harmoni.
Men så skakas idyllen av ett brutalt angrepp på en ung kvinna. Fyra dagar senare sker ett liknande överfall. Båda offren tvingas under knivhot klä av sig på underkroppen, och så småningom kommer det till polisens kännedom att förövaren lagt beslag på kvinnornas trosor som ett slags souvenirer. Detta gör att han bland kriminalpoliserna blir känd under beteckningen ”Trofésamlaren”.
Alla fruktar att mannen med stiletten ska slå till igen, och en tredje attack inträffar också. Därigenom skruvas våldsspiralen upp ytterligare, med lika förödande som överraskande konsekvenser.
Och den luttrade kommissarien Sten Wall ställs inför ett av de mest förbryllande fall han någonsin haft att tampas med. .
BJÖRN HELLBERG är en av Sveriges mest lästa författare. År efter år hamnar han högt på bestsellerlistorna med sina deckare, som präglas av spänning och humor i en realistiskt återgiven vardagsmiljö.

Recension av boken på Boksidan,
Hovberg.se
Recension i NWT
åter texten

Bodyguard kan köpas här.
Läs i Expressen om Bodyguard.

Bötning

Jag hade aldrig hört talas om ordet "bötning", en sorts utpressning bland ungdomar. Ett nytt samhällsfenomen i det mångkulturella Sverige. Ordet ger över 800 träffar på Google. Kan ha att göra med att det tydligen hittills främst varit ett Göteborgsfenomen. Se också artikel i GP.
Mer "mindre politisk korrekt" information som vanligt på Flashback forum.
Stackars barn som tvingas växa upp i Sverige i storstäderna i dag och utsättas för den nya importerade maffians hemska metoder.
Den nya MaffiaJugend - Hitler Jugends efterträdare.
åter texten

Händelseutveckling:

1) Rakel Olofsson och Vibeke Rodell överfalls och knivhotas av Per-Einar Gille som lägger beslag på deras trosor som morbida troféer.
2) Parkeringsvakten Rebecca Johansson tar kontakt och berättar om en anonym förföljelse i form av hotelsebrev och skrämseleffekter.
3) Ebba Falk angrips av en man som sätter kniven mot hennes strupe och som senare identifieras som Gille. Hon lyckas dock övermanna honom och fly.
4) Strax därefter mördas Gille med sin egen stilett och hittas flytande vid strandkanten i sjön Glaninge, upptäckt av pensionären Karl-Oskar Filipsson på morgonpromenad.
5) Consuelo Håkansson misshandlas av bötningsspecialisten Joel Lithell som var ute efter Rebecca Johansson men uppenbarligen tog fel på person.
6) Joel Lithell påträffas ett dygn senare mördad på i princip samma plats där liket av Gille hittades. Även denna gång larmades polisen av Karl-Oskar Filipsson vilket i och för sig var högst anmärkningsvärt men knappast relevant för fallet.
Lithell hade en mask för ansiktet, samma mask som Consuelo Håkansson sett glimma i speglingen från hissdörren, men inte heller det torde tillmätas någon större betydelse i utredningen.

Viktiga frågor:

A. Föreligger här ett samband som inte uppdagats ännu? Eller rör det sig trots allt om två mord som inte hänger ihop på minsta vis?
B. Har Gille och Lithell bragts om livet av samma person eller handlar det om olika gärningsmän?

Misstänkta:

Petter Kihl - vattenfast alibi for mordet på Gille, inget alibi for mordet på Lithell.
Vibeke RodelI - osäkra alibin vid båda tillfällena.
Magnus och Ebba Falk - dito.
Raymond Olofsson - ett så gott som hundraprocentigt alibi vid första mordet, hundraprocentigt vid andra. Rakel Olofsson - hundraprocentiga alibin.
Rebecca Johansson och Consuelo Håkansson - obestyrkta vistelser vid morden.

Motiv:

Petter Kihl - hämndbegär gentemot Gille, ingen känd anknytning till Lithell.
Vibeke RodelI - dito.
Far och dotter Falk - dito.
Far och dotter Olofsson - dito.
P-vakterna - hämndbegär gentemot Lithell, ingen känd anknytning till Gille.

Förbryllande?

Det skulle man lugnt kunna påstå.
Något han forbisett?
Så måste det forhålla sig - men vad?
Fanns fler misstänkta än dem han hittills laborerat
med?
Kommissarien blev arg på sig själv for att han inte kom längre. Ilsket dunkade han näven i bordet utan att det därför kändes nämnvärt bättre.
Så reste han sig och gick ut i köket där han plockade fram dosetten med medicinen. Sedan sköljde han ner kapslarna med det som fanns kvar av svagdrickan.
Det ringde.
Ulla, tänkte han.