Björn Hellberg Då dagboken dog 1996

 

Det är höst, kallt och fuktigt. Han har lockats ut på jakten av Kaparen. Plötsligt blir han skjuten i ryggen.
Robert Eliasson får ett hotfullt telefonsamtal. Hans mamma, Elsie Eliasson bor mitt emot i ett annat hyreshus. Hon brukar blinka med lampan åt honom. Han är 52 år och skild från Jane som nu har en annan man, läkaren Svante Börjesson. Robert har en syster Angelika. Hon har tre barn. Robert jobbar som slöjdlärare på Frejalundskolan.
- Alfons Ask är sedan 18 år gift med Anita. De har två barn Marcus och Kristina.
- Lars Kulle är överlycklig över att Helgo-Gymnasiet bestämt sig för att låta Kulle Möbler möblera efter ombyggnaden. Han ringer genast sin kamrer Karl-August Grenström.
- Elsie Eliasson gläder sig över att hennes f d svärdotter Jane Seger besöker henne.
- Sigge Björnsson är Roberts absolut sämsta slöjdelev.
- När Robert Eliasson kommer hem väntar någon på honom på vinden. Beroende på ombyggnader i fastigheten måste han ta den omvägen till sin lägenhet. Personen har ett grovt rep i handen. Robert räddas av att en grannkvinna, Birgit Svensson dyker upp och vill låna kaffe. Hans mor ringer och vill att han ska kontakta sin f d fru angående hennes 50-års dag. Han ringer henne genast och till hans överraskning låter hon sig bjudas på krogen, på Puben. Han dricker alldeles för mycket, men innan dess har hon insett att det egentligen är honom hon älskar och inte Svante. Hon försöker förgäves att få hjälpa honom hem. När hon gått bestämmer han sig för att uppsöka sin älskarinna men på vägen dit blir han överkörd av en bil och föraren plockar sedan upp honom i bilen. Ofrivilligt vittne blir en ung kvinna Paula Petrusson, alias Petra Eriksson när hon extraknäcker som fnask i Staden i sin väninna Maud Eks lägenhet. Gärningsmannen ser henne och jagar henne in på gården där hon lyckas gömma sig.
- Kriminalinspektör Jan Carlsson vaknar. Han och hans fru Gun har varit gifta i 30 år snart och är fortfarande kära i varandra. De har inga barn och bakom ryggen kallas han ibland för "Toffeln". De bjuder i bland hem kommissarie Sten Wall som är inbiten ungkarl.
- Kriminalinspektören Carl-Henrik Dalman, "Cehå" kallad är känd för sin avsky för redaktören Egon Fager, särskilt nu när denne tänker inför en kärleksspalt i Bladet.
- (en lång och detaljerad beskrivning av Staden, dess delar idyllen Gamleby i Stadens hjärta men här finns också stadsdelen "Slutet" med en gigantisk dekadans, City med sina breda boulevarder kantade med alléer, den två km långa Parken vars hjässa utgjordes av Centralstationen, utanför stadskärnan råder rena pastoralen, med odlad jord och böljande dalgångar, sämre i norr med de tröstlösa raderna hyreshus som kallades Grönland, bättre i söder med välbärgat folk i vad som kallades Gräddhyllan, i öster hittar man Frejalund med äldre bebyggelse och längre bort ett gammalt uttjänt stenbrott)
- I stenbrottet hittas Robert Eliasson död vid ratten i en grön Mazda av 1982 års modell.
- Kriminalarna samlas i länspolismästare Helge Boströms tjänsterum. Där är förutom Wall, Dahlman och Jan Carlsson också en av de yngre förmågorna på avdelningen Otto Fribing och skåningen Thure Castelbo. Den sympatiske rättsläkaren Bert-Orvar Modigh anländer och kan meddela att Robert Eliasson var död redan innan bilen kanade utför slänten i stenbrottet. Han skador var mycket omfattande och kan ha orsakats av att han blivit överkörd av en bil.
- Elsie Eliasson bryter samman och sätts under läkarvård. Jane Seger förmår inte dölja sin smärta och bestörtning. Hon tar på sig skulden för Roberts död. Hon borde inte ha låtit honom gå hem ensam och hon skulle aldrig ha skilt sig.
- Wall besöker Jane Seger och blir nästan bortmotad av dennes sambo Svante Börjesson. Jane berättar om besöket på Puben, om att Egon Fager använde ett snuskigt språk och att hon skiljt sig därför att Robert hade en annan. Hennes namn är Anita Ask. Wall uppsöker genast konkurrenten på biblioteket. Hon är vacker och välklädd och Wall känner ingen sympati för henne.
- När Petra Petrusson kommit hem beslutar hon sig att för alltid upphöra med sitt extraknäck. Hon går till banken och köper aktier för ytterligare 2000 kr och lägger dem i ett hemligt bankfack.
- Maud Eks kontakt i Malmö har tagits in på sjukhus för akuta hjärtproblem och hon liftar därför tillbaka till Staden. När hon somnat i sin lägenhet vaknar hon av att en hand läggs över hennes mun. Snart känner hon ett rep om halsen.
- Paula läser i tidningen om Robert Eliasson som hittats död. Hon börjar fundera på om det finns ett samband med mannen som hotat henne.
- Wall tar del av Robert Eliassons samling av dagböcker från 1958 till 1966. Den 16 oktober skriver han sina sista anteckningar. Sedan är det slut. Varför? Sten Wall tar sig till bladets arkiv och får läsa tidningsläggen från 1966. Den 19 oktober finns en notis om att en 24-åring vådaskjutits till döds i inledningen av älgjakten. Han hette Hans Bengtsson och var hemmahörande i Allhult. För att få veta mer kontaktar Bladets levande lexikon Ruben Johansson som är pensionerad sedan flera år men som av en tillfällighet har ett sommarvikariat. Han vet att det var Lars Kulle, möbelhandlaren som sköt. De två andra i laget var Alfons Ask och Robert Eliasson.
- Robert Eriksson hade just skaffat sig en ny flickvän, hon heter Jutta Uri. Han avslöjade det för sin arbetskamrat Håkan Josefsson.
- Polismännen Maggie Larsson och Tomas Jansson kallas till adressen till Mauds lägenhet. Fastighetsskötaren är orolig. De hittar Maud Eks lik. Hon är strypt.
- Per Albert berättar att en främmande kvinna ringt honom därför att Maud Ek inte svarade på telefon. Vem är hon?
- Wall och Jan Carlsson ägnar sig åt "hälsofrämjande åtgärder" på Göta krog som är bakficka till Kungen. Där möter de en välklädd äldre man som bugar sig servilt. Det är Per-Axel Brundin, kallad Magistern, som spelade en roll i "Dråpslaget" fyra år tidigare. Jan Carlsson berättar om mötet han haft med Svante Börjesson. Börjesson har ett vittne som bekräftar att han spelade biljard på lokal natten då Robert Eliasson blev ihjälkörd. Carlsson hade också träffat en bestört Jutta Uri. Hon säger att Robert varit på väg till henne då han blev dödad. De tar en öl till och sedan berättar Wall om sina besök hos de två överlevande från jaktlaget i Mässiltsskogen.
Lars Kulle berörs illa av att ännu en gång erinras om sitt livs tragedi då han vådasköt sin jaktkamrat. Den dödes yngre bror Jörgen Bengtsson hade varit mycket aggressiv och uttalat hotelser när Kulle frikänts i rättegången. Alfons Ask frågas ut om sitt alibi för tiden då Eliasson mördades. Han var på affärsresa och sov på hotell i Västervik den natten.
Jörgen Bengtsson driver sedan 28 år tillbaka den släktägda gästgivaregården i Allhult. (Det intressanta med Jörgen Bengtsson är att han har exakt samma frisyr som Mona Sahlin, dessutom med en liknande rödbrun kulör. Även i ansiktet påminde krögaren om den politiker som orsakat så många stormiga känslor under hösten p g a sina upprepade kortmissbruk och vårdslösa hantering av sina privatekonomiska skyldigheter). (s 222)
- Den pensionerade Malmödirektören Frans Fehrmlin, som Terje Andersson fått kontakt med sedan han plöjt igenom Maud Eks telefonbok, uppger att Maud Ek vistats i hans lägenhet efter klockan 24 natten till onsdagen då Eliasson mördats. Han sörjer henne djupt. Hon var en älskad vän till honom. På telefonlistan finns också namnet på en kvinna, Petra Eriksson och snart får Paula ett telefonsamtal.
- Wall och Paula gör upp om att träffas på ett motell några mil norr om Staden. Wall blir mycket attraherad av Paula som är en av de vackraste kvinnor han sett. Efter en stunds tvekan berättar hon om hur hon blivit vittne till mordet och hur förövaren sedan jagat henne. Hon berättar också om varför hon var i Maud Eks lägenhet och ber honom hålla tyst med detta för hennes familjs skull.
- "Jag hann prata med henne". Så sa Robert Eliasson innan han dog, tänker mördaren. Tydligen finns det en kvinna som vet och därför utgör ett stort hot mot honom. Han måste tysta henne, men vem är hon? Är det Jane Seger eller den nya Jutta Uri? Han satsar på den senare.
- Mördaren tar sig hem till henne, slår ner henne och slår en repögla om hennes hals. Hon är nära att dö då hennes 15-årige son Johannes slår ner honom med en av hennes stilettklackade skor. De låser in sig i köket och ringer 90000. Mördaren kör därifrån vingligt på de isiga gatorna. Han krockar snart och grips av polisen. Han säger när han grips att han är på väg till sin fru för att döda henne. Det är hennes skuld alltsammans. Han känns igen som "han som jobbar på Kulle möbler".
- Bevisningen mot Karl-August Grenström är så överväldigande att det inte finns något tvivel på hans skuld. Han erkänner också allt utan omsvep.
- Efter jaktolyckan var Grenström ett stort stöd för den jämnårige Robert Eliasson. När Grenströms fru Gunilla lämnade hon och tog sonen med sig dömdes Grenström till ett stort underhåll som helt förstörde hans ekonomi. Han kom på att Lars Kulle mutat sig till ett anbud. Den vetskapen ville Grenström förvandla till pengar men vågade inte själv agera utpressare. Han vände sig till Robert Eliasson och krävde en gentjänst av honom men denne vägrade att agera utpressare. Grenström tjatade länge men så kom plötsligt vändningen för firman. Ordern från Helgo-gymnasiet gav stora pengar till firman och Kulle gjorde Grenström till delägare. Nu ångrade Grenström starkt sina lömska planer och fruktade att Eliasson skulle avslöja dem för Kulle.