Björn Hellberg Gräddhyllan 1997

 

Ethel Boström och Margareta Andersson är på hemväg från teater- och krogbesök. De är båda pälsklädda. Margareta blir överfallen och tvingas ta av sin päls som de två männen kastar i den närbelägna ån.
Länspolismästare Helge Boström bli mycket uppbragd över vad som hänt medan polismännen Carl-Henrik Dalman och Jan Carlsson anser att de redan är överlupna med arbete. De tror att det är de "militanta veganerna" som ligger bakom dådet.
Gösta Klarin leder tillsammans med sin bror Elmer, som är gift med Siri en stor affärskedja som de ärvt efter sin älskade far Stig. Gösta älskar sin frimärkssamling. Göstas fru Mildred är död och ett tag var han halvt sambo med den unga Patricia Ljung vilket knappast uppskattades av sonen Martin. Dottern Malin studerar i Schweiz.
- Kommissarie Sten Wall har just inlett en veckas ledighet efter sin många övertidsdagar. Första kvällen blev det för mycket drickande på Puben och sedan ännu mer när han följde ägaren Sture Hansson hem. Wall äter frukost på ett café och vem möter han där om inte sin chef Helge Boström, som vill att Wall ska avbryta sin ledighet.
- Knut-Axel Rehn bor på "Gräddhyllan" med sin fru Hjördis. Han är gammal och förgrämd och hans enda nöje är att spionera på grannarna. I ett av grannhusen bor Gösta Klarin. Rehn vet allt om honom och hans unga fästmö liksom han känner till Elmer Klarin och dennes thailändska fru. I det tredje huset bor tandläkaren Verner Johansson och hans fru Regina.
- Gösta Klarin fyller 54 och gratuleras av grannar och familj. Patricia kommer mycket olämpligt med förevändningen att lämna tillbaka en nyckel. Hon säger att hennes pojkvän väntar i bilen utanför. Gösta Klarin blir förolämpad och rasande.
- Efter att ha druckit några whisky sedan gästerna gått cyklar han över till Patricias lägenhet för att prata ut. Där träffar han på Patricia och Tommy mitt i en herdestund och skämmer ut sig ännu mer. Han känner sig förskräckligt ålderstigen och överflödig när han beger sig hem.
- Samma natt blir några skyltfönster inslagna i Klarins varuhus. Ett anslag med texten "Dråpare dö" är uppklistrat.
- Gösta Klarin har bestämt möte med en person. Det slutar med att han blir nerknuffad för en brant och omkommer. På gräddhyllan uppmärksammas hans mörklagda hus av de tre grannfamiljerna.
- Sten Wall är åter i tjänst, helt utvilad och anmärkningsvärt fräsch. Elmer Klarin anmäler sin brors försvinnande. Wall gör ett besök i affären.
- Hardy Månsson är en misslyckad fiskare. Han retar sig på de tyska fiskarna som drar upp lax efter lax. När han missnöjd cyklar hem upptäcker han ett lik i ån. Han tar sin mobiltelefon (första gången som jag läser om en mobiltelefon i en "klassisk" svensk deckare) och ringer polisen.
- Wall frågar ut en mycket nervös Hardy Månsson. Liket är Gösta Klarin, han har drunknat och han en knivspets i nacken. Elmer Klarin anser att det är veganerna som är skyldiga.
- Elmer och Siri har tillbringat måndagskvällen tillsammans liksom Verner och Regina Johansson. Knut-Axel Rehn vet att Gösta Klarin lämnade sitt hem exakt 18.30.
- Dahlman besöker Klarins f d fästmö Patricia Ljung. Blir attackerad av Tommy Filipsson som tar honom för en blottare. De ger varandra alibi för tiden då Klarin omkom. Tommy Filipsson är känd som en återfallsförbrytare i Dalsland.
- Sten Wall får änger inför den kommande pensionen då han förlorar den livsnerv som yrket ger honom.
- Lantbrukare Rutger Göransson råkar illa ut. Någon har apterat en ovanligt otrevlig rävsax som han fastnar med benet i. Han hittades medvetslös av drängen Tuve Mattsson. Förövarna har lämnat ett brev adresserat till "Bäste djurplågare".
- Lokaltidningen får ett telefonsamtal från en person som tar på sig dådet. "Vi ligger bakom allt" säger han. Utom vandaliseringen av Klarins delikatesser.
- Kriminalinspektör Thure Castelbo känner en vegan, Adrian Eriksson. Wall och han åker hem till honom. Själv är han fredlig men han känner till andra som använder sig av fel metoder.
- En stund senare ringer Adrian och berättar att två främmande veganer tagit in på Stadens vandrarhem. En svensk och en engelsman.
- Sten Wall besöker husen på "Gräddhyllan". Han träffar Regina Johansson som berättar om sitt förhållande till bröderna Klarin. Hon berättar om sin bakgrund. Hon kom tidigt ihop med ett rötägg till man och började knarka. Verner hjälpte henne ur träsket. Nu hjälper hon honom i arbetet.
- Sedan ringer han på hos Elmer Klarins. Elmer berättar om hur mycket fasansfullt som hans thailändska fru Siri varit med om under sin ungdom. Elmer är övertygad om att veganerna ligger bakom mordet på brodern medan Siri tror att det är Patricia Ljung med hjälp av hennes nye pojkvän.
- Det är Siri Klarin som dödat Gunnar Klarin, hennes svåger. Han hade tvingat till sig samlag med henne och sedan hotat att avslöja detta för sin bror om han inte fick fortsätta att utnyttja henne. Det blev så olidligt att hon bestämde plats med honom genom att locka honom med ett nytt samlag och sedan snack en fällkniv i hans nacke och knuffade ner honom för stupet. Detta avslöjar hon flr sin man Elmer som dock vill att hon ska dölja detta för polisen. Han t o m förringar vad hon gjort genom att tala om för henne att han också haft flera tillfälliga älskarinnor. Detta gör henne ännu mer vansinnig och hon tar ett stekjärn och slår honom i huvudet.
- Med det handlar inte om Siri och Elmer Klarin. Det är Regina Johansson Gösta Klarin tvingat sig på. Det är hon som dödat Klarin och nästan slagit ihjäl sin make Verner. Hon erkänner för sin man att hon legat med Klarin och mördat honom för att få ett slut på detta förhållande. Verna Johansson försöker hindra henne från att ringa polisen. För att lugna henne berättar han att också han haft kontakter med andra kvinnor. Detta gör henne ännu mer rasande och hon tar ett stekjärn och slår honom i huvudet. När han vaknar till liv hör han hur hon pratar med polisen. När han tar telefonen ifrån henne börjar de brottas och under kampen faller Regina ner för källartrappan så illa att han avlider. Verner Johansson döms för dråp på sin fru även om åklagaren försöker få honom fälld för mord på Klarin och sin fru.