Björn Hellberg Hedersmord 1998

 


- Han är stolt över att vara en duktig tjuv som inte blir ertappad. I pistolskytteklubbens anläggning lägger han sig till med en pistol. Det gör honom mäkta stolt.

Nu
- Fast han anser sig befriad från löftet vill han ändå döda de två männen. Han bestämmer sig för vem han ska mörda först.

- Förste kriminalinspektör Jan Carlsson förhållande till sin älskade hustru Gun och till alkoholen presenteras. Han ska vikariera för kommissarie Sten Wall medan denne är på semester. Hans kolleger skojar med honom, en är Carl-Henrik Dalman, luttrad veteran, känd för sin reaktionära hållning och för att sakna humor. Där är också länspolismästare Helge Boström, en lång och mager person i en illasittande kostym.

- Sten Wall förbereder sig för sin traditionella semester tur till Allinge på Bornholm. Han oroar sig för sin 65-årsdag och för pensionen.

Bill Elfvegren är åklagare och hängiven cineast. Han retar många äkta män och pojkvänner genom sina många tillfälliga kontakter med kvinnor. Han har varit gift tre gånger. Hans fru Margita håller på att ruinera honom med sina många pengakrav. Han skjuts till döds utanför sin villa.

Sten Wall startar sin efterlängtade semester. Allt fungerar perfekt från och med den första måltiden på båten Jens Kofoed som går från Simrishamn. Han uppsöker Släktgården och hälsas för 22:a gången välkommen av ägaren Arvid Iversen. Han försöker sola sina kritvita och åderbråcksrika ben.

Mördaren gläder sig över hur polisen följer helt felaktiga spår. Nästa offer måste dö på ett helt annat sätt så att polisen inte kan finna något samband. Han ringer Sten Walls nummer hos polisen och får reda på att denne är på semester på Bornholm.

Jan Carlsson minns hur Elfvegren och Wall fick in en inflyttad narkotikabuse från Norrland. Han hette Daniel Kärr. Jan Carlsson beslutar sig för att ringa Allinge på Bornholm. Sten Wall har emellertid gått en promenad.

Sten Wall träffar två turister, Robin och fågelskådaren. Sedan veterinären Rune Strömbom och motionsfreaken Leif Ytter. De berättar om mordet i Stockholm på Elfvegren. Sten Wall blir alldeles kall och skaffar tidningar att läsa om fallet. Sedan ringer han upp Jan Carlsson.

Jan Carlsson får veta att Daniel Kärr dog i cancer för tre månader sedan. Sten Wall ringer.

Mördaren är på Bornholm, i Gudhjem, Nordens Capri. Han känner igen Sten Wall på gatan.

Sten Wall går på Martin Andersen Nexö-museet. Han får reda på att Elfvegren gjort en kvinna med barn som han sedan ordnat abort för. Hon heter Barbro Torstensson.
Hemkommen läser han en bok och går sedan till sängs.
Mördaren funderar på att slå till men Sten Wall vaknar av ljudet från två unga danskars överdrivna knullande i övervåningen.


- Mördaren minns hur han träffat Berit Marklund. Hon sommarjobbade på en koloni när hon var 16 år. Han är efter henne hela tiden utan att få någon positiv respons. När hon avvisar honom tar han med henne ut i en roddbåt och dränker henne. Hennes ringaktande attityd blev för mycket för honom.

Nu
Jan Carlsson kommer inte över sin oro för Sten Wall trots att han fått reda på att Daniel Kärr är död. Brodern Simon Kärr var i Rotterdam vid tiden för mordet på Elfvegren.

Sten Wall bestämmer sig för att ta sin årliga semesterpromenad från Gudhem till de mäktiga stenklipporna i Helligdomen.

Hanne Madsen är en vältränad maratonlöpare som funderar på OS-medverkan i Sydney 2000. Hennes mamma Lise tycker att hon kan hoppa över träningen p g a regnvädret. Hon tränar på samma sträcka som Sten Wall promenerar. Mördaren slår av misstag i stället ner Hanne som faller nerför stupet och omkommer. Sten Wall är mycket nära att rädda hennes liv och kan inte glömma hennes blick och skrik.

Jens Beyer är en av Danmarks landbetjenter, någonting som forna svenska landsfiskaler. Han känner Sten Wall sedan många år tillbaka. Beyer liksom kriminalinspektör Palle Höjberg är övertygade om att Hanne Madsens död är en olyckshändelse.

"Mördaren, Paul Anker (?) är glad när han går av färjan i Ystad utan problem". (En mycket märkvärdig mening. Är det ett misstag av författaren eller är det en vink om vad Ola Nielsen egentligen heter?).

Sten Wall är tillbaka och berättar för Jan Carlsson vad han har varit med om. Han anar att någon dödat Hanne Madsen av misstag. Det är Sten Wall mördaren är ute efter.
Sten Wall får ett telefonsamtal. Simon Back säger att han vet vem som dödade Bill Elfvegren. Mördaren heter (kallar sig?) Ola Nielsen.
Simon Back som tidigare hette Simon Kärr är sjöman och när han var 37 år träffade han av en tillfällighet en man som sa sig heta Ola Nielsen. Simon gjorde honom en tjänst och Ola ville återgälda den. Då berättade Simon om sin bror Daniel som nyss dött i cancer. Daniels högsta önskan var att innan han dog få hämnas på de två männen som satte fast honom för narkotikabrott, det var Elfvegren och Wall. Ola Nielsen säger att han åter sig att döda dessa två personer. Simon Back tar det hela som ett skämt och blir förskräckt när han läser om mordet på Elfvegren.
- Sten Wall tror på vad Simon Back berättar.
- Ola Nielsen är på väg till Sten Walls lägenhet för att genomföra sitt "hedersmord". Samtidigt som Sten Wall ringer till Jan Carlsson för omedelbar utryckning till hans lägenhet. Och det blir detta som räddar Sten Walls liv. Sten som tar emot den svenske fågelentusiasten han lärt känna på Bornholm. Det blir en våldsam kamp som är nära att ta död på Sten Wall när Jan Carlsson fäller Ola Nielsen med ett regelrätt slag i solarplexus.
- I framtiden tar Ola Nielsen hämnd på Simon Back för att han tjallat till Sten Wall genom att döda honom med en ishacka på ett fartyg utanför Biscaya.

En promenad från Gudhjem till Helligdomen. Se Staffan Tjernelds som skrev en bok, "De vassa tänderna" om Bornholm och dess farliga klippor redan 1956.

Staden har landets enda teckningsmuseum. Detta finns i Laholm.
Å andra sidan finns i Staden också Carl Milles staty Solglitter i Kristianstad, utanför Teatersalongen.