Björn Hellberg Inte önskvärd 1994

 

Två unga män som nyss tagit körkort kappkör längs en väg i Staden. En man med en gammal hund blir vittne. En femtonårig pojke på moped blir ihjälkörd.
- En ung man går med spänstiga steg till en mötesplats.
- Fotbollsdomaren Gunnar Hjorth får anonyma telefonsamtal med hotelser.
- Kriminalpolisen Jan Carlsson väcks av sin hustru Gun. Han är morgontrött. Det är den nya kabel TVns fel.
- Länspolischef Helge Boström har envetna hostattacker. Han röker för mycket och oroar sig för att ha lungcancer.
- Eva och kriminalpolisen Carl Henrik Dalman läser i tidningen om hur nyhetschefen Egon Fager som gratulerar fotbollsspelaren Anneli Olsson med armen om hennes axlar. Dahlman tycker att Fager är "pervers och vidrig" och påstår att han mördat Ann Stadin och Christel Larsson trots att morden hänfördes till den misslyckade alkoholisten Håkan Hecker. Det blev aldrig någon rättegång eftersom han gjorde självmord. (Läsaren av Dråpslaget, 1992 fick eda på att mördaren är Esko Liimatainen.)
- Kommissarie Sten Wall vaknar tidigt och tar sig till polishuset i Staden. Han tar gärna långa promenader för att bli av med sin övervikt. Han pratar med Terje Andersson, avdelningens yngste man, den trygge skåningen Thure Castelbo och mästerskytten Otto Fribing, mångfaldig medaljör i Polis-SM. Tyvärr inget nytt från smitningsolyckan. Otto Fribing meddelar att direktör John Fahlén ringt och anmält att hans 23-årige son Fredrik Fahlén är försvunnen.
- På eftermiddagen ringer Cilla Wang för att tala om att hon saknar sin pojkvän Fredrik Fahlén. Sten Wall erinrar sig att hon varit bästa väninna med Ann Stadin som brutalt mördats 1991. Hon var på Maldiverna med "Fidde" vid den tidpunkten.
- Klas Lilja och Fanny Adamsson är sambos och Cilla och Fredriks närmaste vänner. Cilla och Pelle Severin, en vän till paret är på besök.
- Gunnar Hjorth är auktionist. Det har gått bra för honom och hans firma. Han ångrar inte att han lämnat sitt jobb på försäkringsbolaget. Han besöker ofta Galleri Gladan, men nu är han på väg till Henning Stenssons antikbod. Han berättar att han fått ett överraskande besök av Alf Alfsson, en konkurrent till Hjorth som använder sig av häleri och andra kriminella metoder. På kvällen när Hjorth är hemma i sitt lite avlägset belägna hus tycker han sig se en person i kapuschong som smyger i trädgården. Senare får han ett anonymt telefonsamtal som hotar honom. Han somnar men på natten väcks han av att rutan i badrummet spräcks.
- Sten Wall beger sig till Fahléns kontor. Där träffar ha Vera Sandborg som han känner från tiden då båda var med i samlarföreningen Sydstjärnan. Fahléns import-exportfirma går bra. Han son Fredrik är emellertid inte intresserad av att överta firman. Fadern säger sig inte känna till Fredriks kontakter med Cilla Wang.
- Cilla Wang blir rasande då hon får höra detta. De planerar att gifta sig till våren.
- Gunnar Hjorth anmäler att han blivit hotad. Detta gör Sten Wall helt förfärad. Han minns sina två tidigare misslyckade fall då han inte tagit hotade människor på allvar och att det slutat med att de mördats. Anders Tell påträffades i sitt hem med krossad skalle (se Födde:en dotter). Han tar sig därför an fallet även om hans båda kriminaltekniker är tveksamma.
- Gunnar Hjort får för sig att den anonyma ringaren är Alf Alfsson. Han ger igen, ringer upp Alf och stönar i luren.
- Pelle Severin får en idé var Fredrik kan befinna sig. Som barn hade de en hemlig koja väl gömd i skogen. Han övertalar Cilla Wang att följa med en tidig morgon. De hittar honom död i en vattenfylld skreva ungefär 12 meter från kullens topp. Han har ett allvarligt brott på andra halskotan. Cilla Wang blir förtvivlad och bestämmer sig för att flytta hem till sina föräldrar i Uppsala.
- Sten Wall går på stamstället "Puben" även kallad Hamnkrogen. Ägaren heter Sture Hansson. Där träffar han mycket motvilligt Egon Fager vars ekivoka och intelligensbefriade jargong han gärna avstår från. Fager skryter med att han haft ihop det med Fanny Adamsson.
- Sten Wall frågar ut Fanny Adamsson och får reda på att hon varit älskarinna åt Fredrik Fahlén. Det hade börjat av en slump på en toalett under en fest de båda varit på. Det blev sedan allt oftare fast hon ville att de skulle ta hänsyn till Cilla Wang och Klas Lilja. De träffades på Abelska kullen nära den plats där Fredrik Fahlén nyss hittats död. Fanny förstod att det måste få ett slut. Fredrik accepterade detta bara de fick träffas en sista gång. När de älskat säger han emellertid att han lurat henne. Hon springer därifrån. Han följer efter men halkar på en sten och faller nerför ett högt stup. Sten Wall vet inte om han ska tro henne eller ej. Men intuitivt känner han att hon berättar sanningen.
- Thure Castelbo får ett tips av "Rosengren", en a-lagare som ibland gör polisen sina tjänster. En pojke, Marcus Lundgren kan ha varit inblandad i bilolyckan. Han och hans kusin, "Svarte-Petter" från Malmö. Snart har Castelbo fångat honom. Lundgren erkänner att han och hans kusin av misstag kört ihjäl Patrik Jönsson på hans moped.
- Fanny Adamsson situation är inte avundsvärd. Hon känner sig misstänkt för att ha orsakat Fredrik Fahléns död och hennes vänner vill inte veta av henne. Klas Lilja har slängt ut henne. Hon söker tröst hos sina föräldrar.
- Sten Wall uppskattar inte alls att bli firad på sängen på Lucia-dagen.
- Gunnar Hjorth och Henning Stensson träffas på Göta Krog för att äta middag. Hjorth berättar om sina bekymmer, att hans hund Butterix dött och att han trakasseras av kusinerna Lundgren för att hindra honom från att vittna om bilolyckan. Henning Stensson uppmärksammar att de haft sällskap av en öldrickande man vid bardisken. När Hjort kommit hem attackerar en man honom. Hjorth låser in sig i lagerlokalen men snart krossar någon fönstret och stryper honom.
- Jimmy Olofsson, en flitig tonåring som delar ut tidningar hittar honom och alarmerar polisen. Det finns mycket spår på brottsplatsen. På telefonsvararen finns ett samtal från Henning Svensson. Han vet nu vem det var som lyssnade på dem från baren på Göta Krog och såg Gunnar Hjort demonstrera sin späckade plånbok. Det handlar om den arbetslöse och utfattige Pelle Severin. Han neker först till beskyllningarna men ger upp och erkänner inför den rikliga bevisningen.