Björn Hellberg Slutkört 1995

 

En man badar i sjön Gölen vars namn egentligen var Glaninge, han vill göra det helt ensam eftersom han har ett fult ärr på utsidan av högre låret efter en olycka i barndomen. Han heter Leroy Eriksson, är skolvaktmästare och gift med Jessica.
- Gustaf Bengtsson, är 76 år och deltidsanställd i garderoben på restaurang Kungen. Han erbjuder en mycket berusad man, Conny Svensson att ringa efter en taxi, men denne avböjer. Han tar i stället en svarttaxi senare och vaknar upp nerslagen och rånad.
- Kriminalkommissarie Sten Wall, har avhållit sig i tre veckor från allt öldrickande efter ett vad med länspolischef Helge Boström. I går kväll firade han detta med att dricka för mycket.
- Kriminalinspektör Carl-Henrik Dalman får ta hand om fallet Svensson men först söker han upp Owe Montelius som råkat för samma sak. De träffas på en parkbänk utanför försäkringskassan där Montelius jobbar. Han har stora rödbruna knävelborrar. Det är inte mycket han minns.
- Cecilia och Jessica är systrar. Båda är i trettioårsåldern, arbetslösa och fast i äktenskap som de inte nämnvärt trivs med. Cecilia är gift med byggnadsarbetaren Axel Åkerblom och Jessica med skolvaktmästaren Leroy. De har en lillebror Jonny som är på väg in i kriminaliteten. Leroy hänger mycket ihop med Dick Hydell.
- Leroy skrämmer upp sin fru Jessica i källaren.
- Dalman får inte ut mycket av det andra offret Conny Svensson heller.
- Egon Fager är nyhetschef på länets dominerande tidning, Bladet. Han skriver om den fega person som ger sig på försvarslösa som han kallar "Taximannen".
- Sten Wall bantar tre dagar i veckan, de övriga fyra väljer han ut något gott från dagens rätt på någon av de 16 restaurangerna.
- Glenn Bravik arbetar inom ordningspolisen och har återvänt till födelseorten efter fyra års tjänstgöring i ett centralt Stockholmsdistrikt. Han har tidigare arbetat som taxichaufför och Wall tar med honom på det dagliga mötet som expert.
- Idrottsalliansens månatliga Bingo är ovanligt välbesökt, men så har arrangörerna också lockat med Leif "Loket" Olsson själv. Tyvärr får denne förhinder men en lokal förmåga, Bruno Bergh, gör ändå det hela till en succé. Marie Swärd är 19 år och på semester med sin familj. Hon vinner den näst största penningvinsten 5000 kronor. Efter bingon ämnar hon sig till Badhotellet för att dansa. Men först ska hon åka hem till den lilla sommarstugan för att duscha. Hon kör en mindre väg, får ett möte med ett djur, girar undan och hamnar i diket. Hon förmår inte få upp bilen på vägen igen och blir därför glad när hon ser en bil stanna. Men någonting är konstigt, han släcker inte helljuset och han har solglasögon och en halsduk täcker ansiktet. Hon springer sin väg ini skogen för att komma undan honom. Han jagar henne en stund och återvänder sedan till handväskan där han stjäl hennes handväska med vinstpengarna.
- Mormor Ellen Strandlind kommer på besök till sin dotter Cecilia för att hämta barnbarnet Emma och gå och bada med henne.
- Nästa dag kommer Stig Swärd tillsammans med sin dotter för att göra stöldanmälan. Dalman får ta hand om ärendet. Han är irriterad över att dottern inte anmält stölden direkt på natten. Är det "Taximannen" som slagit till igen?
- I Christianiaområdet i Köpenhamn, stapplar Jonny Strandlind omkring, dödssjuk av långvarigt narkotika intag.
- Egon Fager drömmer om att han ligger med sin attraktiva kollega Kicki Bengtsson. Taximannen gillar inte alls Fagers skrivande om honom: "hariga attacker, lömska överfall, feg mörkerman". Han planerar hämnd.
- En pissnödig bargäst vid en kajkant i Köpenhamn hittar ett lik som flyter i vattnet. Liket identifieras som den 19-årige Bo Jonny Strandlind.
- Leroy tar sig en simtur i Gölen. Han är alldeles ensam och mår mycket bra. Han tar i och simmar många vändor. Plötsligt är det någon som trycker ner honom under vattnet. Han ser vem det är och tror inte sina ögon, det måste vara ett dåligt skämt. Men snart är han död.
- Fager tar sig till Badhotellet vid Sydstranden. Avsikten är som vanligt att ragga upp en kvinna. I baren kommer han emellertid i dispyt med kriminalaren Otto Fribing. Denne vill ge igen för Fagers nedsättande tidningsartiklar om polisen och skäller ut honom inför publik. Fager blir så upprörd att han tar en promenad på stranden för att lugna sig. Det är mörkt och ute vid en trätrall som leder till havet blir han nerslagen bakifrån. Han vrålar av skräck. Flera personer rusar till. Gärningsmannen ger honom ett nytt slag i ansiktet och flyr fältet.
- I en håla i dynerna inte långt därifrån ligger en man och väntar på sin älskarinna Kajsa. De är båda gifta på var sitt håll och måste hålla sin förbindelse hemlig. Han hör Fagers skri och ser en gestalt passera så nära hans gömställe att han hinner registrera utseendet.
- Wall och Dalman frågar ut Fager på sjukhuset. Han är inte allvarligt skadad. De kör honom hem.
- Inte många tycks sörja Leroy Eriksson sedan han väl hittats. Läkaren konstaterar att han mördats.
- Sten Wall letar efter Leroys mördare i den "inre kretsen". Alla har alibi utom svärmor, Ellen Strandlind. Wall tar Dalman med sig och åker hem till henne. Hon har väntat på dem. Hon trodde först att hon skulle kunna leva med sin gärning men det var omöjligt. Hon berättar att hon låtit sig luras länge av Leroys manipuleringsförmåga. Hon trodde inte på sina döttrars kverulans och insåg först när Leroy så helt känslolöst kommenterade hennes yngsta son Jonnys död att det var han som var den stora boven som förstört familjen. När hon såg Leroy flyta i vattnet i Gölen dök bilden av Jonny upp. Hon greps av ursinne fick tag på en kraftig bräda och slog honom i huvudet.
- Mannen som från sin håla sett Fagers misshandlare passera förbi ringer anonymt till polisen och anmäler Petter Bykström.
- Owe Montelius som är på besök hos polisen råkar höra detta och tar sig själv till Bykströms bostad sedan han stärkts sig med ett par whiskey på Sture Hanssons krog. Han beväpnar sig med ett järnrör men är chanslös mot den boxningstränade Bykström och Montelius är på väg att bli misshandlad igen då Wall och Dalman griper gärningsmannen på bar gärning. Bykström hade själv blivit misshandlad när han var taxichaufför i Norrköping. Andra negativa saker hade hänt honom, senast hade han blivit uppsagd på sitt jobb och han vill revanschera sig genom att ge sig på andra.