Björn Hellberg Tacksägelsen 2000

 

Familjen Torgny och Laura Samuelsson tvingas offra sin som. Han är åtta år och behöver blodtransfusion. Men frikyrkan "Budbärarna" förbjuder detta.
- Mattias Hermansson bor ihop med Pirjo. Det var bättre med Mia tycker han. Men Mia slängde ut honom.
- Sverker Johansson är en Broder som super och missköter sig. Prästen Agne Bravander vill hjälpa honom.
- Brodern Steve Larsson vill gifta sig i församlingen med sin pojkvän Martin.
- Agne Bravander är orolig, ja rent av skräckslagen. Han får hotfulla, anonyma budskap i form av textstrofer ur väckelsesånger. Han vill inte oroa sin rullstolsbundna fru Nancy.
- En man som länge varnat tänker nu gå till handling.
- Mia Alvin förbereder sig på att träffa sin älskare. Hennes make Ingmar Alvin är en trygghet men han ger henne inte vad hon vill ha sexuellt.
- Brödrarådet består av fyra personer: kassören Konrad Mattsson, ordföranden Agne Bravander samt Gillis Edh och Ingmar Alvin. Alvin är 17 minuter försenad till mötet. Rådet beslutar att inte viga Steve och Martin. Bravander ska prata med Steve. Om Steve inte avstår från sin sexualitet blir han utesluten.
- Bravander åker till Budbärarnas lokal. Han vill gå igenom papper för att utröna vem som är det anonyma hotet. Efter en stund hör han en knackning och ser sedan att det lyser i ett förrådsrum. Där en bandspelare som spelar "Tack o Gud för vad som varit". Då angrips han bakifrån och slås ihjäl.
- Sten Wall träffar länspolismästaren som har ett delikat problem. De avbryts av kriminalassistenten Terje Andersson som snubblande på orden berättar att en präst hittats ihjälslagen. Carl Henrik Dalman är på väg liksom rättsläkaren Bert-Orvar Modigh och teknikerna.
Konrad Mattsson hittade den mördade sedan Nancy Bravander saknat sin man på morgonen och ringt honom. Bravander har fått bakhuvudet helt massakrerat av, som det senare visar sig, en damsko med en sylvass klack.
- Mattsson berättar för Dalman om "uteslutningarna". Torgny och Laura Samuelsson bröt mot reglerna genom att låta sin sjuka son få blod. Det var då redan för sent och han dog. Den andra handlade om homofili.
- Wall träffar Viola Mattsson och kuratorn Sylvia Hellström. De tar hand om Nancy Bravander. Själv berättar Nancy för Wall att Agne var en mycket god människa och att hon förstått att något betryckt honom de senaste veckorna. Han hade också börjat lyssna på en Einar Ekberg skiva med "Tacksägelsen", av J.A. Hultman. Nancy erkänner att hon har svårt att tro på en barmhärtig gudomlighet efter vad som hänt.
- Poliserna förbereder sig inför den nödvändiga presskonferensen. Där är också veteranen Jan Carlsson och Algot Malmström liksom länspolismästaren Helge Boström, som som vanligt gör allt för att undvika att konfrontera sig med pressen. Arbetsuppgifterna fördelas. Kriminalpolisen Otto Fribing ska leta upp bögen Steve Larsson. Boström ska försöka hitta Laura Samuelsson i Sandviken, Malmström besöka Alvins, Jan Carlsson Gillis Edh på länsmuseet och Wall Torgny Samuelsson.
- Malmström förvånas över Mia Alvins ungdom. Hon är sexig rakt igenom och visar det gärna. Ingmar Alvin däremot är grå och hopsjunken, förefaller sympatisk och känslig. Malmström får reda på att mordvapnet kommer från Mia Alvins garderob. Hennes ena sko försvann för en tid sedan.
- Pirjo är rädd för sin sambo Mattias Hermansson. Han har druckit igen och då blir han aggressiv och vill tukta henne. Han befaller henna att klä av sig naken och sedan ger han sig på hennes stjärt med sin livrem. Efter många rapp skriker hon så att grannarna ringer till polisen som griper och låser in honom.
- Sten Wall besöker Torgny Samuelson som berättar att han gett med sig angående blodtransfusionen för sent så att pojken dog. Då flyttade hans fru Laura ifrån honom.
- Jan Carlsson pratar med Gillis Edh på hans arbetsplats länsmuseet.
- Konrad Mattsson klär sig för att vara med på begravningen. Han har anlitat Amos Pettersson som begravningsentreprenör.
- Nancy Bravanders syster Ruth Lilja tar hand om henne.
- Sten Wall är med på den första av tre minnesgudstjänster för den bortgångne. Den leds av Per-Lage Einarsson, pastor i en av filialerna.
- Mia Alvin njuter hämningslöst av samlaget med Tobias Käll. Efteråt säger han att de måste sluta träffas. Deras förhållande är avslöjat av Algot Malmström.
- Medan Mia funderar på hur hon ska ordna sitt liv och vem av de båda männen hon ska välja tar hon ett hett bad. Då får hon ett slag i huvudet av någon om smugit sig in och dränks i badvattnet.
- På sitt arbetsrum går Sten Wall igenom raden av misstänkta med möjliga motiv att döda Agne Bravander.
- Algot Malmström väntar på Ingvar Alvin när han kommer hem. Gemensamt går de in i huset och hittar Mia död i badkaret. Det finns ett budskap på spegeln, 1 Mos. 19; kap. 18. Det handlar om otukt och Sodom och Gomorra.
- Sten Wall har stora svårigheter att övertyga Ingmar Alvin om att hans fru varit otrogen. Men då blir han vansinnig av ilska mot "sybariten" Tobias Käll.
- Sverker Johanssons historia, om hans mormor Lovisa som personligen känt Lisa Sandell-Berg, en ikon inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Sverker kunde inte låta bli spriten vilket ledde till skilsmässa och förlust av den ärvda gården. Nu bor han i ett ruckel vid stranden som tidigare varit föräldrarnas sommarstuga. Agne Bravander försökte förgäves övertala honom att flytta till en bättre bostad. Halvfull av Silverrom går han ut i mörkret för att krafsa fram några burkar mellanöl han gömt i en sandhög. Där möts han av en man han känner igen. Han har en yxa i handen och slår ner Sverker med den. Strax därefter kom C H Dalman för att prata med Sverker. Dalman slås medvetslös och vaknar bakbunden. Framför sig har han Gillis Edh som berättar att han varit tvungen att rensa upp i Budbärarna. Han försökte länge genom anonyma antydningar få Agne Bravander att förstå att denne blivit alldeles för vek och blödig och inte längre följde Brödraskapets viktiga regler. Mia Alvin var en hora som bedrog sin man och Sverker skulle bara "befrias" från sitt elände till ett bättre evigt liv. Gillis har tagit Dalmans pistol och hotar Dalman med denna. Men när han hör andra poliser utanför Sverkers stuga sätter han pipan i sin egen mun och trycker av.