Eugen Holmberg: En handfull jord 1966
 

Fotograf Petter Selholm, går med lätt haltande gång till sin vän Tomas Condreus, innehavare av en liten antikbod. Petter lider av köttslig saknad av sin flickvän som lämnat honom. Tomas däremot anser att hon är en ovärdig sadist. Petter ber Tomas om en tjänst. Han ska ta med några brev och posta i Göteborg när han åker dit för en auktion. Petter får också låna Tomas skrivmaskin för att skriva breven.
- Fröken
Agda Magdalena Johansson, 50 år, lever på avkastningen av det kapital som hennes döda föräldrar samlat ihop. Hon hyr ut två rum av sin stora lägenhet till lärarinnan Siv Welén och skrivbiträdet Susanne Nordin. Hon spionerar inte bara på sina inneboende utan också på grannarna med hjälp av en tubkikare, särskilt på "det skamliga stycket" Monika Hordell. Katten Jonas kompletterar bilden.
- Författaren
Simon Hordell är på väg hem från Göteborg med snälltåget efter att ha uträttat en affärsangelägenhet. Han tänker på sin f d fru Monika och hennes vidlyftiga erotiska eskapader. Hon berättade för honom attt hon just brutit med en man som hotade att hämnas genom att offentliggöra några brev hon obetänksamt skickat honom. Det rör sig om Petter Selholm. När Simon är tillbaka i Stockholm promenerar han hem och blir då anonymt vittne till ett samtal mellan Petter och Tomas som pratar om Monika.
- När Monika Hordell ska låsa upp sin lägenhetsdörr på 4:e våningen ser hon en man sitta hopsjunken på avsatsen ovanför. Hon tilltalar honom skarpt och upptäcker då att är hennes f d fästman Petter Selholm tillsynes medvetslös. Han är inte död, pulsen slår om än långsamt. Hon letar förgäves i hans kläder efter de "famösa breven". Kläderna förfaller vara alldeles nya. Hon hittar en tom glasflaska som har innehållit 50 pentymaltabletter.
-
Martin Tyremo, ledamot av andra kammaren, 46 år, gift sedan 15 år. Han är mycket missnöjd med äktenskapet och träffar hellre Monika Hordell. Hon kommer sent till deras avtalade möte och påstår sig vara skuggad av en man. Hon är upprörd. Hon har fått ett anonymt brev. Ett av Bibeln influerat brev talar om hur skökan ska få sona sina syndiga handlingar, undertecknat "Gabriel".
-
Kommissarie Torgny Frank och förste kriminalassistent Eli Olson har tjänsterum på Kungsholmsgatan. Kommissarien har fått ett mystiskt brev undertecknat "Gabriel", med många bibelcitat. Frank associerar till Selholm som hittats död på bakgården till huset Sibyllegatan 16. På 5:e våningen stod ett fönster öppet. Hade han fallit ner eller fått hjälp att falla?
- Petters syster, en äldre dam,
Greta Karlsson, sköter om hans begravning. Hon berättar att Petter var slarvig med pengar och slösade mycket på spel på hästar.
- Lärarinnan Siv Weléns fästman, tandläkarestudenten
Nils Karlström, följer med henne upp på rummet hos fru Johansson. Medan de kysses och vänslas hör de ett utdraget skärande skri av fasa. Det är den andra inneboende Susanne som hittat fru Johansson liggande död i köket.
- Torgny Frank som tänkt läsa sin namnsdagsbok med en kopp kaffe och några pipor måste i all hast bege sig till Sibyllegatan. Där träffar han Eli Olson. Rättsobducenten
Torsten Vern är redan där. Agda Johansson har dött av ett mycket kraftigt slag mot huvudet av ett trubbigt föremål. Snart kommer den tystlåtne fingeravtrycksexperten Erik Ström, den lille repliksnabbe polisfotografen Bertil Ask och den jovialiske brottsplatsundersökaren Sven Liljerot.
- De tre ungdomarna förhörs på platsen. De beättar att fru Johansson snokade på alla och tittade på grannarna genom en tubkikare. Siv och Susanne åker sedan till Sivs moster i Äppelviken, för de vill inte bo kvar i lägenheten. Frank provskriver Susannes reseskrivmaskin. Den visar samma felslag som brevet han fått från "Gabriel".
- Sedan konfererar parhästarna Frank och Olson. De tror att det är fru Johansson som är "Gabriel". Kan hon från sitt fönster ha sett den som är skyldig till Petter Selholms död? Och att hans mördare velat tysta ett vittne? Är det Agdas katt som rivit hennes mördare och åstadkommit de blodstänk som Sven Liljerot avslöjat. Han har dessutom i städskrubben en handfull jord, från en omkullvräkt blomkruka. Jorden avslöjade ett tydligt skoavtryck.
- Monika Hordell har en mardröm och vaknar i sin säng av sitt eget oartikulerade skri.
- Frank vet nu att Petter Selholm brukade skicka blommor till Monika Hordell och att hon varit gift med den prisberömde författaren Simon Hordell. Vidare att Selholm mordkvällen superat med antikhandlaren Condreus. Men varför hade Selholm så mycket pengar på sig och hade köpt dyrbara kläder? Hade han vunnit på V5?
- Monika Hordell ankommer till polisstationen. Hon tror sig ha dödat Petter Selholm. När hon hittat honom medvetslös i sin trappuppgång fick hon en chock och sprang därifrån. Hon minns inte om hon knuffat ut honom genom fönstret eller bara önskat göra det. Hon säger sig ha fått en anonymt brev i vilket hon beskylls för mord.
- Torgny Frank kan inte sova utan tar sig till Sibyllegatan där fru Johansson mördats. Han avlöser konstapel
Sven Erik Löf som har vakten. Han går runt i lägenheten och hittar då en krukskärva. Han ser också en bucklig tennskål under vilken han hittar en sliten anteckningsbok. I den finns telefonnummer och ett slags sifferkombinationer som förefaller var chiffer. Boken förefaller vara Petter Selholms. Siffrorna 12-9-7-3-11 kan vara den rad som nyligen gav 162000 kronor på Täby. Andra uppgifter tyder på att Selholm var utpressare. Selholm ville sätta dit sin f d älskarinna för mordförsök på honom själv. Han hade dessutom gett Condreus två brev att posta från Göteborg. Ett till Greta Tyremo och ett till en kvällstidning. Breven skulle avslöja Tyremos otrohet med Monika Hordell. Det förefaller som om det var riksdagsmannen Martin Tyremo som var mördaren.