Eugen Holmberg Någon måste lämna båten 1964

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Holmbergs startsida

Arkitekt Knut Valtersson är på väg till sommarstugan på Getö. Han tar Vaxholmsbåten. Han är på väg därför att han fått ett anonymt telefonsamtal om att hans fru Sara är ihop med konstnären Anders Bosse. I nedre aktersalongen på båten upptäcker han Anders Bosse sovande på en röd plyschsoffa.
- Fabrikör Folke Svensson har under det senaste kriget gjort sig en förmögenhet på korv- och sylttillverkning. Han har sommarstuga på Getö i Stockholms skärgård. Han har en hel del att handla inför kvällens fest. Han är gift med sin fru Stina sedan 20 år. Nu packar han sorgekläder för att deltaga i fiskaren Karl Sjöbergs begravning, gemenligen kallad "Skat-Kalle". Folke tittar på en tavla av sin fru, signerad Anders Bosse. Han tycker att hon ser ut som en hora på tavlan. Det var Eva-Lena Linggren idé, Stinas bästa väninna, att hon skulle låta sig målas. Eva-Lena är doktor Harry Linggrens fru.
- När Folke Svensson öppnar ett strumpetui för att kontrollera att hans hustrus svarta strumpor är hela, faller ett brev ut. Ett komprometterande brev som hans fru skrivit till Anders Bosse!
- Advokat Egon Nyström med fru Britt Marie. Hon är 36 år, och tämligen ung och vacker. Hon säger att hon inte vill bevista begravningen, den gör hennes nedstämd, utan "kvista över" till Sandhamn. Egon å sin sida har erbjudit sig att vara kistbärare.
- Lördagen den 29 augusti. Den traditionsenliga kräftfesten hos makarna Svensson. 15 personer runt bordet. Efter maten och snapsarna börjar lekarna. Först blir det kurragömma. Joakim Kvist erbjuder sig att stå och räkna första gången. Han letar sedan förgäves en stund. Ger upp och beger sig tillbaka till groggbordet. Då hör han röster. Det tycks vara Stina och Folke som grälar. Om svartsjuka. Senare hör han ett hest skri genom skogen. Han springer i riktning mot ljudet. Han snavar och river sig blodig på händer och ansikte. Han reser sig upp, men bara för att träffas av ett kraftigt slag över hjässan och förlora medvetandet.
- Längs den obebodda och branta norrsidan på Getö kommer en man roende. Han går i land, klär om i overall och stövlar och tar med sig kikare och ett kulgevär.
- Kommissarie Torgny Frank och förste kriminalassistent Eli Olsson har fått några dagar ledigt. Dessa tillbringar de på Måsskär, tio distansminuter nordost om Getö i Stockholms skärgård. Avsikten är att koppla av med fiske. De gör en tur till Sälbådarna där de finner ett staffli med målarutrustning och på stranden en sönderslagen snipa i en vik. De går i land men finner inte en människa.
- Harry Lindgrens fru Eva-Lena är mycket bakfull. Vill inte stiga upp och delta i begravningen. Han får ett telefonsamtal från Sara Valtersson som genast vill komma över och prata med honom. I morse då hon vaknade fann hon sin mans säng orörd. Och deras båt låg inte kvar vid bryggan. Men medan de pratar om Knut har han kommit hem.
- Nu efterlyses i stället konstnären Anders Bosse. Den förlista snipan är hans. Det är en välkänd konsthandlare på Norrmalm vid namn Adenlöw som anmält försvinnandet då han saknade konstnären vid hans vernissage. Det är landsfiskal Vesterlunds domvärjo. Bosse har en ateljé på Trångsund. Dit beger sig Frick och Olsson. Det råder stor förödelse i ateljén. Någon tycks ha gått bärsärkagång och slagit sönder allting. Tavlor är sönderrivna och flera målningar med nakna kvinnoporträtt har fått sina huvud bortklippta. Teknikergänget, fingeravtrycksexperten Erik Ström, fotografen Bertil Ask och brottsplatsutredaren Sven Liljerot kallas in. De arbetar snabbt och effektivt men resultatet är magert.
- Nästa morgon åker hela gänget till Getö, alla fem kriminalmännen med Torgny Frank i spetsen, med hamnpolisens båt Vakaren, som gör 40 knop med sin jet-drive motor. Efter en timme glider båten in till bryggan i viken utanför Anders Bosses stuga. De hälsar på landsfiskalsbiträdet Sven Andersson i Värmdö som vaktat stugan. Fiskaren Österman har berättat att den unga kvinnan som kommit på besök är Siv Linggren. Teknikerna undersöker stugan minutiöst och hittar om inte direkt ledtrådar så märkvärdiga saker. Ett fönster som är sönderslaget med en sten inifrån kan tyda på ett försök att dölja ett kulhål. En färgpalett med färgen nedåt har gnidits över en bestämd del av golvmattan. Där hittas tallbarr och barkfragment. Det kan ha fastnat under skorna på en person som kanske klättrar upp i en tall utanför för att kunna skjuta in i ateljén.
- Skärgårdsbon Petrus Österman knackar på i stugan. Han kommer med bud till kommissarien från landsfiskal Vesterlund att ringa upp honom. Torgny Frank erbjuds att ringa från Östermans telefon. Nyheten är att Anders Bosses döda kropp har hittats i vattnet väst om Sälbådarna. Troligen skjuten bakifrån och sedan sänkts bakbunden med en cementklump.
- När de åter nått fastlandet efter sin utflykt till Getö, tar sig Frak och Olsson till rättsmedicinska institutionen på Tomteboda. Där träffar de sin vän doktor Torsten Vern. Han kan redan konstatera att skottet som Bosse träffades av i axeln kom uppifrån, men att det inte kan ha varit dödande. Kulan, 9 millimeters blymantlad, har han tagit hand om. I en liten extraficka i den mördades byxor hittade Frank en hopvikt papperslapp. Bläckskriften hade flutit ut i ett suddigt mönster. Sex ord kan nödtorftigt tydas. natt, skjuta, smygande, död, beslut, försök.
- Vern ringer och säger att Anders Bosse kvävdes, troligen med en kudde, medvetslös efter skottskadan.
- Eli Olsson tar sig an de sex "sommardamerna, som troligen låtit sig målas av i mer eller mindra nakna situationer. Genom att dra en vals om att polisen söker en tjuv på Getö fick han alla att lämna sina fingeravtryck. Britt-Marie Nyström sa sig känna igen "tjuven" trots att den man bilden föreställde, varit död i minst tio år. Stina Svensson kände inte ens till någon stöld. Den rödhåriga Svea Sjöö, bara några år över 20, sa sig vara förskräckligt illamående. På Östermalm träffade Olsson arkitekthustrun, Sara Valtersson, utvakad, spänd och rädd. Återstod Eva-Lena Linggren och hennes dotter Siv.
- Svea Sjöö, den unga rödhåriga modellen, blir förhörd på polisstationen på Bergsgatan. Hon har arbetat som modell åt Anders Bosse ett års tid till och från. Han bjöd in henne till Getö där hon tog in på pensionat. På lördagskvällen fick hon ett meddelande att han ville träffa henne. Han var på uruselt humör men vill ändå komplettera tavlan av henne. Han skällde och skrek och när hon sa att hon behövde vila en stund körde han ut henne. Då blev hon så arg att hon tog ett askfat och slog sönder tavlan. Hon sprang hem till pensionaten och lade sig. Nästa morgon skämdes hon för sitt beteende och gick tillbaka till Anders Bosses stuga för att be om ursäkt. Men då var stugan tom och låst.
- Siv Linggren kommer upp på kontoret och påstår att hon vet vem som mördade Anders Bosse. Hon smög sig från lekarna under kräftfesten och tog sig till Bosses stuga. Dörren var låst så hon öppnade ett fönster på baksidan och kröp in. Hon hörde Bosse gräla högljutt med en kvinna. Hon hörde skrik och en duns och sedan blev allt tyst. En rödhårig kvinna som var Sara Valtersson lämnade stugan springande. Bosse låg på golvet medvetslös och blodig. Siv Linggren halkade på golvet och fick blod på händerna.
- Sedan besöker de två poliserna gubbarna "inom lidandets cirkel". Först står fabrikör Svensson på tur. Han håller på att granska fakturor på sitt kontor och fortsätter med detta synbarligen oberörd sedan förhöret avklarats. Nästa man till rakning är läkaren doktor Linggren. Han erkänner att han funnit skador i huvudet på Joakim Kvist besynnnerliga.Skadan satt för mycket i nacken för att ha åstadkommits genom ett framstupa fall. Han ger Knut Valtersson alibi för tiden för kräftfesten
- Knut Valtersson har tagit sig till Getö för att leta efter ensak i förpiken i sin motorbåt i båthuset. Han överrumplas av polisen. Han har en nerblodad matta i famnen och skisser på sin fru. Mattan har blod från den dödade konstnären Anders Bosse. Knut Valtersson skyller på att han blivit uppringd anonymt och tipsats om att åka till båthuset.
- När Torgny Frank och Eli Olsson kommer till advokat Nyströms bostad märks tydlig gaslukt. De spränger den låsta dörren och räddar därmed livet på Britt-Marie Nyström. I handen har hon ett hopknycklat avskedsbrev. Men snart avslöjas att det är hennes man, advokaten Egon Nyström som själv skrivit brevet sedan han mördat sin fru och arrangerat dådet så att det skulle se ut som självmord. Egon Nysröm smet i väg från kräftfesten under kurragömmaleken. Han slog Joakim Kvist medvetslös så att leken skulle vara längre. Anders Nyström avlossade ett skott från en talltopp, 80 meter från Anders Bosses bostad. Hans fru gjorde entré på scenen bara någon minut senare. Nyström hoppade ner från trädet och in i Bosses stuga. När han fann att konstnären levde tryckte han en matta mot hans ansikte så att han kvävdes. Det främsta beviset mot Egon Nyström kunde lämnas av hans fru eftersom hon överlevde. Nyström erkänner då att han sköt "kräket".
Motivet var att Britt-Marie Nyström stod i begrepp att begära skilsmässa. Maken hade genom huvudlösa aktiespekulationer förskingrat sin frus farsarv på en dryg halvmiljon. En advokat som i sitt yrke har försnillat anförtrodda medel. Han försökte få fast en "vän" och granne, Knut Valtersson för mordet. Han misslyckades med allt utom att just döda.

Lördagen den 29 augusti. Den traditionsenliga kräftfesten hos makarna Svensson. 15 personer runt bordet.

   Sara Valtersson
parant, rödhårig
 Fabrikör Folke Svensson  Eva-Lena Linggren
gladlynt
Britt-Marie Nyström
blond
 Ostgrossist Joakim Kvist
rundmagad med skratt
 
 Ernst Söderberg
ålänning
           Gerd Söderberg
slagfärdig åländska
 Greta Strid
korpulent och skojfrisk
           Handelsman Aron Strid
flirtig
 Sven Vesterman
ålänning
           Asta Vesterman
slagfärdig åländska
 åter sidans topp  Harry Linggren, doktor
rundhyllt, skämtsam
 Stina Svensson  Advokat Egon Nyström
tystlåten
 Arkitekt Knut Valtersson  Siv Linggren, 20 år, dotter