Tord Hubert Fjällhöga mord (1966)

Stilen påminner mycket om Ekholms "Sista resan mord" fast den utspelar sig i kallt vinterväder i norra Sverige i stället för i Skåne. Mycket raljerande och självironi mycket festande och supande. Också en "jagbok". En trettioåring. Tandläkare Mikael (Micke) Raus.
Jag är på väg till skidhotellet Norrlandia. Det blir problem med tåget så jag tvingas gå de sista kilometrarna i rasande snöstorm. Jag går på Malmbanan. När jag är inne i en tunnel kommer malmtåget och jag är nära att slitas med. När tåget passerat ser jag en flaxande gestalt försvinna ut ur tunneln. Jag hittar en damväska och en sprayflaska med ett stinkande innehåll. Väskan tillhör
Ann-Louise Corell i Göteborg.
När jag utmattad och genomfrusen når hotellet blir jag nedslagen när jag sätter ner mina skidor i "skidhallen". När jag återfår medvetandet är damväskan försvunnen. Jag snyggar till mig på det spartanska hotellrummet.
I matsalen hamnar jag vid ett bord med
Roland som jag flera gånger tillbringat vintersemester med. Där sitter en mörkhårig skönhet som heter Filippa och skidläraren Max. En blond yppig kvinna, Topsy, är Rolands eget fynd.
En man i "gubbkostym" är
Krister Corell och hans dam i påkostad klänning är Carola Pålsson, hans sekreterare och "allt i allo". Kristers fru "Lollo" har just lämnat skidorten. Hon är identisk med "min" fru Corell.
Krister berättar för mig att han haft sällskap med Lollo när han läste på Högskolan. Sedan gifte hon sig med Krister därför att han hade gott om pengar. Både då och nu roade hon sig samtidigt med många andra karlar. Hon är mycket vacker som det anstår den mannekäng hon är.
Jag går till "Lagunen" hotellets danslokal, med bar och "bakficka". Jag sätter mig bredvid Filippa och berättar för henne om mina senaste upplevelser. Hon blir mycket orolig för Lollos skull. Hon tror att Lollo blivit dödad och att mördare slagit ner mig för att ta hennes väska. Men hon säger att Krister sagt att hon tagit tåget kl 5 på eftermiddagen alltså en timme innan jag såg henne.
Jag vill kontrollera detta med Krister själv och jag hittar honom i ett lyxigt annex "Gruvstugan". Han sitter och super whisky. Döljer sorgen förmodligen då hans fru skrivit en lapp där hon lämnat honom. Hon vill ha skilsmässa med krav på stora pengar. Det är synd om den rike stackaren som börjat med "två tomma händer". När jag antyder att det skilsmässan är ett bra motiv för mord blir han rasande och försöker slå ner mig. I stället kollapsar han på golvet.
Jag kommer iväg till fackelslalom i samma liftkorg som Max. De flesta är utklädda till maskerad. När vi åker nersläpper plötsligt skidorna. Skruvarna till säkerhetsnindningen var nästan urskruvade. Jag faller och landar nästan begravd i snö. Jag lyckas till sist ta mig upp.
När jag efter många strapatser kommer upp på mitt rum är Filippa där i mörker. Jag tror att någon vill mörda mig och kastar mig över henne. När vi lugnat ner oss berättar jag vad jag varit med om under kvällen.
Filippa menar att man kan se på skidorna vilka som varit med på fackelslalom. Där måste finnas parafinfläckar. Vi går till skidhallen. Topsys och Rolands skidor har tydliga fläckar men inte Kristers och Carolas. Max' skidor finns på annan plats. I skidhallen får jag en idé när jag ser att ett rep är borta. Kanske dödades Lollo i järnvägstunneln varefter mördaren med hjälp av repet fick liket att hamna i någon av de framrusande malmvagnarna?
Jag ringer ett samtal till en tandläkarkollega som bor i gruvområdet. Han känner en gruvingenjör som eventuellt kan ordna genomletning av malmtåget.
Det tar inte lång tid. Snart får jag mina misstankar bekräftade. Liket fanns under malmen. Polisen är på väg till Norlandia.
I väntan på dem beger jag mig upp i det strålande vita fjällmassivet. Jag träffar Filippa och Roland som vill prata enskilt med mig.
Vi åker som på den gamla goda tiden. Sedan pausar vi på några stenar. Toland vill att jag slutar upp med mina efterforskningar. Jag säger att det är försent, att polisen redan är informerad om mordet. Roland berättar att Lollo hade en hållhake på henne. Hon "förledde" Roland till att ha sex med sin unga kusin Eva som just skulle ta studenten. Några dagar senare ringde hon och sa att Eva var förtvivlad över att ha blivit förförd och att det var förjudet för lärare att ha intimt umgänge med sina elever. Hon fick Roland att förfalska Evas studentskrivningar så att hon klarade examen. Detta hotade hon ständigt att avslöja.
Jag blir misstänksam mot Max och vill ha ett samtal med honom. Men han har gett sig upp i toppstugan. Jag får
Jocke, föreståndaren att starta liften så att jag kan ta mig upp dit. Liften är nämligen stängd för kvällen p g a dåligt väder och lavinfara. Halvvägs upp stannar plötsligt liften. Jag håller på att frysa ihjäl 10 meter över marken. Hur ska jag ta mig ner? Som en sengångare glider jag längs linan fram till den närmaste bocken. Sedan går det lätt att klättra ner. Jag ger mig inte jag ska upp till toppstugan. Men där ligger Max som livlös med sin termosflaska med kaffe utslagen bredvid sig. Jag lyckas ta mig ner och larma räddningstjänsten.
Jag sätter in mina skidor. Då ser jag Filippas bredvid. De har ett paraffinlager. Carola kör samma märke. Jag förstår att Carola har mördat Lollo. Jag går till hennes rum och ställer henne inför fakta. Snart erkänner hon. Också att hon lagt sömnmedel i Max kaffe. Hon visste att Max sett henne i skidhallen. Hon gjorde av med Lollo eftersom hon med sitt krav på skilsmässa hotade att förstöra allt det som Carola och Krister byggt upp tillsammans.
Men hon vill förekomma rättvisan. Genom att hota mig med Lollos ögonfördärvande spray tvingar hon mig att binda mig. Men jag lyckas störta mig över henne och vi börjar brottas. Då dyker Krister upp. Carola passar på att försvinna. Krister säger att han ändå skulle skiljt sig. Han har en ny kvinna han vill ägna sig åt. Krister erbjuder mig 50000 kr för att hålla tyst med allt jag vet. Jag avböjer.
Jag blir förhörd av polisen och pratar sedan med Filippa. Hon ska resa hem. Det är henne Krister ska gifta sig med!


Originellt sätt att göra sig av med liket. Lite väl mycket krystade skämt. Han är en verklig cyniker och egocentriker, tandläkaren Mikael Raus. Polismakten lyser nästan helt med sin frånvaro. Det är hela tiden tandläkaren Mikael Raus som står på scenens mitt.

5-6 poäng. För mycket fjäll och skidor och naturscenerier. Bra tempo. Annorlunda intrig.