Anders Jonason

(kort sammanfattning av hans böcker)

Anders Jonason: Mord med mera 1953

Plats: Klarakvarteren i Stockholm
Mördade: Ursula Vaern och privatdetektiven Roland Rolandsson
Mördare: Erik Ljungdahl
Myndighetspersoner: Kriminalkommissarie Martin Eriksson
Tillvägagångssätt: Ursula Vaern blev knuffad ut genom ett fönster. Rolandsson blev skjuten i sin bostad.
Motiv: När Erik Ljungdahl fick reda på att hans fru ville skiljas för att gifta sig med Valter Schmitt, ville han mörda henne. Han experimenterade med metalliskt natrium och vatten i reservbensindunken. Men det blev Lars Johnsson som tog båten och omkom. Ursula Vaern älskade Lars och avslöjade vad hon visste i breven till sin mamma i Paris. Därför blev det nödvändigt att få tag i och förstöra breven.
Vad gör han då: Han försvinner man på gatan finns redaktionsbilen med kontakt till polisen via kortvåg. Polisen griper honom snart.
Annat nytt:
Kommentarer:En journalist, redaktör Dick Mattsson (han röker förstås pipa), är bokens jag. Han tar på sig rollen som privatdetektiv, för att hjälpa sina vänner. Han får ett uppdrag av Kvällsbladets redaktionssekreterare att rota i en "midsommarhistoria" där många av tidningens medarbetare deltagit och en person, Lars Johnson, omkommit i en båtolycka.

Anders Jonason: Mördaren kommer strax 1956

Plats: En etagelägenhet på Linnégatan i Stockholm
Utpressad: Ester Wallman, maka till skeppsredare Leo Wallman som störtade ner för ett stup i Schweiz i samband med en bussresa som han och hans fru Ester Wallman deltog i för många år sedan. Ester har trott sig vara inblandad i dödsfallet och låtit sig utpressas av Biss Lindgren och hennes fästman Herman Algren. Biss Lindgren sa sig ha tagit en film av händelse som bevis.
Brottslingar: Biss Lindgren och hennes fästman Herman Algren
Myndighetspersoner: Kommissarie Öhrbom och kommissarie Jansson.
Tillvägagångssätt:
Motiv: Tjäna pengar på kriminellt sätt.
Vad gör han då: De båda brottslingar blir fast för utpressning. Algren som har "Stockholms hyresförmedlingsbyrå" också för hyresskoj.
Annat nytt: Dick Mattson (boken jag) har nu en antikaffär. Dick Mattsson är en självutnämnd privatdetektiv, lite av Harry Friberg över honom.
Han jobbar i "sin föreståndare herr Velklevs butik". Brev skulle skrivas, möbler skulle flyttas. Tidigare var Mattsson i skrivbranschen, journalist och redaktör.
Inte alls dum som deckare.
Kommentarer: En gammal bekant till Dick Mattsson, Charles Brandell, flyttar in i Mattssons lägenhet. Brandell får besök av en massa människor och hittas nästa morgon död. Dödsorsaken är hjärtförlamning till följd av för stor dos av dicodid. Bredvid honom stod ett grogglas och en liten flaska med Dicodid (en sorts stark hostmedicin). Man tror på mord men det tycks röra sig om en olyckshändelse.

Anders Jonason: Död för mödan 1958

Plats: Stockholm
Mördad: Börje Stigberg
Mördare: Den misslyckade konstnären Gustaf Stiernhielm. Förutom mord ägnade han sig åt mordbrand, misshandel och utpressning.
Myndighetspersoner: En kvinnlig (!) kriminalkommissarie Lotten Bergman. Fast det är redaktör Dick Mattsson tillsammans med f d alpina skidstjärnan Mats Kollak som tillsammans reder ut brotten.
Tillvägagångssätt: Börje Stigberg skjuts i huvudet med Kollaks pistol.
Motiv: Börje Stigberg och Mats Kollak ägde tillsammans en bilverkstad. Börje Stigberg hade usel ekonomi och var i händerna på procentaren Rolf Eklund. Börje lejde Gustaf Stiernhielm att tända på i verkstan för att kunna få ut försäkringspengarna. På köpet blev Mats Kollak slagen medvetslös. Sedan fick han inga pengar av Börje eftersom försäkringspengarna dröjde. När pengarna väl kommit vägrade Börje betala. Det retade Gustaf till vanvett och han sköt Börje. Gustaf plockade åt sig en del av pengarna men tvingades gömma sig eftersom Kerstin Stigberg ringde på dörren. När Kerstin lämnat lägenhet såg Gustaf att det var hon och att hon hade portföljen med resten av pengarna med sig. För att få tag i de pengarna hyrde Gustaf en man vid namn Appelberg att bedriva utpressning mot Kerstin.
Vad gör han då: Stiernhielm erkänner allt och går hem i väntan på att polisen ska komma.
Annat nytt: En kvinnlig kriminalkommissarie måste ha varit mycket ovanligt på 1950-talet.
Kommentarer: Jonasons tredje och sista Dick Mattsson deckare. Redaktören Dick Mattsson tar än en gång tar på sig rollen som privatdetektiv.

Anders Jonason: Fallet Grete 1963

Plats: Stavsnäs by utanför Stockholm.
Mördad: Sutenören Henrik Ihrgren och en av hans flickor Grete Larsson.
Mördare: Sigge Åkerman, eventuellt.
Myndighetspersoner: Poliskommissarie Berggren.
Tillvägagångssätt: Åkerman provocerar och hotar Henrik tills denne griper en eldgaffel och ger sig på Åkerman. Åkerman som mycket större och starkare än Henrik slår ner honom. Henrik faller bakåt, slår huvudet i spiselhällen och bryter nacken. Grete dödas på okänt sätt, placeras i en säck och sänks med en sten i sjön.
Motiv: Åkerman hade tröttnat på Grete Larsson och ville bli av med henne.
Vad gör han då: Åkerman tar på sig dråp eller självförsvar vad gäller Henrik Ihrgren men nekar helt till mordet på Grete Larsson.
Annat nytt: En betydligt sämre bok än tidigare. En av de sämsta "gamla svenska deckare" jag läst.
Kommentarer: Huvudpersonen är redaktören Björn Andersson. Han är skild från Jeanette som är omgift med Sigge Åkerman. Polisen menar att Björn "jagar" honom av svartsjuka och hämngirighet.