Willy Josefsson Brinnande bevis 1997

 

baksidestext

Cecilia Cederberg är journalist. Hon är på väg från Vejbystrand för att bevaka en EU-konferen s i Strasbourg. Värmen är son en tung vägg denna ovanligt varma svenska sommar. Hennes väninna Ewa tar hand om lägenheten.
Martin Olsson är en förtidspensionerad polis. För några år sedan fick han en svår sjukdom. När han rehabiliterats var hans jobb borta. Han gläder sig över Cecilias vykort till Kommissarie Martin Olsson. Han är på väg till tingsrätten. Anledningen är att hans får som han skaffat för att hålla ordning på beväxningen runt föräldragården tagit sig in på en grannes tomt. På väg tillbaka mot Hallandsåsen ser han ett hus brinna. Plötsligt möter han en bil med helljus. Chocken tvingar honom att stanna. Medan han röker en cigarett ser han plötsligt en person i ett anoraksliknande plagg som strax försvinner. Det är ett gammalt torp som brinner. Ägaren heter Stig Hedberg med adress i Bryssel. Men han har ett hus också i närheten. Konstnären Axel Sjöberg som bor i närheten hatar Hedberg. Det gör också hans fru Brigitte Hedberg.
- På återvägen hem träffar Cecilia en gammal skolkamrat från St Petri läroverk i Malmö, Tanja Sjöberg. Tanja är syster till konstnären Axel. Hon arbetar som tolk i Bryssel. På Kastrup känner sig Cecilia förföljd av en stirrande liten och obehaglig man.
- Martin Olsson förhörs som vittne till branden av polismästare Folke Brodin i Ängelholm. Mannen som hittades i askan var redan död då branden startade. - Den lille kriminalteknikern Larsson instämmer. Liket har ett trekantigt hål i ryggen. Det är omgivet av en gul bård som av emalgfärg. Polisen har hittat en kofta med en kapuschong som påminner om en anorak.
- I tidningen ser Cilla en bild av en man hon känner igen. Det är den innebrände mannen. Han heter Peder Sörensen.
- Cilla kan inte använda sitt sjutillhållarlås. Hon upptäcker att hon har fel nyckelknippa. Kan hon ha fått den utbytt då hon kolliderade med Peder Sörensen på posten dagen innan avresan? På posten provar hon en nyckel i postfacken. Den passar i Sörensens fack. Där ligger ett brev med ett papper med sex obegripliga ord och siffror. Hon skriver av meddelandet men får på något sätt ändå brevet med sig. Hemma får hon ångest över sitt tilltag och ringer Martin Olsson. Snart är de på väg till polisen i Ängelholm. Brodin är intresserad av brevet och är inte överdrivet kritisk mot Cillas handlingssätt.
- Cilla vill att Martin följer med till Tanja som bor hos sin bror Axel Sjöberg. Det är ett mörkt pugigt hus där Sjöberg plötsligt dyker upp som en demon. Men kvinnan han gömmer är inte hans syster Tanja utan en vacker kvinna i en elegant marinblå byxdräkt. Det är Stig Hedbergs fru, Brigitte.
- I Strasbourg gjorde Cilla en intervju med den politiske kometen Sten Torsson. Hans nybildade parti Framtidsförbundet väntas bli vågmästare i nästa val.
- Cilla åker med Ewa på en shoppingtur. Det blir sjötunga från fiskbilen på torget, champinjoner och annat. På posten ser hon Stig Hedberg och hans fru. Det är familjebråk och de nonchalerar henne. Cilla och Tanja missar bussen tillbaka och väntetiden fylls med ett pubbesök. De dricker belgisk öl och en bild på etiketten läser Cilla abdij, ett av orden på papperet i Sörensens postfack. Hon misstänker att orden är flamländska och på ett bibliotek i närheten får hon sin gissning bekräftad. På svenska blir orden: munkkloster kvarter eekloo tokig ko århundrade xx. Hon träffar Martin Olsson och visar honom sin upptäckt. Han är på väg till polisen för att titta på den belgiska bilen. Han kan identifiera den som den bil som under brandnatten körde så nära att båda bilarna fick skador på backspeglarna.
- En kvinna anmäler att ett lik hittats vid "UFO-statyn" i Vegeholm. Cilla känner igen liket som den man som följde efter henne i Köpenhamn. I kavajen finns ett trekantigt hål. Mannen har ett förfalskat tyskt pass.
- Brodin blir inte glad nästa dag när han i tidningen kan läsa om "UFO-mordet" och om laserstrålar som lämna triangelformade märken i offren.
- Torsson har skaffat sig en "sekreterare", Per Engström, som anses röra sig i högerextremistiska grupper.
- Sörensen försökte pressa Stig Hedberg på pengar. Hedberg jobbade då på direktoratet för jordbruksfrågor.
- Tanja ringer, förtvivlad. Hennes bror Axel har anhållits misstänkt för mord. Cilla hittar inte dit så Martin följer med. Men när de kommer dit har Tanja tagit sömnmedel och vill inte prata.
- Nu visar det sig att Axel inte har ihop det med Brigitte Hedberg utan det är Tanja som är Stig Hedbergs älskare och att Brigitte hatar Tanja. Cilla blir besviken och konfunderad.
- Martin bjuder Cilla på lunch på restaurang Lergöken.
- Den döde mannen i den brända sommarstugan heter Alain Hussmann och var säkerhetsagent vid EU i Bryssel. Security Office önskar att Martin och Cilla åker till Strassbourg för att vittna. Helt inofficiellt och frivilligt förstås. De får också reda på att de två döda mördats med ett skavstål, ett verktyg med tre eggar som konstnärer använder för att skava bort feletsningar i kopparplåt med.
- Allt är mycket hemlighetsfullt och en artig hotfullhet.
Cillas lotsas in i EUs allra hemligaste välbevakade databas, SIS-datorn, Schengen Information System, av representanter för DGSE, le service de renseignement extérieur de la France. Artikel 94 i Schengenavtalet.
Orsaken är att de flamländska orden i Sörensen postbox är lösenord till datasystemen för två av Europakommissionens generaldirektorat, DG VI och DG XXIII, jordbruk och turism.
- Olsson lär sig hur man kan lyssna av sin telefonsvarare från Strassbourg. Stig Hedberg har läst in att han vill träffa Cilla i Bryssel. Vill han erkänna sina brott?
Han kommer inte till mötet men dyker upp i folkvimlet på gatan. Cilla följer efter konfunderad. Han följer med ett sällskap ini katedralen St Michael. Han försvinner upp i det höga tornet. Plötsligt hittar hon hans lik. Han faller fram över henne med ett långt spetsigt föremål i ryggen. Hon springer i panik ner för trappan och fånga påpassligt av Martin Olsson utanför ingången.
- Åter hemma i Sverige får Cilla ett telefonsamtal från Tanja som säger att Axel är försvunnen och att någon hemskt hänt. Där blir emellertid Cilla sövd och vaknar upp bunden med halsen under en bila man klipper plåt med. Snart förstår Cilla att det är Tanja själv som maskerad håller henne fången.
Tanja som är tolk vid EU-parlamentet och hennes älskare EU-tjänstemannen Stig Hedberg kommer på ett sätta att plocka stora summor pengar ur EUs jordbruksfonder. Peder Sörensen kommer på dem och pressar Hedberg på pengar. Det handlade om 50 miljoner écu! Hedberg fick kalla fötter och ville erkänna allt. Säkerhetsagenten Hussman var dem i hälarna.
- Martin Olsson dyker upp i sista ögonblicket och räddar Cillas liv. Tanja undkommer.


ett skavstål   (åter)


Ufo-Monumentet i Vegeholm  åter

Baksidestext:
Trappan upp till katedralens torn gjorde henne andfådd, benen blev tunga och hon blev tvungen att stanna för att vila. Hon hade just påbörjat klättringen uppåt igen när yrseln kom tillbaka. I halvmörkret skymtade hon ett prång alldeles bakom sig och hon sträckte ut handen för att ta stöd mot skulpturen som stod i det. Men stenen mjuknade under hennes hand och statyn vek långsamt ihop sig innan den sakta föll ut mot henne i trappan. Gestalten fick plötsligt mänsklig form och hon visste vem det var redan innan ansiktet blev synligt...
Det sympatiska teamet Cecilia Cederberg och f.d. polismannen Martin Olsson ställs på nytt inför ond, bråd död. Mystiska saker händer i Bjärebygden, mordoffer som tycks ha "signerats" av mördaren påträffas och spåren leder denna gång ända ner till Strasbourg och EUs mäktiga högkvarter.
sidans topp