Willy Josefsson De obarmhärtiga 2007

 

Baksidestexten  Storyn

Martin Olsson får akuta hjärtsmärtor och transporteras i ilfart till sjukhuset. Där placeras han i ett rum tillsammans med en annan patient. Han är död nästa morgon. Under natten har Martin hört ljud av steg och som om mannens droppställning bytts ut. Detta förnekar syster Linda Ekelund. Läkaren Yvonne Lager säger att Olsson inte har några hjärtproblem däremot tycks magmunnen vara mycket irriterad av all den kryddstarka mat han äter. Han rekommenderas en mildare diet. På väg ut ur sjukhuset visar Linda vägen. De möter en förvirrad patient som varnar Olsson för "dödens tunnel". Hemma tar han ett varmt med medan han dagdrömmer om Linda, omväxlande med de nattliga stegen på sjukhuset.
- En person tar sig in i de underjordiska sjukhusgångarna genom en bortglömd olåst dörr. I ett rum sover den läkare som har bakjour. Personen trycker en mask över ansiktet på läkaren och han bedövas med lustgas. Sedan får han en dödade injektion i ljumsken.
- Olssons gamle poliskollega Arne Bergman vill att Olsson följer med över helgen till Bergmans systers sommarstuga i Mörbylånga. Men när allt är packat får Olsson ett telefonsamtal från sjukhuset. Han ska genast infinna sig för kontroll eftersom han kan ha smittats med en farlig bakterie. Två dödsfall har inträffat. Han placeras i ett isoleringsrum med gul varningsskylt om smitta på dörren. Det tas prover och nästa dag släpps han ut. På natten får han besök av en person helt klädd i gula skyddskläder som verkar orolig och förvirrad. Hon talar om läkaren Bo Linnér och hans "bakterie" på två ben.
- Roligare blir det då han på väg ut träffar Linda. De beslutar sig för att äta lunch tillsammans på ett värdshus i närheten. Där visar Linda ett glädjande stort intresse för Olssons hem- och bostadsförhållanden.
- Olsson städar sin dammiga lägenhet inför ett Linda-besök. Då får han överraskande besök av sjukhusprästen Ulf Skoog. Han säger att Eva Ström har rekommenderat honom. Skoog vill att Olsson ska ta kontakt med sin kollega Arne Bergman och berätta om två oförklarliga dödsfall på sjukhuset.
- Det handlar om att ge människor hjälp med att gå över gränsen. Det började med människor som bad att få den hjälpen. Nu handlade de mest om "sanering". Nu var klockan två på natten. "Den tysta timmen. Handlingens timma".
-
Martin Olsson tar sig till sjukhuset för att söka upp den oroliga sjuksköterskan som besökt honom under natten på sjukhuset. Eller är det ett svepskäl för att träffa Linda? Receptionen är obemannad på söndagskvällen så han får leta själv. Han hör två män prata bakom en halvöppen dörr. De nämner Bo Linnér och att samma sak hänt när han jobbade i Kalmar. Han kommer till forskningsavdelningen. Där stoppas han av syster Peter Baumann som säger att nattsköterskan Angelique Peterson är på bårhuset. Hon dog i natt! Peter talar om hur han ska gå men den vägen tycks gå till bårhuset. Liklukten är stark och Olsson känner sig helt vilse och är nära paniken. Till sist hittar han en sköterska som påstår att Linda är ledig. Hon har åkt på en paketresa till Köpenhamn.
- Två personer samtalar. De betalande klienterna vill inte vänta.
-
Efter lång tvekan ringer Olsson en läkare i Kalmar, Gustaf Broman. Han vårdade Olssons fru Miriam innan hon dog. När Broman får höra talas om Linnér och dödsfallen på sjukhuset säger han att han hellre vill prata om detta på tu man hand mellan fyra ögon.
- Olsson träffar Arne Bergman på dennes arbetsrum. Han får se bilder på kvinnan som hittats död i en av de underjordiska gångarna. Han känner igen den förvirrade nattsköterskan. Hon dog av hastigt hjärtstillestånd. Olsson berättar då allt han upplevt på sjukhuset.
- Olsson åker till Kalmar och träffar Gustaf Broman. De har stämt träff på restaurang Byttan, som ligger i vackra omgivningar i Stadsparken, precis invid Kalmar Slott. De äter Kalmarflundra och Ölandspotatis, som liksom kroppkakor är välkända produkter från den staden. Sedan berättar Gustaf Broman i förtroende att Bo Linnér hjälpt en cancersjuk man, Valdemar Olsson, med dålig prognos att dö. Rykten säger att han tog rejält betalt för "tjänsten".
- Olsson som druckit vin till lunchen tar in på Frimurarehotellet. Sedan tar han kontakt med en bekant, kriminalassistenten Jan Möller. Han sitter på sitt rum på kvällen och läser en deckare av Colin Dexter. Han har skyllt på övertidsarbete för att slippa från sin gnatiga fru. Han säger att han aldrig kan tro att Vademar Olsson, eller "Valle Noll" skulle ha bett om dödshjälp, han var en gangster som handlade med reverser, en lånehaj av värsta sorten.
- Olsson ringer Yvonne Lager. Hon vill träffa honom men i hemlighet. Telefonen ringer. Det är Linda. Hon vill bjuda honom på middag på Klitterhus men Olsson måste avböja. Han ska ju träffa Yvonne Lager. Hon nästan skrämmer honom när hon smyger fram ur mörkret vid den gamla portvaktsstugan där Olsson väntar henne. De går in genom en oansenlig källaringång och vidare genom en tung ståldörr som liknar ingången till ett skyddsrum. Där har hon ett litet överfullt arbetsrum. Hon säger att hon vill att Martin Olsson kontaktar polisen, inofficiellt. Hon misstänker att något brottsligt pågår på sjukhuset. Det handlar om om misstankar om att Bo Linnér tagit livet av patienter på tre olika sjukhus.
- Jan Möller hör av sig. Han har tagit reda på att "Valle Noll" inte förberedde ett självmord. Han hade viktiga affärer på gång. Han mördades helt enkelt. Många som var skyldiga pengar blev säkert glada. Bo Linnér var skyldig nära 600 000.
- Kirurgen Kaj Lundbeck tycks ha haft affärer ihop med Linnér.
- Sköterskan Ruth Nielsen som upptäckte att Olssons "sänggranne" var död menar att denne hade en tatuering "H.A. for ever". Är Hell Angels inblandade?
- Linda Ekelund bjuder Martin Olsson på bio. En mobbningsscen tycks beröra henne mycket illa.
- Sjukhusprästen Ulf Skoog ringer för att meddela att han befriats från sin tystnadsplikt. Mannen har hängt sig. Det är han som varnade Olsson för "dödens tunnel". Han säger sig ha sett Linnér tillsammans med en annan läkare hålla på med liken i kylrummet.
- Peter Baumann kör en Harley Davidson-motorcykel, är han med i Hell Angels?
- 20 ampuller med kaliumklorid har försvunnit från sjukhuset förråd. De används som tillsats till droppflaskor för mineralbalansens skull. Injiceras de i koncentrerad form leder de till en snabb död. Obducenten kan inte spåra dosen.
- Olsson ringer till Yvonne Lager och berättar om hypotesen att mördaren använt sig av ampuller med kaliumklorid. Hon vill berätta något för Martin Olsson. Men då krävs det att de ånyo ses i hemlighet. En av de döda blev inte kremerad. Hon lät öppna kistan och det visade sig att mannen saknade njurar! Någon hade skurit bort dem.
- Olsson åker till Skälderviken. Han träffar den pensionerade sjökaptenen Bjarne Larsen som bor på sin båt. Bjarne bjuder på njurgryta och Olsson är nära att kräkas. Det får honom att berätta varför. Bjarne vet namnet på en kollega som sålde sin ena njure. Han heter Fritjof Andersson och bor på Stattena i Helsingborg. De träffas på Hotell Mollberg på kvällen. Andersson vill bli bjuden på sprit annars pratar han inte. Han säger att han sålt en njure i Brasilien, kontaktmannen i Sverige hette Bo Linnér. Han hade en kollega också.
- Yvonne Lager har en ny uppgift åt Martin Olsson. De träffas ånyo i hennes rum vid kulverten. Hon vill att Olsson åker till sjukhuset i Kristianstad och skriver av obduktionsprotokollet på den man hon låtit gräva upp och som saknade njurar. Mannen hette Bernard Larsson. Han ska åka dit som hennes forskningsassistent. Hon ger honom också en nyckel till källardörren som leder in i kulverten.
- På sjukhuset träffar Martin en kvinna som presenterar sig som Ulla Bauer. Han får mappar att läsa och ett rum i biblioteket att arbeta i. Han blir snart trött på att skriva av de svåra orden på latin och letar upp en kopieringsapparat. Obduktionsprotokollet är undertecknat av Bo Linnér.
- När han åter är hemma i Ängelholm ringer han Yvonne Lager. Ingen på sjukhuset vet var hon finns.
- Martin Olsson tar med nyckeln han fått av Yvonne Lager och åker till sjukhuset. Hans ärende är att överlämna kopiorna på obduktionsprotokollet. Dörren till korridoren är öppen. Han går in i skrubben som är hennes arbetsrum. På skrivbordet finns en öppnad vetenskaplig tidskrift. Där finns en bild som föreställer en människokropp som är förbunden med två fyrkantiga behållare via en slang i vardera ljumsken. Den tycks handla om hur man konserverar njurarna i en död kropp. På väg ut tar han sig en titt på "dödens tunnel". Även här är dörren olåst. Där inne finns numrerade skåp längs väggarna som bagageförvaringen på en järnvägsstation. På en smal likvagn ligger en människokropp med slangar spretande från ljumskarna. Se var kopplade till två plastdunkar. En gestalt står över likvagnen med en skalpell i handen. Han känner igen ögonen på den som gråtit så otröstligt över en liten flicka på bio. Hon kastar något i ansiktet på honom som förblindar honom. Han förlorar medvetandet och när han vaknar är han ensam i kylrummet. Dörrvredet är kallt som is och går inte att öppna. Han vet att Yvonne Lager öppnat dörren med sitt plastkort. Han letar igen alla skåpen tills han hittar Yvonne Lagers lik. Han hittar hennes nyckelknippa med plastkorten i rockfickan. Han lyckas ta sig ut. Sedan han tvättat av sig blodet i ansiktet ringer han Arne Bergman.
- Arne Bergman berättar att de funnit Linda Ekelund död på en toalett på Kastrup i Köpenhamn. Någon har gett henne en dödlig injektion.
- Det handlar det om en grupp läkare och sköterskor som tjänar grova pengar på att ta fram njurar (och eventuellt andra kroppsdelar) för transplantation. De obarmhärtiga samariterna, profitörerna som handlade med människodelar. Organmäklarna har kommit på en ny metod hur man konserverar njurarna i en död kropp med hjälp av en speciell vätska. Problemet har innan varit att man tvingats ta ut njurarna från en hjärndöd men fortfarande levande kropp. Efterfrågan på kroppsdelar för transplantation ökade och läkarna tvingades "gå över gränsen" dvs döda inlagda på sjukhuset för att få tag på deras "reservdelar".


Storyn:

Den f d kriminalkommissarien Martin Olsson får akuta hjärtproblem och transporteras i ilfart till sjukhuset. Där placeras han i ett rum tillsammans med en annan patient. Denne är död nästa morgon. Under natten har Martin hört ljud av steg och som om mannens droppställning bytts ut. Detta förnekar syster Linda Ekelund på det bestämdaste. I stället bli han smått förälskad i henne. Nu har han kommit över saknaden efter den vackra Gunilla Cederberg som försvann till Sri Lanka i förförra boken "Dödarens märke". Martin kan inte låta bli att forska i hur mannen som hette Conny Hansson har dött. Det händer konstiga saker på sjukhuset. Det talas om "dödens tunnel" och Martin får egen nyckel till en halvt gömd källardörr som leder in i det vidsträckta kulvertsystemet. Conny Hansson har en tatuering "HA for ever" som lurar polisen att tro att det ökända gänget Hells Angels är inblandade. I stället handlar det om en grupp läkare och sköterskor som tjänar grova pengar på att ta fram njurar (och eventuellt andra kroppsdelar) för transplantation. Sjuksköterskan Linda Ekelund fick idén då hon arbetade i Saudiarabien. Hon värvade läkaren Bo Linnér. De obarmhärtiga samariterna, profitörerna som handlade med människodelar. Organmäklarna har hittat en spansk metod hur man konserverar njurarna i kroppen precis efter döden. Sedan kan man skära ut dem i lugn och ro inom något dygn. Det heter att perfundera. Problemet har innan varit att man tvingats ta ut njurarna från en hjärndöd men fortfarande levande kropp. Linda Ekelund var organmäklare. Hon sålde för pengar. Efterfrågan på kroppsdelar för transplantation ökade och läkarna tvingades "gå över gränsen" dvs döda inlagda på sjukhuset för att få tag på deras "reservdelar". Bo Linnér bidrog med att döda patienter på sjukhuset. Han dödade dem med en injektion kaliumklorid. Förhöjd halt av kalium är normalt i en nyss avliden kropp och därför kan obducenten inte spåra något. De använder då kaliumlösning som normalt används som tillsats till droppflaskor för mineralbalansens skull. Injiceras de i koncentrerad form leder de till en snabb död. Obducenten kan inte spåra dosen.
En spännande bok, kanske Josefssons hittills bästa.
Martin Olssons problem är inte hjärtat utan det är magmunnen som starkt har irriterats med stora smärtor som följd. Olsson lämnar därför med stor saknad sin kryddstarka mat och sitt älskade kaffe.
I boken avslöjas Olssons mani att läsa böcker om den franske kommissarien Maigret. Han läser med en detaljerad Pariskarta bredvid sig där han försöker följa alla rörelserna i staden. Han har en önskan, att åka till Paris och leta upp gatorna.
Olsson lider ständigt av sin relation till sina f d arbetskamrater och chefer. Han är mycket känslig för kritik för att lägga sig i polisarbetet.

sidans topp

 

 

Baksidestexten:

På Ängelholms lasarett blir Martin Olsson vittne till ett mystiskt dödsfall. Som före detta polis måste han följa sin instinkt och påbörjar därför en egen, hemlig undersökning. Snart är han en misstänkt läkare på spåren, vars verksamhet tycks dölja en fruktansvärd hemlighet. När sedan tillsynes helt friska människor i hans närhet plötsligt börjar dö utan förklaring förstår Olsson att han är nära svaret men vem kan han lita på? Hans enda direktlänk in i sjukhusvärlden är sköterskan Linda som han nyss inlett ett trevande förhållande med.
De obarmhärtiga är Willy Josefssons sjunde kriminalroman, en spännande svensk deckare som rör vid en brännande aktuell fråga.

sidans topp