Willy Josefsson Död skörd 1996

 

baksidestext

Cecilia Cederberg är journalist. Hon har fått stipendium för att skriva om svenskarnas attityder till invandring. På Fårets Dag på Boarps hembygdsgård träffar hon Harry Landman, en duktig fårfarmare. Cederberg vill träffa Martin Olsson, en förtidspensionerad polis. För några år sedan fick han en svår sjukdom. När han rehabiliterats var hans jobb borta. Han har mycket information att lämna henne.
- På loppmarknaden i Vejbystrand lite senare träffar hon Harry och Martin tillsammans. Harry är deprimerad och onykter. Hans fru Terese har försvunnit sedan två veckor. Hennes "kusin", polacken Josef Kowalski är också borta.
- Ett halvår senare kommer Olsson hem till Harry och finner både hans djur och han själv i djup misär. Olsson hämtar några ensilerade balar hö med hjälp av en traktor med pallgafflar till de uthungrade djuren. En bal går sönder och i den finner han ett lik. Det är Teresa.
- Polismästare Folke Brodin anländer. Snart anhåller han Harry Landman.
- På försäkringskassan träffar Olsson den gamle chefen Åkesson. Han vill veta vilka personer av polskt ursprung som befinner sig i kommunen. Olsson får tips att prata med Börjesson i Grevie och direktör Blücher i Torekov. När Olsson kom till Grevie rusar Börjesson ut till ladugården för att varna dem för en razzia, klättrar upp på en stege för att göra sig hörd, faller ner och bryter foten. Ingen av de polska illegala arbetarna känner till Kowalski. I Torekov blir Olsson hotad av förmannen Frank Fransson när han ställer frågor.
- Olsson får ett anonymt telefonsamtal med hotet "De nyfikna lever inte länge".
- Olsson åker till Harrys gård för att titta till fåren. Där är mörkt och han blir rädd då han hör ljud. Men det är Harry som släppts från polisen. Han har en hel säck med prylar som varit Kowalskis blan andra slaktredskap
- På kvällen ringer Harry till Martin Olsson. Det är någon som smyger kring huset. Olsson åker dit. När de angriper gårdsstugan från ömse håll gör någon en utbrytning och Olsson slås omkull. De hittar en polsk docka i folkdräkt utanför.
- Olsson besöker Sten Björcks maskinstation. Han körde själv den rundbalspress som Harry hyrt. Ingen chans att Terese kan ha hamnat i balen av misstag.
- Olsson försöker får tag på Frank Fransson. Hans efterblivna syster säger att han inte varit hemma på flera dygn. I bokhyllan ligger en polsk docka bland ett stort antal souvenirer.
- Olsson turar till Helsingör. Samma idé tycks Cecilia Cederberg ha fått. Hon är nu klar med sin bok. Martin Olsson känner sig alltmer dragen till henne trots den 20-åriga åldersskillnaden. I kön på Irma upptäcker Olsson Kowalski. De försöker följa efter honom mot järnvägsstationen men tappar bort honom.
- Fiskebåten HG 57 Örnen får upp en avskuren arm i fisketrålen. I Arilds hamn väntar Folke Brodin.
- Olsson hör nyheterna på lokalradion. Han tar sig till Arild och blir oväntat tillmötesgående bemött av Brodin som är intresserad av vad Olssons utredning lett till. Man har hittat ett avskuret mansben, från låret ner till knäet.
- Bättre är att Cecilia bjuder hem Martin Olsson på middag i sin lägenhet. Han rakar sig ordentligt och använder en flaska Old Spice. Hon bjuder på mat med starka kryddor. Hennes ögon får en extra lyster av vinet. Hon ger honom en livfylld skildring om sin tid i Vejbystrand. På en av bilderna hon visar honom känner han igen Kowalski som Ryszard Grzesck, slaktaren från Lodz, en av kommunisternas mest fruktade säkerhetspoliser, en torterare och mördare som gått under jorden efter kommunismens fall. Cecilia tar kontakt med vänner i Polen som lovar att höra sig för.
- Olsson tar kontakt med Brodin. Denne låter skicka fax till Interpol i Warszawa.
- Olsson tar Cecilia med sig och åker till Frank Franssons hus. Han är hemma, är hotfull och kör iväg dem. När Cecilia ska köra hem ser hon att båda framdäcken på bilen är punkterade på hennes bil.
- Hemma får hon ett anonymt och hotfullt telefonsamtal.
- Hon tar hjälp av Torkel för att hitta några personer som hon minns från sin intervjuundersökning. Fyra av de sex är med i FBU, frivillig befälsutbildning.
- Medan hon väntar på Olsson går hon in på f d sanatorieområdet, KVS. Där blir hon nerslagen av två män men räddas av Olsson som skrämmer iväg dem. Hon tvingas tillbringa några dagar på sjukhuset.
- Polisen har identifierat det upphittade benet via fingeravtryck som Ryszard Grzesck. Harry Landman anhålls igen. Då ringer han Olsson som tar sig till polisen. Där får han veta att de två ungdomar som misshandlat Cecilia har gripits i den enes bostad som såg ut som en stridsledningscentral med vapen och kartotek. De var en del av en högerextremistisk cell. De bedrev utpressarverksamhet som gjorde pengar på de många polska arbetarnas okunskap om svenska förhållanden.
- Martin Olsson besöker Harry i häktet. Han är anklagad för båda morden men säger sig vara oskyldig. Motvilligt erkänner han att han slaktar får svart. Han säger ha bevis för detta i en kassabok och en sparbanksbok i köksskåpet.
- Martin hämtar Cecilia från sjukhuset och bjuder på en superb matupplevelse på anrika Klitterhus.
Cecilia får med posten ett tjockt konvolut med uppgifter från sina polska vänner. Hon sätter sig genast och läser.
- Martin åker till Harrys gård för att hämta kassabok och mata får. Han upptäcker då att gårdsstugan är genomsökt och all inredning sönderplockad. Han meddelar Brodin detta, som dock inte är särskilt intresserad.
- Cecilia har gjort ett genombrott i de polska anteckningarna. Ryszard Grzesck ägnade sig under en lång tid åt att sälja barn från barnhem ofta till barnpornografi. Dockorna spelade en roll som dokument med barnens födelsenummer. Dockan som Martin hittat utanför Harrys gårdsstuga har ett nummer som på Cecilias polska dokument svarar mot en flicka Maria, moder Terese Kowalska, fadern okänd. Hon är född 1981. Svenska företag är också inblandade i Grzescks affärer, bl a Blüchers Entreprenad.
- Martin och Cecilia bestämmer sig för att Martin ska uppehålla Frank Fransson så att Cecilia kan besöka hans syster. Martin tar sig till Blüchers Entreprenad men där är polisen och undersöker en container med vägsalt.
- Martin Olsson hittar dubbelmördaren Frans Fransson död i sin egen säng. Hans syster har kört en sax genom halsen på honom.
Det finns ett KVS museum. Hette från början KVK Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium och startade 1903.
1987 Sjukhuset upphör som sjukhus. Invandrarverket hyr KVS och använder det som flyktingförläggning.


Baksidestext:
Som en färggrann, exotisk fågel landar den vackra polskan Terese i Bjärebygdens skånska idyll. Kvinnorna snörper på munnen, männen kastar lystna blickar. När hon gifter sig med fårfarmaren Harry Landman kan bygden andas ut.
En dag är hon spårlöst försvunnen. Borta är också "kusinen" Josef Kowalski som bott i gårdsstugan. Vad Harry länge misstänkt bekräftas - Terese har rymt med polacken.
Då Harrys vän, före detta polismannen lMartin Olsson, kommer på besök hos Harry finner han gården och vännen i total misär. Och värst av allt, djuren saknar både mat och vatten.
Som den handlingens man Olsson är tar han genast itu med utfodringen av de utsvultna fåren. Då gör han en makaber upptäckt: den förlupna Terese är mördad och gömd i en av ensilagebalarna.
Ungefär samtidigt kommer den unga, söta journalisten Cecilia Cederberg till Bjärebygden. Hon har fått stipendium av Invandrarverket för att skriva om svenskarnas attityder till invandrare. Martin Olsson blir hennes första intervjuoffer.
Det dröjer inte länge förrän Cecilia får höra talas om mordet och misstankarna mot Harry. Olsson är övertygad om Harrys oskuld och vill hjälpa sin vän ur knipan. Han får oväntad assistans av Cecilia.
Ännu ett lik hittas och Ängelholmspolisen börjar få kalla fötter. "Kusinen" Josef visar sig vara en helt annan än han utgett sig för. Och den ökände arbetsledaren Frank Fransson, Fransosen kallad, vilken är hans roll i historien? Är de svartjobbande polackerna i själva verket den ryska maffians förlängda arm? Kan morden ha utförts av högerextremistiska grupper i blint utlänningshat?
Cecilia och Martin dras in i en virvel av våldsamma händelser. I en dramatisk och helt oväntad upplösning finner de till slut mördaren - och mördarens mördare.
sidans topp