Willy Josefsson Dödarens märke 2000

 

Baksidestexten  Storyn

Martin Olsson är den enda sörjande vid begravningen efter sin tidigare kollega Bernhard Möller. Förrättare är kyrkoherden Andreas Ljung. När kistbärarna transporterar kistan ur kyrkan halkar en av dem så att de tappar kistan och två döda personer faller ur, den ene med en snara om halsen. Martin ringer polisen och snart är hans gamle vän, teknikern Larsson där. Han följs av Arne Bergman, en välkänd person i "Minnet av en mördare". Anette Åkesson är VD för Bjäre Begravningsbyrå. En reporter identifierar det "extra liket" som Lars Wallén.
- När Martin är tillbaka i sitt gatuhus i Ängelholm ringer Cecilia Cederberg, politisk reporter på den stora Malmötidningen och föremål för Martins hemliga förälskelse. Hon är i Vejbystrand och bjuder honom på lunch. Hon har samlat tidningsurklipp om Lars Wallén, den store finansiären till de nya IT-företagen. Jakob Malm är en av hans konkurrenter. När Martin ska gå kysser Cecilia honom överraskande på munnen vilket gör honom helt omtumlad.
- Utanför kyrkan ser Martin Greger Mattiasen, kyrkoherden i Ängelholm, stående som om han bevakade något.
- Nästa dag får han påhälsning av Eva Ström, kyrkoherden i Barkåkra församling. Han minns henne som den som hjälpte honom med Åke Bomans namnbyte. Trots att Arne Bergman skickat henne för att be Martin hjälpa henne med de anonyma hotelser hon fått, måste han avvisa henne. Han är varken polis eller privatspanare.
- Martin tar kontakt med Arne Bergman för att uttrycka sin irritation över att han skickat Eva Ström på honom. Han blidkas av att Larsson läser upp obduktionsprotokollet för honom. Det verkar som om Lars Wallén hängt sig "sidledes". Och repet verkar helt oanvänt. Martin får en förnimmelse, en dissonant som han inte kan fånga.
- Jakob Alm ska hålla föredrag på biblioteket i Ängelholm. Där träffar Martin till sin stora glädje Cecilia som hållit en plats för honom. Snart rusar en man och angriper Alm. Han skriker att det är Alm som dödat Lars Wallén! Säkerhetsvakterna griper honom. Det är Steve Nyman, Walléns alltiallo. För Martin slutar mötet emellertid gott. Han följer med Cecilia hem och för första gången vaknar han hos henne nästa morgon.
- Martin träffar ånyo Eva Ström. Han följer med henne till ett vittne i Skepparkroken. Hon heter Ulla Persson och hon såg en kapuschongklädd man i mörkret på kyrkogården i Hjärnarp kvällen innan han hittades död. Martin informerar Arne Bergman som säger att vid den tiden var Wallén redan död.
- Martin ser prästen Mattiasen komma ut ur kyrkan. Han smusslar med något. Det är en liten kakburk fylld med brända svarta stearinljus.
- Eva Ström ligger avsvimmad i kyrkan. Hon har fått ett kors i huvudet. Någon har hängt det upp och ner så instabilt att det fallit ner. Prästen Andreas Ljung står lutad över henne. Hon vaknar till liv men vill inte till sjukhus. Martin ser Ljung tappa en sak ur fickan. Det är en pappersask med tabletter som heter Risperdal. Martin kollar i FASS att det är mot akuta schizofrena psykoser.
- Cecilia bjuder på lammkotletter och sedan blir det en ny tur i sängen.
- Martin åker till Barkåkra kyrka och träffar Eva Ström. Hon säger sig bli trakasserad av de som inte tycker om kvinnliga präster. Framtidsförbundet, det nordvästskånska missnöjespartiet har majoritet i kyrkorådet gillar inte att det hålls gudstjänster på invandrarspråk. Framtidsförbundet, se "Brinnande bevis".
- I Skepparkroken upptäcker Martin att Steve Nyman har ett hus.
- Martin letar upp Andreas Ljung för att fråga honom om medicinasken: Han säger att tabeletterna är åt någon annan och att han har tysthetslöfte.
- Martin tar reda på att det egentligen var Eva Ström som skulle haft hand om begravningen av Bernhard Möller.
- Martin får reda på att det fastställts att Wallén inte hängt sig utan blivit mördad.
- Cecilia bjuder Martin på teater i Jarl Kulle-salen i Ängelholm. Greger Mattiasen är där. På sig har han en liten nål som Cecilia identifierar som medlemsmärke för den fria synoden, en enklav inom Svenska kyrkan som är fanatiska kvinnomotståndare.
- Martin besöker Steve Nyman som säger att Jakob Alm kom till Steve och den mördade Lars Wallén och erbjöd sig att betala för att de skulle låsa kurserna på sina objekt under några dagar. De ägnar sig alla åt daytrading. Lasse och Jakob Alm rök ihop för att Alm hotade med att utplåna dem om de inte gjorde som han sa.
- Eva Ström ringer och säger att det sitter en man med kapuschong på kyrkogården i Hjärnarp. Martin åker dit. Det är Jakob Alm och han är död.
- Teknikern Larsson och hans assistent Irina kan konstatera att Alm inte har blivit hängd, snarare strypt. Är det två olika mördare?
- Martin gör ett nytt besök hos Andreas Ljung. Han sägs vara ute och jogga ute i Tåssjö. Där ser Martin en egendomlig byggnad. På vinden finns en massa madrasser utplacerade. Det luktar desinfektionsmedel. Han överraskas av Andreas Ljung som talar om att vinden används som ett sjukhus för invandrare som inte vill lämna Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan. Ljung hjälper till att gömma dem. Ljung berättar att det är han som hängt korset upp och ner och satt ut svarta ljus för att leda misstankarna mot djävulsdyrkare och vandaler. Ljung visar Martin upp i kyrkans klocktorn. Där sitter en mörkhyad yngre man helt försjunken i sig själv. Han heter Syad och har varit barnsoldat i något afrikanskt land, Somalia antyds. Där har han lärt sig att döda de som tillhör fientliga klaner och blivit schizofren av sina upplevelser. Han mördar Lars Wallén då han träffar på honom på en mörk kyrkogård. Pojken har en tatuering inbränd på ryggen. Det är "dödarens märke" som han fick som barnsoldat i Afrika. Prästen försökte gömma liket genom att placera två lik i samma kista som han begravde.Martin lovar att inte rapportera vad han hört och sett förrän om 24 timmar. Martin tror på prästens försäkran att det inte är Syad som dödat Jakob Alm. Alltså finns det en mördare till.
- Jakob Alms mördare planerar sitt nästa offer. Det ska bli Martin Olsson.
- Martin hämtar medicin åt Cecilia, köper vin och blir bjuden på middag. Efter maten vill Cecilia ta en promenad. Sedan berättar han för henne allt han upplevt under dagen.
- Martin blir förtvivlad när han får klart för sig att Cecilia ska flytta utomlands. Hon har fått jobb som TV-chef på Sri Lanka! Hon har vetat om det i tre veckor. Han lämnar henne utan ett ord. Helt bedövad kör han hem.
- Snart får han ett telefonsamtal från Eva Ström som vill att han kommer till kyrktornet i Tåssjö. Något har hänt.

----------------------------
Storyn

Steve Nyman hade inlett ett krigsspel mot verkliga eller inbillade motståndare till den nya ekonomiska ordningen. Det är Steve Nyman som dödade Jakob Alm som han tror har dödat sin vän Lars Wallén. Han tror att Martin Olsson är honom på spåren. Nu väntar Nyman på Martin i tornet dit han lockat honom med ett fejkat telefonsamtal från Eva Ström. Nyman har placerat en skyltdocka med kapuschong i ett hörn. Detta gör Marin okoncentrerad och plötsligt har han en snara om halsen. Snaran dras åt och han är nära att förlora medvetandet. Plötsligt räddas han av morgonringningen. Kyrkklockorna går igång automatiskt och slår med en fruktansvärd kraft ihjäl Steve Nyman. Martin lyckas få loss strypsnaran, hittar en mobiltelefon i Nymans bag och ringer polisen.
Sidospår är präster som gömmer illegala flyktingar och en kvinnlig präst som tror att allt handlar om manliga präster som är motståndare till kvinnliga präster.
Recension i Dagens Bok.
sidans topp 

 

 

 

 

 


Baksidestexten:

En kulen februaridag bevistar den pensionerade polisen Martin Olsson en begravning i Hjärnarp. Genom en olyckshändelse faller plötsligt kistan till marken, locket lossnar och ut faller, inte en, utan två döda kroppar...
Det främmande liket är utstyrt i en märklig kapuschong och har en snara runt halsen. Det kusliga fyndet följs av flera märkliga upptäckter. Något egendomligt tycks pågå i kyrkorna i Ängelholmstrakten; vem är det som tänder svarta ljus kring altaret och varför beter sig de manliga prästerna så besynnerligt? Är det någon som förföljer kvinnliga präster?
Martin Olsson dras mot sin vilja in i en serie komplicerade och förvirrade händelser med oväntade kopplingar mellan IT-världen och kyrkan.
sidans topp
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Storyn:
Två forskare, Anna Borin och Morten Salmén har fått tillstånd att undersöka hemligstämplade akter i Säpos arkiv. Anna Borin upptäcker att det finns en akt som handlar om mordet på hennes man Gunnar Borins syster. Hon mördades efter grovt sexuellt övervåld för 30 år sedan. Hon hette Lisbet Boman. Hennes far och bror tog efteråt nya namn och hennes mor gjorde självmord. Mördaren, Kurt Malmberg fick långt fängelsestraff. Anna Borin vill läsa mer men Morten Salmén som förstår vilken politisk sprängkraft som den hemligstämplade akten har hindrar henne och springer iväg med akten i sin portfölj. Anna följer efter och på tunnelbaneperrongen blir det bråk och knuffar så att Salmén faller under ett inkommande tåg och omkommer. Portföljen står kvar på perrongen och Anna Borin tar hand om den heta akten.
Anna Borin är väninna med journalisten Cecilia Cederberg och på det sättet blir hon och den f d polisen Martin Olsson inblandade. Kurt Malmberg som just avtjänat sitt straff kontaktar Martin för att avslöja en hemlighet men innan dess mördas han på ett brutalt sätt. Martin Olsson får via en fd kollega tips och en döende, tidigare säkerhetspolis Gunnar Stenmark avslöjar för honom att då Sverige i all hemlighet på 60-talet samövade med nato-militären var en engelsk fallskärmsjägare som heter Douglas Ferguson med och dödade Lisbet Boman. Det var för mycket politisk dynamit för svenska myndigheter. I dag är Douglas Ferguson brittisk militärattaché i Chile och håller där på att hjälpa Sverige att sälja sina dyra JAS-plan.
sidans topp