Willy Josefsson Minnet av en mördare 1999

 

Storyn

Östermalms tunnelbanestation i Stockholm. En man faller ner på spåret framför ett tåg och dödas. På perrongen står hans portfölj kvar. I tidningen kan man nästa dag läsa att den förolyckade hette Morten Salmén och var en av de forskare som fått tillstånd att undersöka hemligstämplade akter i Säpos arkiv.
- Ungefär samtidigt får Martin Olsson, förtidspensionerad polis i Ängelholm, ett obehagligt telefonsamtal. En gengångare ur det förflutna dyker upp och vill "återknyta bekantskapen". Han heter Kurt Malmberg och dömdes för 30 år sedan för ett brutalt sexmord på en tonårig flicka. Fallet var ett av de otäckaste Olsson var med om under sin tid som polis. Efter många år på psykiatrisk klinik är Malmberg nu ute. Kurt Malmberg var då yrkesmilitär och elitsoldat. Nu vill han tala med Olsson. Han hävdar att allt inte blev sagt i rättegången. Olsson finner detta väldigt obehagligt och undviker honom. Han går till bastun i Simhallsbadet i stället.
- Inte nog med detta. I lokaltidningen ser han sin egen bild. Någon har skrivit en födelsedagsnotis om den blivande 60-åringen. För att bli på bättre humör ringer han sin väninna Cecilia Cederberg. Han blir glad över att höra att hon är i Vejbystrand. Men då hon ska bo hos en väninna i Magnarp några dagar ber Martin om att få låna hennes lägenhet för att komma undan gratulanterna. Cecilia ska ta hand om en chockad väninna, en kollega till den omkomne Morten Salmén, som heter Anna Borin. De träffas på "Farbror Torsten" i Ängelholm. När de sitter vid cafébordet dyker plötsligt en okänd man upp. Han säger att han är Kurt Malmberg. Anne Borin tycks få en chock då hon hör namnet.
- Nästa morgon tar Martin en promenad till Magnarp. Han möter där Gunnar Borin som han tycker uppför sig märkvärdigt. Borin skjutsar Martin tillbaka till Vejbystrand eftersom han ska hämta sin senildemente far på sjukhemmet. Martin tar en genväg genom sanatoriets ruiner för att komma till en pizzeria. Han ser en mystisk man som försvinner utanför den fd likkällaren. Nu förefaller det vara ett hemligt förråd för ortens hembrännare. Plötsligt kommer Gunnar Borin och säger att hans far är försvunnen. De letar var på sitt håll men förgäves. Plötsligt vinkar en dam från service centrat. Edward Borin är där sedan de hittat honom utanför posten.
- Cecilia lurar med Martin till Hotel Kattegat i Torekov där hon ordnat en födelsedagsmiddag för honom. Men Martin irriteras av den blå Volvon utanför fönstret som tycks förfölja honom. Är det Säkerhetspolisen?
- Martin kan inte sova utan tar sig en nattpromenad. Han hör rop på hjälp och ser en man, Lindgren, med hund vifta med armarna. Hunden har upptäckt ett lik inne i likkällaren. Det är en halvnaken ung flicka. Martin blir mycket illa berörd. Han erinrar sig flickan som Kurt Malmberg dödat. Är det han igen?
- Snart sitter Martin framför sin vän och trätobroder Folke Brodin. Martin berättar i detalj hur han sett mannen med hunden och sedan den döda flickan.
- Början till ett medborgargarde har samlats. Alla är övertygade om att det är Kurt Malmberg som dödat igen.
- Kurt Malmberg ringer och ber Martin komma till hans fallfärdiga hus i Magnarp. Han har något att berätta men först sedan Martin ordnat med polisskydd åt honom mot medborgargardet.
- Martin träffar Bo Carlberg hemma hos Borins. Anna Borin har bestämt sig för att lämna forskningsprojektet och Carlberg ska ta över. Martin ser med oblida ögon Carlbergs stora intresse för Cecilia.
- På natten ringer Cecilia upprörd till Martin och säger att någon är i hennes rum. När han kommer dit ser han att hon har en skada i ansiktet . Det är främlingen som slagit ner henne.
- Martin Olsson hör på radion att flickan dött av akut alkoholförgiftning. Hon hade druckit stora mängder träsprit och ätit Rohypnol tabletter. Martin känner att han måste ringa Arne Bergman, som leder projektgruppen för bekämpning av svartsprit. Han måste visa sanatoriets likkällare som blivit spritförråd. Men när de kommer dit är allt bevismaterial borta! Däremot ligger det ett lik i likkällaren. Det är Kurt Malmberg med avskuren strupe. Det förefaller handla om en ren avrättning.
- Snart är teknikern Larsson där. Brodin vill träffa Martin på kvällen.
- Martin har en förlamande känsla av att tiden rinner ifrån honom. Den beror också på att Cecilia ska resa till Stockholm
- Brodin försöker pumpa Martin på hans kontakter med den mördade Kurt Malmberg. Brodin säger att det saknas papper i Lisbetutredningen den som ledde till långvarigt fängelsestraff för Malmberg. Säk rekvirerade papperna och sedan tog Must dem.
- Arne Bergman tipsar Martin om att han kan prata med Arnes far som arbetat på Säk. Arne skriver ner adressen i Helsingborg på en papperslapp.
- Martin får ett anonymt telefonsamtal "Du är inte polis längre, kom ihåg det".
- Martin tar sig till Helsingborg med Pågatåget "Ernst Ahlgren". Från Knutpunkten tar han ettans buss via Hälsovägen till Tågaborg (några hundratal meter därifrån bodde jag några år i mitten av 60-talet) där han hittar Arvid Bergmans lägenhet. Han berättar att han och andra inom säkerhetspolisen fick städa upp efter utredningen om Lisbet-mordet. De var springpojkar åt militären. Det gällde att skydda en man, en hög militär som begick brottet tillsammans med Kurt Malmberg. Arvid Bergman hänvisar till en bekant i Helsingör som vet mer, en pensionerad svensk militär. Han heter Bo Stenmark, är gammal och full av cancer och vill gärna avbörda sig sin hemlighet. Han berättar om hur Sverige i all hemlighet på 60-talet samövade med nato-militären. En engelsk fallskärmsjägare som heter Douglas Ferguson var med och dödade Lisbet Boman. Det var för mycket politisk dynamit för svenska myndigheter. I dag är Douglas Ferguson brittisk militärattaché i Chile. Stenmark ger Martin ett tidningsurklipp.
- Martin Olsson känner att hela hans bild av det demokratiska Sverige börjar vackla. Han åker till polishuset för att träffa Arne Bergman, men han tas emot av Folke Brodin som säger sig ha väntat på honom. Brodin tror att Malmberg fått tag i de papper från Lisbet-utredningen som visar att de var två om mordet och att han lämnat dessa till Martin. Martin chockar Brodin genom att tala om Douglas Ferguson. Martin blir i sin tur chockad när han får veta att politikerna behöver en hållhake på den brittiske militärattachén så att han ser till att Chile köper svenska JAS-plan. Svenska staten vill ha påtryckningsmedel på honom och jagar därför de försvunna papperen.
- Martin kontaktar Gunilla som först har svårt att tro honom. Martin försöker få tag i Lisbet Bomans far och får på pastorsexpeditionen reda på att han bytt namn och heter Borin! Anna Borin vill inte veta av varken honom eller Gunilla, låser in sig på toaletten och försöker ta sitt liv. Hon överlever och i ambulansen erkänner hon att det var hon som oavsiktligt knuffade Morten Salmén framför tåget så att han dog.
- Bo Stenmark är död meddelar hans vän Arvid Bergman.
- Martin tar sig till Kurt Malmbergs förfallna hus. Han tar sig i en sidobyggnad där fönstret är sönder. Han tror att Kurt fått tag i de försvunna papperen och gömt dem huset. Han letar systematiskt utan att hitta vad han söker. Plötsligt blir han nedslagen och vaknar fastsurrad utan att kunna röra sig. Han hittas av Arne Bergman. Bergman har just gripit mannen som slagit ner Martin. Det är Kurt Malmbergs mördare, Gunnar Borin.
- Borin häktas men släpps igen. Borin har erkänt att han bundit Kurt Malmberg och fått honom att dricka träsprit, men han skar aldrig halsen av honom.
- Martin Olsson kör en av sina otaliga rundor med sin SAAB i det regniga och gråa Nordvästskåne. I hamnen träffar han på en vilsen Edward Borin. Martin kör honom till sjukhemmet. I ett förklarat ögonblick berättar Edward att förra gången han förvirrade sig ut såg han någon bära ner en kropp i likkällaren. Efter en stund gick han ner och skar halsen av sin dotters skändare och mördare för 30 år sedan med sin schweiziska armékniv.

Epilog:
Edward Borin blir straffriförklarad, görundersökningen mot Gunnar Borin läggs ner och Morten Salméns dödsfall klassificeras som olyckshändelse.
Köpet av JAS-planen genomförs till både säljares och köpares stora glädje. En sanningskommission har tillsats för att utreda Säpos hemliga arkiv. Om detta gör sig Martin Olsson inga illusioner.
MUST
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, är en avdelning på Försvarsmaktens högkvarter som dels utgör Sveriges militära underrättelsetjänst och därmed har huvudansvar för att ta fram militärt relevant information om främmande makter, dels har säkerhetsskyddsansvar för totalförsvarsmyndigheterna.
Se Wikipedia.
sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Storyn:
Två forskare, Anna Borin och Morten Salmén har fått tillstånd att undersöka hemligstämplade akter i Säpos arkiv. Anna Borin upptäcker att det finns en akt som handlar om mordet på hennes man Gunnar Borins syster. Hon mördades efter grovt sexuellt övervåld för 30 år sedan. Hon hette Lisbet Boman. Hennes far och bror tog efteråt nya namn och hennes mor gjorde självmord. Mördaren, Kurt Malmberg fick långt fängelsestraff. Anna Borin vill läsa mer men Morten Salmén som förstår vilken politisk sprängkraft som den hemligstämplade akten har hindrar henne och springer iväg med akten i sin portfölj. Anna följer efter och på tunnelbaneperrongen blir det bråk och knuffar så att Salmén faller under ett inkommande tåg och omkommer. Portföljen står kvar på perrongen och Anna Borin tar hand om den heta akten.
Anna Borin är väninna med journalisten Cecilia Cederberg och på det sättet blir hon och den f d polisen Martin Olsson inblandade. Kurt Malmberg som just avtjänat sitt straff kontaktar Martin för att avslöja en hemlighet men innan dess mördas han på ett brutalt sätt. Martin Olsson får via en fd kollega tips och en döende, tidigare säkerhetspolis Gunnar Stenmark avslöjar för honom att då Sverige i all hemlighet på 60-talet samövade med nato-militären var en engelsk fallskärmsjägare som heter Douglas Ferguson med och dödade Lisbet Boman. Det var för mycket politisk dynamit för svenska myndigheter. I dag är Douglas Ferguson brittisk militärattaché i Chile och håller där på att hjälpa Sverige att sälja sina dyra JAS-plan.
sidans topp