Willy Josefsson Vila i vatten 1998

 

Storyn

F d polisen Martin Olsson är på kräftfest hos tidningsmannen Seved Sunesson. Där är också Uno Berghagen bror till Louise Berghagen och sonen i huset miljöaktivisten Urban Sunesson liksom Hans Klüger och dykaren Jörgen Åman vilka båda arbetar på Öresundsbrobygget. De har hyrt konstnären Leo Sarks sagolika hus under hösten och vintern.
Även Martins gamle vän, bonden och fårfarmaren Harry Landman är bland gästerna. (Harrys polskfödda fru Terese mördades på ett spektakulärt sätt för några år sedan). Klüger bjuder in hela sällskapet till ett studiebesök av Öresundsbron. Urban Sunesson protesterar vilt. Ivan får ett utbrott av svartsjuka och välter bordet när han misstänker att hans fru är borta med den skönlockige Jörgen Åman.
- Harry Landman och Lisa Berghagen studerar hur dimmorna lyfter sig ur vattnet. "Må det vila i vatten" säger han. Jörgen Åman kommer rusande när han ser ett rörligt ljussken på udden mitt emot där han bor. Han sätter en liten eka i sjön och ror som besatt.
- Nästa morgon träffas sällskapet utanför Öresundskonsortiets utställningslokal på Kalendegatan i centrala Malmö. Alla är där utom Jörgen Åman och Urban Sunesson. De tar sig till brofästet och vidare med båten Eli ut till pylonen Petter. Klüger och informationschefen Uno Berghagen leder det hela. Plötsligt hittar de en avsliten dykarslang i vattnet. Kompressorn är på. De åker vidare till det gigantiska skärmudderverket Castor. Plötsligt lyfts den enorma borrkronan över vattnet och de upptäcker fastkilad mellan taggarna en illa tilltygad kropp i dykardräkt. Det är Jörgen Åman. Hans Klüger chockas starkt, svimmar och räddas från att falla i vattnet av Martin Olsson.
- Snart kommer en polisbåt och med den får också sällskapet skjuts tillbaka till flygbåtsterminalen vid Centralstationen. Det blir Martin Olsson som får på sin lott att köra Hans Klüger tillbaka till Leo Sarks udde. Det lyser i Seved Sunessons hus på Uggle Udde. Det är sonen Urban som har möte med "miljögruppen". Flera av deltagarna skyler sina ansikten. Sedan kör Olsson hem till sitt hus som numera ligger på Storgatan i Ängelholm sedan hans får han haft på sin egen barndomsgård blivit förgiftade av bindningsmedlet Rhoca-Gil som Banverket använt som tätningsmedel vid sitt tunnelbygge genom Hallandsåsen.
- En kvinna, aspirant Assarsson ringer på uppdrag av polismästare Folke Brodin och ber Martin Olsson komma för förhör. Han är förvånad över Ängelholmspolisens intresse för en arbetsolycka i Malmö men förstår varför då han får reda på av Brodin och hans ständige följeslagare, den lille kriminalteknikern Larsson att man i Åmans lungor funnit plankton, Staurastrum sexangulare, som bara finns i sötvatten. Åman förefaller ha dräkts i en insjö, och mycket talar för Västersjön där han bodde, och sedan transporterats till brobygget. Det handlar om mord, säger Brodin.
- Olsson tar en tur till tunnelbygget. Han känner den kväljande odören från Båstadsintifadans attacker mot friskluftsfläktarna med svinapiss och svavelväte. Bredvid två stålcontainrar hittar han en sprängkapsel. Han anmäler fyndet till en förman. Sedan tar han en tur till journalisten Gunilla Cederbergs minimala lägenhet i Ängelholm som han lovat titta till medan hon har ett vikariat i Malmö.
- Hemma ser han på TV att Urban Sunessons skäggige kamrat Petar Savin gripits som misstänkt för stölden av sprängämnen vid tunnelbygget genom Hallandsåsen. Sedan ringer Hans Klüger och vill prata med honom om en viktig sak. Olsson åker hem till honom men han finns inte där och huset är helt nedsläckt.
- Nästa dag går han till polisen för att rapportera. Han möts av en helt förändrad Brodin. Orsaken är att Malmö i form av kommissarie Margret Kellerman tagit över utredningsansvaret. Där är också Klüger som inget har att säga Olsson. Hans Klüger och Jörgen Åman var ett homosexuellt par.
- Harry Landman säger att han sett en massa våta metallklumpar i gräset ute på Leo Sarks udde. Olsson åker dit med honom. De finner inga spår av metallklumparna men de hittar Hans Klüger hängande i ett träd med en grov snara om halsen. Under hans fötter finns en omkullvält ölback. Olsson får låna en telefon i ett grannhus och ringer polisen. Snart kommer de båda spaningsledarna Brodin och Kellerman och därefter den tekniska personalen. Kellerman hittar ett kuvert fastsatt på undersidan av en låda. Det är ett kvitto från Analyskonsult AB. Där finns också en papperslapp med namnet "Ruder Finn".
- Klüger har blivit mördad visar det tekniska undersökningen.
- Martin Olsson tar ett hett bad i sin nya lägenhet och blir plötsligt klarsynt.
- Margret inviterar Martin Olsson på middag. Men innan dess ringer Seved Sunesson och ber Martin på Leo Sarks vägnar att se efter vad polisen har för sig på hans fastighet. Seved vill också att Martin håller ett öga på sonen Urban som varit försvunnen i tre dagar.
- Stor uppståndelse när polisen hittar en sprängladdning på Öresundsbron. Den visar sig sedan inte vara apterad.
- Cecilia Cederberg dyker upp. Hon ska till Båstad för att intervjua två ministrar angående tunnelbygget. Hon berättar att Ruder Finn är en amerikansk PR-firma som påverkar världsopinioner. Cecilia har en bekant på firman, Richard Mosley, som hon ringer. Moosley berättar att firman haft en svensk anställd i Kroatien som fått sparken 1994.
- Martin och Cecilia tar sig till Uggle Udde och hittar Urban Sunesson hemma. Han talar gärna med Cecilia eftersom hon är journalist. Han säger att dynamiten på Öresundsbron måste vara en galnings verk. Och det kan inte vara Ivan som är hans fars kusin och som har "psykiska problem".
- Ett stort pådrag letar i Västersjön. Med framgång ty plötsligt hittar en dykare en pistol i vattnet, en tysk Luger. Vid basen på den runda pipan finns symbolen för Ustasja. Cecilia som var en av journalisterna som följt Carl Bildt i hans arbete som fredsmäklare säger sig väl känna igen den nazistiska symbol som fanns klottrad på hus i Bosnien.
- Nästa morgon får Olsson ett telefonsamtal från Lisa Berghagen i Malmö. Det är ritningar över Öresundsbron och Båstads kommun. Olsson åker dit och hittar henne på café Mäster Hans. Olsson bestämmer sig för att åka till Ängelholm och lämna över ritningarna till polisen. På väg ut ur Malmö stoppas han av polisen. En bomb har detonerat på Öresundsbron. En person har omkommit. Först kör han emellertid till Sunessons bostad för att prata med Urban Sunesson. Men förgäves.
- Hos Brodin träffar Olsson Cecilia Cederhagen som lämnat information från Kroatien. Olsson får höra att det är brobyggets PR-chef Uno Berghagen som sprängts i luften. Ännu mer märkvärdigt är det att Uno Berghagens namn finns inristat på kolven av den upphittade pistolen tillsammans med "kroatiska försvarsstyrkorna" på kroatiska. Berghagen är den svensk som fått sparken av PR-firman på 90-talet. Han levererade artiklar till amerikanska nyhetsmedia men ägnade sig också åt illegala vapenaffärer. Han deltog själv i en otäck massaker på kvinnor och barn i en bosnisk by 1994. Petar Savin, elitsoldat vid de svenska kustjägarna, deltog också i kriget på Balkan. Han är svensk medborgare med serbiskt ursprung. Han åkte ner som frivillig tillsammans med sin far. Han befann sig i samma krigszon som Jörgen Åman och Uno Berghagen.
- Martin Olsson bjuder Cecilia på lunch på en restaurang vid Rebbelberga med en hänförande utsikt. På kvällen ska hon gå på teater och sedan bjuda Martin på middag hemma i sin lägenhet. Martin bestämmer sig för att åka hem till Sunessons för att informera Urban om att Petar Savin var efterlyst för mord. När Martin kommit in i det tomma huset ser han Peter Savin utanför med en kniv i handen. Savin tar Martins bilnycklar och låser in honom i en garderob. Med hjälp av en galge lyckas Martin emellertid lirka upp låset och komma ut. Det närmaste huset att ringa från är det tvärs över viken. Han letar upp en eka och ror iväg. Under båtturen får han en insikt om hur allt hänger ihop. Men det är för sent. Inne i huset finns Uno Berghagen med ett avsågat hagelgevär i handen. Olsson anklagar honom för att ha arrangerat sin egen död genom att klä ut en uteliggare i hans kläder fyllda med dynamit och spränga honom till fragment framför en bomb ute på Öresundsbron. Detta är Olssons dödsdom. Men innan dess berättar Berghagen bakgrunden till sina två mord. Olsson undkommer sin död tack vare att den kvinnliga polisassistenten Assarsson skjuter Berghagen till döds.

Storyn:

Uno Berghagen arbetade för den amerikanska PR-firman Ruder Finn. Under 90-talets början verkade han på Balkan i de delarna där kriget rådde mellan Kroatien och bosniakerna (muslimerna) i Bosnien för att skriva artiklar om kriget. Han blev personligen involverad i kriget, skaffade vapen och deltog i aktioner som gjorde honom till krigsförbrytare. Där fanns också Jörgen Åman som efter kriget gjorde efterforskningar för att ställa förbrytarna till svars. Uno Berghagen blev PR-chef för Öresundsbrobygget, bjöd in som expert tysken Hans Klüger som tog med sig sin pojkvän Jörgen Åman. Åman kände till Berghagen och hade med sig hans pistol som bevis på Berghagens krigsförbrytelser, en tysk Luger med hans namn ingraverat tillsammans med en symbol för det nazistiska Ustasja. Berghagen stjäl pistolen och kastar den i Västersjön söder om Ängelholm. Åman som var dykare blev vittne till hur att Berghagen kastade vapnet När han rodde ut för att leta efter den dränkte Berghagen honom. Berghagen transporterade sedan liket till vattnet vid Öresundsbron där det fastnade i ett mudderverk och drogs upp inför ögonen på den före detta kommissarien Martin Olsson som var på en förevisning med bland andra Hans Klüger. Denne blir mycket bestört över att finna sin döde vän och han anar sammanhangen. Uno Berghagen mördar därför också Klüger genom att arrangera ett självmord. Uno Berghagen försöker kasta misstankarna på de grupper som protesterar mot tunneln genom Hallandsåsen och Öresundbron. Han placerar ut dynamitladdningar som han spränger på ett spektakulärt sätt. Sedan polisens dykare hittat pistolen i Västersjön förstår hans dagar i frihet är räknade och då arrangerar han sin egen död genom att klä ut en uteliggare i hans kläder fulla med dynamit och spränga honom till fragment framför en bomb ute på Öresundsbron. Martin Olsson kommer emellertid på honom och medan Berghagen hotar honom med ett avsågat hagelgevär berättar han allt. Olsson undkommer sin död tack vare att den kvinnliga polisassistenten Assarsson skjuter Berghagen till döds.
åter

 

 Jag googlar Ruder Finn och får upp bl a följande sida som är minst sagt märkvärdig. Är den hackad?? http://www.ukcap.com/dw/ruder_finn.htm
Den ligger på http://www.ukcap.com/ som är en internationell PR-firma. Under http://www.ukcap.com/dw/ ligger den. Klickar man på länkarna till vänster om huvudsidan får man ett märkvärdigt ordförvrängt resultat.
Ruder Finn var inblandad i Balkankonflikten. Om detta kan man läsa under rubriken "Bosnien ett marknadsföringskrig?". Mycket information finns också här skrivet av Sören Sommelius Helsingborgs Dagblad.
Sökresultatet för "Ruder Finn + Bosnia" är enormt.