Willy Josefsson Övervintraren 2007

 

Baksidestexten  Storyn  Sammanfattningar  Josefsson startsida
Recensioner

Del 1.
Martin Olsson får ett brev i brevlådan. Det är från hans vän, polisen Arne Bergman. Det är en mycket kryptisk instruktion om hur Martin ska ta kontakt med Bergman. De kör till ett tomt parkeringshus där Bergman säger att han vill att Martin åter ska träda i tjänst som polis. Något mycket anmärkningsvärt har hänt på polisstationen. En journalist har mördats och papper och vittnen bara försvinner. Bergman anser att det som händer har sin bakgrund i en händelse 1968. Båstadskravallerna i samband med en tennismatch mot Rhodesia. Bergman anses ha blivit senil och tvingats kontakta polisläkaren. Martin vet inte vad han ska tro. Bergman försvinner ner i trappan på biografens baksida. Försiktigt för att inte bli sedd. Vidare i nutid.

Del 2.
Som nyutexaminerad polis, för fyrtio år sedan, blir Martin Olsson inblandad i ett brutalt mord på en yngling. Han hittar honom ihjälslagen på en toalett i samband med Båstadskravallerna. Han tillkallar poliskollegor och blir själv misstänkt eftersom han saknar sin batong. Han fruktar att han ska förlora sin polistjänst nästan innan han börjat den. Men han misstolkar sina överordnade. Han sköter sina uppgifter så bra att kriminalassistenten Sixten Petrén rekommenderar honom för kommissarie Månsson från Halmstad och snart blir han hemlig agent inom Säkerhetspolisen. En undercover agent, en som ska gömma sig i vänsterkretsar, en infiltatör. Han passar bra, han är ung och okänd och förses med studentlegitimation och ett tillfälligt rum i en studentkorridor. Han ska vara med i en grupp som leds av Sten Hamrin. Allt är hemligt och alla har skrivit på ett tystnadslöfte.

Del 3.
Han tar tåget till Lund och flyttar in i ett studentkollektiv. Han tar kontakt med Ingvar Berg vid Lundapolisen. Där träffar han en av demonstranterna i Båstad, "vår man på fältet", Krister Henriksson. Han studerar juridik och är också agent.
- Några utrustade med batonger och andra vapen ger sig på ensamma personer och misshandlar dem. En av dem är Elisabeth.
- Krister Henriksson har huvudnyckel till studentkorridoren och tar sig in på Olssons rum på natten. Henriksson ger honom en summa pengar.
- Olsson tar sig in på Akademiska Föreningen som är norra Europas största café. Där finns en apart samling. Svante Hanzon är där. Plötsligt dyker den tjej Martin sett på tåget upp. Hon hämtar te åt dem båda. Hon heter Miriam.
- På sitt rum upptäcker Martin ett meddelande. Det är en bild med några undomar under en banderoll med orden Demokratisk Allians. Svante Hanzon och några andra motdemonstranter finns också med. Hanzon tycks ha en gatsten i handen. Klockan 15 i eftermiddag ska jag avrapportera hos Månsson i Båstad. Jag tar tåget dit.
- De andra är redan samlade på kommissarie Månssons kontor. Jag avrapporterar. Jag får en bild på den mördade men oskadade ynglingen. Han heter Dan Kallman. Han är med på Alliansbilden.
Doktor Schultz informerar om att den misshandlade haft sperma i ansiktet. Är det ett homosex-brott?
- Martin och Miriam går på restaurang Spisen och delar en flaks Vin Rouge d'Algerie. Martin känner sig djupt beklämd då hon säger att hon gillar honom för att han "är sig själv" och försöker låtsas vara någon annan. Svante Hanzon får ett utbrott och rycker dukarna av borden. Han får följa med henne hem.
- Han får ett nytt meddelande från Krister Henriksson. En tågbiljet från Lund till Båstad, klippt dagen före demonstrationen. När han står i duschen kommer Miriam och de älskar igen med varandra. Krister oroar sig för Miriam och Svante, och lugnas då han får veta att Svante är bisexuell.
- Krister kommer med bevis mot Svante. Det är en blodig rörstump. En polispatrull kommer från Lund för att transportera den till spaningscentralen i Båstad. Efter en kvart kommer polismännen Bernersson och Holst. När Martin lämnar över rörstumpen, kommer Miriam.
- När Lundapoliserna gått letar Martin igenom staden för att hitta Miriam. Men förgäves. Martin känner sig lurad och utnyttjad. Han åker till Båstad. Bestämmer sig för att spela med i det smutsiga spelet. Han upptäcker Miriam i tingssalen.

Del 4.
Åter nutid i Ängelholm.
Snart får Martin Olsson ett nytt brev. "Pensionat Enehall i Båstad. Kom efter tio och fråga efter Gustafsson". Olsson tar tåget dit. Han blir förvånad när han upptäcker Arne Bergman i ett nyinrättat arbetsrum, inte ens doften av vidbränt kaffe saknas. Han säger att någon har kontakter rakt in i poliskåren och försöker hindra att ett mord utreds. Han berättar att Svante Hanzon för 40 år sedan dömdes för mord mot sitt nekande till rättspsykiatriks vård. Det blev 12 år.
Det är Svante Hanzon som mördats. Fått ansiktet bortskjutit med en 9 mm mantlad blykula. När han avverkat sitt staff utbildade han sig till journalist.
MOtvilligt lovar jag Arne Bergman att ta kontakt med några personer som kände Svante Hanzon. Först på listan står en vårdare. En tjej brukade komma med papper åt honom. Han kallade henne Mirre.
Nästa på listan är Alexander Hultin, maoisten från hans egen korridor. Han kallas numera Aje och är president för Rotary. Han är mycket besvärad av att behöva prata om sitt förflutna.
I en vitvaruaffär hittar han den tredje personen. Det är en antikvitetshandlare i Ängelholm. Han berättar att Svante Hanzon jobbat på Arbetet och där försökt att än en gång ta upp "Geijeraffären". Han la till några lokala sossepampar från Malmö som också skulle ha besökt bordellmammans unga flickor. Han var nära att tvinga in artikeln i tidningen fastän ansvarig utgivare sa nej. Han fick sparken.
- Svante Hanzon fick tre jobb på raken fast han misskötte alla. Den kompromisslöse övervintraren från studentrevolten hade fått tre hyggliga chanser och bränt dem alla. Någon måste ha rekommenderat honom, men vem?
- Dan Kallmans släktingar är döda. Det finns en klasskamrat. Men han kan bara säga att Dan Kallman var annorlunda. Han tycktes ämnad för något stort.
- Joakim Hellenius riner. En kollega har berättat om Martins besök. Han avslöjar att han är homosexuell liksom Dan Kallman. De hade ett förhållande. Träffades då och då på en särskilt toalett. När han kom till toaletten i hamnen var Dan redan i gång med en annan. Han hörde slag och Dan skrika. Det var inte Svante Hanzon. Han hade hört Dans kommentarer som tydde på att den andra mannen var omskuren. Hellenius har fruktat mördaren i hela sitt liv.
- När Martin kommer till pensionat Enehall finner han att Bergmans rum är utrymt och städat. När han kommit hem ringer Bergmans fru. Hon säger att han kastat sig framför ett tåg och ligger i koma. Han tar sig omedelbart till sjukhuset. Ingen har sett till Bergmans samlade utredningspapper.
- Olsson åker tillbaka till pensionatet Enehall. Han träffar den kvinnliga ägaren. Hon säger att Bergman lämnat pensionatet i sällskap med en man. En man med blanka skor och mörka byxor.
- En man bränner papper i en svart braskamin. Kanske dags att göra ett besök hos Martin Olsson.
- Martin Olsson bestämmer sig för att fortsätta sitte eget snokande ett tag till och sedan rapportera direkt till polischefen, Stig Frosthed.
- Han tar sig till Lund och Svante Hanzons adress. Han blir rekommenderad att prata med grannen, Thomson. Han säger att Hanzon varit helt nykter i tre månader. Han höll på med en Säpo-grej. Hade kontakt med en gammal studentkompis, Håkan Wilhelmsson, historiker och en känd debattör i teve och rikspress.
- Martin har svårt att få nyckeln i låset och på schackbordet har någon flyttat på Pariskartorna. Någon har gjort inbrott medan han var i Lund.
- Mannen hittade inga bevis i Martin Olssons lägenhet. Men han kan ha dem i huvudet. Han måste bort.
- Martin tar kontakt med Håkan Wilhelmsson som vet vem han är. Svante Hanzon hade ett specifikt projekt han ville undersöka. En grupp som stod Demokratisk Allians nära överföll vänsterstudenter i Lund under Hanoiaktionen. Han letade efter bindningar mellan den våldsgruppe och polisen. Wilhelmsson erkänner att han tog kopior på hemligt säpomaterial och lär Hanzon ta del av detta. Ett av namnen är Krister Henriksson. Svante Hanzon visste detta redan när han satt på Sant Lars i Lund. Men det var omöjligt att hitta Henriksson. Han fick en helt ny identitet. Den står i ett dokument som Wilhelmsson förfogar över. Han ger Olsson namnet.
- Martin Olsson bestämmer för att rapportera allt till polischefen Stig Frosthed. Tidigare hette han Krister Henriksson. Frosthed riktar en Sig Sauer mot Olssons ansikte. Efter en halv minut ger han sig själv ett nackskott.
- Martin Olsson åker till sjukhuset och talar om att för Arne Bergman att han haft rätt hela tiden och att Martin nu gjort jobbet åt honom. 

Recensioner:

Recension i Tidningen Kulturen.
Recension i Helsingborgs Dagblad.
Recension i Sydsvenskan.
Recension i Närkes Allehanda.
Bloggar om boken: Eva-Guns.

sidans topp

 

 

 

Baksidestext:

Det är maj 1968. I Båstad pågår demonstrationer mot Sveriges Davis Cup-match mot Rhodesia. När slagorden tystnat gör den unge polisen Martin Olsson en fruktansvärd upptäckt. En sjuttonårig pojke från trakten har blivit misshandlad till döds. En student från Lund, Svante Hanzon, fälls senare för mordet.
Nästan fyrtio år senare blir Martin Olsson kontaktad av en före detta kollega. Arne Bergman leder en utredning och misstänker att någon i polishuset försöker sabotera den. Han vill ha Martin Olssons hjälp. Olsson är tveksam, men ger med sig och när han går igenom fallet går det snabbt upp för honom vem den mördade är: samme Svante Hanzon som fälldes för mordet i Båstad.
Varför har någon tagit livet av den inte särskilt framgångsrike journalisten?
Som hämnd för mordet 1968? Men varför har mördaren i så fall väntat så länge?
Eller har Svante Hanzon i sin egen desperata kamp för upprättelse kommit över material som pekar mot den verklige mördaren? Någon som har all anledning att se till att sanningen inte kommer fram.
Övervintraren är en kriminalroman där Willy Josefsson med stark tidsfärg lyckas frammana revoltstämningarna från det omsusade 1968 och knyta ihop det förflutna med ett spännande mordfall i vår tid.

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Många kommer ihåg hur demonstranter stoppade Sveriges Davis Cup-match mot det då rasistiska Rhodesia. Utredningen leder fram till att en student från Lund fälldes för mordet. I boken Övervintraren händer samtidigt något helt annat. Som flera gånger tidigare låter författaren uppmärksammade politiska händelser bli scen för sina berättelser. Brutalt våld under revoltåret 1968 vävs ihop med detsamma i nutid. Som vanligt i nordvästra Skåne, och som vanligt bra.
Den rutinerade polisen Martin Olsson blir omkring 40 år senare kontaktad av en kollega som nu nästan 40 år senare utreder ett mord. Den mördade är den student som fälldes för mordet i Båstad.
Martin Olsson, som deltagit i utredningen i Båstad under sina unga polisår, blir brydd och försöker hitta kopplingar bakåt i tiden som kan förklara mordet i Lund. Hans sökande leder till resultat men oroar vissa personer.
Willy Josefsson har med sitt sätt att berätta en kriminalhistoria vunnit allt fler läsare. Jag har verkligen blivit en av dessa.
Han bygger upp en tät spänning och ger en underhållande läsning.

sidans topp