Willy Josefsson

 

(kort sammanfattning av några hans böcker) senast lästa

1. Willy Josefsson: Död skörd 1996

Plats: Ängelholm med omnejder.
Mördade: Terese Landman, fårfarmaren Harry Landmans polskfödda fru. Ryszard Grzesck, slaktaren från Lodz, en av kommunisternas mest fruktade säkerhetspoliser, en torterare och mördare som gått under jorden efter kommunismens fall. Frank Fransson, byggförman på Blüchers byggfirma i Torekov.
Mördare: Frank Fransson dödar Ryszard Grzesck och Terese Landman. Själv dödas han av sin svagsinta syster.
Myndighetspersoner: Polismästare Folke Brodin, teknikern Larsson.
Tillvägagångssätt: Båda dödas med en yxa. Terese Landman hittas i en ensilerad höbal, Ryszard Grzesck styckas efter mordet och förvaras en tid i en låst container med vägsalt. Sedan slängs delarna ut från Kullaberg. Ett ben fastnar i en skreva där skränande måsar avslöjar fyndet. Frank Fransson får en spetsig sax körd genom halsen.
Motiv: Ryszard Grzesck mördas därför att han bedriver utpressning mot Frank Fransson. Terese tystades som farligt vittne. Frank Fransson dödas för att han dödat systerns barn.
Vad gör han då: Mördaren mördas, systern blir straffriförklarad.
Annat nytt: Liket av en av kommunisternas mest fruktade säkerhetspoliser förvaras i en container med vägsalt, liket av en kvinna göms i en plastad rundbal med hö. Frank Fransson våldför sig på sin efterblivna syster. När hon blir gravid dödar han barnet.
Kommentarer: Något trög men oväntad intrig. Likheter med Unefäldts bok "Polisen och mannen som väntade på döden". Fiskebåten HG 57 får upp en avskuren arm i fisketrålen. Mycket miljöbeskrivningar man känner igen. Bjärehalvön och Ängelholm. Sundsbussarna till Helsingör och den legendariska glassbaren på Brostraede, Tilbud-skyltarna utanför Irma som nu blivit Super Brugsen. Den stekta rödspättan på restaurangen i småbåtshamnens restaurang. Allt ger sköna nostalgiska känslor från 1960-talet, innan studentvänsterns socialistiska uppror.

2. Willy Josefsson: Brinnande bevis 1997

Plats: Nordvästskåne, Bryssel, Europaparlamentet i Strassbourg
Mördade: Peder Sörensen. Alain Hussmann, säkerhetsagent vid EU i Bryssel, Stig Hedberg, svensk tjänsteman vid EU.
Mördare: Tanja Sjöberg, tolk vid Europaparlamentet.
Myndighetspersoner: Polismästare Folke Brodin, teknikern Larsson. I Bryssel kommissarie Broussard.
Tillvägagångssätt: Peder Sörensen hittas död i en nedbränd sommarstuga. Alain Hussmanns lik placeras vid Pollenkungen Carlssons UFO-monument. Båda dödas med ett verktyg som ger ett triangulärt märke i skelettet i ryggen. Stig Hedberg får en kniv i ryggen i torntrappan till Katedralen St Michael i Bryssel.
Motiv: Tanja och hennes älskare EU-tjänstemannen Stig Hedberg kommer på ett sätta att plocka stora summor pengar ur EUs jordbruksfonder. Peder Sörensen kommer på dem och pressar Hedberg på pengar. Säkerhetsagenten Hussman var dem i hälarna. 50 miljoner ecu (euro) stod på spel.
Vad gör hon då: Hon försöker döda Cecilia men Martin Olsson dyker upp i sista ögonblicket. Tanja undkommer och jagas av Interpol.
Annat nytt: Mordredskapet är ett trekantigt skavstål.
Kommentarer:1997 har Sverige efter en folkomröstning nyss blivit EU-medlem. Boken är mycket kritisk till EU, dess byråkrati och hemlighetsfullhet. Som t ex om de famösa lådorna där alla parlamentsledamöterna förvarar sitt material för att under en vecka varje månad flytta dem till Strasbourg.
Man får lära sig om UFO monumentet i Vegeholm och om Gösta Karlsson Pollenkungen, som gjorde Rögle till ett superlag i ishockey.
"Gösta Carlsson var en ikon inom svensk ufologi. Hans möte med en landad farkost i en glänta utanför Ängelholm den 18 maj 1946 var legendarisk".

3. Willy Josefsson: Vila i vatten 1998

Plats: Nordvästskåne, Hallandsåsen, Öresundsbron, kriget i Bosnien.
Mördade: Dykaren och krigsförbrytarjägaren Jörgen Åman och hans sambo tysken Hans Klüger.
Mördare: Öresundsbolagets PR-chef Uno Berghagen, tidigare verksam i kriget och enligt Åman krigsförbrytare.
Myndighetsperson: Polismästare Folke Brodin, teknikern Larsson samt kommissarie Margret Kellerman, kallad "kommissarie Maigret", från Malmöpolisen.
Tillvägagångssätt: Jörgen Åman dränks, Hans Klüger drogas och hängs för att simulera självmord.
Motiv: Åman var Berghagen på spåren vad gäller dennes förbrytelser under kriget i Bosnien.
Vad gör han då: Han är nära att döda Martin Olsson som avslöjat honom, som räddas av att den kvinnliga polisassistenten Assarsson skjuter Berghagen till döds.
Annat nytt: Petar Savin, elitsoldat vid de svenska kustjägarna, deltog i kriget på Balkan. Boken handlar tydligen främst om hur unga invandrare från det sönderfallande Jigoslavien som kom i mängder till Sverige i början av 1990-talet återvände för att slåss i kriget. Många blev krigsförbrytare.
Kommentarer:Willy Josefsson drar i sin bok in den högsta storpolitiken och bekräftar att "krigets första offer är sanningen".
Ingen kan värja sig mot en duktig PR-firma.
Aktuella ämnen: Protesterna mot skandalen med användningen av Rhoca-Gil vid byggandet av en järnvägstunnel genom Hallandsåsen, med resultatet att giftet akrylamid förgiftade vattensrag och brunnar, samt demonstrationer och hot om sabotage vid byggandet av Öresundsbron.
Rhoca-Gilaffären har fortfarande inte idag (september 2007) fått sitt rättsliga efterspel klart. Staten har stämt leverantören av tätnningsmedlet, den franska kemijätten Rhodia, tidigare Rhone Poulenc, på 46 miljoner kronor för kostnader i samband med giftskandalen men förlorade i tingsrätten.

Storyn:
Uno Berghagen arbetade för den amerikanska PR-firman Ruder Finn. Under 90-talets början verkade han på Balkan i de delarna där kriget rådde mellan Kroatien och bosniakerna (muslimerna) i Bosnien för att skriva artiklar om kriget. Han blev personligen involverad i kriget, skaffade vapen och deltog i aktioner som gjorde honom till krigsförbrytare. Där fanns också Jörgen Åman som efter kriget gjorde efterforskningar för att ställa förbrytarna till svars. Uno Berghagen blev PR-chef för Öresundsbrobygget, bjöd in som expert tysken Hans Klüger som tog med sig sin pojkvän Jörgen Åman. Åman kände till Berghagen och hade med sig hans pistol som bevis på Berghagens krigsförbrytelser, en tysk Luger med hans namn ingraverat tillsammans med en symbol för det nazistiska Ustasja. Berghagen stjäl pistolen och kastar den i Västersjön söder om Ängelholm. Åman som var dykare blev vittne till hur att Berghagen kastade vapnet När han rodde ut för att leta efter den dränkte Berghagen honom. Berghagen transporterade sedan liket till vattnet vid Öresundsbron där det fastnade i ett mudderverk och drogs upp inför ögonen på den före detta kommissarien Martin Olsson som var på en förevisning med bland andra Hans Klüger. Denne blir mycket bestört över att finna sin döde vän och han anar sammanhangen. Uno Berghagen mördar därför också Klüger genom att arrangera ett självmord. Uno Berghagen försöker kasta misstankarna på de grupper som protesterar mot tunneln genom Hallandsåsen och Öresundbron. Han placerar ut dynamitladdningar som han spränger på ett spektakulärt sätt. Sedan polisens dykare hittat pistolen i Västersjön förstår hans dagar i frihet är räknade och då arrangerar han sin egen död genom att klä ut en uteliggare i hans kläder fulla med dynamit och spränga honom till fragment framför en bomb ute på Öresundsbron. Martin Olsson kommer emellertid på honom och medan Berghagen hotar honom med ett avsågat hagelgevär berättar han allt. Olsson undkommer sin död tack vare att den kvinnliga polisassistenten Assarsson skjuter Berghagen till döds.

4. Willy Josefsson: Minnet av en mördare 1999

Plats: Nordvästskåne
Mördade: Kurt Malmberg, nyss utsläppt från sluten psykvård efter att ha avtjänat sitt straff för mord på Lisbet Boman för 30 år sedan. SÄPO-forskaren Morten Salmén omkommer då han i bråk med Anna Borin, gift med Lisbert Bomans bror, faller under ett inkommande tåg
Mördare: Flickans bror som bytt namn till Gunnar Borin fängslar och förgiftar Malmberg med träsprit. Gunnar Borins far, senildement, följer efter och skär halsen av den medvetslöse Malmberg.
Myndighetsperson: Polismästare Folke Brodin, teknikern Larsson.
Tillvägagångssätt: Edward Borin använder sin schweiziska armékniv som han ständigt bär med sig.
Motiv: Hämnd efter många års lidande.
Vad gör de då: Edward Borin blir straffriförklarad, förundersökningen mot Gunnar Borin läggs ner och Morten Salméns dödsfall klassificeras som olyckshändelse.
Annat nytt: Se "storyn" nedan.
Kommentarer: Boken påminner mycket om Stieg Larssons böcker med hemliga organisationer inom SÄK inblandade i skändning av unga flickor.
Boken är också en kärleksroman, med en evig romans. Martin Olsson fyller 60 år och nu börjar han känna sig verkligt gammal, allt i relation till den betydligt yngre Cecilia Cederberg som han älskar och högaktar. Han har svårt att ta till sig hennes känsloyttringar även om han inte önskar sig något högre. Han är mycket svartsjuk, vilket hon också är, har jag för mig. Han har en förlamande känsla av att tiden rinner ifrån honom (det har inte jag som är nästan fem år äldre).

Storyn:
Två forskare, Anna Borin och Morten Salmén har fått tillstånd att undersöka hemligstämplade akter i Säpos arkiv. Anna Borin upptäcker att det finns en akt som handlar om mordet på hennes man Gunnar Borins syster. Hon mördades efter grovt sexuellt övervåld för 30 år sedan. Hon hette Lisbet Boman. Hennes far och bror tog efteråt nya namn och hennes mor gjorde självmord. Mördaren, Kurt Malmberg fick långt fängelsestraff. Anna Borin vill läsa mer men Morten Salmén som förstår vilken politisk sprängkraft som den hemligstämplade akten har hindrar henne och springer iväg med akten i sin portfölj. Anna följer efter och på tunnelbaneperrongen blir det bråk och knuffar så att Salmén faller under ett inkommande tåg och omkommer. Portföljen står kvar på perrongen och Anna Borin tar hand om den heta akten.
Anna Borin är väninna med journalisten Cecilia Cederberg och på det sättet blir hon och den f d polisen Martin Olsson inblandade. Kurt Malmberg som just avtjänat sitt straff kontaktar Martin för att avslöja en hemlighet men innan dess mördas han på ett brutalt sätt. Martin Olsson får via en fd kollega tips och en döende, tidigare säkerhetspolis Gunnar Stenmark avslöjar för honom att då Sverige i all hemlighet på 60-talet samövade med nato-militären var en engelsk fallskärmsjägare som heter Douglas Ferguson med och dödade Lisbet Boman. Det var för mycket politisk dynamit för svenska myndigheter. I dag är Douglas Ferguson brittisk militärattaché i Chile och håller där på att hjälpa Sverige att sälja sina dyra JAS-plan.

5. Willy Josefsson: Dödarens märke 2000

Plats: Nordvästskåne, Sri Lanka (!)
Mördade: Lars Wallén och Jakob Alm, den nya IT-ekonomins uppkomlingar.
Mördare: Syad, illegal flykting som varit barnsoldat i något afrikanskt land och som göms av en präst och Steve Nyman, Lars Walléns högra hand.
Myndighetsperson: Arne Bergman, Den här gången har teknikern Larsson fått assistans i form av Irina.
Tillvägagångssätt: Walléns nacke vrids tills kotorna brister, ett afrikanskt sätt att döda sina fiender. Jakob Alm stryps av Steve Nyman.
Motiv: Syad har lärt sig döda de som tillhör fientliga klaner och blivit schizofren av sina upplevelser. Han mördar Lars Wallén då han träffar på honom på en mörk kyrkogård och tar honom för en fiende.
Vad gör de då: Prästen Andreas Ljung gömmer undan Syad och förser honom med medicin. Det får inte komma till allmänhetens kännedom att bland gömda flyktingar finns psykopatiska mördare. När Steve Nyman är nära att döda Martin Olsson som han tar för ett farligt vittne får han en ringande kyrkklocka i huvudet och dör på fläcken.
Annat nytt: Willy Josefsson hittar ovanliga grepp. Här öppnar sig en kista och två döda män faller ur. Martin Olsson räddas från döden av att kyrkklockorna går igång och slår ihjäl mördaren.
Kommentarer: Äntligen får Martin Olsson ligga med Cecilia. Men han oroas fortfarande av åldersskillnaden. Han har ju fyllt 60. Han blir mycket bedrövad då han får veta att Cecilia Cederberg fått jobb som TV-chef på Sri Lanka.
En präst gömmer invandrare som fått avslag på sina asylansökningar men vägrar att lämna Sverige. En av dem är en yngre pojke som har varit barnsoldat i något afrikanskt land, Somalia antyds. Pojken har en tatuering inbränd på ryggen. Det är "dödarens märke" som han fick som barnsoldat i Afrika. Prästen försöker gömma liket genom att placera två lik i samma kista som han begraver.

6. Willy Josefsson: Den fjärde punkten 2002

Med ”Den fjärde punkten” (2002) har Willy Josefsson skrivit något så ovanligt som en prästdeckare. Det var längesedan. På rak arm minns jag bara Helena Poloni som skrev om prostinnan Astrid Brunelius och använde främmande ord som "subvalid" och "tidegärden". Och prästen i Kulladals församling i Malmö, Carl Greek som skrev underfundiga böcker om Jonas Carlesson, prosten i Losta under pseudonymen Anders Hellén. Detta hände på det glada 50-talet, då jag växte upp, upptäckte bibliotekens rikedomar och började läsa. Josefsson har skrivit något så ovanligt som en prästdeckare.

Boken handlar om prästen i Barkåkra, Eva Ström. Hon har varit med i några tidigare böcker. Första gången i "Minnet av en mördare", 1999 och sedan i förra boken "Dödarens märke", året efter. En av hennes pojkar i kyrkokören hittas mördad, till synes efter att ha blivit sexuellt utnyttjad. En flicka i kyrkokören reagerar känslolöst när de tillsammans pratar om vad som hänt. Eva Ström får för sig att flickan också utnyttjas. Hon besöker flickans mor och styvfar och möts bara av visat ointresse och förakt. Den mördade pojkens pappa vill inte heller ha någon hjälp från en kyrkans företrädare. De verkar likgiltiga för vad som hänt deras barn.
En främmande man söker upp henne för att bikta sig. Eva Ström uppfattar det som att han ska erkänna mordet på pojken. Det blir ett stort dilemma för henne eftersom hennes tystnadsplikt som präst kan leda till att hon får reda på vem mördaren är utan att kunna meddela polisen detta. Hon kanske t o m själv kan bli misstänkt utan att kunna använda sig av sin information. Detta är ett centralt tema i boken. Jag blir upprörd över att kyrkan tvingar sina anställda att bära avskyvärd information utan möjlighet att diskutera den med andra på grund av tystnadsplikten. Gäller inte arbetsmiljölagen också präster?

Cecilia Cederberg lyser med sin frånvaro. Kanske kvar på Sri Lanka. Martin Olsson, pensionerad kommissarie ringer inte ens till henne. Martin Olsson spelar själv en mycket liten roll i boken. Tidigare var de två de självklara centralfigurerna.  Jag tycker att Willy Josefsson behöver båda annars blir det snart slutläst för min del!
Bokens oväntade upplösning är dess behållning. Men då har man tragglat sig igenom 300 sidor.

7. Willy Josefsson: De obarmhärtiga 2003

Den f d kriminalkommissarien Martin Olsson får akuta hjärtproblem och transporteras i ilfart till sjukhuset. Där placeras han i ett rum tillsammans med en annan patient. Denne är död nästa morgon. Under natten har Martin hört ljud av steg och som om mannens droppställning bytts ut. Detta förnekar syster Linda Ekelund på det bestämdaste. I stället bli han smått förälskad i henne. Nu har han kommit över saknaden efter den vackra Gunilla Cederberg som försvann till Sri Lanka i förförra boken "Dödarens märke". Martin kan inte låta bli att forska i hur mannen som hette Conny har dött. Det händer konstiga saker på sjukhuset. Det talas om "dödens tunnel" och Martin får egen nyckel till en halvt gömd källardörr som leder in i det vidsträckta kulvertsystemet. Conny Hansson har en tatuering "HA for ever" som lurar polisen att tro att det ökända gänget Hells Angels är inblandade. I stället handlar det om en grupp läkare och sköterskor som tjänar grova pengar på att ta fram njurar (och eventuellt andra kroppsdelar) för transplantation. Sjuksköterskan Linda Ekelund fick idén då hon arbetade i Saudiarabien. Hon värvade läkaren Bo Linnér. De obarmhärtiga samariterna, profitörerna som handlade med människodelar. Organmäklarna har hittat en spansk metod hur man konserverar njurarna i kroppen precis efter döden. Sedan kan man skära ut dem i lugn och ro inom något dygn. Det heter att perfundera. Problemet har innan varit att man tvingats ta ut njurarna från en hjärndöd men fortfarande levande kropp. Linda Ekelund var organmäklare. Hon sålde för pengar. Efterfrågan på kroppsdelar för transplantation ökade och läkarna tvingades "gå över gränsen" dvs döda inlagda på sjukhuset för att få tag på deras "reservdelar". Bo Linnér bidrog med att döda patienter på sjukhuset. Han dödade dem med en injektion kaliumklorid. Förhöjd halt av kalium är normalt i en nyss avliden kropp och därför kan obducenten inte spåra något. De använder då kaliumlösning som normalt används som tillsats till droppflaskor för mineralbalansens skull. Injiceras de i koncentrerad form leder de till en snabb död. Obducenten kan inte spåra dosen.
En spännande bok, kanske Josefssons hittills bästa.
Martin Olssons problem är inte hjärtat utan det är magmunnen som starkt har irriterats med stora smärtor som följd. Olsson lämnar därför med stor saknad sin kryddstarka mat och sitt älskade kaffe.
I boken avslöjas Olssons mani att läsa böcker om den franske kommissarien Maigret. Han läser med en detaljerad Pariskarta bredvid sig där han försöker följa alla rörelserna i staden. Han har en önskan, att åka till Paris och leta upp gatorna.
Olsson lider ständigt av sin relation till sina f d arbetskamrater och chefer. Han är mycket känslig för kritik för att lägga sig i polisarbetet.

8. Willy Josefsson: Den slutna cirkeln 2005

Den avdankade författaren Tage Jensen får i uppgift att skriva en jubileumsskrift åt en nordvästskånsk tidning. När han forskar i dess arkiv kommer han över oväntat material. När han presenterar detta för de två tidningsägarna blir han genast av med sitt uppdrag. Han blir utsatt för förföljelse och han talar om detta för sin psykiater Jan Willumsum (bokens jag).
Jan Willumsum pekas ut som snattare på Lunds saluhall och ertappas med två dyra burkar rysk kaviar i rockfickorna. Han upptäcker också att hans bostad och hans mottagning genomsökts av någon. Och han hittar Tage Jensen strypt i sitt garage.
Jan Willumsum hittar foto som Jensen gömt. Spåret går till en gammal man på ett vårdhem som motsvarar en av männen på fotot. Denne Gottfrid Nilsson hittas också död, strypt på samma sätt, av Jan Willumsum. Dock först sedan Gottfrid "biktat sig" för prästen i Barkåkra, Eva Ström, och till henne överlämnat ryggsäcken med relikerna som han varit med och stulit 1943.
Jan Willumsum är nära att kollapsa. Han är efterlyst av polisen och fruktar att trippelmördaren också är ute efter hans eget liv. Till sist får han i fristad i prästgården i Barkåkra där Eva Ström gömmer honom på vinden.
Mikael Nymansson är gift med Jan Willumsum f d fru och dessutom journalist på den "politiskt oberoende" nordvästskånska tidningen. Mikael hjälper honom att få fram material som visar sig att de fyra nazisterna grundade tidningen med de judiska syndapengarna. Två av sönerna är de nuvarande ägarna!
Han åker till Grand hotell i Mölle. Tidningsägarna har ju bjudit in honom till sina stora jubileumsfest. Hans avsikt är att i enrum ställa en fråga till Lars Qvodén. Denne erkänner att Tage Jensen pratat med Anders Bergius om kassetten. Men sedan griper den kampsporttränade Lars Qvodén honom och leder honom mot Kullabergs topp. Men när han ska knuffa ner honom halkar han på en isig sten och faller själv från Kullaberg på samma sätt som hans far för 60 år sedan knuffade ner judar.
- En tiopoängsbok!

K Arne Blom skrev flera böcker om dennaperiod av andra världskriget. Särskilt i boken Stormcentrum från 1992

9. Willy Josefsson: Övervintraren 2007

Många kommer ihåg hur demonstranter stoppade Sveriges Davis Cup-match mot det då rasistiska Rhodesia. Utredningen leder fram till att en student från Lund fälldes för mordet. I boken Övervintraren händer samtidigt något helt annat. Som flera gånger tidigare låter författaren uppmärksammade politiska händelser bli scen för sina berättelser. Brutalt våld under revoltåret 1968 vävs ihop med detsamma i nutid. Som vanligt i nordvästra Skåne, och som vanligt bra.
Den rutinerade polisen Martin Olsson blir omkring 40 år senare kontaktad av en kollega som nu nästan 40 år senare utreder ett mord. Den mördade är den student som fälldes för mordet i Båstad.
Martin Olsson, som deltagit i utredningen i Båstad under sina unga polisår, blir brydd och försöker hitta kopplingar bakåt i tiden som kan förklara mordet i Lund. Hans sökande leder till resultat men oroar vissa personer. Martin Olssons vän och tidigare kollega Arne Bergman är nära att drabbas av en kollaps sedan hans utredning kollapsat. Han misstänker inre spionage.
Willy Josefsson har med sitt sätt att berätta en kriminalhistoria vunnit allt fler läsare. Jag har verkligen blivit en av dessa.
Han bygger upp en tät spänning och ger en underhållande läsning.
- Ännu en tiopoängsbok!