Elisabet Kågerman Citronplockerskan Lindqvists 1975 192 sidor

Adjunkten, fil.mag Kickan Store är tillbaka. Hon är lärare i svenska och historia på läroverket (gymnasiet) i Helgestad (Kristianstad). Andra lärare med betydelse för händelseutvecklingen är Börje Jansson, teckningslärare, Signar Malmsten, musikdirektör och Alexandra (Sandra) Bramander, adjunkt i svenska och engelska. 
Annan nämnda lärare är Lasse, "Ryskan"

Ofta förekommande elever är i 3a som Kickan är klassföreståndare för:
Karl-Erik Johansson ("antiimperialist"), Martin Svenning (stor frånvaro, tål inte november men provar gärna droger) och Cilla Blomberg.
I 2 a (klassföreståndare lektor
Hjalmar Ekenstam, kallad Hamlet) Simon Palmberg och Måns Svensson samt i 1c Werner Strömgren med scoutbeteende och Stefanos Despopopolus (invandrad från Grekland?).

Boken börjar i kollegierummet med lärarnas syrliga kommentarer till gårdagens pedagogdag. I materielrummet är Sandra aktivt i färd med att leta material till konferensen i "kolimu". Hon vill ha med en reproduktion av Paul Klees Citronplockerskan. 
Birre är Kickans dotter. Hon berättar att elevrådet diskuterat en förskingring av kassan och informerat Sandra om den. 
I familjen finns också katten Tusse och hunden "Ca Va". 
Sandra leder "kolimukonferensen". Förutom Sandra, Kickan, Signar och Börje deltar eleverna Werner, Stefanos, Martin, Karl-Erik, Måns, Simon och Cilla. De sitter på golvet i "Barnkammaren". Alla tar av sig skorna. När Sandra vill ta fram sitt material är det borta. Hon tar på sig skorna ger sig iväg för att leta. Snart hörs ett skrik. Hon har fallit ner för den branta spiraltrappan. Så illa att hon dött. 
Hemma hjälper
Olle Kickan att komma över det fruktansvärda som hänt. 
Nästa dag är det idrottsdag och Kickan "vaktar" på en judolokal där en del av eleverna tränar. 
När hon kommer hem hittar hon en gammal bekant i fåtöljen. Det är
Bosse, som nyss blivit polismästare i Helgestad. Han vill prata med Kickan om vad som hänt. Han vet att remmen på Sandra platåsko var trasig. Det var därför hon föll. 
På lördag blir det golf. Olle lyckas bra och vill spela länge. För Kickan går allt åt skogen. Hon har hela tiden sin omkomna kollega i tankarna. Vid lunchen i klubbhuset dyker Signar upp med sin fru
Lilian.
På söndag blir det kåldolmar. Det är Bosses favoriträtt. Obduktionsprotokollet är klart. Det visar också att Sandra var gravid i fjärde månaden.
På måndag är både Stefano och Karl-Erik frånvarande.
Kickan vet inte om hon vill justera ett protokoll från kollegiemötet.
Karl-Erik är inte nöjd med förslaget att lärare och elever ska ha skilda matsalar.
Kickan hittar sand i sin handväska som inte borde finnas där. Den måste ha kommit dit när efter sitt eget fall ner för trappan skyfflat tillbaka de utfallna prylarna i handväskan. Varför fanns det sand i trappan?
Försiktigt förhör sig Kickan nästa dag i skolan var de som deltagit i kolimu förberedelserna företagit sig innan dess. Det tycks som alla har haft möjlighet att preparera trappan och att plocka bort det material Sandra samlat ihop. Men inte heller detta gör intryck på Bosse som redan avfärdat Sandras död som en olyckshändelse.
Cillas mamma ringer, oroad över dotterns betygsutveckling.
Olle ska på konferens i Stockholm över helgen och också Kickan följer med för att träffa sina utflugna barn. Hon tar med en gås; på tåget läser hon en Bolinder-deckare.
Där är är Elisabet och Marie samt Krister, han har kontakt med Invandrarverket. Han kan ta reda på att ingen med namnet
Despopopolus invandrat de senaste 10 åren. Nästa dag besöker Kickan Monika Bramander, Sandras storasyster. Hon vet att Sandra var lycklig över att vara gravid men inte vem fadern är.
Hemma igen pratar Kickan ut med Stefanos. Hon får reda på att han är kroat, inte grek och att han jagas av Ustasja. Sandra fick reda på detta men lovade att tiga som muren.
Martin å andra sidan visar sig vara knarkare, han använder hasch och det är därför han inte kan hänga med i skolan.
Olle blir arg. Han menar att hon utsätter sig själv för stora risker i onödan.
På lördagen träffas några av lärarna i hotellrestaurangen. Kickan fick Börje som bordskavaljer. När han dansar med en annan går Kickan ut på altanen. Där är hon nära att träffas av en nedfallande blomkruka stor nog att slå ihjäl henne. Hon får panik och vill hem. Hon ser Simon som är diskjockey på diskoteket att lämna en lapp till kollegorna där hon uppger migrän som orsak. 
På söndagseftermiddagen kommer Bosse och då får hon honom äntligen att förstå att Sandra inte dött en naturlig död. Det blir en diskussion kring motiv och tillfälle. 
Nästa dag blir det brandövning. En stickande gas gör övningen realistisk. De som liksom Kickan är på tredje våningen ska ta sig ut via en brandstege. Där är också hennes egen klass samt Börje och Signar. När hon ska gå ner halkar hon och får för sig att någon försökt få henne att falla. 
Kickan känner sig inte direkt upplagd för julförberedelser. Men en sak skulle hon kunna göra. Ett sängöverkast med Citronplockerskan som motiv. Var finns då tavlan. Jo, i den hög av material som Sandra samlade ihop. Den måste finnas i skolan. Hon beger sig dit och hittar tavlan. På väg ut möter hon Honom. Hon vände och sprang tillbaka uppför trappan. Hittade en dörr till vinden. Hon gömde sig bakom ett staket. Han kom efter men då hade hon slagit på lokaltelefonen. Via den får senare Olle och Bosse höra Signars bekännelse. Att han velat att Sandra som bar hans barn i magen skulle falla ner för trappan så att hon skulle få missfall. Han tyckte att hon utnyttjat honom till att bli hennes barns far. Olle och Bosse kommer i tid för att befria Kickan från sin presumtive mördare. 

Det handlar om Söderportskolan i Kristianstad. 
http://www.edu.kristianstad.se/soderport/histo.html

Här finns mycket om gymnasieelevernas intresse för vänsterpropagandan som var som störst i Sverige under denna tid. Också om huruvida kvinnor skulle yrkesarbeta eller vara hemmafruar.