Elisabet Kågerman Södergök, dödergök Zindermans 1977 
169 sidor

Kickan och Olle är på solsemester i Italien. Barndomskamraten Bosse är också med. Redan på flygplanet är det en grupp män som utmärker sig. Särskilt Malkolm som är berusad redan vid ankomsten. Han får hjälp av Sverker och Harald. Elin en tung kvinna med grovt ansikte är i sällskap med den snygga Ida-Mia (slank och smidig gymnastikdirektör). Elin väntar sig höra göken i Italien. Ett förälskat ungt par är också med. Pojken Joakim tas översvallande emot av sina föräldrar, Mats och Majken Krona. som inte förefaller särskilt tilltalade av flickvännen Sylvi.
På kvällen bjuder Sverker på party hos
Harald som inte blir glad för detta. Han har redan Ann-Marie Grenholm hos sig. Sune Oscar Svensson har haft 5 hjärtinfarkter och måste ta kinidinpiller varje morgon och kväll.
Nästa morgon njuter Kickan av solskenet på altanen. Hon ser Ida-Mia ta sig ett morgondopp. Efter frukosten går hon att besöka Elin och Ida-Maria. Den senare ligger medvetslös på golvet och Elin går inte att väcka efter sömntabletter. Olle kommer till hjälp och Bosse beger sig till en polisstation i närheten. Snart kommer en ambulans och hämtar henne. Ida-Maria dör på väg till sjukhuset. I Genua finns en engelsktalande polis som heter
Franco. Bosse lovar att hjälpa honom med förhören.
På förmiddagen blir det golf. Och samtal med Sune på golfhotellets altan. Han berättar om de två parhästarna Sverker och Malkolm. Malkoms far
Hageus senior är rik och Malkolm enda barnet. Sverkers pappa var anställd på Hageus företag. Sverker valdes tidigt till Malkolms lekkamrat. För de två är det nu bara golf och alkohol som gäller. Sune själv är sjukpensionerad. Han var kamrer hos Harald. När företaget gick i konkurs förlorade han sitt jobb. Harald hittade snart en ny anställning men Sune var för gammal. 
Sune har blivit av med flera av sina kinidintabletter.
Före siestan har Kickan och Olle kontakt med Elin. Åter påverkad av sömnmedel. De får kaffe och Elin berättar att hon och Ida-Mia känt varandra sedan de började i samma privatskola för 18 år sedan. I ett skåp i köket hittar Kickan en marmeladburk av den sort Elin säger sig inte tåla. Hon tar den med sig.
Middag på restaurang. Där hör Olle, Kickan och Bosse ett samtal mellan Harald och Ann-Marie som tydligen är hans fru. Hon äger en bungalow som Harald gett henne gåvobrev till, kanske i samband med konkursen. Ida-Mia har varit hans älskarinna.
Miss Prentice från New York med pudeln Bella ansluter sig. Hon bor granne med fru Grenholm och hennes två barn Lisa och Lars.
På natten vaknar Kickan av främmande ljud. Finns det någon i lägenheten? Någon tycks ta sig ut på altanen och vidare in bland buskarna. Nästa morgon finner hon att någon grävt ner marmeladburken där.
Obduktionen av Ida-Mia visar en stor mängd av den blodtrycksnedsättande medicinen kinidin.
Vidare undersökningar visar att det i marmeladburken fanns motsvarande 20 tabletter. Någon lade marmeladburken i den plastkasse som alla hotellgäster fick hängande på rumsdörren varje morgon.
Elin kan berätta om Ida-Mias mansaffärer. Efter Harald Grenholm var det en annan man som gjorde självmord när hon lämnade honom. (Här finns någonting).
Kickan vaknar av ett skri. Eller var det drömmen av ett skri. Hon springer ut. I bassängen rör sig en badmadrass på ett konstigt sätt. Den kastas bort och Elins flämtande huvud dyker upp under den. Hon säger att någon som låg ovanpå gummimadrassen försökte dränka henne. 
Kickan får en pratstund med Sverker medan männen beundrar markisens vackra hästar. Hon får reda på att Malkolm haft en lillasyster som han lekte begravning med då han var fem år. Något gick så olyckligt att flickan dog. När modern upptäckte detta blev hon vansinnig och hängde sig på mentalsjukhuset. Nu är Sverker Malkolms beskyddare. Han är den ende Malkolm litar på och han blev mycket orolig då han såg hur Sverker föll för Ida-Mia.
På fredagsmorgonen blir Kickan bjuden på lunch hos Ann-Marie. Denne berättade om hur hemskt det varit när hennes man Harald blivit upp över öronen förälskad i Ida-Mia. Hon hämnades genom att ta alla pengar som han skrivit över på henne eftersom hans företag var på väg att gå i konkurs och bosätta sig med de två barnen i Italien.
På torkvindan hänger en vit frottébadrock med revor som efter de taggsnår som kantar bassängen där Elin nästan dränktes.
Elin bjuder på avskedsfest sista kvällen innan hemfärden. Hon lyckas stöta till Ann-Maries väska så att den öppnar sig och avslöjar var resten av Sunes medicin befinner sig.
Sista morgonen då packningen är i full gång anländer Franco. Han är övertygad om att Ida-Mia mördats och han är tveksam till att låta det svenska ressällskapet lämna Italien. Han har gjort en sammanfattning av vad han kommit fram och diskuterar denna med Bosse. Då får Kickan en idé. Det måste ha funnits två marmeladburkar preparerade med kinidin. Den ena borde bara innehålla rester av marmeladen, eftersom den ätits av Ida-Mia. Kanske fanns det också fingeravtryck. Tänk om den kastats ut från köksfönstret? Hon går ut på baksidan av hotellet. Hon ser att Elin följer med sin blick vad hon gör. Efter ett idogt letande hittar Kickan marmeladburken.
När de väntar på bussen springer Elin i väg. Uppför ett skogklätt berg. Där finns en sjö. När Kickan når fram är Bosse redan där och försöker livrädda Elin. På Elins kläder ligger ett brev adresserat till Bosse. Elin räddas till livet och de får henne med i flygplanet. Där läser Bosse upp det brev Elin skrivit och man får reda på att Elin förstått att hon var fast då hon såg Kickan hitta den tömda marmeladburken. På den fanns nämligen Elins fingeravtryck. Hon erkänner att hon mördat Ida-Mia. Skälet var att Ida-Maria tagit Elins fästman Sven från henne. När Ida-Mia senare inte ville veta av Sven längre tog denne livet av sig.