Maj Britt Källback Skönt att hon är död 1978

 

Bloggen Baksidestexten Storyn

Barbro slutar sitt nattpass. Anita Erica Planck dyker upp i omklädningsrummet. Skyller Barbro för att vara knarkardrottning. Barbro kastar blodtrycksmanschetten genom luften. Den träffar Anita i tinningen och hon faller till golvet.
Översköterskan Ester läser Aftonbladet för horoskopets skull. Året är 1959, tidningen är full av bilder på den "trubbnosige" boxarn (Ingemar Johansson) som ska gå en viktig match i New York. De tittar på "Stora famnen med det nya fyndet Siv Malmkvist". Hon har en vit diplomatportfölj i skinn. Hon har börjat känna av den gamla yrseln (Menières sjukdom). Hon tillhör de första skarorna från Sophiahemmet. Hon arbetar på gynekologen.
- Hennes arbetskamrater Birgitta Schollander, Nils-Johan Ferlin, Maria Montin, 36 år med tunga, sydländska drag och Riita Pihlamoo, 22, ung och blond finska, har kommit för dagen. Småfiorna Ann-Charlotte och Carina Törnberg, 21, hjälper till.
Storrond med docent Karl-Johan Johansson.
Fru Sörman är avdelningens första ekonomibiträde.
Maria har äktenskapsproblem. Hennes Thomas som är läkare är ihop med Anita. Han tar henne för pengarna tror Birgitta. Anita ska bjuda medarbetarna på vin i Punkthuset. Bara Birgitta kommer.
- Sörman har sett Anita på morgonen, men var är hon nu? Ester och Anita konkurrerar om jobbet som klinikföreståndare. Ester är äldst och får pikar för det.
- Det är fru Sörman som hittar den döda Anita i omklädningsrummet. Anita förs till patologen för obduktion. Fru Sörman vill rita upp den döda kroppens läge på golvet men stoppas av Ester. Birgitta ler.
- Barbro, nattsköterskan, är förtvivlad över vad hon tagit sig till. Anita hade överraskat henne då hon stal tabletter ur medicinskåpen.
- Sent på kvällen ringer Barbro på hemma hos Ester. Hon erkänner att hon dödat Anita och berättar hur det gått till. Ester tar Barbro till psykiatriska kliniken på Karolinska.
- Ester läser gärna deckare. En handlar om en syförening som skulle upplösas. "Syföreningar låg inte i tiden". Nu gällde kurser på ABF. Elisabeth Kågerman skrev en bok i studiecirkelmiljö vid samma tid, 1959, "Cirkeln slutes".
- Sonja Virgin var en sladderkärring, men ingen elak sådan, bara väldigt nyfiken. Hon får en stark förkylning mitt i sommarhettan och isoleras på E-salen. Hon har sett att något hänt i omklädningsrummet. Men ingen vill prata om det.
- Henrik Bringer är kriminalassistent och från Säffle. Han är intresserad av matlagning och golvläggning.
- Sonja Virgin blir stryp i sin säng. Det är fru Sörman som hittar henne. Hon letar genast upp Ester. Doktor Strid fastställer dödsorsaken.
- Henrik Bringer återkommer och upprättar högkvarteret i salongen. Först pratar han med Ester. Därefter fru Sörman. Och sedan Carina Törnberg och därefter hennes syster Ann-Charlotte. Birgitta Schollander. Nils-Johan Ferlin, den ende som tycks sörja Anita. Maria Montin har nu bestämt sig för att flytta från sin make Thomas. Riita Pihlamoo är den unga, vackra blondinen som Bringer redan lagt märke till. Hon lämnar honom sitt telefonnummer.
- Fru Sörman tar själv kontakt med Bringer för att berätta att hon lyssnat i smyg på Anita och en annan kvinna som sagt att "Drottninggeneralen" sett henne.
- Anita Terserus den nya assistentsköterskan dyker upp.
- Carina har fått en lektion i navelhygien.
- "Det är bara skönt att hon är död" säger Birgitta Schollander när bara de närmaste kollegerna hör det.
- Ester åker till Solhemmet för att hälsa på Clara. Hon var Esters elevårs sista avdelningssköterska. Det var på Serafen. Clara var med redan på pionjärtiden på Sabbatsberg. Clara är 94 år med en skröplig kropp men hennes intellektuella kapacitet finns kvar.
- Henrik Bringer åker till Säffle för att prata om Anita och tar med sig Riita Pihlemoo. När de gör paus i gröngräset åker kläderna av och Riita tar för sig energiskt och erfaret. "Gräspippa". Första gången med ett gräsnyp för Henrik. Han tänker på vad Britten ska ta sig till med honom om hon får veta. Hon ritar en skiss över avdelningen som hjälp åt honom.
- Henrik Bringer åker till Björkåsen, ett hem för mentalt handikappade pojkar. Bosse Kristoffersson är föreståndare. Anita Planck hade jobbat på Björkåsen. Gått som praktikant, sommaren femtitvå. Då var Gerda Magnusson föreståndare. Hon är pensiondrad och bor på Skölla. Bringer åker hem till henne. Hon är en omfångsrik kvinna. Hon visar foton på Björkåspojkarna. En kallas för Drottninggeneralen. Han står på en fyraårings intelligensnivå. Hon minns också Birgitta. Hon var också praktikant.
- Nästa morgon kommer inte Birgitta till sjukhuset. Hon hittas på sitt rum medvetslös. En halvtom burk med tabletter bredvid sig. Hon avlider senare på sjukhuset.
- Ester har spelat in när Birgitta erkänner att hon dödade Anita. Birgitta berättar sin historia om varför. Birgitta var på Björkåsens hem för mentalt handikappade pojkar som praktikant. Dåvarande föreståndaren Gerda Magnusson hade en dotterson som hon lovat ta hand om en vecka. Han fick stanna på Björkåsen. En dag gick alla för att bada men dottersonen var krasslig och fick stanna hemma. Birgitta tog hand om honom. Pojken smet i väg upp på höskullen. Där såg han Anita Planck som höll till i höet med Bosse Kristoffersson, biträdande föreståndaren. Anita var rädd att bli avslöjad och knuffade ner pojken som föll och dog. "Drottninggeneralen", en gravt utvecklingsstörd pojke, stod bredvid och skrattade, ett skratt som förföljt Birgitta hela livet. Alla trodde att det var Birgitta som knuffat pojken. Livet blev olidligt för henne så hon flyttade till Paris. Men innan dess krävde hon Anita på 10000 kronor för att inte avslöja henne.
Sedan tog hon sin sjuksköterskeexamen och hamnade på Karolinska, där hon till sin stora förvåning och förskräckelse träffade Anita. Anita ville inte fortsätta att ge henne mer pengar utan krävde tvärtom tillbaka allt Birgitta utpressat henne på annars skulle hon polisanmäla henne. När Birgitta senare träffade på Anita som redan fått ett slag i huvudet av barbro slog hon till med tennkannan så att hon dog. Patienten Sonja Virgin hade sett henne komma ut ur omklädningsrummet. Därför ströp hon henne.
- Bringer är fortfarande misstänksam och vill veta vad Ester och Birgitta pratat om sedan bandet tagit slut. Men han ger sig och Ester lämnar över Birgittas efterlämnade "beautybox" där hon förvarat alla utpressningspengarna.
- Bringer tror henne inte mer än jämt, något lurt är det med Ester, översystern. Har hon tre mord på sitt samvete?
- Ester mutar fru Sörman med en summa pengar för att hon inte ska avslöja vad hon vet för kriminalassistent Bringer.
- Ester är nöjd, nu blir det hon som erbjuds vikariera som klinikföreståndare när Anita så passligt är borta.
- Ester hade aldrig anat att det var Birgitta som dödat Anita. Hela tiden trodde hon att det var fru Sörman. Och att fru Sörman lade ut falske ledtrådar som skulle peka på henne, Ester.
- Ester plockar fram ur sin hopnålade gamla badrock en stor summa pengar som hon tagit ur Birgittas beautybox, över 100 000 kronor. De skulle gå tilll välgörande ändamål, eller kanske inte. Hellre en bil, ta körkort, en minkpäls.
- Fru Sörman gör som hon blivit ombedd. Röjer ut den fulla garderoben. Kastar "rubb och stubb", även den gamla badrocken. (Förvinner pengarna med dett?)

 

Storyn:

Birgitta var på Björkåsen hem för mentalt handikappade pojkar. Dåvarande föreståndaren Gerda Magnusson hade en dotterson som hon lovat ta hand om en vecka. Fick stanna på Björkåsen. En dag gick alla för att bada men dottersonen var krasslig och fick stanna hemma. Birgitta tog hand om henne. Pojken smet i väg upp på höskullen. Där såg han Anita Planck som höll till i höet med Bosse Kristoffersson, biträdande föreståndaren. Anita var rädd att bli avslöjad och knuffade ner pojken som föll och dog. Drottninggeneralen, en gravt utvecklingsstörd pojke, stod bredvid och skrattade, ett skratt som förföljt Birgitta hela livet. Alla trodde att det Birgitta som knuffat pojken. Livet blev olidligt för henne så hon flyttade till Paris. Men innan dess krävde hon Anita på 10000 kronor för att inte avslöja henne.
Sedan tog hon sin sjuksköterskeexamen och hamnade på Karolinska, till sin stora förvåning och förskräckelse träffade hon Anita. Anita ville inte ge henne mer pengar utan krävde tvärtom tillbaka de alla de pengar som Birgitta pressat henne på under alla åren, annars skulle hon polisanmäla henne. När Birgitta träffade på Anita som redan var medvetslös efter att ha fått ett slag i huvudet av arbetskamraten Barbro för att hon skyllt denne för att vara "knarkardrottning" (medicinmissbrukare, helt sant var det), slog hon till med tennkannan så att hon dog.
Patienten Sonja Virgin hade sett henne komma ut ur omklädningsrummet. Därför ströp hon henne. Översköterskan Ester som är bokens huvudperson skapar förutsättningar för att Birgitta kan ta livet av sig med tabletter ur medicinskåpet. Ester vet var Birgitta har sin beautybox i vilken hon sparat alla utpressningspengarna. Efter Birgittas död öppnar hon boxen och tar ut större delen av pengarna och gömmer i en gammal morgonrock längst inne i sin garderob fylld med annat skräp. Pengarna skulle gå till välgörande ändamål, eller kanske inte. Hellre en bil, ta körkort, en minkpäls? Ester är emellertid lite glömsk. Hon har bett städerskan fru Sörman att röja ur henne garderob, tömma den en gång för alla.
Fru Sörman gör som hon blivit ombedd. Röjer ut den fulla garderoben. Kastar "rubb och stubb", även den gamla badrocken. (Försvinner pengarna med detta? Eller har Ester ännu ett ess i blusärmen? Det får vi inte veta).
sidans topp


 

 

 

 

 

 


”Stora famnen”ett svenskt TV-program på 1950-talet med Gunnar Gren, Siw Malmkvist, Egon Kjerrman och programledaren Lennart Hyland.
Bild: AFTONBLADET (http://wwwc.aftonbladet.se/special/1900/50/tv.html)


TV-programmet Stora Famnen med Lennart Hyland, Siw Malmkvist och Egon Kjerrman startade i TV 1959. Siw Malmkvist trogen värdinna och gäst i Hylands program
sidans topp