Torbjörn Stålmarck Mord för gammal vänskaps skull 1961

 

Jag läste boken sittande vid ett bord på Travemünde-färjan resp. liggande i solen vid poolen eller sittande vid frukostbordet på hotell Acapulco i Lloret de Mar på Costa Brava i Spanien under juni månad 1998.

Jag, arkitekten Tore Nilertz är på väg hemåt till Östervik och till min fru Ingela i min bil i det regniga vädret. Det är sent eftersom jag fått punktering. Vi bor i en liten vindsvåning vid Skeppargränd. Vår närmaste granne är gymnasisten Kenneth Tradius. På andra sidan den lilla vindsfarstun bor Ebba Tuvesson, änka, 39 år och en skönhet. Under oss bor disponent Carl Åberg, en lång och militärt butter herre, och hans glada fru Eva. Hon är dotter till fru Gustafsson som bor tillsammans med sonen Lars. Hon äger huset efter sin man August Gustafsson. I ett magasin på gården bor Verner Erman, dekoratör med religiösa grubblerier. I bottenvåningen en "sysslolös slusk" Oskar Persson. Hans vackra fru Ingrid har egen damfrisering.
- Jag är på väg hem i bil från ett arbete i Stockholm. I mörkret kör jag nästan på den berusade Oskar Persson. Jag ger honom lift hem.
- Ingela har varit hos sin bästa väninna Ursula. När hon kommer hem finner hon Ebba Tuvesson död. Hon ligger blodig i sin lägenhet. John Fors, min vän kriminalassistenten kommer.
- Jag har en medarbetare på kontoret som heter Harald Larsson. Han är van att sköta också mitt jobb under mina "mordutredningar".
- Kronstedt på tidningen ringer.
- Ebba har varit servitris på Stadshotellet. Nu är hon husföreståndarinna hos disponent Bergmark.
- Fru Gustafsson är mycket negativ till den mördade.
- Jag börjar min egen undersökning av fallet. Börjar med Erman. Han har suttit i fängelse för inbrott men sedan blivit omvänd. Under den gångna natten har han gjort inbrott hos disponent Bergmark. Vill inte avslöja varför.
- Fru Petersén, en stilig och väldoftande kvinna i 50-årsåldern i sin ägandes cigarraffär, är mycket nyfiken och insatt i alla rykten.
- Åberg var bortrest under mordnatten. Kronstedt tipsar mig om att han är i skärgården för att se till ålfångsten. Detta gillas inte av skärgårdsborna som vill klara sig själva. Åberg bor hos Anders Nilsson under sina turer ditut. Särskilt negativ är Fabian Johansson båtuthyraren. Han berättar att Åberg återvänt till stan just under mordnatten och att han haft ihop det i smyg med den mördade kvinnan. Åberg är "fången" på ett holländskt ålfartyg som ligger en bit ut till havs. Jag "lånar" en båt och tar mig ut. Då bordas fartyget av en tullkryssare som undrar vem som stulit båten.
Erman försvinner. Persson sluddrar något om att jag måste åka till mudderverket på Strandvägen. Men där ser jag bara att hans fru Ingrid är ute med Lars Gustafsson. Jag har avslöjat "Romeo och Julia".
Men det är liket efter Erman jag borde ha hittat! Persson visar nu vägen för mig. Ingela och John Fors följer med. Vi hittar honom till sist i vattenbrynet dödad med en betsman som han håller krampaktigt i handen. Det är mordvapnet. Men polisen finner att han råkat ut för ett olycksfall så han letat efter mordvapnet och halkat på en sten och slagit sig i huvudet.
Direkt efter mordet försvann en ung, ljushårig flicka från huset. Kom hon från Kenneth Tradius? Ebba Tuvesson har ljusa hårstrån under naglarna.
Vi hittar henne efter långt letande. Hon heter Karin Andersson och är expedit.
Polisen arresterar Ågren för mordet. Men det är fel. Det är fru Gustafsson som mördat Ebba. Därför att han förstört det för henne först genom att förföra hennes man och nu hennes svärson Carl Åberg!

(Boken beskriver ofta hur "jag" startar bilen och på vilken växel jag kör - dock högst på trean. Bilen var en modern nyhet på 50-talet i Sverige)