Torbjörn Stålmarck Ett svårt fall 1964

 


Direktören Carl Berggren bor i en lyxvilla. Han är nygift med den unga och vackra Lise. Han anklagar sig själv för att ha drivit Cedergren i konkurs, förödmjukat honom och drivit honom till självmord. Nu uppmanas han av sin unga maka att gå på en stor intagning av nya bröder i logen "Drick upp ditt glas" på Stadshotellet. Men snart hamnar han på den hårda trottoaren nedanför en balkong på hotellet med en spräckt skalle. Kriminalassistent John Fors, (41) kommer till platsen. Ett vittne finns, Anders Jönsson. En annan person, klädd i frackskört, fanns också i närheten.
Ingen har märkt något på invigningsfesten.
Portieren, rockvaktmästaren Andersson, källarmästaren Lave alla är lika obenägna att störa de kvalificerade gästerna.
Deltagarna; en disponent vid Batteriverkan Lukas Almstedt, (Berggrens närmaste man) innehavaren av Carlqvists herrekipering, köpman Ture Carlqvist, kassören, specerihandlaren Sven Larsson.
Bankdirektören Johan Arbom, med stor pondus, och den asketiske rådmannen Georg Qvist.
Noviser få sina ögon förbundna med en servett innan de leds in.
John Fors åker hem till den sörjande änkan. Hon tycks inte ta dödsfallet så hårt. Hon tycks ha besök som hon inte vill tala om. Undrar om konstnären Gillis Fabian var med på mötet. Hon tar emot som hennes makes, en plånbok i vilken finns tre visitkort med Georg Qvists namn.
Stadsfiskalen ringer hem till John Fors. Han är missnöjd. Händelsen är en olycka menar han.
Servitrisen, fru Cedergren ringer.
Nästa morgon är Johan Arbom död. Han har skjutit sig. Ture Carlqvist hör av sig till Fors. Han är förkrossad eftersom han nekat Arbom ett lån på 40000 kr under natten. Detta sedan Berggren lovat hjälpa honom men nu fallit ifrån. Direktören och klädeshandlaren Carlquist är mycket salvelsefull och ångerfull men Fors anar en iskall beräkning bakom orden.
Stadsfiskalen är nöjd. Revisorerna har bekräftat Arboms förskingring så självmordet är solklart och kan avskrivas. Detsamma kan dock tyvärr ej göras med fallet Berggren.
Berggren begravs under stora hedersbetygelser. Vittnet dyker upp och pekar ut Gillis Fabian som den person som varit närvarande då Berggren fallit i gatan.
Fors besöker Fabian i hans ensliga stuga på berget. Fabian avslöjar att Berggren bli hans mecenat och alltmer dominerande och krävande. Skönt att han är borta. När Fors gått kommer Lise fram. Han har målat hennes porträtt men också träffat henne för annat. De har passat på när Berggren var på ordensmöten. Fabian har samvetskval. Men Lise tycks inte ta det så hårt. När Lise ska gå kommer rådman Qvist.
Fors går på Stadshotellet för att låta sig serveras av fru Cedergren. Hon är nu 27 år gammal och jobbade också tidigare som servitris där hon lärde känna den unge direktören Rolf Cedergren. När fadern trävaruhandlaren dog kunde inte Rolf stå emot kraschen.
När Fors går hem till sin lägenhet efter besöket på Stadshotellet har han en känsla av att vara skuggad.
Men det är bara Lise som vill komma in och be honom att lägga av med att jaga en imaginär mördare till hennes man. Hon lämnar honom tillbaka plånboken. En plånbok som Fors konfronterar rådmannen med.
Utredningen kör fast. Så får Fors en inbjudan att bli ordensbroder. Han vet inte om det är ett skämt. Men direktör Lukas Almstedt hör av sig och vill inte att Fors ska deltaga i invigningsfesten. Han har nu efterträtt Berggren som chef för den stora fabriken Batteriverken. Ny portvakt där är nu den konkursdrabbade Sven Larsson.
Sedan åker Fors till Örskär dit fru Ethel Arbom tagit sin tillflykt hos några vänner efter makens självmord. Nu är hon illa berörd av ryktet att hennes man skulle ha mördat Berggren. Någon har ringt anonymt till hennes och sagt så. Hon hade också hört ryktet av städhjälpen, fru Jönsson. Hustru till ögonvittnet Anders Jönsson.
Själv går Fors till stadshotellet och invigningsriten. Gillis Fabian meddelar honom att han ljugit angående mordnatten, att han smugit ut för att i smyg träffa Lise.
När servetterna knyts på de som ska genomgå riten lyckas Fors ändå se vad som händer.
Fors försöker återskapa situationen som den var för ett halvår sedan. Han lyckas. En person ser honom som ett spöke och rusar nerför reservutgången. Där han dock möts av handfasta poliser. Han erkänner direkt. Det är Ture Carlquist. Berggren som var en verkligt rättskaffens människa hade kommit på honom med att snatta i en affär. Han var så rädd för vanäran att han passade på tillfället att knuffa Berggren över balkongräcket. Sedan fick han för sig att Arbom sett hur det skedde och då denne ville låna 40000 kr uppfattade Carlquist detta som ett utpressningsförsök och sköt honom.