Edward Werner Motivet är mord 1958

 

Bloggen  Storyn  Baksidestexten

Den ljushårige kommissarien Birger Åberg anländer till Kriminalen. Gustaf Sevrin sitter vid sitt skrivbord. Birger har semester, han är på väg till en vernissage tillsammans med sin hustru Mildred. Gustaf vikarierar för honom. Det är Evan Allmander som ska ha vernissage. Men denne Allmander togs omhand av polisen för fylla under natten. Birger och Milfred går på vernissage. De har en dotter Mirjan, 15 år. Evan Allmander verkar hur pigg som helst. Han bjuder herrskapet på sherry. Konstsalongens innehavare är direktör Dennby, en sträng man. Allmanders vänner dyker upp. Där är Torsten "Totte" Persson, Marianne Steinby och Olle Järtoft. Åbergs bjuder Allmander på lunch. De har köpt en tavla av honom. De undrar var "Jåjje" är, alltså Georg Giert-Olsson. Han och Allmander hade bråkat om hur högt den finaste tavlan "Spanska Berg" skulle hänga.
- Birger och Mildred är på väg på semester. Men innan dess ringer telefonen. Gustaf Sevrin berättar att Elisabeth Almander funnit sin man död i badkaret. Några ådror i handleden var avskurna.
- Birger Åberg tar genast en taxi till Glasgränd 3, huset där Allmander bor längst upp. Elisabeth Allmander verkar mycket samlad. Birger Åberg gör en egen undersökning av sängkammaren. Han går igenom fickorna till Evan Allmanders kavaj. Han hittar en plånbok med mycket pengar, ett kuvert med påskriften Robert, en fickalmanack. Allmanders arbetsrum verkar välstädat och välordnat.
- I badrummet låg Evan Allmander helt naken med huvudet under ytan i det nästan svartfärgade vattnet. Munnen är förvriden i ett belåtet, halvfånigt grin. Georg Giert-Olsson, gammal vän i famijlen, sägs vara den som gjorde i ordning badvattnet. I badrummet finns assistent Ferm, en av Krims brottsplatsundersökare med legendariskt rykte. Två ambulansmän med en bår tar hand om mordoffret.
- Birger och Mildred kommer överens om att skjuta på semesterresan och i stället ta sig an fallet med den döde konstnären som privatspanare under semestertiden.
- I Allmanders fickalmanacka hittar Åberg ofta namnet Jerker. Birger ber Mildred ringa upp Elisabeth Allmander för att ta reda på vem Jerker är. Han får ett kryptiskt svar om rammakare Gottfrid Eriksson på Östgötagatan. Sedan förklär han sig och beger sig dit. I lokalen råder den största oordning men en som inger trivsel och inte olust. Jerker är en vänlig typ och innanför butiken sitter det ett gäng högljudda öldrickare. Det är Biran, Vakt-Olle och Glas-Ärtan och så Jojje. Eriksson säger att de vämtar på att Evve ska komma.

Gattman som bor hos Masen ville köpa tavlor av Allmander. Gattman, Snobben, Evves svåger. Gösta Gattman, ett eländigt fall. Han är bror till Elisabeth och Siv. Gösta Gattman bor hemma hos "Masen", Bernhard Lindgren.
Siv bor hemma hos fadern. För gubben Gattman är det pengar som betyder allt. Nu har han blivit mer positiv till sin svärson sedan denne fått ett namn och börjat tjäna pengar på sina tavlor. Det är "Jåjje" som berättar. När tidningarna kommer med svarta rubriker om Evan Allmanders död blir förstämningen stor i gänget.
Åberg tar sällskap med Jåjje från ramaffären. Det visar sig att Jåjje genomskådat "Folke" Åberg och känt igen kommissarien. De tar sig några öl tillsammans på ett ölcafé på Bangårdsgatan. Åberg säger att Georg Giert-Olsson genast måste inställa sig på Krim. Innan dess får Åberg reda på adresserna till Gösta Gattman, Marianne Steinby m fl.
- Åberg tar sig hem till sin fru för en lunch och beger sig sedan till Dennbys konstgalleri. Dennby är inte där upplyser honom den insmickrande intendent Böckne. Galleriet är fullt med folk, några är intresserade av att köpa Allmanders tavlor som nu stiger i pris, andra är bara nyhetshyenor.
- Nästa dag tar kommissarie Åberg en promenad och upptäcker Georg Giert-Olsson vid ett bord på en självservering. Åberg berättar att han återgår till tjänsten och kommer att överta ledningen av utredningen om Allmanders död.
- Sevrin ringer. Det har varit inbrott i Dennbys konstsalong. Flera tavlor är nedtagna men tycks ligga på andra platser. Kommissarie Åberg åker genast dit. Direktör Dennby tar emot. Hälften av tavlorna är borta. Brottsplatsundersökare Orvar Ferm anländer. Åberg upptäcker att tavlan "Spanska berg" åmyo hängts högre upp. Ingen åverkan på låset och bara en ingång till galleriet. Någon med nyckel måste ha tagit sig in. Vem har nyckel? Dennby har två, en i fickan och en hemma i reserv. Intendent Böckne har en, sekreteraren, fröken Christina Olenstedt och städerskan, fru Svensson, var sin.
- Det kommer ett brev till makarna Åberg. Det är från Evan Allmander. Han skriver att han vill skänka dem tavlan Spanska berg. Brevet är poststämplat efter hans död!
- Åberg tar en taxi hem till Bernhard Lindgren, en man som har Gösta Gattman som inneboende. Han säger att hans syster Elisabeth ringt honom direkt sedan hon upptäckt sin döde man i badkaret. Han tror att det kan vara hans syster Siv som dödad Allmander. Hon var förälskad i Allmander och svartsjuk på Elisabeth.
- Elisabeth Allmander kontaktar Åberg. Han föreslår att han träffar henne, hennes syster och deras far tillsammans. Fadern, ingenjör Gattman, är en barsk herre som lätt blir kolerisk. Det blir en kamp männen emellan där Åbergs lugn övertygar Gattman till sist.
- Åberg kontaktar Marianne Steinby. Kanske kan Allmander ha diskuterat någon förestående resa med henne. Hon bor på Urvädersgränd. Hon säger sig vara Evan Allmanders närmaste förtrogna. Hon är textilkonstnär. Hon har inget minne av att han talat om att göra en resa.
- Åberg tar med sig Ferm och Sevrin hem till sin hustru för en måltid och en avkopplande diskussion av fallet. Den ene efter den andre av de misstänkta analyseras. Men de kommer inte så mycket närmare fallets lösning.
- Fru Allmander får ett brev från mexikanska konsulatet. Av detta framgår att Evan Allmander planerat att resa till Mexiko med familjen. Han har ansökt om turistvisum för ett halvår. Detta är närmast ett bevis för att Evan blev mördad. Man begår knappast ett självmord inför en lång resa.
- Plötsligt får Åberg klart för sig att Evan Allmander led av höjdskräck. Men då ljuger ju Marianne Steinby när hon påstår att hon och Evan brukade sitta på fönsterkarmen tillsammans med fönstret öppet och prata i flera timmar.
- Åberg undersöker Evans rakhyvel och finner att man med den i en viss vinkel kan hyvla bort tunna skivor av en blyertspenna. Och visst var det så som Charlotte Corday d'Armans dödade Marat i hans badkar under franska revolutionen.
- Åberg chockar Ferm och Sevrin då han påstår att han vet hur mordet gått till. Han demonstrerar på Orvar Ferm. Åberg säger också att en av de inblandade personer talat om för honom vem mördaren är, utan att själv var medveten om det.
- Åberg är på väg till mördaren på Urvädersgrind och han ska ta med sig folk från Katarina brandstation. Det är Marianne Steinby han uppsöker. Hon sitter på fönsterkarmen med ryggen åt det öppna fönstret. Han säger att hon gett falska uppgifter om Evan Allmander som inte stämmer med hans höjdskräck. Och Åberg minns hur Marianne Steinby pratat om "Charlotte", ett fynd hon gjort, när hon träffade Evan Allmander på vernissagen. Hon förstår att hon är avslöjad och tänker hoppa ut genom fönstret men när hon ser brandsoldaterna beredda med sitt språngsegel, avstår hon. Kommissarie Åberg utnyttjar hennes tvekan och griper henne och sätter på henne handkolvar. Hon erkänner att hon sedan länge planerat att döda Allmander. Det var överlagt mord. Vad hon inte vet är att deras samtal avlyssnats via telefonen och att en polis stenograferat ner allt hon sagt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Boken utspelar sig i genuin Stockholmsmiljö. Konstnären Evan Allmander hittas död i sitt eget badkar på natten efter firandet av hans första framgångsrika vernissage. Många är misstänkta både inom familjen och vänkretsen. Den primära dödsorsaken var blodförlust. Allmanders högra handled hade sargats med två tvärgående snitt. Allmander var trött och berusad och märkte inte att blodet sakta rann ur honom där han låg i varmvattnet i badkaret. Han kunde t o m vinka åt gästerna på väg ut. Efter hand blev han så svag att han sjönk under vattnet som trängde ner i lungorna och vållade hjärtat så stor ansträngning att döden blev följden.
Det var Marianne Steinby som älskade honom och som hatade honom, den begåvade och bortskämda Evan, som aldrig tänkte på annat än sin konst, sin fru, sin unge och sina fyllkompisar. Själv skuffades hon undan när det fanns andra att umgås med. Hans enda intressen var konst och brännvin. Själv lyckades hon aldrig bli mer än textilkonstnär.

Kommissarie Birger Åberg letar länge på olika vägar och i varierande Stockholmsmiljöer efter lösningen till hur och varför Evan Allmander dött. Först när han lyckas ta reda på att Allmander sökt och fått visum till mexiko för sig och sin familj blir han säker på att Allmander inte själv tagit livet av sig. När han får klart för sig att Allmander led av svår höjdskräck förstår han att Marianne Steinby ljugit för honom.
Han kontaktar henne igen och lurar henne att berätta om hur hon mördat Evan Allmander. Vad hon inte vet är att deras samtal avlyssnats via telefon och att en polis stenograferat ner allt hon sagt.


sidans topp