Loulou Forsell: Mord i pingst Wahlströms förlag 1958 (1953) 252 sidor

(inte alls någon oäven "sommardeckare". Underhållande, spännande och välskriven)

Mikael Reger lämnar Sams studerkammare. Han är konstnär och har bestämt sig för att sluta med alkoholen under ett helt åt minst. Han går till församlingen efter att ha blivit intresserad av en reklamlapp i brevlådan. Han träffar där pastor Erik Bjerkwald, som själv haft en stökig ungdom bakom sig. Församlingsledare är Peter Adam och hans dotter Ulla Adam är också med.

Där finns Gottfrid Andersson, ett tiggande fyllo som är gift med församlingsmedlemmen Elsa Andersson. Och den paranta Marja Melker, sekreterare.

På församlingsmötet i Sarontemplet sjunger den berömda sångerskan Linnea Wijk (är hon släkt med Maria Langs kriminalkommissarie Christer Wijk?)

Stefan och Linnea bråkar.

Broder Stefan Magnusson, församlingens ekonomichef.. En frånstötande typ. Som Marja varit gift med, av "barmhärtighet". Hans son Johannes, snart 21, vill inte vara med i församlingen. Utbildar sig i trots till skådespelare.

Hemma hos Peter Adam träffar Mikael hustrun Ebba Adam, helt färglös. Och en som hon gillar, musikdirektören Johan Borg. De finner varandra i ett gemensamt intresse operan. (och för gammal god whisky)

Den stora dyrbara spegeln krossas plötsligt. Någon kastar en vas. Ebba svimmar och Ulla får ett hysteriskt anfall.

Vid nästa församlingsmöten nedsänks tre personer i dopbassängen som invigningsrit som nya medlemmar. Linnea sjunger som vanligt från läktaren. Hon hittas senare flytande i bassängen död med stort sår i bakhuvudet.

Mikaels f d fru Maj hör av sig. Hon jobbar på kriminalen. Johan Borg berättar om att Linnea var älskarinna åt Peter Adam och djupt förälskad i honom.

Mikael gör en sammanställning över alla som kan ha motiv för mordet på Linnea och om de haft tillfälle att mörda henne!

Stefan Magnusson ringer sent på kvällen hem till Mikael. Han vill träffa honom och Maj genast för att förklara någonting i bokföringen. När Mikael kommer till Stefans affär, begravningsbyrån, är han skjuten i huvudet. Självmord?

Efter ett inofficiellt bönemöte träffar Mikael Bjerkwald. Han får reda på att Johan Borg och Ebba Adam är syskon och att Stefans son Johannes olovandes tänker gifta sig med Ulla Adam.

Johan var hemligt förälskad i Linnea. Men hon skrattar bara hånfullt då han bekänner sin kärlek.

Han slår henne då i ansiktet.

Mikael träffar Maj igen. Det är deras "bröllopsdag". Efter mycket champagne
följer Maj med hem. Då sitter Marja och sover i Mikaels lägenhet!

Johan hade hittat 4 stora poster om donationer där kvitto saknades. Mikael hittar kvittona i en urna på begravningsbyrån. Han ringer till Maj och knuffas sedan ner för källartrappan och blir inlåst tillsammans med Johannes. De rädda av Maj efter flera timmar.

Nu är det tydligt att det är antingen Ebba eller Johan som är mördaren. De två syskonen som växt upp i ett rikt hem som de sett försvinna i samband med Kruger-kraschen. Peter Adam utvinner dock en halvtimmas tidsfrist för att kunna genomföra Pingstmötet, den stora högtiden.

Men det är Marja som är mördaren. Hon behövde pengarna för att få ut sin dotter Ulla ur adoptionsfamiljens, särskilt Ebbas grepp.