Kjerstin Göransson Mord på auktion 1959
Släkttavla
Bild på bokens framsida   Ritning av Björnhofs övre plan,   bottenplanet

Selma Nilsson-Löwe är Sveriges enda kvinnliga privatdetektiv. Hennes uppgift är att att med fullmakt representera en arvtagare och leta reda på arvet. Det är fröken Hermione Björnhoffner som inte själv vill deltaga i bouppteckningen efter sin bror Josias. Han var egendomlig och skickade ett inbjudningsbrev brev med en nyckel till alla sina släktingar strax före sin död.
På Björnhof tas hon emot av
advokaten Torsten Arkö, som representerar den avlidne. Det blir snart en mycket delikat middag och därefter samlas alla i biblioteket för att ta del av testamentet. Detta presenteras av Josias själv medelst en "magnetofon". Det innehåller många spydigheter mot hans släktingar som han inte tycks hysa några varma känslor för. Mer generös är han mot tjänstefolket vilket väcker rörelse och tacksamhet. Det handlar om gamle kusken Joel med dottern Greta, trädgårdsmästaren Per med hustru Rut och sonen Roland, chauffören som är ihop med husan Elsi, kokerskan Hanna och slutligen förvaltaren Olle Axelsson.
Björnhofs corps de logi testamenteras till kommunen.
Nu blir det "skattjakt". Alla arvingarna provar sina nycklar för att hitta sin del av arvet. Men först groggar herrarna (barnbarnen) ordentligt. Några bli nöjda, men de flesta besvikna.
Monica (se nedan) blir jätteglad över ett halsband värt 30000 kr.
Tvillingarna Ture och Sture (se nedan) dricker alltmer tills de somnar på vinden på en hög madrasser. När de vaknar tidigt på morgonen upptäcker de två stora garderober där nycklarna passar. De får jakt- och fiskeutrustning, motorbåt och jakt- och fiskerättigheterna. De somnar nöjda om.
På morgonen blir det stor uppståndelse.
Björn (se nedan) den "förlorade sonen" har återvänt från Amerika.
Klockan 12 börjar auktionen.
Brita Henderson (se nedan) får bråttom att hitta låset till sin nyckel. Kanske den passar i brudkistan på vinden. Men i den hittar man till allas förskräckelse Maria Berglund (se nedan) död. Hon tycks ha kvävts. En ung läkare, Tofteby, hämtas liksom en polisassistent Stenebjur. Och polismannen Hermanders. Selma Löwe uppmärksammar polisassistenten på att den döda saknar en toffel.
Under auktionen vinner Selma kampen mot
Zuleima (se nedan) om "Pärlhundspallen". Hon träffar Mattias Beckholmen, porträttmålare och amatördetektiv. Han är i sällskap med konstkännaren, doktor Gunnar Bjarneson. De två har samarbetat tidigare vid ett mord på en ateljé. Hon delger Mattias sina misstankar om att Maria Berglund mördats. Han är skeptisk men lovar att ringa sin vän kommissarie John Rebell. Han bjuder henne på middag på järnvägshotellet på kvällen. Gunnar Bjarneson är med. Tvillingarna får ett annat bord ovetande om Selmas närvaro. Det gör också advokaten Arkö tillsammans med auktionsförrättaren Larsson och dennes skrivbiträde. Snart ansluter sig Stenebjur och dödsfallet diskuteras.
På natten hör Selma mystiska ljud. Hon tar sig ner till bottenvåningen. På väg tillbaka får hon ett slag i huvudet som gör henne medvetslös i flera timmar. (Välkänt tema!?).
På förmiddagen tas hon välvilligt och kollegialt emot av kommissarie Rebell. Sedan blir det förhör med alla familjemedlemmarna.
Polisassistenten Rickard Holmgren antecknar med hjälp av Beckholmen. Det är förhöret med tvillingarna som ger mest.
Den tekniska rapporten från Stockholm visar att Maria dog genom kvävning. Hon blev strypt. Hennes kläder var i oordning. Bh-n bak och fram. Är det någon annan person som klätt på henne sedan hon dödats.
Förvaltaren Olle Axelsson är försvunnen.
Selma köper ett litet gustavianskt hörnskåp på auktionen som blir alltför dyrt i kampen mot en envis Brita Henderson.
Mattias Beckholmen som verkligen tagit på sig rollen som polisens medhjälpare inspekterar med chauffören Rolands hjälp Axelssons hus. Selma får hjälp att dyrka upp hörnskåpet och hittar dyrbart tegods i silver värt mycket mer än hon betalat.
(Är det Hermione som är den hemliga mördaren?)
Axelssons lik hittas i vattnet vid badbryggan. Läkaren Tofteryd upptäcker snart att han dött innan kroppen hamnat i vattnet. Mord alltså!
Nu börjar Selma sina efterforskningar. Det tycks vara något konstigt med Marias klädbyten också innan hon dödades. Selma hittar en bläckfläck på Marias nattlinne. Yngve von Biener uppger felaktigt att hans fästmö heter Gun Andersson. Mattias Beckholmen jagar näsdukar som ser ut som den som den döde Axelsson har i sin ficka och som också har en bläckfläck.
Yngve von Biener tycks inte ha rent mjöl i påsen. Pressad av Rebell erkänner han att han gjort sig skyldig till bedrägeri. När han på natten kom till förvaltarens kontor för att leta efter sitt arv fann han denne framstupa över skrivbordet. Bredvid låg ett kuvert som gjorde Axelsson till huvudarvinge. Kanske han fått en hjärtattack och dött? Yngve bytte ut nycklarna och förfalskade namnet i dokumentet. Men mördat hade han inte!
Nej, det är redaktören Eskil Stursk som mördade förvaltare Axelsson för att komma åt de aktier värda 175000 kronor som denne visade honom som sitt arv. Maria Berglund kom in på kontoret för att leta efter sitt arv, blev vittne och ströps av Eskil.
det var ren och skär girighet som var motivet till dubbelmordet.
Detaljbeskrivningar av läckra måltider får det att vattnas i munnen (påminner om Fribergs och Johnsons utsvävningar!). Många är gourmeter. Ovanligt med en kvinnlig privatdetektiv. Eller är det egentligen Mattias Beckholmen som är "privatdeckaren"?

Släktträdet (sidans topp)
 Syskonen:  Barnen  Barnbarnen
 Josias (Josse) avliden ägare  inga barn  
Hepatia (Heppi) död  två barn avlidna Maria Berglund (1930)
Eva Berglund (1934)
samt
Malte von Biener (1921)
Yngve von Biener (1928)
 Hermione (Mio) Björnhoffner  inga barn  
 Daniel (avliden) Astrid Björnhoffner (1908)  
 Zuleima Stursk Brita Henderson (1913) Tvillingarna Ture och Sture Henderson (1938)
Jon (1915) disponent (hustru Ann-Marie Renner)  Monica (1944)
Björn (1918) emigrerade till USA  
Eskil (1927) redaktör (förlovad med Liz Borneryd)