Kjerstin Göransson-Ljungman Tjugosjumeter, snö
 

Skidsällskapet avgår från Huggefjälls Sporthotell. De ska följa "det gula spåret" till Hökklätten, det första dagsmålet. Först i spåret går Sven Nilsson, en ung läkare med mycket fjällerfarenhet. Han följs av två unga teknologer: Börje Ankarhjelm, som ofta vill ta sig en styrketår, och Peter Furudalen. Sedan följer Majken Lund, som misslyckats med att komma direkt efter Sven, som är hennes främsta anledningen att vara med. Hon är vältränad men nästan okvinnligt muskulös. Därefter kommer den äldre grosshandlaren Wiesmann och hans dotter Ninnan, som oroar sig över sin fars betryckthet. Sällskapets ryktbaraste deltagare är Lola Marco, den firade svenska filmstjärnan. Hon är med för att få bort några kilon från sin redan så slanka kropp. Armand Davide är från S:t Moritz, ser ut som en operettfigur men kör slalom som en gud. Uppåt vill han dock helst ha skidlift. Sist kommer det "norska brudparet", Bergljot och Odd Tveterud.
- Under den första rasten upptäcker Ninnan en pistol i sin fars ryggsäck. Hon låter den diskret försvinna ner i sin egen.
-
Birger Janzon kommer till Sporthotellet. Då han inte finner sin medarbetare Wiesmann som han trängande söker får han en guide med sig och beger sig efter sällskapet upp på fjället.
- De övernattar i Hökklättsstugan där Birger Janzon når dem. Han och Ninnan försöker övertyga Wiesmann att följa med tillbaka för att underteckna ett viktigt kontrakt i Stockholm. Men Wiesmann vägrar kategoriskt. På natten hör Armand halvsovande att de två kompanjonerna nämner namnet på hans morbröders firma, Aussel & fils. Också ett annat namn, Lamot frères, som morbröderna både hatar och fruktar.
- Nästa dag är de flesta i sällskapet trötta och ledbrutna. Inte blir det bättre av att det börjar blåsa och snöa. Det går starkt brant uppför och snart är Sven inte säker på vägen. Men när det är som värst uppräcker de plötsligt Eggens fjällstuga bara några meter ifrån sig.
- Snart får de eld i spisarna, lite mat i sig och intar kojerna. De sover i fyra rum. I Storstugan finns 6 britsar för herrarna. I ett mindre rum sover damerna, Lola, Ninnan och Majken. I ett litet rum sover brudparet. Det andra lilla rummet får Wiesmann själv. Ninnan ger sin far ett sömnmedel.
- Nästa morgon upptäcker Ninnan att hennes far ligger död på sitt rum med en kniv i ryggen.
- De lyckas ta upp ett fönster för att kunna ta sig ut. Dörren är helt igensnöad. Inga spår syns utanför stugan. En i sällskapet måste vara mördaren.
- En ny person kommer till stugan. Det är Einar Hävert, försäkringstjänsteman från Stockholm. Han har tvingats övernatta nedgrävd i snön. Eftersom Hävert får antas ingenting ha haft att göra med mordet ber de andra honom om hjälp. Sven Nilsson berättar för Hävert allt som hänt. Det är tydligt att Lola känt Wiesmann vilket inte Ninnan gillar. Sedan säger Hävert att han kände Wiesmann eftersom hans firma har sina försäkringar i Häverts bolag, Oscar.
- Birger berättar att firman Wiesmann & Janzon sysslar med Träexport. Det går dåligt och företagets likvid är mycket ansträngd. Företaget har just tecknat en stort kontrakt för leverans till Aussel & fils. En stor summa som kunde rädda företaget skulle betalas kontant. Problemet var att Wiesmann & Janzon tvingades sälja till underpris för att få likvida medel snabbt. Nu ville en annan stor fransk firma, Lamont Frères, köpa en stor mängd trä till högre pris. Men den mängden måste komma från det som redan lovats bort till Aussel & fils och dessutom skulle försändelsen gå till det fascistiska Spanien med alla risker detta innebar. Wiesmann vägrade även om det handlade om hans företags överlevnad.
- Hävert vet att Wiesmann hade en stor livförsäkring till förmån för sin dotter.
- Hävert fortsätter att "förhöra" hela skidsällskapet. Peter Furudalen stenograferar. Om vad de gjorde under natten, vem gick upp och vem var i Wiesmanns rum? Armand Davide tvingas erkänna att han varit i Wiesmanns rum för att leta upp kontrakten och Börje Ankarhjelm att han varit inne i Wiesmanns rum för att tulla på hans konjaksflaska. Han fyllde sedan på med vatten. Hävert anklagar Odd Tveterud för att ha falskt namn.
- Hävert och Furudalen ställer upp en tabell med alla uppgifter i kronologisk ordning. Den viktigaste perioden är från 0105 till 0430, mellan Lolas och Bergljots toalettbesök, då de båda såg att det lyste i Wiesmanns rum. Bränntiden för den sorts ljus som Wiesmann använts undersöks. Deltagarnas knivar kontrolleras och jämförs med mordvapnet. Sven har ingen, han säger att den bröts då han försökte öppna fönstret och att han kastat bitarna i snön.
- Majken hittar silltunnan och kokar potatis.
- Hävert gör ett experiment för att kontrollera om Börje verkligen fyllt konjaksflaskan med vatten. Dels ett smakprov, en blindtest och dels en mätning av tätheten (specifika vikten) med hjälp av en träflis från spisen, ett par nubb och en hovtång. Experimenten bekräftar Börjes erkännande.
- En ny natt. Nu sover alla tillsammans, två av männen vaktar i skift.
- Hävert pratar med Sven Nilsson om ett brev Hävert hittat i Wiesmanns ryggsäck. Brevets avsändare är Svens fru Greta. Sven och Greta har skilsmässoår.
- Nästa morgon öppnar de alla fönstren. Det är helt instängt och måste vädras ut. Flera tar sig ut genom fönstren och börjar skotta mot vedboden. Det är tungt arbete men alla vill ha motion. Ninnan däremot tar ett sömnmedel och lägger sig igen. Börje snattar konjak från Sven, dricker häftigt och somnar även han. Peter, Armand, Lola och Majken tar en rökpaus från jobbet. Plötsligt är det någon som skjuter den skottande Hävert så att blodet sprutar ut över den vita snön. Hela bakhuvudet är bortskjutet. Birger är inne i vedboden och rusar ut.
- Majken blir helt hysterisk och ger sig iväg ner över fjället. Armand och Peter åker efter henne och lyckas komma i fatt. De lyckas också lugna henne och övertyga henne om att hon måste åka tillbaka upp till Eggen, annars riskerar hon att dö i snöstormen.
- Den enda som kan visas inte haft möjlighet att skjuta Hävert är Lola och hon får därför i uppgift att skriva ner vad var och en gjorde när skottet föll. Själv tog hon sig en rökpaus. Birger stod i vedboden och plockade fram några kubbar. Odd och Bergljot var på sitt rum för att förbinda hennes skadade hand. Sven var i Wiesmanns rum för att söka efter fler brev från sin fru Greta. Ninnan berättar att hon hört Hävert säga att han hade löst problemet.
- De tänder en brasa ute i snön för att hjälpa de tre att hitta tillbaka. Och snart kommer de helt förbi av trötthet.
- Nu letar de igenom alla kläder och ryggsäckar för att hitta pistolerna men utan resultat.
- Odd talar om att han är Odd Haugelie, olympiasegraren, backhopparen. Bergljot heter Sanne i efternamn och de har rymt från sina föräldrar för att hennes far inte vill godkänna äktenskapet. Nu tycks det bara vara fyra möjliga misstänkta för mordet på Hävert: Börje, Ninnan, Sven och Birger.
- Sven menar att Börje mycket väl kan ha dödat båda utan att själv vara helt medveten om det. Börje var inne flera gånger hos Wiesmann på natten för att stjäla konjak. När Hävert blev skjuten var han starkt påverkad igen. Peter menar att Börje aldrig dricker så att han inte minns vad han gör.
- Börje försvarar sig genom att angripa Sven. Sven älskar sin fru Greta fortfarande även om de ligger i skilsmässa. Han vill hämnas på Wiesmann som är hennes älskare. Hävert kommer på detta och blir skjuten då han ska avslöjar Sven som mördare.
- Armand har också en teori. Han menar att Birger Janzon har bedragit sin kompanjon. Wiesmann avslöjar att han känner till bedrägeriet och då förstår Janzon att hans enda räddning undan ekonomisk ruin och fängelse är att döda Wiesmann. Medan de skottar snö talar Hävert om att han vet att Janzon är mördaren varvid Janzon skjuter honom och kastar pistolen i den djupa snön. Lola anklagar Ninnan som ger igen. Nerverna är spända till bristningsgränsen så att när en kraftig vindstöt skakar huset blir alla hysteriska. Lola svimmar,och när Sven ska hjälpa henne, hindrar Birger honom. Armand ställer sig med dragen kniv i försvarsställning och också Odd har kniven parat. Plötsligt slocknar lampan och det blir signalen till ett allas krig mot alla i mörkret. Till sist lyckas Sven tända ljuset. Då ligger Odd över Bergljot på golvet. Han har ett elakt sår i tinningen. Ett dödligt sår. Svens arm är bruten och alla har blodiga sår. Birger efter ett knivhugg i armen.
- Sven erkänner att det är han som dödat Wiesmann och Hävert. Nu vill ha ha sömnmedel så att han kan sova trots sina smärtor. Om de vaktar honom kan alla sova i lugn och ro utan att vara rädd för någon annan.
- Det blir genast lugnare. Börje ligger klarvaken i sin brits. Ju mer han tänker på Svens erkännande av två mord och hur Sven har uppträtt under fjällturen och tidigare på fjällhotellet ju osannolikare finner han att Sven har dödat Wiesmann och om han inte dödat Wiesmann finns inget motiv för att döda Hävert. Nej, Sven måste ha ljugit för att rädda livet på alla som var på väg att döda varandra i panik över att ha en anonym mördare ibland sig. Men hur resonerar den faktiska mördaren nu. Han måste ju veta att Sven ljugit! Och vem är han eller hon? Det finns ju bara fyra personer som kan ha skjutit Hävert. Om det inte är Sven och inte Börje själv så återstår bara Janzon och Ninnan. Wiesmann hade en stor livsförsäkring till Ninnans förmån. En sådan faller väl inte ut vid självmord? Var det därför Ninnan var så rädd för att hennes far skulle ta livet av sig. Bättre att han dog genom olyckshändelse eller mord. Ninnan hade tagit en sömntablett strax innan Hävert blev skjuten. Börje minns att hon därefter torkat sig om munnen varvid något vitt rullat över golvet. Han ser en vit prick på golvet. Är det den sömntablett Ninnan låtsades ha tagit? För att skaffa sig ett alibi när hon sköt Hävert?
- Nu har det blivit Börjes tur att byta av Peter som nattvakt. Han passar på att uppmärksamma Peter på den vita sömntabletten. Peter stoppar den i fickan. När Peter somnat tar Börje fram Häverts anteckningsbok. Det mesta är en noggrann redogörelse för alla personers kläder. Stickade pullovrar, strumpor och vantar är utmärkta med utropstecken eller obs! Liksom plagg med skarpa färger. Börje kan inte tyda koden.
- När det börjar morgnas vill Börje tända i kaminen i flickornas rum. Då hittar han en browning! Inget skott är avlossat. Magasinet är fullt. Han stoppar den på sig.
- Det är morgon och alla vaknar, de flesta med ont av sina blessyrer. De börjar packa och förbereder sig för att gå ner till hotellet. Men innan dess väcker Börje stor bestörtning genom att fråga Sven var han gjorde av pistolen? Sven försöker komma undan med att han inte vill plågas att svara men snart står det klart för alla att Sven inte är skyldig. Ninnan erkänner att hon gömt pistolen i kaminen.
- Börje har löst gåtan med Häverts anteckningar om färger på klädesplagg. Han ber Peter ta fram den kniv med vilken Wiesmann mördades. Det finns ljusblå fjun fastkletade på skaftet. De har samma färg som Ninnans vantar. Ninnan erkänner. Hon var rädd för att hennes far skulle ta livet av sig. Då skulle hon förlora både sin far och försäkringen. Om hon förekom honom skulle hon i varje fall få behålla pengarna! Börje hade rätt och fick sig en konjak att lugna nerverna med!