Elvy Ahlbeck Åtta damer i leken 1978

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

Flera av damerna saknar den sysselsättning och inspiration som arbetet inom Barmhärtighetssystrarna gav, (se boken Barmhärtighetssystrarna). Lily Lindgren med sina många katter och den rultiga Maria funderar på att göra något tillsammans igen. De bor båda i Vilhelmsberg. Där bor också Adela Pettersson. Liksom Ingrid Olsson.
Men Ingrid Olsson är inte hemma. Hon tycks vara bortrest.
Serafina Stridh (se här) och Lotten kontaktas också liksom Lydia och Greta (se här).
Nästa gång de söker Ingrid träffar de på hennes 16-årige brorson Johannes. Han är på väg till Malmö för att köpa sig ett musikinstrument. De träffar också en ung flicka, Kristina Kroon, som ber Lily framföra ett meddelande till Ingrid om att hon ska akta sig för en farlig man. Men kanske har hon tagit fel på person.
När Johannes satt sig på tåget ser han plötsligt Ingrid på perrongen. Som alltid är hon så elegant klädd.
De sju kvinnorna stiger på tåget för att åka till ett litet hotell mitt i Smålandskogarna. Det är pensionatet Karl den Femtonde. Det är Ingrid som föreslagit platsen. Där ska de diskutera fortsättningen på sitt samarbete. Från Vilhelmsberg tar de bussen till Kalmar. Sedan tåget till Alvesta där de ska byta tåg. Där förväntar de sig att Ingrid ska dyka upp. Lily som vill röka får kontakt med två personer i rökkupén. En ung flicka i jeans och en man i 70-års åldern. Från Alvesta åker de till Nässjö där de byter till buss. Ingrid finns inte på tåget.
Servicen på hotellet är minst sagt dåligt. De får stjäla till sig mat i smyg. De unga flickan som heter Lisbeth Nilsson ger Lily en rörtång hon säger sig ha hittat. Den äldre mannen heter Torkel Ring. Han skriver böcker om fähundar. Värden för hotellet heter Peter Comb. Det är en typisk fähund som blivit rik på konkurser.
- En kvinna har hittats död vid järnvägsspåret strax söder om Alvesta. Polisassistent Ivan Gregersson får problem. Kvinnan tycks ha dödats innan hon föll av tåget. Kvinnan är förstås Ingrid Olsson.
- Först blir det motsättningar mellan det gamla gänget av damer och polisen Ivan Gregersson men sedan ser han fördelarna med ett samarbete. Och dessutom är inte damerna vana att behöva ge med sig.
- Lily Lindgren tar kontakt med Ingrids svägerska, alltså Johannes mor, Barbro Larsson. Hon bor någonstans i Småland. Hon arbetar som hemkunskapslärare på AMS. Johannes är hemma och känner igen Lily. Barbro berättar om Lilys liv. För några år sedan träffade hon en man men det varade inte så länge. Numera arbetade hon som resemannekäng, hade lön och änkepension och hade gott om pengar.
- Lily tar en taxi till en lokal utanför staden där Johannes ska hålla till med att repa musik. I det väligenbommade huset finns många ungdomar men ingen Johannes.
- På kvällen samlas alla Barmhärtighetssystrarna åter i Lilys hus, nu tillsammans med polismannen Ivan Gregersson. Han delger dem motvilligt en del av spaningsresultatet. Polisen vet var i tåget Ingrid Olsson dog.
- Bankkamrern upplyser om att Ingrid Olsson sålde sitt hus för 210 000 kr, men det var intecknat och sedan skatten var betald hade hon bara 30 000 kvar. Inteckningarna gjordes under två år. Vart de pengarna gick vet kanske kamrer Davidsson som hjälpte Ingrid med inteckningarna bäst. Problemet är att han försvann till Amerika för fem år sedan.
- Lily Lindgren försöker förgäves få kontakt med det företag som Ingrid Olsson arbetade för. Då tar hon kvinnorna med i bussen och åker till Malmö och inkvarterar sig på hotell Malmen. De tänker leta upp "Firma Irma" som ska ligga på Södergatan. Trots en noggrann undersökning också av närliggande kvarter hittar de emellertid ingen firma. Däremot hittar Serafina en dörr på tredje våningen med namnet Ingrid Olsson. Alla damerna går dit och med en av Ingrids nycklar som de omhändertaget tar de sig in. De hittar ett kartotek med ett kundregister. Där finns Peter Combs namn (ägaren av de småländska hotellet) och buntar av kontrollkuponger från postanvisningar på totalt 45000 kr som han betalt till Ingrid Olsson i Vilhelmsberg.
Erik Kroon har på samma sätt betalat henne 9000 kr. Är han släkt med flickan Kristina Kroon som Lily hastig träffat i Ingrid Olssons lägenhet? Vidare lantbrukaren Bengt Möreholdt.
Barmhärtighetssystrarna går till polishuset vid Davidhalls torg där ingen först tycks vara intresserad av att få höra de nyheter de är sprickfärdiga av.
Adela och Serafina tar sig an Erik Kroon. Lotten och Maria tänker besöka Möreholdt.
Erik Kroon är mörkhårig och snygg. Adela och Serafina förstår att kvinnor faller för honom. Men i det här fallet är det Erik Kroon som blivit lurad av Ingrid Olsson. De sätter skräck i honom och han kontrar med att hans bror, alltså Kristina Kroons far, kan ge honom alibi. Men damerna informerar Malmöpolisen som av brodern tar reda på att något sådant alibi inte existerar och Erik Kroon anhålls. Men där kan Kristina Kroon motvilligt ge honom alibi. Hon såg när farbrodern vinkade av Ingrid Olsson på Centralen i Malmö.
Lydia och Greta som bevakar Ingrid Olssons lägenhet blir överfallna av en ung man. Som visar sig vara en polis som bevakar byggnaden. Särskilt Greta var mycket upprörd över att bli gripen av polisen

Storyn:
Erik Kroon hade levt på sol-och-vår i hela sitt liv. Han fångade in Ingrid Olsson på samma sätt som sina andra offer. Han förstod att hon var förmögen men behövde ett startkapital för att få loss pengarna. Erik Kroon lånade pengarna av sin bror men upptäckte sedan att han blivit dragen vid näsan. Ingrid var utfattig. Hon hade blvit lurad av en bankkamrer på de inteckningar hon tagit i sitt hus. Erik Kroon hatade henne för att hon lurat honom och fått honom att förlora pengar. Han ville hämnas. Han följde henne till tåget och körde sedan sin bil till Lund eller Eslöv där han hoppade på tåget. Det är Lily Lindgren, en tidigare Barmhärtighetssyster, som kommer på att det inte handlar om något mord. Ingrid dog av en olyckshändelse.
När Ingrid lämnat Erik Kroon på perrongen gick hon genast till toaletten för att byta om till sina vanliga kläder. Kristina Kroon hoppade på tåget och satte sig i samma kupé som Ingrid. Hon såg när Ingrid gick på toaletten men ut kom en annan kvinna. Kristina blev mycket överraskad men följde efter Ingrid. När Ingrid förstod att hon blivit avslöjad höll hon just på att stoppa undan den falska dressen. Hon tog ett steg bakåt, fastnade i klänningen och föll handlöst baklänges mot en järnkrok i väggen. Hon blev medvetslös och Kristina förskräckt. Kristina baxade upp hennes huvud med följd att tungan föll bakåt i svalget och täppte till andningsvägarna. Kristina Kroon vållade Ingrids död men helt oavsiktligt.

Mycket humor. Ett gäng gamla damer löser vad de tror är en mordgåta. Påminner därför lite om "Gammal ost" av Ulf Durling.