Elvy Ahlbeck Barmhärtighetssystrarna 1976

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

1. Ta hand om Rosie

Rosie kan äntligen förverkliga sina drömmar om att leva enkelt och för sig själv på en enslig ö sedan modern som hon tagit hand om avlidit efter en längre sjukdomsperiod.
Snart dyker emellertid mostrarna som har blivit Barmhärtighetssystrar upp för att ta hand om henne. Ingenting får hon själv bestämma. Mostrarna vet bäst. Hon får inte ens ha hand om båtnyckeln så att hon kan komma från ön. Hon blir deras barmhärtighets fånge. Till sist lyckas befria sig från dem genom att lura ut dem på havet i en svår storm utan reservbränsle.

2. Man blir så glad när man kan glädja andra

Mottagningssköterskan på långvårdsavdelningen är bekymrad. Allt fler av de gamla dör på ett oförklarligt sätt. En Barmhärtighetssyster kommer dagligen på besök, bjuder på kaffe med dopp i trädgården och delar ut piller av diverse slag. Tabletter som blivit över från andra sjuklingar. Att kasta dem vore ett slöseri.

3. De övergivna

Fredrik i Brogården hittade sex söta föräldralösa rävungar i ett gryt. Han var för blödig för att avliva dem och stängde in dem i en kätte. De två tolvåriga flickorna Annika och Maria flyttar i hemlighet över dem till en ängslada för att de inte ska bli dödade. Där finns redan en övergiven sommarkatt som de tagit hand om liksom ett antal kaniner. Maries mamma har lärt av mormor att man ska hand om De Övergivna. Att det är en Kristen Plikt.
Men i längden blir det en katastrof att gå mot naturen. Flickorna klarar inte av att föda de allt fler djuren - kaninerna får ungar och deras ungar får ungar - och vintern blir kall. De missköter sin skola och sin egen hälsa och tvingas bli tjuvar och lögnare för att skaffa mat åt alla. De upptäcks till slut när de tillsammans med grannpojken Johan försöker slakta en avelstjur.

4. En kärlek som min

Min kärlek fördrager allt. Min Anders kan inte vara mig förutan även sedan han uppvaktat chefens vackra dotter Bojan och gift sig med henne. Bojan kan inte ta hand om honom på rätt sätt och därför låter jag mig bjudas hem till dem. När Anders åker på en lång affärsresa, flyttar jag in hos Bojan i deras avlägset belägna sommarstuga. Hon står inte ut med mig, den stackarn har dåliga nerver och stänger in sig i jordkällaren. Ovanför den bastanta dörren ligger en stor lös sten. Jag knuffar ner den och tar mig hem igen. Två månader senare hittar Anders henne. Påfrestningen blir för stor för honom att upptäcka det upplösta liket, så han har varit sjukskriven sedan dess. Nu besöker jag honom nästan varje dag på nervhemmet och pysslar om honom.

5. Allsoffan

Hemmafrun Britta skriver dagbok. Hon är inte nöjd med sin soffa designad av Karin Pettersson, numera Cay Peson. Brittas man Karl visar sig mycket intresserad av den vackra och paranta Cay. Britta börjar spionera på dem och ur några brottsstycken ur deras konversation utläser hon att något ska hända henne, Britta den 7 februari, just på deras bröllopsdag. När Cay ringer och vill att de ska träffas på hennes hotellrum tar Britta därför med sig en flaska med nikotinlösning för att försvara sig. Cay bjuder på drinkar. Britta ber att få tonic i ställer för Coca-cola och då Cay går iväg för att hämta tonic tömmer Britta flaskan med det dödliga giftet i Cays drink. Sedan går hon därifrån. När Britta kommer möter hon sin hemlighetsfulle man. Han och barnen vill visa upp vilken fin ny soffa han köpt till Britta på deras 10:e bröllopsdag. Cay har hjälpt honom att planera överraskningen. Britta ber honom ringa Cay och säga åt henne att slå ut drinken i vasken. Han ringer flera gånger men ingen svarar.

6. Vila för Elna

Hanna har klarat sig bra i livet, hon har samlat värdefulla tavlor och gjort bra affärer och är nu mycket rik. Hennes yngre syster passar upp henne som en hushållerska. Hon är utslitet och trött, men hjälper gärna sin syster för mat och husrum eftersom Hanna är hjärtsjuk och inte tål arbete eller sinnesrörelser enligt doktorn. Hanna berättar för sin väninna Serafina Stridh som är med i Barmhärtighetssystrarna att hon planerar att ändra sitt testamente så att det mesta går till välgörenhet och bara en liten del till sin syster eftersom hon inte kan hantera pengar. Redan nästa vecka kommer advokaten. Serafina tycker att Elna är så sliten och föreslår att hon ska åka bort några veckor för att vila upp sig. Serafina erbjuder sig att sköta Elnas sysslor under tiden. Hanna acceptera förslaget under förutsättning att Elna först under en vecka lär upp Serafina så att allt blir exakt som hon vill ha det. Serafina är mycket läraktigt och ordentlig. Men när Elna har åkt händer en hel del missöden som blir allt värre. Hon slår ner dyrbara porslinsfigurer, häller kokhett vatten i varmvattensflaskan, hon tvättar de dyrbara tavlorna med skurborste och ammoniaklösning och sätter på musiken på högsta volym. Och mycket riktigt, Hannas ömtåliga hjärta tål inte påfrestningarna. Hanna dör innan advokaten hinner komma och Elna ärver förmögenheten. Trots att Barmhärtighetssystern bara gjorde sitt bästa, om än kanske väl rejält.

7. Pengar

En hemlig dröm hos många av Barmhärtighetssystrarna var att kunna bidra till gruppens ekonomi men en stor engångssumma. Vendela Hammar som inte har några jordiska tillgångar grunnar på hur. Av en tillfällighet få hon en idé om kedjebrev. Hon skickar i väg hundra stycken med ett poem som inledning:
"Lyckan är en flyktig älskarinna,
lätt att förlora och svår att finna.
Till den som bara väntar kommer inte avansen.
Grip chansen!"
Hon får en överväldigande respons och inom några månader har hon flera miljoner. Det skapar problem även om hon lyckas få en mycket motvillig pastor Larsson att ta emot en donation på 500 000 kronor för Barmhärtighetssystrarnas räkning.
En dag kommer en man på besök. Han säger att han inte har råd att vara med längre och ber om att få sin hundralapp tillbaka. Andreas som han heter får detta och vill göra något för Vendel i gengäld. De äter middag tillsammans och Vendela gläds över det trevliga sällskapet.
Men Andreas väntar bara på tillfället. En dag kommer han inte till det avtalade restaurangbesöket. Vendela väntar länge förgäves. När hon kommer hem möter hon en man i tomtedräkt på väg ut med en säck på ryggen. Snart upptäcker hon att tomten tömt hela hennes garderob på pengar.
Barmhärtighetssystrarna ser till sin glädje hur Vendela Hammar åter har blivit sitt sorglösa jag.

8. Den stora potten

Artur och hans syster Sonja, som är med i Barmhärtighetssystrarna tar sig en biltur i Tyskland och stannar till vid ett Gasthaus. Där finns en apparat med en hare att skjuta träff på. Ingen träffar och männen på stället bestämmer sig för att satsa en summa pengar åt den som först träffar. Potten bara växer och växer utan träff på haren. Dagarna går och allt mer satsas nu i form av skuldsedlar. Snart ligger hela byn i potten och borgmästaren försöker stoppa den vansinniga tävlingen. En morgon vägrar haren att resa sig. Apparaten repareras och en ny hare sätts in. Besvikelsen blir stor då Gasthausvärden första provskott fäller haren! Inge vill nu satsa någonting mera och skuldsedlarna bränns upp. Kontanterna delar de lika mellan sig. Vad man ska förstå är väl att Barmhärtighetssystern gjort sin sinsats genom att "döda" haren.

9. Goda vänner

Jag förvånade mig storligen över hur Vilhelm Ström lyckats sälja sin fallfärdiga kåk i Bergavik för en stor summa pengar som gjorde det möjligt för honom att emigrera till sin son i USA. Orsaken visade sig vara att Barmhärtighetssystern Adela hjälpte Vilhelm halvåret innan han reste. Ett rån hade skett i Växjö. Bytet hade blivit drygt två miljoner. Rånarna hade spårats till området kring Bergavik och gripits. Bytet återfanns emellertid inte. Ryktet gick att någon i hemlighet grävde utanför Ströms torp. Adela gjorde sitt bästa för att hjälpa ryktena på traven och snart var många övertygade om att det stora rånbytet låg nedgrävt någonstans på Ströms tomt. Han höll auktion på sitt hus och fick sålt det för många gånger mer än det var värt. Pengarna hittades snart i en förvaringsbox på centralen i Växjö. Men då var Vilhelm redan i Amerika.

10.Minnesmärket

På Öland finns det olika högar, som Mysinge hög och så finns det Helfrids hög. Helfrid hade varit lärare och alltmer börjat intressera sig för utomjordingar och den kultur hon menar som dessa skänkt människorna på jorden under olika epoker av vår historia. Hon var väl påläst på Erich von Däniken. Hon får en idé att kalla till sig utomjordingar genom att göra en mycket stor eld på Allvaret. Därför samlar hon tillsammans med många frivilliga ihop världens största "majbål". Det blev Helfrids hög. Men den blir så stor att den håller på att rasa i en storm och välta huset. Helfrid uppmanas av myndigheterna att vid vite att ta bort den. Då testamenterar hon hög och hus till kommunen och flyttar själv in på ålderdomshem.

11. Helvete i höjden

Skälet till att Barmhärtighetssystrarna lades ner efter sitt ettårsjubileum var det stora debaklet i Höjden. Men länge hade systrarna retat sig på att de som blev hjälpta av dem alltmer började ta hjälpen fö given och också kräva att få väljs vilken person de ville ha hjälp av. En av de värsta var Hugo på Höjden som precis som förra året nu igen vill ha gratis arbetskraft till veteskörden. Sex av kvinnorna bestämmer sig för att ge honom en näsbränna.
Det är lantbrukardottern Lotten, van att ta i, Ingrid, lång och slank och påfallande snygg för sina 62 år, den rultiga syster Maria, syster Lilly, en kraftnatur, 72 år men lång och rak som en knekt. Syster Lydia och syster Greta är två fogliga små kvinnovarelser. Flera av dessa återkommer i nästa bok "Åtta damer i leken".
Efter skörden erbjuder sig Lotten att ta hand om halmen. Hon sätter fyr på den men på ett sådant sätt att både hon och traktorn till slut hamnar i vattnet. När ryktet om helvetesbranden spred sig minskade förtroendet för Barmhärtigsystrarnas gratistjänster. Efter ett par månader skingrades gruppen av brits på sysselsättning.