Elvy Ahlbeck Fallen från skyarna 1966

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

En prydlig man med en svart väska på en busstation i Härnösand. En ung man med grå uniformsskjorta möter honom. Han har pistol i axelhölster. Den har ljuddämpare. De sätter sig i bussen till Umeå. Mannen med pistolen skjuter den andre i bakhuvudet. Sedan sveper han in honom i kappan så att det ser ut som om han satt och sov. Mannen med pistolen tar med sig den andres väska och försvinner i en Mercedes 200. 
Bussen startar och mannen med pistolen upptäcker att han tagit fel väska. Han väljer att följa efter bussen.
Patrik Göransson stiger ur bussen i Drömme och promenerar till samhället Dymmelvik. Han hittar skolan där han ska arbeta som lärare i svenska och franska. Den är alldeles nybyggd och inte helt färdig ännu. Han hittar vaktmästaren Jonsson. Denne berättar om att en religiös sekt kommit till trakten. Det är edwardianerna under ledning av Edward Skoglund och hans son Ray som med hjälp av en helikopter förför själarna till bluesrytmer och elgitarr (se Mord utan förbindelse). Detta har lett till splittring bland befolkningen. 
Vaktmästaren visar Patrik hans bostad som inte ens fått lås till ytterdörren ännu. 
När Patrik ska klä om upptäcker han att han fått med sig någon annans väska från bussen. Han får sova naken. På morgonen lånar han en skjorta från den främmande väskan. Utan att veta om det tar han därmed på sig ett klädesplagg som utmärker edwardianerna. En byggnadsarbetare uppmärksammar detta och informerar snabbt en ung flicka, Ellen Post, kommunist, som bor i våningen ovanför Patrik. Han ber flickan se till att Patrik håller sig från sin lägenhet några timmar under kvällen. 
Dagen börjar med kollegium. Patrik sätter sig längst bort bredvid musikläraren Näslund. Efter tre timmar är varje lärare barrikaderad bakom högar av papper som studierektorn delat ut. Patrik upptäcker ett par vackra kvinnoben under bordet som han börjar flirta med. När han ser hur ung hon är tar han henne för ett representant för elevrådet, fast det är Ellen Post som sitter där. Han skäms och smyger ut. Näslund tar tillfället i akt och följer med. En efter en följer de andra lärarna det goda exemplet och avlägsnar sig tills studierektorn upptäcker att det är tomt bakom pappershögarna. 
Lindström, geografi och biologi, bjuder in Patrik, Näslund och Ellen till sin ungkarlslägenhet. Han bjuder på mängder av konjak.
Patrik följer med Ellen hem men trots hennes försök att få honom med upp är han ståndaktig. Han tror att hon är berusad så han bäddar ner henne och går sedan hem. Nere i lägenheten upptäcker han att hans egen väska är tillbaka. Han tar med glädje på sig sin egen pyjamas. Innan han somnar ser han emellertid skuggan av en man mot väggen. Han vill tända ljuset men blir nedslagen.
Han vaknar och får i uppgift att hålla morgonbön. Efter den chockas alla av att läsa tidningens stora rubriker som handlar om att en man hittats skjuten på bussen från Härnösand. 
Alf Brandberg, förste poliskonstapel på Drömme polisstation vill förhöra Patrik. Patrik känner sig liten och berättar allt.
Utredningsarbetet leds av länspolischefen. Han har två förste kriminalassistenter vid Sundsvalls-kriminalen. Dansson och poliskonstapel Bergman. Den döde var identifierad som Karl Sune Oscarsson, revisor på AB Allflyg i Malmö. Han var kallad av församlingsstyrelsen för att utreda huruvida den ekonomiska ställningen var korrekt efter kassören Egron Westins avvikande. Oscarsson hade med sig firmans korrespondens med församlingen. Nu är den borta.
Ellen vill ha med Patrik på en balettföreställning i Folkets Hus. Där är också byggnadsarbetaren Ivve och hans kamrat Gardar. Efter föreställningen tvingar de två in Patrik i en bil. Gardar hotar med pistol. De kör till en lägenhet i utkanten av samhället. De blir mindre hotfulla då de förstår att Patrik inte är edwardian. Patrik skyller Lindström för att ha den mördades väska. Snart bildar de fyra i stället ett lag, främst för att rentvå Egron Westin. De menar att edwardianismen bara är en täckmantel för att flygledes kunna kartlägga Norrland. Bakom ligger nazisterna. De bestämmer sig för att nästa dag följa med den stora missionsturnén ut till öarna. Även Brandberg följer med.
De hämtar sin lilla motorbåt i hamnen. Bredvid ligger en praktfull yacht. Det är doktor Sundbergs, en geolog.
Elfrieda Grels känd från Mord utan förbindelse tar emot dem på ön Kalven. Där finns också den övriga befolkningen väl känd från Ahlbecks tidigare bok "Mord utan förbindelse". Där är Ola Grels, Theodor Månsson, Ararat.
Med postbåten Axelina kommer horder av folk för att få vara med om föreställningen.
När Skolbacken är packad med folk kommer helikoptern, predikanten Ray Antony Skoglund stiger ur och spelar medryckande på sin elgitarr. Han blir avbruten och utkonkurrerad av att barnen har hittat en säl på Gråskär. Ola Grels och Theodor Månsson går ut med ekan. Alla andra klättrar upp på Bockberget för att se bättre. Det är ingen säl de två jägarna finner. Utan liket av Egron Westin. Han tycks ha fallit från en hög höjd.
Under tiden lyfter Ray med helikoptern för att fortsätta missionståget på andra öar.
I Garders bil far han och Brandberg snabbt till Rays barndomshem, till Edward Skoglunds. De får tillåtelse att se igenom Rays rum och kontor. Där finns bl a en stor vapensamling av märket Parabellum, en  pistol saknas. Rays mor säger sig kunna ge alibi för Ray för torsdagen och fredagen, de dagar då Westin och Oscarsson mördades. 
I Mercedesen i garaget hittar de den skjutne Lindström i bagageluckan. Gardar springer hem för att ringa efter hjälp. Snart jagas han av Ray i helikoptern. När Gardar når telefonen är Ray efter och hotar honom med pistol. Han räddas av Brandberg som skjuter pistolen ur handen på Ray. Rays grips och anhålles. 
Man finner att både Oscarsson och Lindström skjutits med den pistol som Ray använde mot Gardar då han greps. 
Brandberg får ett brev från en pojke på ön Kalven som heter Kent-Ove. Han säger sig ha sett hur Westin gick in i helikoptern med Ray. Men det visar sig att detta inte kan vara möjligt. Obduktionsresultatet visar att Westin redan var död när han placerades på skäret. Troligen har Westin dött genom att falla från Björnviksberget på ön. 
Ivve dras in i en bil av fyra gråskjortor, edwardianernas uniform. De kör in i skogen. Han lyckas fly men skadar sig och bli upphunnen. De gör honom emellertid ingenting, sätter honom i hans bil igen och låter honom köra. Då förstår han att de velat ha honom ur vägen för att ge sig på Gardar. Riktigt, under tiden misshandlas Gardar. Ivve hinner hem och räddar livet på honom. 
Ray häktas misstänkt för trippelmord. Men Brandberg blir alltmer osäker på att det Ray som är den skyldige.
Grannen till Skoglunds, Viberg, har varit sängliggande och säger sig ha sett Ray på sitt rum hela torsdagen och fredagen. Men han kan ha misstagit sig. Men misstagit sig kan också de vittnen ha gjort som sett Ray i sin Mercedes när liket av Oscarsson kom med bussen.
Nej, det var Gardar som lånat Rays bil och utgav sig för att vara honom. Det är han som är trippelmördaren.  Han ville leva bekvämare och lyxigare än de andra och kunde inte stå emot frestelsen att ta av pengarna då han samlade in kollekten. Westin upptäckte detta. Gardar lovade att betala tillbaka vad han stulit då han stämt möte med Westin på berget. I stället knuffade han ner honom. Han fruktade att Oscarsson skulle uppdaga bristerna och därför sköt han honom. Lindström blev misstänksam och tystades brutalt.
Tre mord begångna för lite snöd vinning skull av en edwardian i Ångermanland.