Elvy Ahlbeck Mord utan förbindelse 1964

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

Ute på ön Kalven i skärgården bor ett litet antal personer som livnär sig på minkuppfödning och som tycks vara mer eller mindre släkt med varandra. Anfadern är Aron Grels och hans barn Anders, Elna, Josua och Sofia. Där finns också en ingift släkt Månsson och mer avlägset Westin. På den sista turen innan isen lägger sig kommer bokens jag, lärarinnan Verna Grahn, 22 år, för att ta hand om öns barn i skolan. Med på båten finns en ung man som också ska till ön. Jag tas emot i Elfrida Grels kök med kaffe och kakor. Där är också hennes man (som hon är kusinbarn till) Efraim och en stor del av den övriga släkten: sonen Roland Grels, en vacker ung man, Efraims brorson Ola Grels och hans fru Lena, båda i 40-års åldern samt Lars och Peter Grels, deras barn. Vidare Theodor Månsson vars farmor är Sofia Grels (gift med Elfrid Månsson). Theodor är Lenas farbror. Ansluter gör Ararat Grels, 67, år, son till Josua och alltså kusin till Efraim samt Hänne Grels, barnbarn till Josua liksom sin syster Stava. Liksom Sara Wedin, 30, sondotter till Elna. Hon har tvillingar, Harry och Larry. Där finns också en gammal lomhörd kvinna, som Lena kalla "mormor". Per Stensvik, en ung medarbetare till Ola, har omkommit för fyra månader sedan då han tillsammans med Ola var ute med båten. När jag får se bilden av Per känner jag igen den unge mannen som var med mig på båten. Det blir stor uppståndelse i släkten. Han skylls för att ha sol-och-vårat flera av öns medelålders kvinnor inklusive handlarens fru Sonja Näslund. Barbro Månsson, 21, är bara intresserad av sitt kusinbarn Roland. Hon är barnbarnsbarn till Sofia och kusin med Lena. Westin, son till Sofia.
Nästa morgon beger jag mig ut i snön för att besiktiga ön. Jag blir inbjuden på kaffe hos systrarna Hänne och Stava. Stava är dödstrött och vill sova. Jag följer med Hänne för att ta hand om minkmaten på bryggan.
Sedan blir det kaffebjudning hos handlarns. Alla klär upp sig som till kyrkobesök. Artur och Sonja Näslund. Dignande kakbord och mättande tårtor serveras.
Efter måltiden tar jag mig upp till Sigfrid Månssons gamla smedja i skymningen. Jag misstänker att Stenvik håller sig gömd där. På vägen träffar jag på Theodor Månsson som letar efter en bunt tråd. I smedjans boningsrum ser jag en kropp hänga i en krok. Förtvivlat försöker jag få ner den. Det är Stava som är död. Jag rusar ut och snart krockar jag med Peter. Han hjälper mig ner till Elfridas hus. Snart beger sig Ola och Roland iväg för att hämta kroppen. Man ser att hon fått kraftigt slag i bakhuvudet.
Ararat som ansvarar för telefonväxeln får inte kontakt med fastlandet så polisen kan inte åkallas. Öns manfolk får själva ha hand om situationen. De utrustar sig med skidor och pannlampor och går skallgång efter den förmodade gärningsmannen Stensvik men utan att finna något.
En av pojkarna Näslund har hittat något på skullen hos Olas. Telefontrådarna är avklippta. Alla beger sig dit för att försöka avhjälpa felet. Men då Ararat ska prova kontakten har någon varit inne och dragit loss alla trådarna på växelbordet.
Jag ger mig iväg på en skidtur. Snart är Peter ifatt mig. Sportig med bössa på axeln. Han vill till den gamla smedjan. Plötsligt kommer det ett skott från smedjan. Vi tar skydd. Fler skott kommer. Efter en stund slutar skjutande och vi tar oss in i den tomma byggnaden. En järnring går till en lucka i golvet. I den trånga matkällaren ligger Peter Stensvik, död. Troligen skjuten med den sälbössa som finns i Hännes och Stavas hus. Han har varit död länge. Han dog innan Stava.
Nu blir det frågan om vem som har alibi för de båda morden. Ingen vill erkänna att en av släkten kan vara mördare.
Ola vill göra ett försök att ta sig över isen till fastlandet. Roland, Elfrida och Westin följer med. De drar en båt med sig tills de kommer till rännan som isbrytaren gjort. Det går bra en bit men sedan fastnar båten i drivisen. Alla lyckas ta sig levande tillbaka till ön.
Snart kommer en helikopter. Det är edvardianerna. En ny väckelserörelse i Ångermanland. Edvard och hans son Ray Antony Skoglund. Sonen åker snart och alarmerar polisen. Landsfiskalen och en ung polisaspirant kommer med isbrytaren. Det blir förhör och noggranna undersökningar. Och febril verksamhets hos öns kvinnor för att ordna kvarter för polisen i renstädade lokaler.
Familjen vill gärna att det ska vara "utbölingen" Näslund som är den skyldige. När de beger sig till handelsbon finner de emellertid Artur Näslund liggande på golvet med en bula i huvudet och en besman bredvid sig. När hans fru Sonja får reda på detta erkänner hon att Artur fått reda på att en av de inlämnade V5 kupongerna gett en storvinst. Det var Stensvik som spelat men Artur hade kupongen. Över 200000 kronor och Stensvik var ju död. Han behöll pengarna och delade lika med Stava.
Det är Sara som är mördaren. När hon blir överbevisad tar hon det med värdighet och ber Elfrida att ta hand om tvillingarna. Nu kom till sist till fastlandet i alla fall.