Elvy Ahlbeck På den säkra sidan 1965

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

Marianne Vedel, Brita-Clara Ljungström, Patrik, Natan, Vennerlind (som arbetar med litteraturrecensioner i en kvällstidning) och Frid (som mest är intresserad av den billiga spriten på återfärden till Malmö) är alla Lundastudenter som använder sommarlovet till att tjäna pengar som guider i Köpenhamn. De bor på Landbygatan i Malmö i närheten av Engelbrektsgatan. Det är en ständig tävling att få färjepassagerarna från Malmö att välja den rätta bussen och alla medel tycks vara tillåtna. Heikki Koskinen är en vilsen finsk turist som ser sin trygghet i Marianne.
- Medan turisterna äter lunch på National Scala uppsöker Marianne, Patrik och Natan sitt favoritställe, Borgerstuen, i Nyhavn. Koskinen är med och får dela bord. Han kan emellertid bara finska så när de hör att det finns finska sjömän i lokalen bjuder de in dessa. De är riktiga vikingatyper och Marianne blir intresserad. Koskinen måste hem till sina bekanta i Arlöv så de hjälper honom att hitta vägen till Malmöbåten. Snart kommer han emellertid tillbaka. Han har blivit nedslagen och rånad. De tre svenskarna lyckas få honom med på färjan Malmö I.
- I Malmö låter de honom följa med hem till lägenheten på Landbygatan. Efter att ha ätit och druckit en del sätter de Heikki på tåget till Arlöv.
- Heikkis värdar i Arlöv,
Pirkko och Eino Kivilainen är oroliga. Einos förre arbetskamrat från Vasa Heikki Koskinen är försvunnen. Samtidigt hittas Heikki död i Nyhavn. Polisen kommer dit under ledning av kriminalkommissarie Lundby. Familjen Kivilainen ska identifiera Koskinen. Men liket är inte han. På tåget hem till Malmö träffar de Koskinen.
- Nästa dag anhålls Koskinen misstänkt för mord, alternativt dråp. Den främsta orsaken är att den döde har en tändsticksask med Koskinens namn på i fickan. Koskinen säger att han förlorade asken då han blev rånad i Nyhavn. Marianne bestämmer sig för att gå till Politigården i Köpenhamn. Hon träffar kommissarie Lundby som emellertid uppmanar henne att inte lägga sig i polisens arbete. Hon får reda på att Koskinen var en vältränad boxare i fjädervikt.
- Marianne går i stället till Borgerstuen där hon träffar Patrik och Natan och frågar ut Preben och hans fru, krogens ägare. Hon hade sett den döde strax innan han dog. Han föreföll hålla uppsikt över Nyhavn. När hon beskriver hans utseende förstår Marianne att det handlar om en av hennes kunder, en ung man med sydländskt utseende som hon döpt till "Sydländske Jönsson från Örkelljunga". Hon informerar polisen och en annons i tidningen identifierar honom som en "riktig italienare" vid namn
Luigi Corelli som arbetade på Mab & Mya i Malmö.
- Guiderna, alla 45, bildar nu "Landbygatans detektivbyrå".
- Från apoteket Husaren i Malmö har det stulits det livsfarliga giftet pilocarpin. Det förvarades på samma hylla som några flaskor heroinlösning.
- Vennerlind och Frid får i uppgift att kontakta apoteket. De låtsas vara från Aftonbladet och får träffa en expedit och
Jynsson. Tjuvarna var två små karlar.
- Brita-Clara togs av polisen som knarklangare när hon uppsökte sjömanskrogar och låtsades köpa narkotika.
Alla detektivbyråns ansträngningar tycks bara hjälpa den danska polisen att få Heikki fälld för mord.
- Nästa dag får Marianne inga turister alls till bussen i Köpenhamn. Chaufför är
Jensen som körde hennes buss den dagen Corelli mördades. Marianne och Natan får följa med hem till honom. Där hittar Natan flera tusenlappar i en byrålåda. Är det Jensen som säljer knark? Jensen kommer på honom och det blir slagsmål. De blir vänner igen och Jensen förklarar att pengarna är dagskassan som han ska leverera till bussägaren Madsen.
Arimatea är en alkoholiserad stadsluffare i Malmö. Köpenhamns motsvarighet, Aagesen, körs ut av Preben från Borgerstuen.
- Arimatea bjuds på konjak av Marianne och i gengäld berättar han det är han som var Koskinens ledsagare när denne var på besök i Malmö. Koskinen hade därför inte tillfälle varken att köpa narkotika eller göra inbrott på apoteket. Efter lång övertalning och dråpliga försök att få honom i ett presentabelt skick övertalas Arimatea att följa med till kommissarie Lundby.
- Aagesen hittas medvetslös i Nyhavn.
- Patrik blir kär i Lundbys polissekreterare
Ellen och lyckas få bjuda henne på middag samma kväll.
(nu blir det ett avbrott från sidan 130 till 147! Inga sidor är utrivna så boken måste ha tryckts på detta sätt. En raritet?)
Nu är Patrik och Ellen i biljardrummet (på Borgerstuen) varifrån de hört skrik. I rummet finns Preben och en ung man och en ung kvinna. Lundby kommer motvilligt. Patrik visar ett brödskrin. I detta ska pilocarpinet finnas. Lundby vet emellertid bättre. Inbrottet på apoteket begicks av några småpojkar.
- Vad har då hänt? Jo, Corelli försökte smuggla ett föremål till Köpenhamn genom att lägga det i Koskinens bag. Han följde efter Koskinen, slog ner honom och slet bagen ur hans hand. Koskinen reagerade genom att boxa ut Corelli så att denne föll och slog huvudet i trottoarkanten och dog. Smuggelgodset var en brosch som Corelli stulit. Den blev liggande på trottoaren och hittades sedan av Prebens fru som satte den på sig.

En "flickbok" om "blomkvistare". Helt utan spänning. Det sups och det röks hejdlöst på det tidstypiska sättet (1954).

National Scala i Köpenhamn vid tiden då det begav sig: