Elvy Ahlbeck

(kort sammanfattning av hennes sex böcker)

Elvy Ahlbeck: Vargen 1962

Plats: Tjursberg, någonstans i Västergötland?
Mördad: Theodora Sandsten bor tillsammans med familjen. Hon är oskuld vid 60-års ålder och terroriserar svärdottern för att hon är med barn och slösar pengar. Hon tillhör den fördomsfulla och intoleranta religiösa gruppen. Nedanför trappan ligger faster Theodora med bruten nacke.
Mördare: Bengt Spjuth
Myndighetspersoner: Förste polisassistent Torsten Gärdin anländer. Det blir kriminalassistenten Svensson som får ta hand om utredningen tillsammans med kriminalkonstapel Lindin.
Tillvägagångssätt: Han bröt hennes nacke
Motiv: Hagelbrand erkänner att han bedrivit utpressning mot Theodora för att inte avslöja att hon fött ett utomäktenskapligt barn. "Barnet" är Bengt Spjut. Vilgot Sjöberg som är pappa till Theodoras barn. För Bengt Spjut som kände till sin rätta bakgrund och i förväg fått veta testamentets innehåll, dvs att han skulle ärva sin mor Theodora, blev lockelsen att bli majoritetsägare i företaget för stor. Han mördade därför sin mor genom att knäcka hennes nacke.
Vad gör han då: Han grips av polisen sedan han försökt smyga sig in på sjukhuset för att ta livet också av Kenneth som enligt polisen vaknat ur medvetslöshet och därför kunde avslöja vem han träffat utanför Christers hus. På väg till polisstationen smiter han och jagas uppför åsen Tjuren där han hittas vid stenbrottet. Han hade hindrats att falla ner av remmen till hans väska som fastnat i en rot och knäckt hans nacke.
Annat nytt:
Kommentarer: Det känns som 50-talet i Mellanskåne. Fast det utspelar sig betydligt längre norr ut. Kristina åker söderut för att komma till gränsen mellan Västergötland och Småland.

Elvy Ahlbeck: Mord utan förbindelse 1964

Plats: Ön Kalven i den Ångermanländska skärgården
Mördade: Peter Stensvik och Stava Grels, barnbarnsbarn till anfadern Aron Grels.
Mördare: Sara Wedin, 30, sondotter till Elna som är dotter till anfadern Arron Grels. Hon har tvillingar, Harry och Larry.
Myndighetspersoner:
Tillvägagångssätt: Stensvik sköts med en sälbössa
Motiv: Peter Stensvik spelade på V5 och vann 200 000 kr. Ägaren av handelsboden Artur Näslund hade kupongen och Stensvik var död. Artur behöll pengarna och delade lika med Stava. Mördaren visste att det var Näslund som gömt pengarna och slog nästan ihjäl honom med en besman.
Vad gör hon då: Hon ger upp inför alla framlagda indicier och följer med landsfiskalen.
Annat nytt: På en isolerad ö bor ett mindre antal personer som alla är mer eller mindre släkt med varandra. Då två personer mördas vill de gärna att någon utböling ska vara den skyldige.
Kommentarer: Per Stensvik, en ung medarbetare till Ola, har omkommit för fyra månader sedan då han tillsammans med Ola var ute med båten. När jag får se bilden av Per känner jag igen den unge mannen som var med mig på båten. Det blir stor uppståndelse i släkten. Han skylls för att ha sol-och-vårat flera av öns medelålders kvinnor inklusive handlarens fru Sonja Näslund. Nu kom han tillbaka för att inkräva sin del av spelvinstan.

Elvy Ahlbeck: På den säkra sidan 1965

Plats: Malmö och Nyhavn i Köpenhamn (särskilt restaurangen "Borgerstuen")
Dödad: Italienaren Luigi Corelli
Dråpare: Den lille fjäderviktsboxaren Heikki Koskinen på besök hos finska vänner i Arlöv.
Myndighetspersoner: Kommissarie Lundby (i Köpenhamn)
Tillvägagångssätt: Corelli hade stulit en värdefull brosch. Han stoppade den i Koskinens bag, denne ovetande, för att undgå tullen. I Köpenhamn rånade han sedan Koskinen för att få tillbaka sitt tjuvgods. Koskinen reagerade genom att boxa ut Corelli så att denne föll och slog huvudet i trottoarkanten och dog.
Motiv: Självförsvar
Vad gör de då: Polisen griper Koskinen på den danska polisens uppmaning.
Annat nytt: Man får en känsla av att Ahlbeck skrev denna bok långt innan den gavs ut. Måste ha varit hennes första försök. Den hade mått väl av att stanna i byrålådan.
Kommentarer:En "flickbok" om "blomkvistare". Helt utan spänning. Det sups och det röks hejdlöst på det tidstypiska sättet (1954).

Elvy Ahlbeck: Fallen från skyarna 1966

Plats:
Mördad: Karl Sune Oscarsson, revisor på AB Allflyg i Malmö, kassören Egron Westins
Mördare:
Myndighetspersoner: Alf Brandberg, förste poliskonstapel på Drömme polisstation. Utredningsarbetet leds av länspolischefen. Han har två förste kriminalassistenter vid Sundsvalls-kriminalen. Dansson och poliskonstapel Bergman.
Tillvägagångssätt: Oscarsson blir skjuten i huvudet under en busstur. Westin knuffas ner från en hög höjd.
Motiv: Oscarsson var kallad av församlingsstyrelsen för att utreda huruvida den ekonomiska ställningen var korrekt efter kassören Egron Westins avvikande. Oscarsson hade med sig firmans korrespondens med församlingen.
Vad gör de då:
Annat nytt:
Kommentarer:Nej, det var Gardar som lånat Rays bil och utgav sig för att vara honom. Det är han som är trippelmördaren.  Han ville leva bekvämare och lyxigare än de andra och kunde inte stå emot frestelsen att ta av pengarna då han samlade in kollekten. Westin upptäckte detta. Gardar lovade att betala tillbaka vad han stulit då han stämt möte med Westin på berget. I stället knuffade han ner honom. Han fruktade att Oscarsson skulle uppdaga bristerna och därför sköt han honom. Lindström blev misstänksam och tystades brutalt.
Tre mord begångna för lite snöd vinning skull av en edwardian i Ångermanland.

Elvy Ahlbeck: Barmhärtighetssystrarna 1976

Barmhärtighetssystrarna är en samling noveller som berättar om kvinnor som väl egentligen menar väl men råkar göra ack så illa. Det är noveller på flera plan. Några handlar om ondska, några om godhet som kan uppfattas som ondska, några om illvilja, några om illmarighet (finurlighet, förslagenhet), några om enfald. De handlar alla om människor och relationerna människor emellan.
Barmhärtighetssystrarna, som leds av pastor Larsson, består av ett antal kvinnor i åldrarna 67 till 80 år, som visade fysiska sjukdomssymtom, betingade av psykiskt lidande inför känslan att inte längre vara till någon nytta i världen. Men genom att hjälpa ensamma och behövande lyckas de gamla damerna glömma sin apati. Genom att hjälpa andra lever de upp igen. De utnyttjar andra människor för att må bättre själva.
Vissa är riktigt bra som "Ta hand om Rosie", "De övergivna" och "Allsoffan", riktiga rysare, andra är av lägre klass.

Elvy Ahlbeck: Åtta damer i leken 1978

Plats: Småland, trakten av Kalmar, Malmö, tåget Malmö - Nässjö.
Omkommen: Ingrid Olsson
Vållande till annans död: Kristina Kroon
Myndighetspersoner: Polisassistent Ivan Gregersson
Tillvägagångssätt: Ingrid Olsson blir helt förskräckt när hon ser Kristina Kroon och förstår att hennes dubbelspel avslöjats. Hon tog ett steg bakåt fastnade i klänningen och föll handlöst baklänges mot en järnkrok i väggen. Hon blev medvetslös och Kristina förskräckt. Kristina baxade upp hennes huvud med följd att tungan föll bakåt i svalget och täppte till andningsvägarna. Kristina Kroon dödade henne oavsiktligt.
Motiv: Erik Kroon hade levt på sol-och-vår i hela sitt liv. Han fångade in Ingrid Olsson på samma sätt som sina andra offer. Han förstod att hon var förmögen men behövde ett startkapital för att få loss pengarna. Erik Kroon lånade pengarna av sin bror men upptäckte sedan att han blivit dragen vid näsan. Ingrid var utfattig. Hon hade blivit lurad av en bankkamrer på de inteckningar hon tagit i sitt hus. Erik Kroon hatade henne för att hon lurat honom och fått honom att förlora pengar. Han ville hämnas. Han följde henne till tåget och körde sedan sin bil till Lund eller Eslöv där han hoppade på tåget. Det är Lily Lindgren, en tidigare Barmhärtighetssyster, som kommer på att det inte handlar om något mord. Ingrid dog av en olyckshändelse.
När Ingrid lämnat Erik Kroon på perrongen gick hon genast till toaletten för att byta om till sina vanliga kläder. Kristina Kroon hoppade på tåget och satte sig i samma kupé som Ingrid. Hon såg när Ingrid gick på toaletten men ut kom en annan kvinna. Kristina blev mycket överraskad men följde efter Ingrid. När Ingrid förstod att hon blivit avslöjad höll hon just på att stoppa undan den falska dressen. Hon tog ett steg bakåt, fastnade i klänningen och föll handlöst baklänges mot en järnkrok i väggen. Hon blev medvetslös och Kristina förskräckt. Kristina baxade upp hennes huvud med följd att tungan föll bakåt i svalget och täppte till andningsvägarna. Kristina Kroon vållade Ingrids död men helt oavsiktligt.
Vad gör de då: Kristina kände en befrielse av att få tala ut. Åklagaren skulle knappast rubricera händelsen som dråp.
Annat nytt: Boken är en fortsättning på förra boken. Flera av damerna saknar den sysselsättning och inspiration som arbetet inom Barmhärtighetssystrarna gav och vill starta något nytt tillsammans.
Kommentarer: En finurlig deckargåta med sju damer, alla före detta Barmhärtighetssystrar som försöker ta reda på hur och varför deras "syster" dött på tåget mellan Malmö och Nässjö.