Elvy Ahlbeck Vargen 1962

 

framsida       sammanfattningar        Andra deckare startsida       baksidestext

Tjursberg är en liten stad med 8000 invånare. Där bor kristendomsläraren och läroverksadjunkten Gotthard Sandsten. Hans fru Kristina. De har en liten pojke Andreas. Gotthards föga älskade faster Theodora Sandsten bor tillsammans med familjen. Hon är oskuld vid 60-års ålder och terroriserar svärdottern för att hon är med barn och slösar pengar. Hon tillhör den fördomsfulla och intoleranta religiösa gruppen. Hon har en ondskefull katt, Nero. Kenneth Pålsson, en trettonårig skolpojke har blivit relegerad från sin skola i Lund och ska nu gå på Tjursbergs läroverk. Han ska bo hos Sandstens.
I skolan imponerar Kenneth genom att högt sjunga med i psalmen vid morgonsamlingen och får en vän i en klass över, Christer Persson. som tar honom med på en fotbollsmatch, hemmalaget möter Åliden. Där träffar de redaktören Bengt Spjut som kör motorcykel. Han trivs inte så bra hemma på lantbruken hos sina föräldrar Bella och Siwert Spjut som ständigt grälar.
Theodora blir förtvivlad då hon hittar sin katt död med strupen avskuren. Det är Kenneth som velat ha ett djur för obduktion. Gotthard kommer hem med sin vän redaktionssekreteraren Ivar Joansson. Hans fru Irja är Kristinas enda väninna.
Vilfred Sjöberg har hastig dött i en hjärtåkomma. Han var stadens storpamp, direktör och politiker. Han var bror till Bella Spjut. Ivar Joansson tror att någon hjälp Sjöberg att dö.
Söndagen ägnas åt kyrkobesök. Societeten bjuds därefter in till kyrkkaffe i prästgården. Där är Fahrland, pensionerad fysiklärare, konstnären Sten Hagenbrandt och många andra.
Kyrkoherden ägnar sig åt odling av akvariefiskar. Kenneth är intresserad. Plötsligt är akvariet förstört. Alla misstänker Kenneth men han nekar.
Efter kyrkkaffet följer Sandstens med hem till Joanssons för att äta middag. Barnet Andreas tar grannfrun fru Björklund hand om. Gotthard erbjuder sig att köpa cigaretter åt Ivar och Irja som båda är rökare. Han blir borta länge.
Ivar följer paret Sandstens hem. Gotthard hittar inte sina nycklar. Nedanför trappan ligger faster Theodora med bruten nacke. Man ringer efter doktor Stoltz. Räckets två pelare tycks ha varit sammanbundna med vitt segelgarn.
Förste polisassistent Torsten Gärdin anländer. Det blir kriminalassistenten Svensson som får ta hand om utredningen tillsammans med kriminalkonstapel Linden. Ett signalement på Kenneth sänds ut. Då ringer Christer Perssons mamma och berättar att Kenneth är där. Han hade kommit springande helt förstörd och sagt att han sett ett lik. Kenneth ska komma hem direkt. Det gör han inte. Istället övernattar han hos Hagenbrandt.
Doktor Stoltz tycker att Theodoras position tyder på att någon knäckt nacken på henne innan hon fallit.
Sten Hagenbrandt kommer hem till Kristina. Han säger att Theodora lånat tavlor av honom som han nu vill ta tillbaka.
(Gotthard, Kristian och Ivar diskuterar huruvida barn är födda onda eller goda och vilka följderna detta får för barnuppfostran. Det är sällan man får läsa sådant i en svenska deckare - dessbättre!)
Kristina går ner i den mörka källaren för att hämta mat till middagen. Lämmen till nedgången slår igen. Hon blir livrädd och tror att någon - Kenneth - är efter henne. Hon kan inte öppna nedifrån. Gotthard kommer och bannar henne för hennes rädsla.
Kristina tror att det är Gotthard som orsakat Theodoras död - för hennes skuld. Hon vill hjälpa honom att dölja det.
Ivar och Irja är på spritparty hos Hagenbrandts. Där är också Liss Dahlander, en amatörsångerska på uppåtgående, som blixtförälskat sig i konstnären. Irja försöker dricka Liss full för att hon ska berätta. Sten visar Ivar tavlor gjorda med en helt ny teknik.
Själv vaknar Irja bakfull med huset i en röra nästa morgon. Kristina ringer och ber henne komma. Hon vill diskutera Theodoras död. Irja tycks veta något om Fahrland.
Begravningen kräver ett jättekalas. Många av Gotthards släktingar kommer. Kristinas mor hjälper lägligen till. Släktingarna bjuds på middag efter akten. Alla övriga på kafferep innan begravningen.
Den akvarieintresserade prästen har gjort en förteckning över vilka som kan ha haft sönder akvariet. Han menar att det inte alls är bevisat att det är Kenneth som är den skyldige.
Ivar vill att Bengt Spjuth ska ta reda på omständigheterna kring Bengts morbror Vilfred Sjöbergs död. Själv ska Ivar intervjua den unga, vackra Liss Dahlander, få henne fotograferad och bjuda henne på middag. På restaurangen Röda Lyktan finns emellertid redan fästmannen Hagenbrandt.
Bengt Spjuth lyckas komma till tals med förmännen på Sjöbergs firma Strid, Lundgren och Simonsson.
Kenneth går till Christers hus för att försöka få honom tillbaka igen. Det är Ingrid Roos som bor i lägenheten ovanför som öppnar. Hon vill att Kenneth ska ge sig iväg. Han springer iväg. Han krockar med någon han blir glad att träffa. Vem? Sedan blir han rädd och rusar iväg. Ut på gatan och blir påkörd av en bil. Han blir hämtad av ambulans. Sigurd Roos förklarar vad som hänt.
Kristina kan inte glömma att det kom en krans till begravningen med namnet Helga. Hon lyckas få reda på vem som beställt den i blomsteraffären. Karl Svensson, Skattegården i Bondarp. Bondarp ligger på gränsen mellan Västergötland och Småland och Kristina tar tåget dit. Karl Svensson är en gammal man med en vuxen son som anställde Helga (Theodora) som hade blivit med barn. Barnet lämnades sedan bort. För ett halvt år sedan kom en person från barnavårdsnämnden (Hagelbrand).
Hagelbrand erkänner att han bedrivit utpressning mot Theodora för att inte avslöja att hon fött ett utomäktenskapligt barn. Men han förnekar att han dödat henne. Han häktas. Hans försvarare är advokat Sohlén och åklagare i målet landsfiskalen Ehnbäck.
Utredningen av Theodoras död avvaktar medan Kenneth ligger på sjukhus. Men varken Ivar eller Svensson är nöjda med sakernas tillstånd. De träffas hemma hos Svenssons där även fru Svensson tar aktiv del i spekulationerna kring Theodoras död. Hon menar att någon dragit fördel av det faktum att Kenneth dödat katten Nero för att sedan göra honom till syndabock för egna handlingar.
Vilgot Sjöberg som är pappa till Theodoras barn har i hemlighet genom ombud betalat henne 400 kr i månaden i 25 år. "Barnet" är Bengt Spjut.
I samband med bouppteckningen efter Sjöberg ska mördaren avslöjas menar polisassistenten Svensson. Advokaten Sohléns avslöjande väcker ömsom glädje och ömsom ilska och avund. Av den stora aktieposten går 1/3 till Bengt Spjut och 1/3 till Theodora. För Bengt Spjut som kände till sin rätta bakgrund och i förväg fått veta testamentets innehåll, dvs att han skulle ärva sin mor Theodora, blev lockelsen att bli majoritetsägare i företaget för stor. Han mördade därför sin mor genom att knäcka hennes nacke.
Han grips av polisen sedan han försökt smyga sig in på sjukhuset för att ta livet också av Kenneth som enligt polisen vaknat ur medvetslöshet och därför kunde avslöja vem han träffat utanför Christers hus. På väg till polisstationen smiter han och jagas uppför åsen Tjuren där han hittas vid stenbrottet. Han hade hindrats att falla ner av remmen till hans väska som fastnat i en rot och knäckt hans nacke.

Det känns som 50-talet i Mellanskåne. Fast det utspelar sig betydligt längre norr ut. Kristina åker söderut för att komma till gränsen mellan Västergötland och Småland.